Jump to content
IGNORED

Kolaps elektroenergetskog sistema?

James Marshall

Recommended Posts

Posted

Meni treba za grejanje koje je bi bilo 100% na struju.Grejač koji zagreva vodu i šalje je u veliki rezervoar (akumulator) posle ide klasično u sistem podnog grejanja.Sama pupma ne troši mnogo ali grejač 2,5kw.Plan je bio da se leti što više šalje u mrežu da bi zimi to koristio za pumpu.Ovakav sistem već koriste ljudi ali čekaju jeftinu tarifu što uslovljava da se ima veći rezervoar,ovako rezervoar može da bude pristojnih dimenzija i bez čekanja jeftine tarife da se puni.Ceo sistem bi se brzo isplatio da je ovo normalna država,ovako ušteda ne opravdava ulaganje.

Baterije su male za neku pristojnu autonomiju,razmišljao sam i da se upare dve baterije od viljuškara svaka po 1000Ah ali to je dodatni trošak i treba malo prepravki.Što opet ne opravdava ulaganje.

Tako da začarani krug kako god okreneš.

Posted

Meni treba za grejanje koje je bi bilo 100% na struju.Grejač koji zagreva vodu i šalje je u veliki rezervoar (akumulator) posle ide klasično u sistem podnog grejanja.Sama pupma ne troši mnogo ali grejač 2,5kw.

Pogledaj ovaj termodinamički, pošto već imaš akumulator toplote (bojler, bafer) u njega možda mogu da se ugrade izmenjivači toplote ako ih već nema, i onda imaš samo cevi i panele kao investiciju. Onda bi ti preko dana paneli grejali vodu, kažu ljudi da čak i zimi to dosta dobro radi. Za 2,5 kW snage za grejanje ti na severu u toku zime treba 3 m2 solara, teorijski dobijaš 3,3 kW, neka i lažu za malo ali trebalo bi da izvuče.

Smanjilo bi račun za struju 50-70%. I to je max što se za sad može.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Posted

Oni koji imaju uslove mogu u toplim mesecima vodu da greju i u cevima/crevima koja su izložena sunčevoj toploti. 

• +1 1
Posted

Jedan osvrt™ iz Amerike:  iako sam kritikovao Bidena, trebam biti posten pa pohvaliti Inflation Reduction Act. Koliko sam citao, on u cjelini ne stvara dodatnu potraznju i nebi trebao generisati dodatnu inflaciju, a stimulise renewables na veoma opipljiv nacin.

Konkretno, za gradjanstvo federalna vlast daje 30% refundaciju za instalaciju solarnih panela na kuce (kao i na neke sitnije kucne prepravke vezane za elektricnu instalaciju) i poreske olaksice za americke proizvodjace solarne opreme, a koje u prvih 5 godina programa mogu biti isplacene kao subvencije u iznosu od oko $0.03/Watt (zavisno da li je industrijski ili mrezni kapacitet u pitanju).  Doduse, ne znam koliko je to po WTO pravilima, ali to znacajno otvara vrata za renewables jer stimulise domacu i ponudu i  potraznju.

Score one for Sleepy Joe.

• Hvala 1
Posted

Polako polako i doći ćemo do New Deal-a.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Posted

Šta kaže, već nekoliko nedelja ne uvozimo struju, proizvodimo onoliko koliko treba. Knap smo. To što je ovo doba godine kada domaćinstva troše najmanje struje jer nema potrebe ni za rashlađivanjem ni za grejanjem nije pomenuo. 

I kaže da imamo rezerve uglja za 7 dana, mesec uz redovnu zimsku proizvodnju. Nije pominjao šta ako se desi da proizvodnja stane ili uspori zbog kiše i snega. Ili kvara na bageru. Niti šta ćemo kada taj mesec prođe početkom decembra.

Ali zato dodatno oporezuje vetroparkove.

• +1 2
Posted
18 minutes ago, nautilus said:

Šta kaže, već nekoliko nedelja ne uvozimo struju, proizvodimo onoliko koliko treba. Knap smo. To što je ovo doba godine kada domaćinstva troše najmanje struje jer nema potrebe ni za rashlađivanjem ni za grejanjem nije pomenuo. 

I kaže da imamo rezerve uglja za 7 dana, mesec uz redovnu zimsku proizvodnju. Nije pominjao šta ako se desi da proizvodnja stane ili uspori zbog kiše i snega. Ili kvara na bageru. Niti šta ćemo kada taj mesec prođe početkom decembra.

Ali zato dodatno oporezuje vetroparkove.

I jebemo ljude sa solarnim panelima jer eto...

• +1 1
Posted

pa shta on ima od toga shto ce neko sam da proizvede i potroshi svoju struju :dry:

sent from bash mnogo dobar novi bubamoto

• +1 1
Posted
51 minutes ago, nautilus said:

I kaže da imamo rezerve uglja za 7 dana, mesec uz redovnu zimsku proizvodnju.

:isuse:

• +1 1
Posted

Sreće imamo što će ovo lepo vreme izgleda da potraje do kraja oktobra, neće paliti ni elektrane dotad. 

Posted
On 29.9.2022. at 8:52, Tale said:

Oni koji imaju uslove mogu u toplim mesecima vodu da greju i u cevima/crevima koja su izložena sunčevoj toploti. 

baštensko tuširanje a i zagrevanje vode u bazenu. moje crevo ovde je 50metarsko.

• +1 1
Posted (edited)

Ukrajina prekinula izvoz struje nakon što su pogođene elektrane i dalekovod ka Poljskoj. U junu su bili planirali da do kraja godine izvezu struje u EU za milijardu i po evra. Cena struje u Evropi svakako će skočiti.

Edited by vememah
Posted

Jel ide gas preko Ukrajine? Družba funkcioniše?

Posted

Biće glavna vest na svim medijima kad/ako prestane.