Jump to content
IGNORED

Klimatski aktivisti

Venom

Recommended Posts

Posted
28 minutes ago, I*m with the pilots said:

Razumem, nisam tebi mozda direktno odgovorila, bila sam vac citirala petnaestoro pa pobrisala posle u komentaru, vec generalno o tome da mi ljudi moramo malo da promenimo svoje navike jer je ovo sadasnje stanje neodrzivo. Nemam pojma, ako krenu, lupam, pasulj, krompir, tofu da se proizvode i jedu masovnije - ne bi trebalo da postanu skuplji, zar ne?

Ono čega se ja sećam sa faksa iz polticke ekonomije - ako raste ponuda, cena opada. Ako raste tražnja, raste i cena. Ako je potražnja ista a ponuda padne, porasce i cena. Naravno grubo govoreći, to bi trebalo da su osnovni zakoni tržišta. 

Posted

Trenutno za mnoge proizvode pada tražnja, a raste cena.

Posted

Priča o hrani je poprilično komplikovana, najveći broj radova je bio finansiran sa namerom da se nešto dokaže, pa je čas zdrav zejtin, čas mast.

Fitoestrogeni iz soje su super zdravi, a možda i nisu itd. Mogu da nađem link za bilo koji pravac diskusije koji će da potvrdi ono što kažem, ali nemam šta da kažem, pa linkovi postaju besmisleni.

Jedina zdrava ishrana koje mogu da se setim je ona u kojoj ima svega u minimalnoj količini potrebnoj za preživljavanje. Svi ovi metuzalemi koji su doživeli 120+ su veći deo života bili gladni nego siti.

To je možda i ekološki, bataliti sve što je prekomerno, hranu, stvari, putovanje, šta god, održavati se na energetskom minimumu. E sad, ko je na to spreman, ne znam, ja nisam.

U jednoj kući imam bojler proizvoden 1955.g. koji radi, a frižider je par godina mlađi. Energetska klasa tih proizvoda nije eko, ali to što ih nisam menjao 8 puta do sada jeste. Ne računa mi se bilans, šta je od ta dva važnije, previše je to posla za 1 post.

Ono što hoću da kažem je verovatno to da sve što danas tvrdimo je na osnovu onoga što sada znamo i jedina greška je da to tvrdimo za baš sve potpuno samouvereno, zato što su nam ta znanja uručena na osnovu radova i istraživanja koja nisu bez biasa (kako se bre ovo kaže na srpskom??).

Zato ću (za sada) da jedem po malo, sve što mislim da je ok - i mrtve životinje i jaja i biljke i njihovo semenje. Kada budem znao bolje, radiću bolje.

• +1 8
  • Hvala 1
Posted
3 hours ago, I*m with the pilots said:

mi ljudi moramo malo da promenimo svoje navike jer je ovo sadasnje stanje neodrzivo. Nemam pojma, ako krenu, lupam, pasulj, krompir, tofu da se proizvode i jedu masovnije - ne bi trebalo da postanu skuplji, zar ne?

Zdravorazumski pristup kretanjima na tržištu obično nije previše upotrebljiv. Sve će biti taman toliko skupo koliko može da se naplati u datom trenutku. 

Ako npr. Kinezi krenu da uvoze još više mesa (a već ga uvoze najviše), cena mu svakako neće padati dok se otvaraju novi proizvodni kapaciteti da zadovolje tu potražnju. 

Soja je odavno na tržištu pa ipak nije suzbila meso - potražnja mu je sve veća. Jedini način da se manje mesa proizvodi/jede bio bi da se ono učini enormno skupim, elitnim proizvodom koji je dostupan samo izabranima :nobles: Ali za takve dramatične intervencije na tržištu, kao i za brojne druge, nažalost ne postoje mehanizmi. Nemamo nekog UN Staljina da zacrta celom svetu šta će ko jesti u kojoj meri sledećih pet godina.

Umesto toga sledimo samo svoje apetite, jer profit leži u zadovoljavanju apetita.

Posted
6 hours ago, Braća Strugacki said:

Trenutno za mnoge proizvode pada tražnja, a raste cena.

Ne mnogi nego svi. Mislim da je to posledica trenutne krize, kad nemas na sta drugo profitabilnije da se preorjentises ti prebacis pravljenje profita na manji broj kupaca iste robe pa ona postaje skuplja.

Sto se tice napada na meso mislim da je to totalno promaseno. Ja npr. bez mesa i povrca ne mogu, sa druge strane zitarice mogu da jedem minimalno a voce da skroz zaboravim. Od ukusa tofua mi se povraca i ne, nema ukus slican pecurkama koje obozavam. Kvalitetno meso je vec znacajno skuplje od bilo cega drugog i opet ga ljudi drage volje kupuju. Ako treba na necemu da se radi onda je to da se stane za vrat fast food sranjima.

