Jump to content
IGNORED

Serie A 2021-2022


goofs

Recommended Posts

Serie-A-2021-22.jpg

 

Nova sezona kreće za vikend, pa je red da krenemo sa novim topićem. Istina, još uvek se malo toga zna iz prostog razloga što prelazni rok i dalje traje, a svi žabari čekaju poslednje trenutke da realizuju svoje dođeš-mi-dođem-ti, odloženo-plaćanje-na-rate-bez-kamate i pozajmica-sa-možda-kupnjom-a-možda-i-ne, tako da očekujem još nekih promena i pojačanja do kraja meseca koja će možda da iskristalizuju situaciju oko utrke za Skudetu...

...a ona trenutno na papiru stoji kao i pred prošlu sezonu, sa jakih sedam kandidata za gornje pozicije tabele, s tim što sad postoji i bojazan (tendecija?) da se opet vrati na surovu Juventusovu vladavinu, što bi bilo pogubno za ligu.

 

Da krenemo od šampiona, pa po tabeli na dole.

 

Inter je, nažalost, u jebenom rasulu. I ovo pišem kao navijač Milana, Italiji su neophodni jaki velikani i neizvesna liga, kao i dobri rezultati u Evropi. Prošle godine je bilo naznaka za nešto od toga, ali ovo sad deluje kao korak napred, dva koraka nazad. Kinez ubija sa vođstvom, dugove i funkcionisanje kluba sprovodi kroz prodaju dva ponajbolja igrača tima. Konte je video gde gori i digao sidro, zamenio ga je lažni Inzagi, umesto Lukakua došao je Džeko, a umesto Hakimija Dumfries. Konačno, ćapili su i Hakana iz Milana u jednom malo čudnom transferu, kao zamenu za Eriksena koji je nažalost završio svoje u Italiji, a možda i karijerno. Sve to na papiru ne deluje toliko loše, krpe se rupe, Džeko je faca i iskusan napadač Serie A, Inzagi perspektivan trener, ali Inter više ne deluje kao ekipa za titulu, deluje kao da će se boriti za top4.

 

Milan je spiskao nekih 40ak miliona samo da zadrži ekipu koju su imali prošle godine. Dođe na naplatu to kad kupuješ na odloženo. Sa Brešom su se iscenjkali najstrašnije, pomalo je neprijatno bilo, cena za Tonalija je spuštena za nekih 15ak miliona, uz slanje nekog klinca u suprotnom smeru. Tomori je isplaćen, cenim za najviše tri godine Milan će uzeti duplo toliko za njega od nekog tima iz PL. Dolaruma je pušten niz vodu, zamenio ga je odlični Maignan koji je možda slabiji shot-stopper, ali znatno bolje igra nogom što je Milanu potrebno da se izbori sa jakim i visokim presingom kojim su ga Inter i Atalanta gazili. Doveden je Žiru kao zamena Ibri, no nije isključeno da Ibra bude zamena njemu, solidna je to akvizicija za godinu dana, da pokrije rupe. Na kraju, fali tu još igrača, zamena za Hakana, desno krilo, a i Pioli mi ne uliva poverenje, prošle godine je bio u top3 trenera lige, sad povratkom ovih velikih pada u nekih top6 što je dovoljno da izgubi neke bodove u derbijima.

 

Atalanta u vreme korone i nemaštine u svetu fudbala pravi profit od 24 miliona na jednom Romeru za godinu dana. Otkupili ga od Juventusa za 16 i prosledili u Spurse za 40. Čime se jbno bave ostali timovi u ligi je stvarno dobro pitanje i što ne uče od Gašperinija, sistem trenutno deluje da bi od grupe građana sa Ade Ciganlije napravio jakog kandidata za plasman u LŠ. Oko njega su se raspitivali i Juventus i Inter, ali ništa od toga, ne napušta svoj projekat. Doveli su Musu iz Udineza (odličan golman) i Demirela da zameni Romera (opet iz Juventusa). Iličić je pod stare dane i pred izlaznim vratima, a bilo je i priče da će Zapata u Inter, ali još uvek ništa od toga. Atalanta će da tera svoje, sad već po običaju možemo očekivati plasman iz grupe u LŠ i borbu za top4. Za sam vrh su i dalje nekako zeleni, manje na terenu, više u rukovodstvu.

 

Juventus je brže-bolje otposlao Pirla i vratio Alegrija. Imam utisak da ti povratnici na mesto uspeha retko imaju ponovo tako dobre rezultate, ali ovo je Juventus i Serija A, a i Alegri je jbno dobar trener. Tim im je identičan ko prošle sezone, para se nema, platio se MekKeni i rata za Kijezu, pričalo se o odlasku Ronalda, ali niko lud nije da ga plati onoliko. I dalje mislim da je taj čovek više teret timu nego što doprinosi, ali njihov problem. Srednji red im je i dalje šupalj, a Kjelini i Bonući su samo još godinu dana stariji i sporiji (bez obzira na nastupe sa EPa). Priča se puno o dolasku Lokatelija, što lično ne bih voleo da se desi, ali Sasuolo ga ne da ispod cene, a Juventus koristi žabarske stavove kako ovaj hoće samo kod njih (slično kao Milan i Tonali), i sva je prilika da će transfer biti realizovan do kraja prelaznog roka. Sa njim i Alegrijem mislim da Juve opet izbija u prvi plan kandidata za titulu.

