Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Juzna Amerika - razglednice

Featured Replies

Dobrodosao komsija.

Nije bas zgodan trenutak ni u Kolumbiji (atentat na Uribea, haos u Kaliju) ali tako je to kod nas u kraju.

Ja cu biti u Bogoti na nekoj konferenciji krajem juna, ali je zgusnut raspored pa ne verujem da cu imati dovoljno vremena za razonodu. To ce biti moj prvi put u Bogoti, ako ne racunam aerodrom.

• Replies 62
  • Views 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ne znam tacno gde bih ovo pisao, probao sam na par topica ali u po' kuckanja shvatim da mozda davim i dramim na pogresnom. Uglavnom, supruga i ja smo odlucili da idemo iz zemlje. Idemo, pravi glagol u

• Blizi nam se polako i kraj ovoj, do sada najduzoj poseti Kolumbiji i Bogoti. Nismo uspeli nigde da otputujemo za citavih 5 meseci, nazalost, pa smo odlucili da otkacimo sto vise must-visit lokacija u

• Crtice iz Bogote nakon cca 3 meseca, nasumicno - Pre 4 godine, prethodni put kada sam bio su mi pricali ima grad 7-8 miliona stanovnika, sada su na 10-11 miliona :D - Saobracaj je postao jos gori, a

Posted Images

3 minutes ago, Budja said:

Dobrodosao komsija.

Nije bas zgodan trenutak ni u Kolumbiji (atentat na Uribea, haos u Kaliju) ali tako je to kod nas u kraju.

Ja cu biti u Bogoti na nekoj konferenciji krajem juna, ali je zgusnut raspored pa ne verujem da cu imati dovoljno vremena za razonodu. To ce biti moj prvi put u Bogoti, ako ne racunam aerodrom.

Zdravo zivo!

Da, pratimo sve, naravno. Nazalost, kao sto si rekao, tako je u tom kraju. Supruga je raised on the streets in barrio, rodjena i odrasla u juznom delu Bogote (verujem, ironicnog imena Patio Bonito :D ) tako da imam svu veru ovog sveta u nju da nas organizuje za ovu avanturu. I prosli put smo skautirali bolje/mirnije delove grada za duze puteve poput ovog, u zavrsnoj smo fazi pregovora za stan na dobroj lokaciji, tako da taj najvazniji deo mislim da cemo dobro odraditi. Ako uspe da mi prodje dan da samo jednom cujem gringo, oiga gringo, znacu da smo uboli :D

Mi tek putujemo sredinom jula, tako da se datumi mimoilaze, nazalost

• 1 month later...

Stigli, raspakovali se i jedva savladali jet lag.
Prva nedelja radna, uz privikavanje na vecito jesen/prolece vreme. Bogota je jedan od najvecih, ako ne i najveci grad na svetu koji nema metro. Ali i oni ce ga sagraditi pre nego sto BG dobije metro. Pre 3 godine, kada sam poslednji put bio, jedva su se stidljivo najavljivali radovi, sada su u punom jeku, grad je raskopan i saobracaj dokrajcen. Ali kinezi rade, bajo.
Fotka jednog dela grada, sa jednog brdasceta, inace je grad okruzen brdima i planinama smesten u Bogota Savanna platou Kolumbijskih Andi (valjda dobro rekoh) na 2800m nadmorske visine.

1752868112767.jpg

Edited by lord_s

Patkometrija on:

Bogota - 2600m

Kito - 2800m

Drugo, Kito ima metro. Dodji vamo, ako si se uzeleo.

Trece, dodji vamo da vidis sta je grad u dolini u duzini od 30 km u kom smislu Sarajevo i Bogota izgledaju smesno.

Malo fotki sa krovne terase office buildinga. Deo severnog i centralnog Kita. Kto je dugacak 30 km, a sirok oko 5km, izmedju planine Picinca na zapadu (na prvoj fotki), i malih brda na istoku.

