garmonbozia Posted January 19 Posted January 19 1 minute ago, Sammael said: Ovo je bukvalno pipe dream svakoga u IT, ali moram da kažem po ličnom iskustvu da je totalni izuzetak, čak i među produktnim firmama (gde radim čitavu karijeru). U svakom slučaju - neka tako uvek i ostane, carevi ste (nisam ironičan) Znam, i znam da nisi ironičan Godinama (da ne kažem decenijama) sam tražio ovako nešto, a radim 20 godina ovaj posao. Naravno, ima i tu problema drugog tipa, bila je na početku previše flat organizacija pa se nije znalo ko je odgovoran za šta, pa vreme dok se to ispeglalo. Pa su se ljudi previše oslanjali na određene osobe, a obično u takvim firmama kada jedanput nešto odradiš onda radiš do kraja Nadam se da će ovako i ostati, sigurno će se neke stvari menjati kako budemo rasli, ali iskreno se nadam, a i ceo menadžment radi na tome da ostane takva atmosfera i takav posao. 1 1
brusli Posted January 19 Posted January 19 (edited) 10 hours ago, Shan Jan said: Odakle dolaze ti glasovi? Ja radim ceo zivot u ITu i ne secam se da sam video mnogo ljudi koji kukaju kako je IT tezak (izuzimam kad je stvarno situacija takva da su pretrpani radom i pod teskim pritiskom). Ovi interni u sadasnjoj i prethodnoj firmi su prakticno svi pozitivnog i veselog duha, meni pravo osvezenje za nas iz jaded generacije. Plus, ja bih rekao da je IT generalno zdravija sredina nego mnoge druge industrije, u smislu kako se ljudi ponasaju. To sto par klinaca punih sebe drve po socijalnim mrezama kako su posisali svu pamet ovog sveta jer dobro zaradjuju u ITu ne znaci da je to vecina. Naravno da niko to ne govori interno u IT svetu, jer svi kapiraju kolicinu bulshita koje to nosi. Mislim vise ovako drugima koji nisu IT sto se prodaju te price, pogotovo kad se potegne pitanje plate, kako je to zasluzeno jer je posao izuzetno stresan i odgovoran, kako plate treba da budu jos vece, da ove ostale poslove moze svako da radi, i da su zato plate male itd. Samo pogledajte rasprave oko ukidanja pausalaca, ne treba vam nista vise. A klinci su posebna prica, ima i normalnih, ali ima i onih koji ne znaju ni zdravo da kazu, misle da su posisali svu pamet sveta jer su programatori. Ranije toga definitivno nije bilo. Jedno dobro okopavanje kukuruza bi to poprilicno resilo Edited January 19 by brusli
Sestre Bronte Posted January 19 Posted January 19 od kad imam ovu savremenu veš mašinu. sa programatorom komuniciram preko aplikacije
radisa Posted January 19 Posted January 19 39 minutes ago, brusli said: Ranije toga definitivno nije bilo. Jedno dobro okopavanje kukuruza bi to poprilicno resilo Bilo je oduvek, ljudi koji su u IT-ju su sebe uvek stavljali na pijedestal i pravili se jako pametni... Pričali mi ljudi koji su radili u Novkabelu krajem 80ih, kad je Novkabel proizvodio PC po licenici Olivetija, da je ekipa koja je bila tamo u tom delu bila kao da su upoznali boga lično...
eumeswil Posted January 19 Posted January 19 (edited) 22 hours ago, Chika Spale said: Summer friday - tokom letnjih meseci svaki petak je imao cetvorocasovno radno vreme umesto 8h. Bukvalno vrhunski benefit, moze covek da organizuje produzene vikende ili da uziva u letnjem danu. Mali OT: jel ste nosili san protekšn tad, jel ste nosili kapice? Edited January 19 by eumeswil 2
madazulu Posted January 19 Posted January 19 Novi krug otpuštanja u CTD-u. https://www.linkedin.com/pulse/company-layoffs-connect-dots-january-2024-marko-dvojakovic-hlyef%3FtrackingId=lIkuHJuUSCipH%2FZe0jMg0g%3D%3D/?trackingId=lIkuHJuUSCipH%2FZe0jMg0g%3D%3D :( Što se mene tiče 6+godina na ProductM poziciji u startup okruženju sa parent lokalnom firmom koja finansira i moram reći da ima svojih prednosti i mana IT industrija. Prednosti što čitaš politikin zabavnik svaki dan, ali novi broj svakog dana. 😁 Mane ako ne umeš da hendluješ razne interne i eksterne stvari koje se mogu podvesti pod "dinamično/izazovno i ostali bullshit" koji prati relativnu mladu IT industriju mislim da nije za svakog. Mada to je i splet okolnosti i sreće kao i u svakoj drugoj delatnosti kakvu firmu ubodeš. Nažalost mladjani ne kontaju da je većina posle faksa radila za bedne plate i prakse, kako bi kupila iskustvo i rszvijala veštine, dok smatram da oni posle školovanja su u boljoj poziciji od ostalih delatnosti. I to je meni najbolji benefit zašto treba se upustiti u IT vode, pod uslovom da bar malo voliš to što radiš.
