Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Juzna Amerika - razglednice

Featured Replies

5 minutes ago, Venom said:

Zvuči kao fantazija. Osim loše hrane i puno muzike, al ajde. Šta je skupo? Bacio sam pogled na noćenje uglavnom mi deluje kao džabe u odnosu na Evropu. Najskuplje je da se dogegam do tamo @jms_uk jesi nekad leteo sa Air Europa?

Jesam, ali ne prekookeanski.

Drugar koji jeste vise puta kaze da je Iberia nesto malo bolja.

Zgodno je ako trosis/skupljas Skyteam milje/poene.

• Replies 62
  • Views 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ne znam tacno gde bih ovo pisao, probao sam na par topica ali u po' kuckanja shvatim da mozda davim i dramim na pogresnom. Uglavnom, supruga i ja smo odlucili da idemo iz zemlje. Idemo, pravi glagol u

• Blizi nam se polako i kraj ovoj, do sada najduzoj poseti Kolumbiji i Bogoti. Nismo uspeli nigde da otputujemo za citavih 5 meseci, nazalost, pa smo odlucili da otkacimo sto vise must-visit lokacija u

• Crtice iz Bogote nakon cca 3 meseca, nasumicno - Pre 4 godine, prethodni put kada sam bio su mi pricali ima grad 7-8 miliona stanovnika, sada su na 10-11 miliona :D - Saobracaj je postao jos gori, a

Posted Images

Just now, Venom said:

Strava. Gde bi odseo? Cakum pakum za buržuje stop.

Mi obicno odsedamo u AirBnB, u uredjenijem i skupljem delu grada, aliblizu centra, Punta Carretas, ulica 26 septembar i sve okolo.

Mozes i da iznajmis oko Parque Rodo, Cordón (vise studentski, tu su razni fakulteti drzavnog univerziteta Udelar - Universidad de la Republica, ulica Tristan Navaja sa antikvarskim knjizarama gde se, recimo, mogu naci dela Milovana Djilasa na spanskom), a blize centru je sarmantno u Palermo i Barrio Sur, ali malo vise ornulo u odnosu na Punta Carreta.

Dao bih prednost Punta Carreta, Parque Rodo y Cordón uy odnosu na Palermo y Barrio Sur.

8 minutes ago, Venom said:

Zvuči kao fantazija. Osim loše hrane i puno muzike, al ajde. Šta je skupo? Bacio sam pogled na noćenje uglavnom mi deluje kao džabe u odnosu na Evropu. Najskuplje je da se dogegam do tamo @jms_uk jesi nekad leteo sa Air Europa?

Pa, losa hrana moze da bude skupa. Dobar Air BnB, mali stan, oko karnevala moze da ide i do $100.

Javni prevoz je jeftin, busevi su ok.

Aerodrom u Montevideu je smesno mali sa par kompanija. Ne znam sta leti od evropskih. Ako presedas, LatAm >>>> Copa.

@jms_uk koliko vidim Iberia je dosta skuplja, najjeftinija varijanta je Minhen 14.12-25.12. Ima i 23.12 dodatno jeftinije, ali mrzi me da se cimam toliko za par dana. U suštini ne treba mi ništa posebno, više da ne bude kao sa nekim skoro da mi pomeraju let potpuno suprotno od onoga što mi odgovara.

Minus: nemam toliko slobodnih dana, ali mogu nešto da odredimo vikendima pre puta i onda tamo pola dana. Moram da vidim u firmi u ponedeljak jel im to odgovara.

Hvala puno!

10 minutes ago, Budja said:

Pa, losa hrana moze da bude skupa. Dobar Air BnB, mali stan, oko karnevala moze da ide i do $100.

Javni prevoz je jeftin, busevi su ok.

Aerodrom u Montevideu je smesno mali sa par kompanija. Ne znam sta leti od evropskih. Ako presedas, LatAm >>>> Copa.

Nisam gledao detalje, ovo što videh je uglavnom u rangu 50 po noćenju. Ali samo sam na brzinu bacio pogled.

Da, ne leti ništa direktno. Samo Madrid i verovatno Amsterdam.

Jos par detalja.

