Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Twitter v2.0 - powered by Elon

Featured Replies

11 minutes ago, Venom said:

Nije tu niko nasamaren i preveslan.

Bojim se da gledaš na Musk fenomen previše usko, kao da se tiče samo VC magova i berzanskih mešetara. I onda, kao, pošto oni računaju da će većina projekata biti bust nije im problem - niti su nasamareni niti preveslani, znaju šta rade, playing the long game.

Ali stvar je mnogo veća od toga. Lažne nade se serviraju drastično širem sloju ljudi, koji onda svoje živote usklađuju sa tim, svako prema svojim mogućnostima.

Kad hiljadu ljudi plati po $250,000 za Roadster II koji deceniju kasnije ne da nije isporučen nego još nije ni dizajniran, to je 250 miliona ukradenih dolara i hiljadu nasamerenih bogatuna.

Kad deset hiljada ljudi naruči isti fantomski auto uplativši samo prvu ratu od skromnih $50,000, to je još pola milijarde ukradenih dolara i još deset hiljada preveslanih fanatika.

Kad pet stotina ljudi izgine u sudarima koje je izazvala Tesla, to je cena Elonove brutalne laži o self-drajvingu koji samo što nije, i medijskog prikrivanja činjenice da Tesle ubijaju 5.6 puta na svakih milijardu milja (a prosek svih vozila u Severnoj Americi je 2.8).

Kad Kalifornija pokuša da progura high speed rail projekat a Elon ga svesno sabotira drečeći "Hyperloop!", država od 40 miliona ljudi ostaje uskraćena za infrastrukturu a on nikakve posledice ne snosi - čak se hvali tom sabotažom autoru svoje biografije deceniju kasnije.

Kad tebi, večitom eko-optimisti, Musk uvali utisak da će neka od njegovih tehnologija pre ili kasnije promeniti svet, to te samo uljuljkava u udobnoj inkrementalističkoj poziciji - podgrejava ti nadu da se stvari ipak nekako kreću nabolje, baziranu na arrow-go-up stonks meme i ničemu drugom.

Ali nažalost, tako svet ne funkcioniše. "Zakon velikih brojeva" u koji se investicioni reptiloidi uzdaju ne sugeriše to što ti misliš da sugeriše. On samo kaže da je još uvek moguće ostvariti profit jašući mlohavi kurac Elona Muska, tj. da nije još vreme za iskakanje. Oni se ne nadaju da će njegova tehnologija "promeniti svet", to ih uopšte ne interesuje.

• Replies 3.1k
  • Views 236.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pa ne. Upravo je to bio problem sa automobilima iz 50-tih, 60-tih i takoto sto su bili gradjeni kao tenkovi pa pri udesu samo se malo ulubi branik a vozac i putnici svi izgibose. U udesu se oslob

• Ono sto ce ubiti ljude je inercija. Telo tezi da nastavi kretanje napred u smeru vozila.   Druga stvar koja je tu bitna je koliko je usporenje(negativno ubrzanje) pri udarcu, jer to je ono s

Posted Images

Sir, this is a Wendy's.

Ja nisam optimista, niti eko optimista. Ako si to zaključio iz svega što sam napisao, onda me nisi razumeo. Optimizam = pesimizam, dve strane iste medalje. Ti si oko svega pesimista, neki Elon stan je oko svega optimista. I jedno i drugo je samo subjektivni pogled na svet, prepušten sudbini, jer je sve već odlučeno. Ja sam za to da se zavrnu rukavi, pa šta bude biće.

Nevezano za to, dosta je bez veze da izvučeš rečenicu koja se odnosi na SpaceX i povezuješ to sa Hyperloopom. Ne, rekao sam samo da niko nije uložio u SpaceX nasamaren, svi imaju svoju računicu. Kladim se da su opet oni isti uložili što su mu pozajmili pare za Twitter, pa gledali da se toga brže bolje otarase, makar i da završe u minusu. Šta misliš zašto? Ne treba njima tata Vini da ih zaštiti, njima ide bolje nego tebi ili meni.

Možda nisi ispratio da je Musk naterao NASDAQ da uvrsti SpaceX u index daleko brže nego što je to inače slučaj, što znači da će svi koji imaju jedinice index fondova hteli ne hteli kupovati SpaceX posredno. Nema zaštite od južnoafričkog prevaranta.