Oniks Posted January 20 Posted January 20 (edited) 2 hours ago, Shan Jan said: Drzace ljude cak mesec dana, vau Misilm pravljenje ljudi idiotima. Mene lično bi kao pravnik, koji se školovao od, srednje preko faksa, mastera i specijalistickog ispita za radno pravo da ovako nesto pomislim a ne uopste da izjavim. I to se predstavlja kao neki benefit. Ovo je čist primer o kojem ja pričam zašto bi pravnici ili ekonomsti morali da budu svugde HR bez izuzetaka. Makar ne bi gledali gomilu ovakvih izjava koji vređaju pamet. Dok se lepo ne izradi pravilnik o radu kadrovske službe gde se tačno propiše ko i kako može da uopšte pomisli da priđe HR službi, biće ovako. Da, kadrovska služba štititi firmu, ali štiti i izaposlene u mnogim sluuačjevima, jer im obezbeđuje da se poštuju njihova prava u ovakvim situacijama a istovremeno štite firmu od kršenja pravila i sudskih sporova. Inače ono što je zanimljivo je da skoro sve firme gde su HR 100% žene, krše važeći Zakon o rodnoj ravnopravnosti a specifično pravilo o uravnoteženoj zastupljenosti polova Takođe, bi i plate interno za svaku poziciju kao trebale da budu dostupne zaposlenima i da ih o tome informiše poslodavac (član 29, stav 6. tačka 2) . Edited January 20 by Oniks 1 3
Zverilla Posted January 20 Posted January 20 1. HR radi samo i isključivo za firmu. 2. Otkad se zastupljenost polova računa po kancelariji? 2
Sammael Posted January 20 Posted January 20 (edited) Ne znam kakvu otpremninu je CTD obezbedio, raspitaću se (znam nekoliko ljudi koji tamo rade i nisu obuhvaćeni ovom sečom). EDIT: ništa, samo februarska plata. Smradovi. Meni je OK što je HR javno napisao šta se dešava i pokušava da na ovaj način olakša ljudima pronalaženje novog posla. U FISu je pre neki dan mlađa koleginica dobila otkaz bez ikakve najave, nevezano od performance review procesa, i premuntali su je da potpiše sporazumni, nije znala šta radi uopšte. Kakav god da je bila radnik, ne mislim da je ovo korektno, pogotovo s obzirom o kakvoj se firmi radi. No, bitno da generalni direktor sad forsira zaposlene da dolaze 3x nedeljno u kanc bez ikakvog razloga osim što ga nervira jer je kancelarija prazna... Edited January 20 by Sammael 1
Shan Jan Posted January 20 Posted January 20 (edited) 20 minutes ago, Sammael said: Ne znam kakvu otpremninu je CTD obezbedio, raspitaću se (znam nekoliko ljudi koji tamo rade i nisu obuhvaćeni ovom sečom). EDIT: ništa, samo februarska plata. Smradovi. Meni je OK što je HR javno napisao šta se dešava i pokušava da na ovaj način olakša ljudima pronalaženje novog posla. U FISu je pre neki dan mlađa koleginica dobila otkaz bez ikakve najave, nevezano od performance review procesa, i premuntali su je da potpiše sporazumni, nije znala šta radi uopšte. Kakav god da je bila radnik, ne mislim da je ovo korektno, pogotovo s obzirom o kakvoj se firmi radi. No, bitno da generalni direktor sad forsira zaposlene da dolaze 3x nedeljno u kanc bez ikakvog razloga osim što ga nervira jer je kancelarija prazna... Nesto razmisljam, mozda je oduvek bilo ovako samo mi nismo bili svesni jer su ranije u ITu u Srbiji otkaze dobijali samo lenjivci i/ili duduci pa niko nije imao saosecanja za njih niti razmisljao o tome da li je proces fer. Ovo za FIS sam ipak iznenadjen, dok sam bio tamo bilo je puno timova koji su nestajali i pravili se i uvek bi gledali da nadju mesto zaposlenom u drugom timu ako se taj gasi. Trebalo je bas da napravis heavy sranje da bi dobio otkaz. Al kapiram da se prica menja kad celo trziste krece da se smanjuje. Edit: vezano za ovaj fetis CEO-ova za povratak u ofis - nakon sto je nas objavio da svi moraju da se vracaju u ofis (zasad hibrid model) i nakon nekih 100tinak komentara i hiljade dislajkova, odgovorio je konacno. "I made my mind and it is not for debate". Kako ti likovi ne eksplodiraju od svog ega meni nije jasno. Edited January 20 by Shan Jan