Montevideo je imigrantski grad, tipa 30.000 ljudi pre XX veka i onda boom, siromasni imigranti i hladnjace, solidarnost i sindikati. Stoga se u Urugvaju sindikati jos uvek nesto pitaju.

Sa druge strane, Urugvaj zivi ne od Montevidea kao takvog vec od:

1. Poljoprivrede. Unutrasnjost je retko naseljena i tu su ka sveru ka Brazilu sve konzerva do konzerve. Politicka podela je jasna: Montevideo levica, a sve ostale livade i ravni pasnjaci bez ljudi, sa nekim mestima spooky kao White Ribbon od Hanekea.

2. Finansija. Poreski raj. Svi nasi lokalni tajkuni imaju poresko prbivaliste u Urugvaju. Bukvalno nijedan ifinansijski zivestaj nije javno dostupan niti ima ono kao registar preduzeca da vidis ko je vlasnik. I ne placa se porez na prihode iz inostranstva. Tako i argentinski tajkuni. Otuda postojanje Punta del Este i odlicnog muzjea svremene umetnosti u blizini. Kako je Urugvaj mali i to je lep izvor prihoda pre sevega na racun Argentine, to niko, ni levica ni desnica, ne dira.

Prilog za muzej, vredi posetiti. To je nekih 3 sata kolima od Montevidea. Vredi proci i kroz Punta del Este, taj neki lokalni Majami.

MACA
No image preview

Museo de Arte Contemporáneo Atchugarry - MACA — MACA

Museo de Arte Contemporáneo Atchugarry - MACA

Edited by Budja

• 2 weeks later...

Završio sam nećkanje i kupio kartu za decembar :-). Hvala na pomoći. Za sad je plan ugrubo da ostanem u Montevideu nedelju dana, posle možda Buenos Aires na kratko, jer ne verujem da ću tako često biti u blizini, pogotovo ako krene obojena revolucija protiv Vukodlaka (šalim se). I onda još par dana negde van Montevidea, možda čak i nešto na obali. Vidim da je taj muzej okvirno u tom pravcu, pa možda i to posetim. Punta del Este stop, makar po površnom utisku.

2 minutes ago, Venom said:

Završio sam nećkanje i kupio kartu za decembar :-). Hvala na pomoći. Za sad je plan ugrubo da ostanem u Montevideu nedelju dana, posle možda Buenos Aires na kratko, jer ne verujem da ću tako često biti u blizini, pogotovo ako krene obojena revolucija protiv Vukodlaka (šalim se). I onda još par dana negde van Montevidea, možda čak i nešto na obali. Vidim da je taj muzej okvirno u tom pravcu, pa možda i to posetim. Punta del Este stop, makar po površnom utisku.

Realno, obala je bezveze. Punta Ballena ima taj muzej slikara Carlosa Vilara koji je za izbegavanje - nema nista, osim lepog zalaska sunca, a guzva neverovanta.

Punta Ballena je ok, ali skupa (blizu Punta del este).

Idu ljudi ka istoku ka Brazilu. Mi smo pet dana bili u mirnoj Palomi.

Colonia je ok za jedan dan i nocenje, i moze da bude ok u smislu da odatle uhvatite brod (Buquebus) za Buenos Aires.

E, da, ako necete AirBnB, Odeon hotel je na odlicnom mestu u Punta Carreti, cist, dobre sobe, jeftiniji od alternativa.

3 minutes ago, Budja said:

Realno, obala je bezveze. Punta Ballena ima taj muzej slikara Carlosa Vilara koji je za izbegavanje - nema nista, osim lepog zalaska sunca, a guzva neverovanta.

Punta Ballena je ok, ali skupa (blizu Punta del este).

Idu ljudi ka istoku ka Brazilu. Mi smo pet dana bili u mirnoj Palomi.

Colonia je ok za jedan dan i nocenje, i moze da bude ok u smislu da odatle uhvatite brod (Buquebus) za Buenos Aires.

E, da, ako necete AirBnB, Odeon hotel je na odlicnom mestu u Punta Carreti, cist, dobre sobe, jeftiniji od alternativa.

