Jump to content
IGNORED

Uništavanje životne sredine u Srbiji

Jumanji

Recommended Posts

Posted (edited)

Naravno, prvi korak treba da napravi drzava/opstina, a onda da se kaznjavaju oni koji bacaju smece.

Prosto, i veoma realno.

I ja sam mislio da je to nerealno, ali navescu vam primer ribolova.

Tu je tek bio divlji zapad, dozvole niko nije imao, vatalo se na lovostaj, mrezama, grabuljanjem.

Kad gle cuda od pre par godina krenule kontrole, ovog leta niko bez dozvole, svi se strecaju ako uhvate ispod mere, odmah vracaju. Odmah su svi sportski ribolovci i postuju prirodu i reku.

E tako moze biti i za divlje deponije.

Edited by brusli
  • +1 3
Posted
35 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Pa da bi se otpad odlagao mora da postoji deponija. Da bi postojala deponija, mora da bude predviđena planom i organizovana u skladu sa propisima. Mislim da bi najbolje bilo da se prave regionalne deponije za više opština, ali je problem da se opštine dogovore, a čini mi se da i kad god se za neko mesto pomene da će biti deponija da se okolni stanovnici bune. Bez deponija nema odlganja otpada kako treba.

Ma ne da nema deponija, nego nema ni kontejnera, niti kamiona koji bi redovno odvozio otpad iz sela.

Na planinarskoj fb grupi j pričao vlasnik planinarskog doma na Tari kako na tom delu planine uopšte nema nikakve komunalne službe za odnošenje smeća. Oni malobrojni ekološki osvešćeni nose preko 20 km do najbližeg kontejnera. I to sve u nacionalnom parku, na Tari gde postoji (kakva takva) mreža puteva. Kakva li je tek situacija po onim pravim zabitima.

• +1 1
Posted
8 hours ago, brusli said:

Naravno, prvi korak treba da napravi drzava/opstina, a onda da se kaznjavaju oni koji bacaju smece.

Prosto, i veoma realno.

Tu je tek bio divlji zapad, dozvole niko nije imao, vatalo se na lovostaj, mrezama, grabuljanjem.

Kad gle cuda od pre par godina krenule kontrole, ovog leta niko bez dozvole, svi se strecaju ako uhvate ispod mere, odmah vracaju. Odmah su svi sportski ribolovci i postuju prirodu i reku.

Valjda je prvo krivica ovoga što krade ribu pa onda države koja ne sankcioniše. Isto je i sa deponijama.

• +1 1
Posted

Ako gledas na filozofskom/moralnom planu, onda da.

Ali u praksi, uvek ce biti onih koji hoce da preje*u sistem, i bez kazni nema ni reda.

Tako da prvi korak mora da uradi drzava, da postavi sistem i jasna pravila, najbolji primer sam ostavio gore sa ribolovom, da vidis kako Srbende postuju prirodu i reku, sve se pusi.

• +1 1
Posted
10 hours ago, Frile said:

Ma ne da nema deponija, nego nema ni kontejnera, niti kamiona koji bi redovno odvozio otpad iz sela.

Na planinarskoj fb grupi j pričao vlasnik planinarskog doma na Tari kako na tom delu planine uopšte nema nikakve komunalne službe za odnošenje smeća. Oni malobrojni ekološki osvešćeni nose preko 20 km do najbližeg kontejnera. I to sve u nacionalnom parku, na Tari gde postoji (kakva takva) mreža puteva. Kakva li je tek situacija po onim pravim zabitima.

Nerealno je ocekivati odvozenje smeca/postavljanje kontejnera u svakoj zabiti, ali na "glavnim" putnim pravcima treba postaviti, da svi mogu da ponesu smece kada idu u "grad" ili vec gde idu cesto.

• +1 1
Posted

21 minutes ago, brusli said:

Nerealno je ocekivati odvozenje smeca/postavljanje kontejnera u svakoj zabiti, ali na "glavnim" putnim pravcima treba postaviti, da svi mogu da ponesu smece kada idu u "grad" ili vec gde idu cesto.

Neko rešenje mora da postoji, i može da se prepiše iz drugih zemalja  (ne možemo mi forumaši baš da damo odgovor na svako pitanje, juče smo učili kako se suši lignit, danas kako se organizuje odvnoženje smeća iz raštrkanih planinskih sela).

