March 20Mar 20 Author 1 hour ago, Shan Jan said:Oni su ludi, koriste AI za planiranja i odluke na frontu.To totalno ima smisla, sa jako puno pristižućih informacija neki način da se one brzo obrade i spoje u nešto korisno -LLM je super za to. Ako ne halucinira
March 20Mar 20 Na putu sam turističkom i ono što sam ranije morao da se "maaalo" pripremim i prostudiram i "izvučem beleške" sada AI radi dosta brže.Bukvalno sam ugasio na silu, želeći da se negde i zajebem.Draže mi je da pročešljam temu na PPP, ali ovo će dosta da sjebe i tur vodiče i knjige i sajtove...
March 27Mar 27 Dakle, moj utisak posle nekoliko meseci korišćenja za razne stvari... Nešto sam se zezao i istraživao, nešto pokušavao da utišam sopstvene bagove, delimično pokušavao da rešim medicinske i pravne anksioznosti.Moj (!!!) utisak je da je - trenutno - OK za neke usko profesionalne stvari, po komentarima sa neta, (kojima biram da verujem). Uz dosta otklona, u smislu da te modele treba dosta korigovati i navesti ih na pravi odgovor.Za praktične probleme, tipa kako fiksirati kanal 444 na mesto broj 5 na SBB daljinskom, kako tretirati fleke od toga i toga na tkanini može da pomogne.Kad sam ga testirao na temu moje pasije - popularne muzike, tu je već trokirao i odmah sam im hvatao greške.Ali kada je nešto za šta su vezane emocije... Od medicine, preko pravnih saveta i naročito procena iz tog domena, pa do psihologije, tu silno greše jer su namešteni, kao što mnogi znaju, da govore ono što im se čini da je poželjno, ne i tačno.Chat GPT >>>> Gemini trenutno, iz mog iskustva. Gemini mnogo više laže. ChatGPT je lošiji kad mu se trsže rešenja za probleme koji su karakteristični za našu regiju, daje često preseke na osnovu globalnih podataka Mogu biti opasne igračke. Ali i superkorisne. Zavisno od potreba i karaktera korisnika.I da postoji neki ozbiljan pokret koji bi se zalagao za mnogo ozbiljniju regulaciju AI modela, rado bih uložio svoje vreme i energiju, besplatno.
April 1Apr 1 Doznajemo: HDZ testirao AI ministra, drugi dan je počeo krastiAI ministar je odmah ukrao pristupne podatke. Upisivali smo šifru "Franjotuđman1991", ali nije funkcionirala. AI ju je promijenio. Programeri su nas upozorili da bi se AI mogao oteti kontroli i napraviti pljačku veću od privatizacije.
April 11Apr 11 A researcher invented a fake eye condition called bixonimania, uploaded two obviously fraudulent papers about it to an academic server, and watched major AI systems present it as real medicine within weeks.The fake papers thanked Starfleet Academy, cited funding from the Professor Sideshow Bob Foundation and the University of Fellowship of the Ring, and stated mid-paper that the entire thing was made up. Google's Gemini told users it was caused by blue light. Perplexity cited its prevalence at one in 90,000 people. ChatGPT advised users whether their symptoms matched. The fake research was then cited in a peer-reviewed journal that only retracted it after Nature contacted the publisher.The researcher made the papers as obviously fake as possible on purpose. The AI systems didn't catch it. Neither did the human researchers who cited it in real journals, which means people are feeding AI-generated references into their work without reading what they're actually citing.I've covered the FDA using AI for drug review, the NYC hospital CEO ready to replace radiologists, and ChatGPT Health launching this year. All of that is happening in the same environment where a condition funded by a Simpsons character and endorsed by the crew of the Enterprise was being presented as emerging medical consensus. The people making these deployment decisions seem to believe the pipeline from research to AI to patient is more supervised than it actually is. This experiment suggests it isn't supervised much at all.
April 14Apr 14 malopre je na online sastanku neki francuz poveo raspravu zašto evropskim parama plaćamo američki AI i zašto ne koristimo evropske platforme (pošto je predložena platforma koja se do sada obično koristila bila github-ov paperparser), kao i da hranjenjem američkih (i istovremenim nehranjenjem evropskih) AI-jeva, zaostajemo u naučnoj trci na pitanje koji evropski AI da koristimo, nije imao odgovor.našla sam za sada ove https://language-tools.ec.europa.eu/, ali ne i neki evro parser
April 14Apr 14 https://www.theguardian.com/technology/2026/apr/13/meta-ai-mark-zuckerberg-staff-talk-to-the-bossMeta creating AI version of Mark Zuckerberg so staff can talk to the bossDigital clone being trained on his thoughts, tone and mannerisms to help workers feel connected
April 14Apr 14 ^^ radi to i za zurke, ljudi idu kuci ranije sa izlaska da jer im se tad resetuje limit.
April 16Apr 16 On 14. 4. 2026. at 13:27, Jeremija said:https://www.theguardian.com/technology/2026/apr/13/meta-ai-mark-zuckerberg-staff-talk-to-the-bossOvo izgleda kao da je direktno iz Oniona. Inače, zbog splitovanja mi ostade na pogrešnoj temi link sa Gardijana koji sam postavio, o chatbotovima koji ignorisu instrukcije.https://www.theguardian.com/technology/2026/mar/27/number-of-ai-chatbots-ignoring-human-instructions-increasing-study-says