brusli Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 Jel ima smisla stavljati (velike) baze na cloud, tipa Oracle, u smislu troskova, poverljivosti podataka i securityja ? Ajd kapiram za ove microservice aplikacije da je njima svejedno gde su, ali podaci su mi sumnjivi.
Zverilla Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 Oracle treba preskočiti i on-site i u cloudu 5 2
CPP Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 @ppetrovic Pa da, cloud je vidjen da se otkacinje u ovakvom trenutku, i ako mora da se sece (a cesto mora nevezano za IT stranu) lakse i sa manje posledica se sece. Kod mene je svakako mission critical stuff na nasem metalu pod nasom kontrolom, ali tu je najmanji faktor cena.
Shan Jan Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 9 minutes ago, brusli said: Jel ima smisla stavljati (velike) baze na cloud, tipa Oracle, u smislu troskova, poverljivosti podataka i securityja ? Ajd kapiram za ove microservice aplikacije da je njima svejedno gde su, ali podaci su mi sumnjivi. My 0.5$: 1. Troskovi - trenutno skuplje 2. Poversljivost podataka - pa ako verujes njima, onda je sve ok. Mislim AWS ne da ti nece dati da uradis inspekciju njihovih Datacentara nego nece ni sa kim ni da shareuje njihovu lokaciju 3. Security - nisam toliko u Cloudu ali nisam primetio da su mnogo vise izlozeniji napadima od nas u Datacentar resenjima. Na kraju i dalje 99% napada ide zbog ljudske greske a Cloud je uglavnom automatizovan. 2 minutes ago, Zverilla said: Oracle treba preskočiti i on-site i u cloudu Brate, koliko smo mi iz infrastrukture morali da menjamo projekte zbog njihovih preskupih licenci...
dragance Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 Just now, Shan Jan said: My 0.5$: 1. Troskovi - trenutno skuplje 2. Poversljivost podataka - pa ako verujes njima, onda je sve ok. Mislim AWS ne da ti nece dati da uradis inspekciju njihovih Datacentara nego nece ni sa kim ni da shareuje njihovu lokaciju 3. Security - nisam toliko u Cloudu ali nisam primetio da su mnogo vise izlozeniji napadima od nas u Datacentar resenjima. Na kraju i dalje 99% napada ide zbog ljudske greske a Cloud je uglavnom automatizovan. Brate, koliko smo mi iz infrastrukture morali da menjamo projekte zbog njihovih preskupih licenci... Ali zato radi pos’o kao što niko ne može ni da se približi.
CPP Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 @dragance Mozda treba bas velikima, al kad vidim mid size fintech na Oraclu il nedaj boze i SAPu pride, zao mi ljudi. 1
dragance Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 (edited) 45 minutes ago, CPP said: @dragance Mozda treba bas velikima, al kad vidim mid size fintech na Oraclu il nedaj boze i SAPu pride, zao mi ljudi. To da. Za midsize imaš boljih on prem opcija sa Netsuite itd. Mada, amortizacija, trošak održavanja, broj ljudi, security, back ups…kad se sve sabere, opet bolje na cloud za biznis. Za ITjevce manje dobro. Edited August 24, 2023 by dragance
Zverilla Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 2 hours ago, dragance said: Ali zato radi pos’o kao što niko ne može ni da se približi. Tol'ko su bolji od svih ostalih da su 1982ge smislili i uveli Dewitt clause, I još uvek je se drže. Na stranu lepote njihovog sql dijalekta (all-time favorite: prazan string je null. A ako treba da upišeš prazan string u tabelu, eeee jebiga)
zmanic Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 17 minutes ago, Zverilla said: uveli Dewitt clause Istu klauzulu ima i M$ u svojem SQL :(
radisa Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 6 minutes ago, zmanic said: Istu klauzulu ima i M$ u svojem SQL :( Imaju svi jer je industrijski standard, ali ju je izmislio Oracle... I jos nosi ime coveka koji je antiteza same klauzule...
zmanic Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 (edited) Čitao sam i ja Stolmana, ali sam živeo od održavanja Oracle baza .... jbg-a. Edited August 24, 2023 by zmanic
bags Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 Moja organizacija ima dva IT-a. Jedan koji je skoro skroz presao na cloud i mi koji nismo jer politika i security. Oni imaju daleko vise korisnika (internih i eksternih) ali i daleko manje custom aplikacija koje su pritom uglavnom standarne CRUD web aplikacije. Mi imamo manje korisnika ali nam je load puno veci (ogromne baze, ML, Unity, CUDA, obrada slike, obrada videa plus sve nabrojano u nekoliko fizicki odvojenih mreza). Broj ljudi u operacijama i infrastrukturi je tu negde. Naravno mi imamo puno vise developera ali to ne utice na kalkulaciju. Nivo skilla ljudi je jako slican. Neretko neko nas predje kod njih i obrnuto. E sad to je sve uvod u pricu o finansijama. Mi smo imali grozne pocetne troskove za nabavku servera i drugog hw. Kasnije je naravno trosak bio sam data centre (struja, hladjenje, backup i sl.) Na drugoj strani oni imaju prilicno linearan rast troskova od 2016. a koji je od 2020 totalno poludio. Citava poenta je da su trenutno u strasnim problemima. Njihov ukupan je godisnji trosak vec sada troduplo veci nego nas. Nemaju uopste budzet dase probaju vratiti nazad ili da bar probaju neki hybrid. Trenuno im skoro celi tim radi samo na tome da smanjuju troskove i atmosfera je prilicno uzasna. Na kraju je ispala slucajno dobra odluka da mi ne odemo na cloud jer bi nas verovatno iskljucilo pre par godina zbog astronomskih racuna. (neprestan veliki load + razlicite mreze) 1
dragance Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 Ali za nekoliko godina će opet trebati lova za novi hw, a i sw + patchovi treba da se rade. Security je definitivno bolji na cloudu.
noskich Posted August 25, 2023 Posted August 25, 2023 Slažem se sa Zveruljom, @dragance Oracle ti je gol klinac.
Shan Jan Posted August 25, 2023 Posted August 25, 2023 Cloud u teoriji jeste bolji koncept. Bolja iskoriscenost i fizickih i ljudskih resursa. Cak su se zemlje prilagodile da im izadju u susret sa poverljivoscu podataka. Npr. dovoljno je da AWS kaze da podatke drzi u svojim EU lokacijama i da da casnu rec da USA nema pristup tome i svi su ok, stavljaj sve na cloud Al i pored svega toga malo im para pa je sada privatni data centar jeftiniji. Ne mogu da vam opisem koliko je vodja naseg DBA tima izneverovao kad sam mu rekao da svoju novu planiranu zver moze da isproba bez sherovanja resursa. Mi za sve malo vece projekte dokupljujemo servere a za zadnji smo morali i novi storidz da pazarimo pa opet uvek ispadne znacajno jeftinije. Meni ne smeta, taman mogu da radim sta vec znam umesto da ucim Cloud
Recommended Posts