Sin título-1.jpg

Sin título-1.jpg

Sin título-1.jpg

Sin título-1.jpg

Edited by Budja

Dje ti je patkometrija off tag

Dobro sad moram da se pentram na Monserrate i tamo neki vrh odakle kazu da se vidi ceo grad, pa da vidimo D

proveo sam 40 dana u brazilu i argentini tokom WC 2010. fenomenalna priroda i ljudi, nisu ustogljeni i iako je raspad sistema i krininal, stekao sam utisak da zive punim plucima.

rio najlepsi grad na svetu

IMG-0246.jpg

gledati njihovu reprezentaciju na kopakabani se pamti zauvek

IMG-0273.jpg

svi gledaju fudbal, kopakabana prazna

IMG-0275.jpg

sao paulo ozbiljna djungla solitera. saobracajne helikopterske guzve.

IMG-0128.jpg

porto alegre mirniji grad na jugu. tamo dam gledao kada su izgubili of holandije, mislim da je bilo 1/4f

IMG-0018.jpg

nikakvih incidenata, posle se islo na brazilski rostilj

IMG-0022.jpg

IMG-0023.jpg

argentina mnogo bliza evropi. u centru buenos airesa kao da si u evropi, samo sto krecu na veceru posle 22h. sa gazdaricom hotelcica i njenim momkom pred nastavak put patagonije na picu, jer smo se sprijateljili za nedelju dana koliko sam bio gost

IMG-0187.jpg

patagonija je prica za sebe, ali da ne gusim vise sa istorijskim fotografijama dok sam licio na coveka

IMG-0142.jpg

da, bio sa i u santa fe. tamo nema brdasca u radiusu 1000km. najravniji predeo u kojem sam ikada bio. samo meso se krka

IMG-0186.jpg

• 2 weeks later...

Ne znam gdje da pitam pa ovo bi bilo najbliže geografski, što sam našao po temama.

Dakle radi se o karipskom otocima, konkretno o

Dutch Caribbean: Aruba, Bonaire, Curaçao.

E sada ima li tko kakva iskustva,?

Bonaire je najizgledniji , termin bi bio krajem novembra početak decembra.

Aruba je razvikanija (opravdano?) ali je i jača za 30 do 40 posto po cijenama..

Ne ronim, ali jednim pa bi mi odgovarale vremenske prilike koje se navode.

Ukratko Bonaire, jes or no i per che?

Eto keksi je morao biti ubiven....

Šta sada?

Dragi moji ima li tko sta za dodati?

@raskopcani
Bio sam na Arubi i Curacaouou, ali ne i na Bonaire-u. Da li putujes kao turista? Koliko dugo ostajes?
Aruba je definitivno jedno od najlepsih mesta u citavim Karibima, po meni. Ima apsolutno sve - 5 zvezdica rezorte, hotele u kojima komotno mozes provesti 10 dana i da ne izadjes iz rezorta i da se provedes vrhunski. Koliko sam video, imaju dobru infrastrukturu, vrlo prijatni ljudi u usluznom sektoru, more koliko se secam je bilo cisto i divne plaze. Sto se Curacao-a tice bio sam samo u glavnom gradu Willemsteadu (valjda tako) i tamo nisam imao puno prilike da odem dalje od grada. Ali i jedno i drugo su bivse Holandske kolonije i zaista se vidi, da ne budem shvacen pogresno, malo drugaciji nivo usluge, generalno ponasanja ljudi, kako se odrzava zgrada, mesto, plaza, etc kada bi se poredilo sa drugim ostrvama/drzavama u Karibima.
Nutshell - Aruba definitivno na ceni ali po meni (i vise nego) opravdano, Curacao verovatno moze da se nadje slicna prica kao Aruba za mozda malo manje pare. Sto se jedrenja tice (ako sam dobro procitao) - tu tek ne mogu pomoci :D ali ako mozda imas jos neko pitanje, ukoliko mogu, rad sam da pomognem.

