Jump to content
IGNORED

Klimatski aktivisti

Venom

Recommended Posts

Posted

Cene u Srbiji su posledica kartelizovanih trgovačkih lanaca, koje drugo objašnjenje ima? I ovu krizu su iskoristili da još više isisavaju vrednost.

• +1 2
Posted

ja ne verujem u cene i novac, tu su sve vrednosti pogrešne

Posted

a jesi možda razmišljao da se kandiduješ za nobelovu nagradu za specijalnost?

• Haha 2
Posted (edited)
2 hours ago, Hamlet Strašni said:

То је цена коју плаћамо за шаренило робе коју имамо. Бојлер који траје 50 година смањује потребу за новим бојлерима, мање се производе и вероватно мање и унапређују. Мени је јасно да ја овде кукам на капитализам и потрошачко друштво али не знам шта би тачно била замена за то и да ли би ми се допала. При томе, преврћем очи на неке потрошачке ствари (аутомобили, фенси одећа, блокбастер филмови) али ми се зацакле окице на еплове производе и највише волим да за киндл купујем директно на Амазону...

Živi se lepo i od servisiranja i popravljanja "starih" uređaja. To je ono o čemu mnogi govore, da bi trebalo preorijentisati industriju i ekonomiju na takav model poslovanja. Sa strane proizvođača i nije neka razlika, svejedno im je da li će živeti od prodaje novog uređaja ili rezervnih delova za stare, da li će posao raditi montažer na liniji ili serviser u radionici/na terenu. Meni se čini da je tu veći problem kod potrošača koji bi uvek novo i bolje, iako ne znaju šta će sa tim. Ali čim kriza malo stisne, menjaju se i navike, pa se telefoni ne menjaju na 2 godine nego na 3.

Počeli smo sa Reduce, Reuse, Recycle, pa smo Refuse & Repair, ali i dalje nema to veliki uticaj na većinu. A neke uredbe koje bi trebalo da to malo dovedu u red (odluka EU da svi uređaji imaju USB-C ili da se baterije na telefonima lako menjaju od 2026) su ugalvnom traljavo napisane i nekako zaobilaze, a kupci će da kukaju kako su im zbog toga telefoni skupi i ružni

Edited by Engineer
Posted

Ne radi se o stvarima koje bi lakse sami popravljali nego koje bi trajale duze kao sto i jesu u proslosti. A onda i sama raste industrija popravki jer stvar vredi vise.

Meni se cini da industriji odgovara da se stvari menjaju cesce. U pravu si za mobilne ali ko se hvali novim kuvalom ili peglom?

Posted

Već sam pominjao par puta, ali efekat odvajanja smeća je da plastike ima mnogo više nego što je bilo pre toga. Ja sam ok s tim da se sve isproba, ali odvajanje smeća postoji već decenijama i nešto ili radi, ili ne radi, i ako ne radi vreme je za nešto drugo.

Posted
3 minutes ago, Venom said:

Već sam pominjao par puta, ali efekat odvajanja smeća je da plastike ima mnogo više nego što je bilo pre toga. Ja sam ok s tim da se sve isproba, ali odvajanje smeća postoji već decenijama i nešto ili radi, ili ne radi, i ako ne radi vreme je za nešto drugo.

Izvini sto upadam ovako. Nisam pratila ovu temu. Stvarno ne znam. Jel od odvajanja smeca ima koristi ili ne kad se pogleda iz danasnjeg ugla?

Posted

Ako ne zbog klime a onda zbog nas treba sto vise da smanjimo koriscenje plastike. Mikroplastika je vec u ljudima a kakav uticaj ima to cemo tek saznati.

• +1 1
Posted

Nego mene brine nesto drugo. Znamo da efekat staklene baste pobecava zagrevanje ali da li znamo koliko je povecanje temperature posledica bas toga?

Hocu reci, ako smo u nekom od onih ciklusa Zemljine promene klime, najebali smo mnogo vise nego sto mislimo.