Nije ih naterao, jer je SP500 rekao da neće to uraditi. NASDAQ je mogao da uradi isto. Ne razumemo se: ja zaobilazim Muska u širokom luku, ali to šta će biti uspešno ili ne, ne zna niko. Može i Tesla da bude kult, ali na kraju ko je uložio u to pre 10 godina je bolje prošao od nekog ko je provalio da je Musk prevarant. Jel to fakat ili nije? U tom smislu odluka da se SpaceX ubrzano uvrsti u NASDAQ može da bude bolja od odluke SP500 da to ne uradi, iako su njegove namere jasno nečasne.

Elon Mask je drzavni projekat, dok traje. Nije jedini.

Ulagaci stavljau novce jer znaju da je drzavni projekat i da ce da ide gore. Ali je drzavni projekat jer je prepoznat kao dobar prodavac. Mnogo ljudi pukne, ne dobiju priliku da dobiju finansiranje iako gube novce iz godine u godinu, kao sto je bilo sa Maskom ili sa Bezosom tj. Amazonom, koji je od osnivanja do prve neto zarade potrosio 10 godina celo vreme se sirio jer je imao pristup novcu i unistavao konkurenciju.

Naftni skriljci su slicna prica tokom 2010ih, to je masovno gubilo novac, na kraju su mnogi bankrotirali pa ih kupovao Exxon i Chevron ali to je drzavni interes jer su SAD sa oko 5mbd dosle na skoro 14mbd i vise ne zavise od Levanta.

Inace Japan, kao drzava, tj. nacionalna banka i Soft Bank-a igra ogromnu ulogu u celoj toj prici sa tehnoloiskim kompanijama u "Silicijumskoj dolini". Preko Soft Bank-e ulazi novac drgih drzava, tipa Arapa iz Zaliva.

To je mnogo vece od Maska ili Bezosa.

Oni su samo lutka na naslovnoj strani.

Bazos je napustio rukovodstvo Amazona 2021 i stra se desilo?-Nista, sve se nastavilo kao pre.

Sada ga gledamo kako bilduje dok ga vodaju razne lepojke zeljne novca.

Edited by Emerald

On 6/16/2026 at 8:02 AM, Venom said:

Ja nisam optimista, niti eko optimista. Ako si to zaključio iz svega što sam napisao, onda me nisi razumeo. Optimizam = pesimizam, dve strane iste medalje.

Eh sad, kao da nismo onoliko pričali o raznim Gretama i lepljenju dupeta za asfalt. Tvoj stav je bio "nije tačno da ne menjaju svet, nešto je uvek bolje nego ništa", dok sam ja crtao da nešto može biti ogromno traćenje vremena & resursa te konsenkventno gore nego ništa.

Nevezano za to, dosta je bez veze da izvučeš rečenicu koja se odnosi na SpaceX i povezuješ to sa Hyperloopom.

Pa pričamo o Elonu Musku, zar treba da se pravimo da mu je Rocketships-to-Nowhere prvi projekat koji je pokrenuo?

Hyperloop, Boring, FSD, Neuralink, Optimus, Twitter, nema kraja napuštenim konceptima. Svaki je poslužio kao odskočna daska sa koje se gazda elegantno odrazio u pravcu sledećeg.

Ne, rekao sam samo da niko nije uložio u SpaceX nasamaren, svi imaju svoju računicu.

Računica im se svodi na to da će prodati sveže kupljene akcije uz ogroman profit, samo to treba uraditi dok se balon ne izduva ili nedajbože pukne.

Dakle računica koji oni imaju nije tvoja računica; oni se za razliku od tebe ne zamlaćuju idejom da će "neke od ovih stvari promeniti svet isto kao što je to uradio internet". Ne duva se u Elonov balon u nadi da će na duge staze pomoći čovečanstvu, pobogu - duva se zbog kratkoročnog profita.

Darsana Capital se ne bavi menjanjem sveta.

Baron Funds se ne bavi menjanjem sveta.

BlackRock se ne bavi menjanjem sveta.

Njihov novac ne zavisi od toga da li će Elon nekada nekako upisati jedan home run.

Gledati u njih kao nekakav indikator budućeg uspeha kompanije u koju su uložili čitavih 4.29% je apsurdno.

Da li je lepljenje dupe za asfalt korisno ili ne pokazaće vreme. Takav stav nije optimizam. Za tebe je sve beskorisno i niko nema pojma. To je pesimizam. Kao što rekoh na svaku temu perma bear, koji vrti palčevima. Može biti da je ponekad bolje ne raditi ništa nego raditi pogrešno, ali ne za svaku temu. Onda si prosto beskorisni kenjator.