 

Napoli, jbni Napoli, i dalje ne mogu da verujem da su prosuli zicer kod kuće za LŠ. Novi trener je Spaleti, ako ćelavi išta zna to je kako da iskoristi ekipu da igra najružniji fudbal na planeti i da na kraju završi na mestu za LŠ. Ne verujem da mogu do titule, ali svakako imaju dobru ekipu, a uz malo slaganja kockica može se pokazati da je Osimen trenutno najbolji napadač lige, što zbog toga što je godinu dana stariji, što zbog nedostatka jake konkurencije. 

 

Lazio je doveo Sarija, trenera kojeg ja i dalje jako cenim. Po nekoj njegovoj tradicji može se očekivati da igraju slabo u početku, ali da eksplodiraju za 2-3 godine, ako ga puste da radi kako zna i ume i ako mu pruže podršku kroz transfere. Tim nisu menjali, osim što je doveden Hysaj koji je ekspeditivno ispljuvan od strane dela navijača, jer evidentno postoje ljudi koji misle da ako nisi fašista nisi ni Lacijal. SMS i dalje tu, Felipe Anderson je vraćen iz WH za neku sitninu, bio je dobar ranije u Laciju, videćemo je li ostalo išta u njemu. Utiska sam da tim nema ono što Sari baš želi i da će zbog toga štucati ove sezone.

 

Roma je dovela specijalnog za trenera, nekako iznenada je objavljena ta vest, dve nedelje pre nego je Konte objavio da napušta Inter. Tada sam mislio kako se Murinjo sada jede jer da je znao da će mesto Interovog trenera biti upražnjeno sačekao bi njih, no sada kad vidim šta je ostalo od neroazura kapiram da je i on verovatno znao šta se sprema. Nije kao da ga je Roma puno više ispoštovala sa novcem za pojačanja, ali doveden je Tami Abraham iz Čelzija na njegov nagovor, uz Šomurodova iz Đenove, ali i najvećeg pojačanja za Romu - povratka Zaniola posle ACL povrede. Pitanje je šta je od momka ostalo, ali mlad je još uvek, ako uspe da se dovede na stari put, može tu biti sexy fudbala. Džeko je otišao posle čini mise 6 godina, a đavo ne da mira - Spinacola je novi ACL povređeni igrač u Romi, malera li ovaj put na EPu. Može se reći da je to vrlo nesrećna okolnost, no opet, Roma ima 21 kidanja ACLa za proteklih 7 godina, previše.

 

Za ostale malo toga ima šta da se kaže, novca u ligi nema, transferi su na minimumu.

 

Fiorentina muku muči sa ovim našima, Vlahovića traži pola Evrope, ali neće ga dati za male pare. Milenković je odbio da produži ugovor pa ga moraju uvaljati sada za što više ili da im ode besplatno dogodine.


Siniša je i dalje u Bolonji, ekipa je ista uz dodatak Barova iz Atalante. Utiska sam da je Bolonja malo popustila u drugoj polovini prošle sezone sa Mihajlovićem i nije isključeno da ih napusti u toku ove.


Jurić je posle odlične sezone u Veroni došao da vodi Torino, a Veronu je preuzeo Di Frančesko, dok je De Zerbi napustio Sasuolo. Videćemo kako će se Jurić snaći, Torino je postao negledljivo ogavan prošle sezone i na teške guzove su opstali u ligi, uz to i Beloti im je na izlaznim vratima pošto ne želi obnoviti ugovor, no opet i oni traže malo bogatstvo za njega.


Udineze se mogao okarakterisati kao moderni prototip batadjora fudbala, odbrana sa 11 igrača a u napadu šta bude biće. Ostalu su bez golmana i De Pola koji ode u Atletiko, a i koji je maltene bio alfa i omega ekipe.

 

Još valja pomenuti povratak Venecije u ligu, voleo bih da ostanu tu malo duže pošto su mi bili simpatični početkom 2000ih, a i neki vrlo dobri igrači su bili kod njih (neki momak koga zovu Rambo?). Voleo bih i Parma da se vrati, nemam ja ništa protiv ovih Specija i Krotonea što sad igraju, ali su mi ovi klubovi sa tradicijom onako nostalgično draži.