Lako je drugima nametati ono sto za tebe radi, lako ali pogresno.

Posted
11 minutes ago, Shan Jan said:

Ne mnogi nego svi. Mislim da je to posledica trenutne krize, kad nemas na sta drugo profitabilnije da se preorjentises ti prebacis pravljenje profita na manji broj kupaca iste robe pa ona postaje skuplja.

Sto se tice napada na meso mislim da je to totalno promaseno. Ja npr. bez mesa i povrca ne mogu, sa druge strane zitarice mogu da jedem minimalno a voce da skroz zaboravim. Od ukusa tofua mi se povraca i ne, nema ukus slican pecurkama koje obozavam. Kvalitetno meso je vec znacajno skuplje od bilo cega drugog i opet ga ljudi drage volje kupuju. Ako treba na necemu da se radi onda je to da se stane za vrat fast food sranjima.

Lako je drugima nametati ono sto za tebe radi, lako ali pogresno.

Nisam rekla da je ukus isti kao kod pečuraka vec da je tekstura drugačija i uzela za primer pecurke kao nesto sta ima drugu teksturu.

Sam tofu nema neki ukus, mora da se zacini da bi ga imao. Probala sam svakakve, nesto je bilo kao da jedem kajganu po ukusu, nesto kao neka kineska pečurka, neki tofu nisam ni primetila izmešan u salati sa svim drugim. Jednostavno ga ne odbacujem apriori.

Ali eto to "ja bez mesa i povrća ne mogu" - a sta da ti doktor sad kaze da smes da jedes samo pilece meso jednom-fvaput nedeljno zbog ne znam kakvog zdravstvenog problema ili ces umreti sa 60 - bi i dalje rekao "ja to ne mogu"? :ph34r:

Ja nista ne naturam, pokušah ukrstko zašto je masovno meso problem za sad kao i da nije zapravo jeftino (tj.  kad je jeftino šta ima iza sebe), ali ti/vi izvucite šta hoćete iz svega toga.

Posted
42 minutes ago, I*m with the pilots said:

Ali eto to "ja bez mesa i povrća ne mogu" - a sta da ti doktor sad kaze da smes da jedes samo pilece meso jednom-fvaput nedeljno zbog ne znam kakvog zdravstvenog problema ili ces umreti sa 60 - bi i dalje rekao "ja to ne mogu"? :ph34r:

Bih :D

• -1 1
Posted (edited)
8 hours ago, Braća Strugacki said:

U jednoj kući imam bojler proizvoden 1955.g. koji radi, a frižider je par godina mlađi. Energetska klasa tih proizvoda nije eko, ali to što ih nisam menjao 8 puta do sada jeste. Ne računa mi se bilans, šta je od ta dva važnije, previše je to posla za 1 post.

Ima i ono kada krenu da pričaju kako su nove generacije mašina za sušenje veša klase A+++ uštedele ne znam koliko struje na godišnjem nivou, u odnosu na stare koje su imale D klasu efikasnosti. A niko da uporedi sa običnom žicom za sušenje ;)

8 hours ago, Braća Strugacki said:

Ono što hoću da kažem je verovatno to da sve što danas tvrdimo je na osnovu onoga što sada znamo i jedina greška je da to tvrdimo za baš sve potpuno samouvereno, zato što su nam ta znanja uručena na osnovu radova i istraživanja koja nisu bez biasa (kako se bre ovo kaže na srpskom??).

Odavno sam čitao rad koji analizira radove o štetnosti i korisnosti određenih namirnica na zdravlje. Pa je bilo nešto kao - evo 12 radova koji pokazuju da je kafa dobra za zdraljve i a evo 15 radova koji pokazuju da nije zdrava i da povećava rizik za npr. rak. Sa obe strane su bili i meso i mlečni proizvodi i žitarice, pa ti sad izaberi šta ti se sviđa :d

1 hour ago, I*m with the pilots said:

Ima i druga strana - šta ako zbog zdravlja ne možeš da jedeš žitarice, mahunarke, mlečne proizvode... ? Određen broj ljudi "mora" da jede ogromne količine mesa, čak i ako nije dobro za zdravlje i planetu, jer im je sve ostalo gore.

Slažem se da sve treba svesti na razumnu i održivu meru. Nije rešenje da svi budemo vegani, ali bilo bi dobro kada bismo svi jeli 200g mesa umesto 700g nedeljno. S tim što kad bi se to prenelo na celu planetu, potrošnja mesa bi bila značajno veće nego što je danas. Isto važi i za sve ostalo

spacer.png

Edited by Engineer
Posted
9 hours ago, Hamlet Strašni said:

Posto si me citirala, moja reakcija se odnosi na to sto se prestaje sa proizvodnjom odredjene vrste hrane u većem obimu. Tu hranu je neko jeo i sada treba da jede nešto drugo. Meni deluje da to znaci da će porasti cene te neke druge hrane pa ce postati nedostupnija siromašnijim društvima. Pitanje je principjelno, isto bih pitao da prestanu da proizvode krompir ili da love morsku ribu.