Gledam sad Airbnb za prvih nedelju dana, posle je otvoreno. Colonia je daleko, ako budem van Montevidea biću negde istočno i ne tako daleko od aerodroma. Avion je u 1 popodne, pa bi mi bilo zgodno nešto na sat-dva max odatle, da ujutro odatle odem direkno na aerodrom. I da, ne duže od dva noćenja, čisto da vidim nešto i van grada. Recimo po Google Mapsu Jaureguiberry izgleda zanimljivo sa zgodnom lokacijom, mada nisam još ništa detaljnije od toga pogledao.

• 4 weeks later...

Crtice iz Bogote nakon cca 3 meseca, nasumicno

- Pre 4 godine, prethodni put kada sam bio su mi pricali ima grad 7-8 miliona stanovnika, sada su na 10-11 miliona :D
- Saobracaj je postao jos gori, a mislio sam da je to nemoguce. Gradi se metro, najvece avenije u centralnim delovima su razrovane
- Klima se, bogami, promenila. Prethodne posete sam nosio jakne, ne zimske, ali jakne. Sada u prslucetu, pa i bez njega se znojim. Sunce (koje ima jak UV kada przi) i suncani periodi postaju predominantni u odnosu na oblake. Kisu smo imali mozda par puta u ova tri meseca, dok opet poredeci sa prethodnim iskustvima - tih ranijih godina se secam kise koja lije kao iz kabla danima bez prestanka.
- Imaju ooozbiljan IT sektor koji i razvija svoje proizvode - za razliku od nas. Ozbiljni su, temeljni i veoma obrazovani strucnjaci.
- Ljudi iz Bogote (Rolos i Cachacos) su hladni u p. materinu - ja sam klasican withdrawn srbijanski introvert ali ovi odavde i mene siju sa time. Ko zeli da dozivi Kolumbiju i provede se u pravom latino stilu neka gadja Medellin i gore obalu Cartagena, Santa Marta

Random snapshotovi (izgubih telefon prvi mesec i neke odlicne fotke od tada)

IMG_20250908_175935.jpg

IMG_20250927_100308.jpg

IMG_20251001_142000.jpg

• 1 month later...

Stigla je i sezona kisa u Bogotu.
Ili makar period kad bas lije. Prosli vikend smo otisli na neko pesacenje, weather app je pokazala oblacno ali bez kise.

Jos neke crtice odavde ako ikome znace u bilo kom smislu -
- Halloween je prilicno velika stvar ovde, citave nedelje bukvalno. To se nisam nad'o, mislio sam da je velika stvar u US samo.
- Septembar je neki mesec prijateljstva/ljubavi, citav mesec dame i gospodze setaju gradom sa cvecem u rukama, firme organizuju one 'secret-santa' varijante sa poklonima jedni-drugima, vecina putovanja (mladih) parova je u septembru - tako mi je receno - jer je to 'taj' mesec.
- Kako se blizi Bozic i Nova godina vec sada se kuce/stanovi uredjuju, kite, radnje menjaju citave departmane, spratove za ukrase, jelke i te zezancije. Ono, jeste da je ovo monster-city ali mi je nejasno kome ce se sve ovo prodati, deluje da su 2 Kine radile overtime za kolicinu robe koje vidim ovih dana u izlogu

Edit - pokisli smo kao misevi dok smo sisli dole.

Edited by lord_s

Blizi nam se polako i kraj ovoj, do sada najduzoj poseti Kolumbiji i Bogoti. Nismo uspeli nigde da otputujemo za citavih 5 meseci, nazalost, pa smo odlucili da otkacimo sto vise must-visit lokacija u samom gradu i okolini. Jedna od tih je i 'centar' Bogote, iako je grad toliko da je lako identifikovati nekoliko centralnih delova, no specificno je deo koji se zove Candelaria istorijski i urbanisticki centar grada. Taj deo je uglavnom veoma, veoma nesiguran, prepun shady likova i persona, policije, narkomana, beskucnika, crne, sive i svakakve druge ulicne ekonomije i razmene dobara, pa potom turista i onih malo normalnijih ljudi koji ne odustaju od zivota u tom delu grada ni po koju cenu, a ni ne mogu da odu nigde, i slicno. Pis zivi.
Ovoga puta je supruga pravilno identifikovala 4 balkanca koji sede u kaficu da bi kasnije dreknula kada im se priblizila "SRPSKI"! - tako da smo potpuno nenadano i na moje veliko odusevljenje upoznali nase ljude koji su bili u prolazu, posecujuci grad nakon takmicenja barmena u Kartageni. To mi je prvi put u svih ovih 11 godina i evo vec 5-og putovanja ovde da sam sreo/upoznao nase ljude, makar slucajno. Toliko sam brbljao, valjda iz zelje i radosti sto mogu da verglam po naski, da me posle bilo sramota :D

Posto se blizi kraj, a i sa forte-om i sezonom Bozica i praznika, jerbo tako smo i tempirali, potrudicu se da pustim jos koju crticu i slicicu ovde.

