Rowanoke Posted September 20, 2021 Posted September 20, 2021 https://variety.com/2021/film/news/dune-box-office-debut-international-1235068120/
Roger Sanchez Posted September 21, 2021 Posted September 21, 2021 On 18.9.2021. at 14:42, askeladden said: Jel pogledao neko? Jesam upravo. Lošije je i od mojih najgorih očekivanja - za mene koji sam čitao knjigu film je gotovo prazan, u njemu nema ničega što je knjigu činilo vrijednom čitanja. Za moje prijatelje koji nisu čitali knjigu, film je bio ne samo prazan nego i gotovo apsolutno nerazumljiv. Neću gledati drugi dio čak i ako Denisu pođe za rukom da ga snimi, a mislim da neće kada ovo dođe u kina ozbiljnoj američkoj publici. Promašene su tako očite stvari da film bude upečatljiv i da bude - drama. Umjesto toga, Denis gubi minute i minute na holivudske klišee, na nabacane detalje koji laicima ne znače ništa, a čitateljima su lišeni konteksta i smisla njihove pojave iako ih prepoznaju. Recimo, mentati - način na koji je dano do znanja da je Thufir mentat je meni kao čitatelju totalno imbecilan, a mojim laicima apsolutno neproničan. Najbolje je što to za priču uopće nije bitno, jer u filmu nema nikakve naznake što to Thufir radi što njegovu svrhu čini posebnom, različitom od recimo Duncana i Gurneya ili nekog lijevog stražara. Vidi se samo da je starosta. Zapravo je epizoda s Thufirovim mentatskim performansom™ apsolutno glupa i suvišna - mi čitatelji znamo što znači biti mentat, laicima je to moglo biti bolje dočarano rečenicom baruna o tome što je izgubio Piterovom smrću, ili ostavljeno za drugi dio. možda malo spojler: Spoiler Ili za Sardaukare - Denis / scenaristi se izgleda nisu mogu odlučiti znaju li baš svi, čak i najobičniji prašinar, da je riječ o njima, ili se to shvati samo po tome kako se bore kao u knjizi, tako da je u filmu ostalo i jedno i drugo. Ono što je apsolutno očito je da nisu u harkonnenskim uniformama. Dakle, veliko, ogromno razočaranje. Sad ću već moći reći - tipični Villeneuve. Kao i za Blade Runner - maybe he gets it, but he just cannot convey it Ili je možda Dina zaista unfilmable 1
Weenie Pooh Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 A čekaj, nije cela knjiga obrađena? Koliko su pokrili, do Chani i Polovog prvog melange transa?
askeladden Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 Ma jok,Mislim do prvog susreta Nakon sto su pobegli Harkonenima
goofs Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 Ako se ne varam, presekli su tacno na onom delu koji u knjizi kaze "dve godine kasnije", sto je verovatno i najbolji trenutak za polovljenje.
Weenie Pooh Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 E ako knjiga sa onoliko mrsomuđenja i refleksije nije mogla biti zbudžena u dva i po sata filma, ja ne znam šta je moglo. Šta će biti u nastavku, sati i sati kroćenja peščanih crva, plus tripping on Space Acid?
goofs Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 59 minutes ago, Weenie Pooh said: E ako knjiga sa onoliko mrsomuđenja i refleksije nije mogla biti zbudžena u dva i po sata filma, ja ne znam šta je moglo. Šta će biti u nastavku, sati i sati kroćenja peščanih crva, plus tripping on Space Acid? Pa nije, ne ako zelis da svakom liku posvetis dovoljno vremena i das mu tezinu kakvu zasluzuje. Zbog toga je i Lincov film stucao. Sad, druga je prica ovo Sancez kaze, ako i pored tolikog trajanja to nisu uspeli da urade adekvatno onda dzaba...
radisa Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 17 minutes ago, precog said: ljubav, kung fu i osveta? Nije ovo Matrix... U to ćemo se kasnije razočaramo... :(
precog Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 11 minutes ago, radisa said: Nije ovo Matrix... U to ćemo se kasnije razočaramo... :( svaki film se svodi na matrix.
Haralampije Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 pojavio se HDCAM, ima i na kodiju, pa koj ima neizdrz...
Roger Sanchez Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 Film, ubrzano, zbrčkano i bezvezno završava baš na polovini drugog sveska, jednom amtal epizodom koja je čitateljima na krivom mjestu i lišena ikakvog dubljeg značaja, a nečitateljima, rekao bih, kao i kroz većinu filma, uz sve lijepe poteze kamere i Denisovski prekrasni CGI, uopće nije jasno što se i zašto zbiva. Još gore, protagonist amtala pojavljuje se u Paulovim vizijama više puta i sam košta otprilike minutu i pol, dvije, nejasnog snoviđenjskog metanisanja, kojeg u knjizi nema, a da na kraju nakon što neumitno napusti scenu ostane nejasno što to sve skupa ima značiti.To je jedan neopisivi krš, nakon prespavane noći i prebiranja dojmova čini mi se još gori. 1
Roger Sanchez Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 (edited) U jednom teško opisivom cringe trenutku, izvan bilo kakvog konteksta, cijelo platno zauzima jedan skočimiš. Laička publika, provjerio sam, nema najblaže veze zašto sad u krupnom planu gleda ogromnog skočimiša s kapljicama vode na velikim ušesima, a mi koji smo načitani pitamo se - zašto, ZAŠTO, jer mu ne čujemo čak ni fremensko ime, osim ako ga sami prošapćemo dirnuti tim vizualnim Denisovim poklonom fandomstvu, dok je asocijacija na njega valjda -- ostavljena za drugi dio sage??? Ili će ta scena ostati visiti u ovom filmu u svojem izoliranom besmislu? Edited September 22, 2021 by Roger Sanchez
Weenie Pooh Posted September 22, 2021 Posted September 22, 2021 Pa sjajno Da li je iko uopšte rekao "Muad'Dib" tokom filma? Videlo se već u traileru da će biti simplifikacije, kad Chani umesto "Usul" kaže "Paul", ali računao sam da će ipak biti nekakve naracije koja će pričati o Muad'Dibu i pustiti gledalaštvo da poveže da je to u stvari taj mladić kog trenutno gledamo na ekranu. (Mislim, nije rocket science!) Originalna Dina ima bar jedan kvalitetan aspekt svog mahom trapavog narativa, a to je osećaj predestinacije koji nam nameće. U svako poglavlje, Princeza Irulan nas uvodi odlomcima iz knjiga koje će jednog dana napisati o Muad'Dibu, oktriva nam i da će Atreidi najebati, i ko će biti izdajnik, i da će Muad'Dib Paul na kraju ipak prevladati - dakle ne pokušava da veštački održi suspens oko toga šta će biti sa protagonistom. To odlično ide uz ulogu Paula kao nevoljnog proroka, roba sudbine koji polako otkriva koliko su mu izbori ograničeni. Pomaže čitaocu da se identifikuje sa takvim likom. Film bi lako mogao da iskoristi isti mehanizam, da nam off-screen glas Princeze Irulan gradi očekivanja pričom o Muad'Dibu, bogomdanom proroku i vladaru univerzuma, pustivši nas da povežemo da će u njega u stvari izrasti taj Paul Atreides. Jedina cena bi bio lažni suspense na koji se realno niko i ne oslanja. 2
Recommended Posts