Za ovo ostalo ne mogu u sitna crevca, jer mislim da ni ti sam ne znaš šta hoćeš. Suština je u tome da nikom ne treba tata Vini da ih spasi od zlog Elona, jer njima ide bolje nego tebi. Bolje bi ti bilo da slušaš njih nego obrnuto, mada je ok da živiš život kako ti želiš, isto kao i oni. Ili ja.

Mislim da je nesporazum i u tvojoj zamisli da je suština ulaganja da se nekom otkine da bi završilo kod nekog drugog i da bi se neko zajeb'o. Postoji i to i razni baloni, koji ponekad nalete na iglu, postoje i beskorisne stvari koje kad puknu nikad neće biti korisne. Ali ako pogledaš dot com crash videćeš da je mišljenje bilo ispravno, samo niko nije znao kad i kako, kao što ne zna ni sad. Da li je ovo dot com ili tulip mania pokazaće vreme. Za tebe je tulip mania, jer si perma bear. To ti je default. Ali nije za ostatak sveta kojem ide bolje nego tebi, makar tu i tamo naleteli na minu.

Edited by Venom

Nemoj da se ljutiš, ali neverovatnu količinu gluposti pišeš za nekoga ko ne može u sitna crevca D

Nesporazum ne postoji, mislim da se dobro razumemo, jednostavno nismo na istim stranama.

Ti deliš svet na permabears pesimiste sa jedne strane i "one kojima ide dobro makar tu i tamo naleteli na minu" sa druge. Ja ga delim drugačije.

Jedan primer: nigde nisam napisao da Blackrock hoće da menja svet. Oni hoće da zarade pare, ili bilo koji investitor, ali ulažu pare, jer misle da je to tehnologija koja će promeniti svet. Ne da bi oni menjali svet, nego da podignu kofu kad krene da pada kiša para. To nije isto. Ali tebi je to sve isto, iako su dve različite izjave. Da je jedini primer pa da napišem odmah, ali nije, i sve ostalo je tako. Zato ne mogu u sitna crevca i rečenicu po rečenicu, trajalo bi predugo.

Edited by Venom

On 6/15/2026 at 10:06 PM, Venom said:

Nema sumnje da je Elon Musk prodavac magle, ali neke od ovih stvari će promeniti svet isto kao što je to uradio internet. I zato sipaju pare u to.

23 minutes ago, Venom said:

Oni hoće da zarade pare, ili bilo koji investitor, ali ulažu pare, jer misle da je to tehnologija koja će promeniti svet. Ne da bi oni menjali svet, nego da podignu kofu kad krene da pada kiša para. To nije isto.

Ideja da hedge funds očekuju ROI jednog lepog dana, kad Elon Musk bude promenio svet (ali ne da bi menjali svet, nego radi para) je apsurdna.

Jedina zarada oko čitavog Elon Musk fenomena leži u berzanskim spekulacijama. Tu se ogromne pare obrću decenijama unazad. Ljudi se kockaju sa njegovim prodavanjem magle, neki mlate pare a neki pogrešno procene pa sve zajebu.

Ti izjednačavaš svoju želju za "promenom sveta" sa željom investitora za ostvarenjem profita. Bazirano apsolutno ni na čemu.

U oba citata piše isto. Sipaju pare da bi od toga zaradili. Sipali su pare i u Amazon i Google. Dai su Amazon i Google promenili svet i da li su ti koji su sipali pare profitirali od toga?

Za to tvoje kako je berza samo presipanje iz jednog u drugi džep sam već rekao da nije istina i prilično je lako dokazivo. Postoje raznorazne situacije u kojima je to tačno, ali u globalu nije zero sum game i nekog zajebi da bi profitirao.

Imaš fundamentalno iskrivljenu sliku o svetu u kojem živiš, što nije dobro ako hoćeš da ga menjaš.

Edit: inače to da ja hoću da menjam svet je takođe nesporazum. Ja neću da menjam svet, samo gledam na to kao trivijalnost da li će ljudi sipati benzin na pumpi ili staviti utikač na struju. Suština je potreba za kretanjem, za jednu generaciju zaglavljenu u kutiji trivijalno je suština, ali generacije odumiru i onda ih zamene nove koje na stvari gledaju drugačije. Tako je bilo i biće.

Edited by Venom