Posted (edited)

Pitam za razvrstavanje, odvajam plastiku, pakujem posebmo i svaki treci dan nosim podobrano od kuce jer u blizini nemamo kontejnere predvidjene za reciklazu. Onda sa vise strana cujem kako sve to radim badava jer Beograd nema postrojenja za takav otpad pa na kraju sva ta plastika zavrsi zajedno sa smecem koje bacam u najblizi kontis. Tako da razmisljam sta ima onda da se mucim kad je svejedno.

Edited by Sara
Posted

BTW, nisam ni sumnjao...

„Biorazgradivo znači da je nešto proizvedeno od organskog materijala, organskog resursa poput…Međutim, u Srbiji se u obične plastične kese dodaje okso-aditiv, pa su one okso- degradibilne. Odnosno, samo se brže razgrađuju na mikroplastiku, te ni u jednom slučaju ne mogu biti biorazgradive“, objašnjava Lukić

Posted
19 minutes ago, Shan Jan said:

Nego mene brine nesto drugo. Znamo da efekat staklene baste pobecava zagrevanje ali da li znamo koliko je povecanje temperature posledica bas toga?

Hocu reci, ako smo u nekom od onih ciklusa Zemljine promene klime, najebali smo mnogo vise nego sto mislimo.

Ako misliš na Milankovićeve cikluse, oni su izuzetno dugi, nešto preko 40,000 godina. Planeta je kroz čitavu ljudsku istoriju izlazila iz poslednjeg ledenog doba i još dugo će izlaziti, znači ekstremno sporo zagrevanje se dešava na taj način.

Ti prirodni procesi ne mogu da objasne ovo naglo zagrevanje koje se - gle čuda - desilo u poslednjih 200 godina sa industrijskom revolucijom.

Ljubitelji astrofizike i naučne fantastike su čuli za Fermijev paradoks - nedostatak validnog objašnjenja za to što nema vanzemaljaca koji lete kroz svemir i kolonizuju ga, imajući u vidu koliko je isti star. Izmišljaju se razna objašnjenja za to što milijarde godina nisu bile dovoljne da se kolonizuje galaksija, a na papiru bi trebalo da su dovoljni milioni - šta je moglo da ih spreči?

E pa, klimatski bottleneck se nudi kao jedno moguće objašnjenje (od bezbroj). Moguće je da većina razumnih bića, kad evoluira do faze u kojoj se mi nalazimo, krene da nemilice sagoreva fosilna goriva i tako nepovratno razori svoj ekosistem pre nego što uspe da kolonizuje bilo koji drugi. 

Posted
27 minutes ago, Sandradjer said:

Izvini sto upadam ovako. Nisam pratila ovu temu. Stvarno ne znam. Jel od odvajanja smeca ima koristi ili ne kad se pogleda iz danasnjeg ugla?

Ovo što sam rekao je moje mišljenje mada mislim da sam u pravu. Odvajanje smeća je na papiru odlična stvar, jer omogućava da se makar nešto od ambalaže reciklira ili u teoriji na "odgovoran" način ukloni. U praksi međutim, upotreba plastike je višestruko skočila poslednjih decenjja, delom zato što je u svesti ljudi da odvajaju smeće i da je problem rešen, ali vrlo malo od toga što se razdvoji se na kraju i reciklira. Tako da je problem mnogo veći nego što je bio. Plastike je sve više i polako se pronalazi u ljudskim i životinjskim organima. Ako to nije cilj, nešto u sistemu ne funkcioniše.

Članak na tu temu, s istorijom i izjavama ljudi koji su bili u industriji u vreme kad je počelo propagiranje reciklaže

Ali ima i gori deo, mnoge stvari su izmišljene polako u razvijenom svetu i sistemi za uklanjanje smeća su imali vremena da uhvate korak. Zemlje kao što su Srbija preuzimaju mnoge od tih stvari odjednom i apsolutno nemaju načina da se izbore s takvim naletom plastičnog otpada.

• +1 1
  • Hvala 1