Jump to content
IGNORED

Najznacajniji dogadjaj u ljudskoj istoriji


Jimmy Kowalski

Recommended Posts

Naleteh na ovaj klip kod Rogana, Tyson (kao i uvek ubedljiv u svom izlaganju) iznosi tezu da je Kolumbovo otkrice Amerike najznacajniji dodgadjaj u ljudskoj istoriji:

 

 

Slazete se ili ne?

 

Meni svakako fascinantno sto nas je priroda podelila u dve kolone i da smo tako razdvojeni bili 10.000 godina..

Link to comment

Jok. :)

Ali otom-potom...

A kad pomenu Kolumba sve se vise siri poprilicno potkovana tvrdnja da je djenovljanska lopuza :D pre zvanicnog puta i otkrica pohodio americke strane i to krio od Ferdinanda i Izabele i ostalih zainteresovanih...

 

Izvini za off...

Link to comment
11 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Pa nije off, tice se teme, samo ne vidim znacaj u tome sto pises..

Ne znam kakav si znacaj ocekivao otvarajuci topik, tek rekoh, 'ajde da napomenem, ne moras odmah da se brecas.

Tesko ce se odgovoriti na ovako postavljeno pitanje, obaska sto - svi amerikanizmi i antiamerikanizmi na stranu - covecanstvo tesko da je cekalo do neke 1492. da ostvari svoje najdostignuce...

Osim opstih mesta poput osvajanja vatre, otkrica tocka, itd, itd..., uopste dogadjaja za koje se osnovano moze da pretpostavi da ih je u jednom trenutku otkrio jedan covek, neki nepoznati genije, najvece dostignuce covecanstva mislim da lezi pre u oblasti ideja, duhovnog nego u oblasti hardvera. 

Mozda onaj trenutak kada je bice koje jos nije bilo ili tek sto je postalo covek, zavisno od definicije, izaslo nocu iz pecine, zagledalo se u zvezdano nebo i zastalo zamisljeno...

 

Makar ga na izlazak iz pecine navelo to da ide da - piski.

Link to comment

Nije bilo brecanje, pogresno si protumacio, nego to sto si napisao da je djenovljanska lopuza™ mozda i koju godinu ranije stigla prvi put do Amerike ne menja znacaj dogadjaja opisanog u klipu..

Link to comment

Хомо сапиенс је напредовао разменом идеја - та размена би требала да је највеће откриће, супарничке човеколике врсте попут неандерталаца функционисале су у малим изолованим групама (слично чопорима)  ,  њихова достигнућа су вероватно нестајала са крајем групе, док је хомо сапиенс стекао способност да вечно акумулира достигнуто кроз размену.

Link to comment

Čudi me da nije najznačajniji događaj Hristovo vaskrsnuće... Ili stvaranje Adama i Eve... Dobro, znam, nisu u USA svi ludaci, ali dobar deo jeste... :fantom:

 

Inače, po meni, najznačajni događaj je onaj koji je od primata stvorio čoveka, kada je prvi put primat uzeo alatku da uradi nešto sa njom, kao što je @desboj i sugerisao slikom...

Link to comment
23 minutes ago, Filozof manijak said:

Onda je u tom rangu negde i otkriće Australije i Aboridžina, kao još jedne izdvojene grane homo sapiensa

 

Pa da, to je i Tysonova poenta da punih 10.000 godina imas dve grane koje se potpuno nezavisno razvijaju i onda spajaju. Kao da smo ziveli na razlicitoj planeti. Da je potrajalo jos toliko, razlike bi bile ociglednije.

Link to comment
3 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Nije bilo brecanje, pogresno si protumacio, nego to sto si napisao da je djenovljanska lopuza™ mozda i koju godinu ranije stigla prvi put do Amerike ne menja znacaj dogadjaja opisanog u klipu..

Ma OK, ali osim dokaza da se za velika otkrica/dostignuca moraju da steknu drustveni uslovi koji omogucavaju sagledavanje njihovih znacaja i naravno vajde od njih, Kolumbovo otkrice Amerike sigurno ne spada u najveca - mada jeste Veliko - dostignuca covecanstva.

Vikinzi su koji vek pre Kolumba dohvatili Ameriku - to danas nije sporno - ali njihovo otkrice je ostalo civilizacijski beznacajno, jalovo.

Isto kao sto nije slucajno da se Darvin sa svojom teorijom evolucije pojavio u sred srede cvetajuceg laissez faire kapitalizma i ako se posle ispostavilo da evolucija nikako nije toliko jednoznacna, jos manje svodljiva na prosto najsposobniji prezivljavaju...

 

Ali, da ponovim: najznacajnije dostignuce - ako ga je ikako moguce identifikovati - nalazi se u oblasti duha, ideja...

Otkriti tocak jeste genijalno otkrice, ali je za njega nekom bilo dovoljno da posmatra obicnog - balegara (nisam ironican).

U oblasti duha, ideja razlikujemo se od cetvoronoznih predaka, a zapitanost u vezi zvezdanog neba i promena na njemu rodila je religijem nauku...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...