Oniks Posted January 20 Posted January 20 3 hours ago, Zverilla said: 1. HR radi samo i isključivo za firmu. 2. Otkad se zastupljenost polova računa po kancelariji? Računa se po sektoru. Ako imaš HR sektor ili bilo koji drugi sektor, onda se po tome gleda. Radi on isključivo za firmu, ali radi i za tebe ako ti ne krši prava, jer u krajnjem slučaju na kraju ne radi ni za firmu tad jer može firma da nagrabusi. Ne može neko ko je pravno i ekonomski neškolovan da posavetuje šta je najbolje učiniti i to je fakt. Možeš ti da štitiš firmu i da pokušaš da enforcuješ npr. da se ne plati odmor ili otkazni rok od 60 dana (a bilo je takvih slučajeva), ali onda će to firmu koštati, pa srećno mu bilo ko tako "štiti" firmu od zaposlenog. Još kad se otkaz traljavo odradi pa kad zaposleni dobije 18 plata u sudskom postupku, baš se štiti firma Poenta priče je da firmu štiti predstavnik kadrovske, ali tako da ne ulazi u sivu zonu ili očigledno kršenje prava. 1
Oniks Posted January 20 Posted January 20 (edited) Elem da dodam posto je isteklo vreme za edit: Poenta priče je da firmu štiti predstavnik kadrovske, ali tako da ne ulazi u sivu zonu ili očigledno kršenje prava. Premuntavanje nekog da potpiše sporazumni otkaz da bi se kao rastali "u miru" je idiotski. Ako se radi layoff radiš po tehnološkom višku ili jednostavno otpustiš zaposlenog. Pogotovo je licemerno nekog terati da potpiše sporazumni a da ne dobije nikakav paket naknade ili bilo šta sa NSZ. Tu se ne štiti niko i to je svesno kršenje zakona kad se zaposleni obmanjuje, preti mu se i slično. Mislim ne isplaćuje se iz džepa poslodavca naknada. U takvom sluačju je bolje dobiti otkaz nego potpisati sporazumni. Ne poznaje svaki zaposleni pravo, i onda taj koji bi trebalo da predstavlja firmu takođe ne zna kako pravno stvari funkcionišu i onda tu dobijamo ovakve situacije. A ovo za forsiranje za dolazak u kanc: Mnoge firme su potpisale ugovore o dugogodišnjem zakupu sa firmama kao što sus GTC i ekipa. Kada je prošla korona oni su digli cene i sada te prostorije su prazne a u podzakup ne mogu da ih izdaju, ustupe. Pored toga postoji i onaj deo gde pratimo trendove a opet i onaj gde gde ljudi osećaju nemoć ako nemaju koga da kontrolišu jer nije fizički tu. Edited January 20 by Oniks
Shan Jan Posted January 20 Posted January 20 Kako ces da dokazes da su te obmanuli ako na keca potpises sporazumni koji stave ispred tebe? Postoji taj neki strah kod nas od autoriteta, kad ti firma stavi ugovor na sto, ljudi ne smeju da kazu ni "mogu li da ponesem kuci i procitam i razmislim jedan dan?". Mislim borim se i ja sam protiv toga u sebi, prosto je kod nas ta kultura da si bezobrazan i da ces najebati ako se usudis da pitas nesto autoritet (u ovom slucaju kompaniju za koju radis). Sto se tice povratka u ofis: kapiram pricu o zakupu, vec imas, ajde da iskoristimo. Pa ok, daj ljudima izbor, ako ih manje dolazi jos bolje, preuredi da onima koji dolaze bude jos bolje, da imaju vise prostora i bolje okruzenje. Mislim da u konacnici se radi o egoisticnim control freakovima. Posebno sto znam firme koje nisu zajahale trend i koje su i pored viska prostora ostavile ljudima da sami biraju odakle zele da rade. 3
Recommended Posts