Na ovoj planeti je izgleda u u ovom evolucijskom/istorijskom momentu bitno samo da su sve stvari dovoljno jeftine. Ako nisu jeftine onda nastaje haos. Jeftina hrana, jeftina energija, jeftin rad, jeftina nega, jeftina priroda, jeftin novac. Vladavina principa jeftinog će na kraju da uništi živi svet, tj. več ga uništava.

• +1 1
Posted

Pa ako hrane nema da se kupi jer je prodaju negde drugde gde je skuplja, pa su ljudi gladni to onda jeste problem. Dok se nešto ne promeni, onaj koji prozivodi, naročito ako je u pitanju obezličena firma, će ići za tim da zaradi što više - da prodaje skuplje. A onaj koji nema da plati ga ne zanima, dokle god ima onih koji imaju da plate. 

• +1 2
Posted

Skoro nista danas nije zaista jeftino, samo se tako cini. Mozes ziveti gde hoces ali ne mozes posedovati dom osim ako ne odes u 30 godina robije a i tad sa neizvesnim ishodom. Mozes jesti jeftine preradjevine al za hranu punu vitamina i minerala kakvu su tvoji stari uzimali zdravo za gotovo imas da platis premiju. Mozes jeftino da kupis vodu u flasi dok si je nekad pio iz cesme. Mozes kupiti stvari za nosenje i aparate za koriscenje jeftino i moliti boga da pozive godinu dana.

Ja i dalje spavam u krevetu koji su moji kupili kad sam imao par godina. I dalje koristim slobodin sporetic koji je stariji od mene. Imam u kupatilu prastari metalcev bojler koji i dalje radi uz povremeno ciscenje.

I molim boga da mi potraju te stvari jer znam da ono sto uzmem kao zamenu, koliko god bilo skupo, nece trajati toliko.

Posted

Moj neki prvi utisak kad sam bila otisla u Holandiju je bio naravno kako razvrtavaju svoje djubre. Trebalo mi je vremena da se naviknem, jer kod nas u kesu sve zajedno, onda u kontejner i to je to. Naravno, sve sam ispostovala :)

Opet, s druge strane ulazak u supermarket mi je bio drugi utisak. To su rafovi i rafovi plasticnih kutijica. Meso, povrce, voce, sve spakovano po plasticnim kutijicama. Npr 100gr iseckanog luka u kutijici. Sad je to pocelo i kod nas. Opet i to mi nema smisla. Ali se ne razumem u tu problematiku. Eto samo sam primetila :)

• +1 3
Posted
7 minutes ago, Shan Jan said:

Skoro nista danas nije zaista jeftino, samo se tako cini. 

Pa to, ne plaća se prava cena, samo se eksternalizuje vremenski i prostorno.

Jeftino u tački proizvodnje, ne u distribuciji/prodaji.

Posted
11 minutes ago, Shan Jan said:

Skoro nista danas nije zaista jeftino, samo se tako cini. Mozes ziveti gde hoces ali ne mozes posedovati dom osim ako ne odes u 30 godina robije a i tad sa neizvesnim ishodom. Mozes jesti jeftine preradjevine al za hranu punu vitamina i minerala kakvu su tvoji stari uzimali zdravo za gotovo imas da platis premiju. Mozes jeftino da kupis vodu u flasi dok si je nekad pio iz cesme. Mozes kupiti stvari za nosenje i aparate za koriscenje jeftino i moliti boga da pozive godinu dana.

Ja i dalje spavam u krevetu koji su moji kupili kad sam imao par godina. I dalje koristim slobodin sporetic koji je stariji od mene. Imam u kupatilu prastari metalcev bojler koji i dalje radi uz povremeno ciscenje.

I molim boga da mi potraju te stvari jer znam da ono sto uzmem kao zamenu, koliko god bilo skupo, nece trajati toliko.

То је цена коју плаћамо за шаренило робе коју имамо. Бојлер који траје 50 година смањује потребу за новим бојлерима, мање се производе и вероватно мање и унапређују. Мени је јасно да ја овде кукам на капитализам и потрошачко друштво али не знам шта би тачно била замена за то и да ли би ми се допала. При томе, преврћем очи на неке потрошачке ствари (аутомобили, фенси одећа, блокбастер филмови) али ми се зацакле окице на еплове производе и највише волим да за киндл купујем директно на Амазону...

Posted

svaka analiza cene pada u srbiji.

alpro, mleko od badema napravljeno u belgiji

košta 500 dinara

u grčkoj je 2.55 na rasprodaji inače regularno 3.40

kako god okreneš bitno manje košta.