 

Od prognoza ću se suzdržati pošto nisu bajne :D 

  • +1 5
  • Wub 1
  • Hvala 3
Link to comment

Bravo za uvod, kolega. :) 

 

Juventus je imao solidnog uspjeha sa povratnikom Lippijem 2001-2005. Zajedničko Lippiju i Allegriju je da nisu dugo čekali na povratak u Juve. S druge strane, Allegri je bio gledalac proteklih par sezona dok je Lippi za vrijeme svog odsustva neuspješno pokušavao u Interu kopirati Juve. Allegri, za moj pojam, igra beskonačno ružan fudbal, ali osvaja domaće trofeje. Za Evropu to neće biti dovoljno, naići će neki tim tipa Ajax koji će baciti loptu na šahovsku tablu i trčati za njom dok Juventusovi tridesetineštogodišnjaci skupljaju figure. Na sirovi kvalitet bi trebalo da uzmu naslov.

 

Mourinho se pregrupisao, došao u Romu koja nije takav rival Interu da bi ugrozio legacy kod nerazzura i bez velikog pritiska može pokušati napraviti rezultat. Kao i u Tottenhamu, ako šta zajebe ili završi debelo iza vodećih, reći će: "Nije do mene nego do gubitničkog mentaliteta Rome." U Kupu Lepe Brene™ su - baš uz Tottenham - na papiru najjači tim.

 

Inter je nekako uspio doći na goru poziciju nego 2010. kad je Mourinhov treble-tim preuzeo Rafa. Rekao bih da će Džeko i sa 35 godina lakše nadomjestiti Lukakuove golove nego iko na desnom boku Hakimija. Ne znam, možda da potraže Bellerina od Arsenala, ne bi bilo loše ni za igrača niti za Inter.

 

Lazio bi sa Sarrijem trebalo da igra napadački fudbal, sa puno datih i primljenih golova i bez trofeja. Anderson je bio vrlo nekonzistentan u prvom mandatu, od igrača za Manchester United do igrača za United of Manchester u razmaku od 7 dana. SMS je izgleda zaglavio u Rimu. Ne znam šta će biti sa Correom, znam da ga je tražila Aston Villa.

 

I, da, ja očekujem da i Udinese napokon ne pobjegne sa lopate.

  • Hvala 1
Link to comment
32 minutes ago, levi said:

zabavna utakmica Bologne u prvom kolu kupa, ali Siniša ipak mora malo da utegne odbranu

4:5 ispali od Ternane :lolol:

 

vid Arnautovic dosao kod Mihe, to svidjam

Link to comment

To je to. 

 

Drugu godinu zaredom Juventus uzima jednog od (buducih) stozaca italijanske reprezentacije. Kijeza im se odlicno pokazao, da li ce i Lokateli - ne znam, samo me zanima sta jbno rade ostali timovi Serije A.

Link to comment

A ok, mozda i ja malo preterah, Inter je uzeo Barelu (i Sensija pride, od kog nije ispalo nista), a Milan Tonalija. Istina je sve za vezu Sasuola i Juventusa, kao i Lokatelijevu zelju da posto-poto ide tamo...

 

...zapravo ono sto mi vise bode oci je kako Juventus i dalje dovodi igrace, iako su na ivici ambisa vec godinama, nemaju ni oni para, uostalom da imaju ne bi im prosle sezone trener bio amater. Ronaldovih 30 miliona pokusavaju da smaknu vec drugo leto za redom, a i ne juri Anjeli onu Superligu za dzabe. Pri tom ovo i sledece leto placaju Kijezu, a Sasuolo ce svoje pare dobiti tek u junu 2023. Bukvalno zive na pozajmljenom vremenu.

Link to comment
1 hour ago, goofs said:

A ok, mozda i ja malo preterah, Inter je uzeo Barelu (i Sensija pride, od kog nije ispalo nista), a Milan Tonalija. Istina je sve za vezu Sasuola i Juventusa, kao i Lokatelijevu zelju da posto-poto ide tamo...

 

...zapravo ono sto mi vise bode oci je kako Juventus i dalje dovodi igrace, iako su na ivici ambisa vec godinama, nemaju ni oni para, uostalom da imaju ne bi im prosle sezone trener bio amater. Ronaldovih 30 miliona pokusavaju da smaknu vec drugo leto za redom, a i ne juri Anjeli onu Superligu za dzabe. Pri tom ovo i sledece leto placaju Kijezu, a Sasuolo ce svoje pare dobiti tek u junu 2023. Bukvalno zive na pozajmljenom vremenu.

 

koliko ja pratim {a ne pratim puno} sensi se nesto ozbiljno sjebo i zato je doslo do stagnacije. 

ronalda je juventus nudio cityju za 25 miliona eura...

nema ni nekih kupaca za dybalu...

  • +1 1
Link to comment

brate, neki likovi iz EPL koji su viđali teren jednom mjesečno koštaju 30-50 miliona, ovdje pričamo o klincu od 21 godinu koji je utrpao 20+ golova u tankoj ekipi u italijanskom prvenstvu, FM je rekao svoje. 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...