U svakom slučaju nije rešenje da najbliže organizovano mesto odlaganja otpada (t.j. kontejner) bude 15-20 km od seoskog domaćinstva. 

• +1 2
Posted

pisao o tome vezano za moje selo. da ne ponavljam.

ovde ne može jer ako bi da seljanima nametneš kantu i uplatnicu misliš da neće više glaati za tebe. doživeo.

Posted
pisao o tome vezano za moje selo. da ne ponavljam.
ovde ne može jer ako bi da seljanima nametneš kantu i uplatnicu misliš da neće više glaati za tebe. doživeo.
dobro, ako se vodimo pobedom na izborima, to je to, nije problem. onda nema kukanje shto je djubre svuda, razilazimo se gradjani. mogu da zamislim kako njih tamo smara ekipa iz grada koja se lozi na chisto. ako nismo dorasli situaciji, ko pretekne za 50 godina mozda ce biti, ostali ce da bacaju u kantu kad su u bechu, a da seru po sokaku kod kuce i to je to. i da kukaju shto je lepo u bechu.

i kako je u sloveniji josh divnije™ nego u austriji, ali se ne zna zashto.

sent from novi mnogo jak bubamoto.

• +1 3
Posted
14 hours ago, brusli said:

Prosto, i veoma realno.

• +1 1
Posted (edited)
3 hours ago, Frile said:

Neko rešenje mora da postoji, i može da se prepiše iz drugih zemalja  (ne možemo mi forumaši baš da damo odgovor na svako pitanje, juče smo učili kako se suši lignit, danas kako se organizuje odvnoženje smeća iz raštrkanih planinskih sela).

U svakom slučaju nije rešenje da najbliže organizovano mesto odlaganja otpada (t.j. kontejner) bude 15-20 km od seoskog domaćinstva. 

Optimalno je da bude najdalje 4-5 km.

Do nekih sela ne mozes ni da dodjes bez traktora, jos kad padne kisa/sneg ne moze ni traktor...

A i da moze, nerentabilno je da zbog 2 kuce ide kamioncina u neka brda.

Tj moze, ali to kosta bato.

Edited by brusli
  • +1 1
Posted
18 hours ago, brusli said:

Da, samo sto te skoljke i frizidere moguce je vreoma lako ukloniti, rekao bih da mogu celu Srbiju da ociste za mesec dana, samo ako hoce i uloze sredstva.

Za milione tona jalovista od velikog rudnika to je nemoguce.

Drugo, te skoljke ne zagadjuju sredinu, ne ispustaju otrove, za razliku od nusproizvoda rudnika.

Da smo ekoloski neosvescen narod, to jesmo, ali nije isti nivo zagadjenja jednog i drugog.

Pa i očistili su dosta veliki deo Srbije pre desetak godina...bila je neka akcija...u mom kraju na desetine deponija...ali kako je vreme prolazilo, ljudi su obnovili te deponije i napravili nove. Znam, jer sam malo pre toga počeo aktivno da vozim bajs, te sam pratio ceo proces godinama.

Posted

Pocdtkom veka je USAID je finansirao ciscenje tih lokalnih deponija na kojima nebeski narod baca djubre sebi pod sopstveni nos. Pretpostavljam da svi bacaju svoje djubre u sirem komsiluku u totalnoj ilegali. Kao sto su fini kad moraju da bace nesto na ulici pa umesto da ostave na sred gde ce cistaci da vide i pociste oni bacaju iza coska ili sakrivaju u zivu ogradu i slicna mesta.

Sto se tice legalnih deponija, ima takvih pored Lima ali je problem sto Lim izlije pa ih ispira i onda sve zavrsi u Drini i Perućcu. Bio sam jednom tamo sa bosanske strane i ima neki kao zaliv gde se sve plutajuce zabija. Mislim da je sloj plasticnih flasa bio bar metar. To sto je neki lokalni vucicoliki ekspert opste prakse to sve organizovao po propisu uopste nije garancija da nema stete. Isto tako ce i Jadar koji izliva skoro svake godine da raznosi jalovinu i sonu kiselinu u poljoprivrednu zemlju duz ostatka svog toka do Drine.

• +1 2