_storage_emulated_0_Android_data_com.miui.gallery_cache_SecurityShare_IMG_20251130_174651.jpg

IMG_20251130_111058.jpg

IMG_20251130_121356.jpg

IMG_20251130_145007.jpg

IMG_20251130_150758.jpg

Ovde pocinje sezona fiestas de Quito, spansko osnivanje Kita 6. decembra 1534.

Asocijacije: Hladno, kisa, zurke u autobusima chiva, canelazo, cuarenta (kartaska igra nalik tablicu koja se tradicionalno igra oko fiestas de Quito), pijanstva po kancelarijama, El Chulla Quiteño (neformalna himna praznika, zanr pasacalle) koja izlazi na mozak.

• 2 months later...

@Venom Je l se desio Montevideo ili ne?

13 hours ago, Budja said:

@Venom Je l se desio Montevideo ili ne?

Jeste, bio sam u decembru i naučio sam da se ne kaže Montevideo nego Montevideo. Jova

Utisci, ako me na nešto podsetio to je Beograd, nešto između metropole i manjeg grada. Odnosno po veličini metropola, ali ipak neuporediv sa Buenos Airesom gde sam svratio na dva dana po sistemu verovatno neću dolaziti tako često. Ipak kad sam se vratio i imao još noć da prespavam pre leta nazad i krenuo tamo od luke tj pristaništa ka centru, videh zalazak sunca na Rambli i tu mi je nekako bilo drago da sam opet tu. Osim toga i fizički me podseća na Beograd, one ulice oko centra ka Barrio Suru npr. me podsećaju na Dorćol itd. Ljudi su fini, delom možda i zato što nema toliko turista, delovalo mi je da ostavlja dobar utisak kad vide da si stranac. Ima i ponešto negativnog, kao da imaju kompleks, čuo sam više puta da grad i okolinu opisuju kao dosadnu. Jedna me je drugo veče pitala kako mi se sviđa Montevideo, kažem tek sam stigao, ona k'o iz topa ma ovde je dosadno. Turisti verovatno ne dolaze toliko, jer je objektivno sve skupo u poređenju sa okolinom, doduše postoji povraćaj PDV-a odmah ako platiš karticom što nisam do sada nigde video. To valjda postoji da privuku turiste. Pozitivno od samog starta je nula problema sa bankama, podizanjem keša ili plaćanjem karticom. Ima i Antel radnja na aerodromu za SIM karticu. U Argentini je već bilo mnogo drugačije. Doduše nije sve skupo, hrana je skupa i skuplja nego u recimo Zapadnoj Evropi, smeštaj i taksi itd. je jeftinije. Dakle opet Beograd lolol.

Greška je što nisam otišao do Punta del Este. Ne da mislim da sam bog zna šta propustio, ali nisam išao jer sam mislio da nemam vremena. Morao sam da radim pola dana, ali na kraju sam imao i neke slobodne dane neplanirano i bilo je vremena. Sreo sam pre puta jednu Brazilku na poslu, ona je iz Porto Allegrea i ona je isto preporučila da obiđem, al eto. Onaj muzej što si pomenuo je delovao interesantno. Kad sam već kod toga, muzeji su uglavnom besplatni makar ovi u Montevideu, ali s druge strane i mršav sadržaj. Npr. muzej migracije, zamišljaš da je to super zanimljiva tema u Južnoj Americi, ali tamo neka mala izložba, jedan mural i par plakata u dvorištu sa ljudima sa italijanskim korenima itsl. Meh.

Leg'o mi je detox of nemačke krivice i zastave Palestine na svakom koraku. Podsetnik da si na nekoj drugoj planeti, iako je ceo svet sve sličniji jedan drugom.