Ma idem turistički, ali kad već idem onda bih onako seljacki da to bude Aruba, da bude kao s razglednice., palma, koktel i da se i ja malo ku...im.

Ali ovaj koji sve organizira skrajnuo na bonair pa bonair i točka. On je ronioc i njemu je zato gust a još sve manje košta. Bonair je više kamen i koralji, flamingosi i netaknuta priroda, ali manje takve plaže kao na arubima.

Gledao sam, ima za iznajmiti i jedrilice i za surfanje, tako da bi to bilo pokriveno. Postoji let direktno iz Amsterdama . Dakle na meni je samo da sjednem i uputim se.

Hvala na odgovoru čak i ako si AI, dobro si to odradio

• 5 weeks later...
On 4. 3. 2023. at 1:35, Budja said:

Moje iskustvo sa Argentincima je vrlo oskudno ali saglasno ovom od Zlurada i Lancie.

Zato mi se vise svidjaju Argentinci kojima su kao bebe dali valijum, kako pojedini Urugvajci sami sebe nazivaju, tu mislim na Montevideo ne na "interior" Urugvaj koji je po pricama drugaciji.

Otvorio sam topic da vidim jel neko nešto piše o Urugvaju. Ovo zvuči kao pohvala, mada sam skeptičan. O Urugvaju se ionako pravi slika da odskače od ostatka Južne Amerike i pomalo me interesuje. Zašto ti se sviđa Urugvaj, tj. Urugvajci?

1 hour ago, Venom said:

Otvorio sam topic da vidim jel neko nešto piše o Urugvaju. Ovo zvuči kao pohvala, mada sam skeptičan. O Urugvaju se ionako pravi slika da odskače od ostatka Južne Amerike i pomalo me interesuje. Zašto ti se sviđa Urugvaj, tj. Urugvajci?

1. Uctivi, na usluzi ali na distanci. Meni je to cool.

2. Politizovane mase. Nema bolje levicarske kulturne bastine od karnevala u Montevideu, kategorija murga. Odlicna satira, sa dobrom umetnickom pozadinom, ponekad malo jeste previse pristrasna ka levici. Supruga i ja smo fanovi. Pet puta smo bili na karnevalu, a kada neidemo, platimo YouTube da gledamo.

3. Socijaldemokratki medijalni glasac.

4. Stabilni politicki sistem u kome i desni centar i levi centar postuju demokratiju kao vrhunsku vrednost. Kacio sam slike kako bivsi predsednici levice i desnice uctivo caskaju, kako odlazeci desnicarski predsednik vodi na medjunarodni sastanak dolazeceg levicarskog predsednika u okviru tranzicije.

5. Montevideo za bajs dusu dao, slab saobracaj, iz haosa Kita cisto uzivanje. Fenomenalna Rambla (30km setaliste pored La Plate).

6. Nema ljudi i vreve. Sve je lagano.

7. Po onome sto sam cuo, dobar kvalitet prosecnog drzavnog obrazovanja. O tome se jako vodi racuna. To je miljama daleko od svega u Latinskoj Americi.

8. Nema ko se ne bavi nekom muzikom. Cukaju razne dobose svi, ispred kuce, na ulici... Kulturna ponuda za tako malu sredinu odlicna.

9. Grad kao javni prostor (mozda je Buenos Aires takav, ne znam, ali ostali gradovi u JA u kojima sam bio su katastrofa po tom pitanju).

Contra:

Skupoca.

Dosadna hrana. Meso i pasta. Slaba univerzalnost kuhinje.

Pozdrav uz Agarrate Catalina:

E, da, i sarm grada koji nije cakum-pakum al nije ne raspad, nego taman onako malo oronuo da ne bude gentrified (pisem o centru; ima predgradje Carasco koji je klasican rezidencijalni kvart za burzuje - kuca, travnjak, kola, s tom razlikom sto si za 20 minuta, pola sata u centru).

Zvuči kao fantazija. Osim loše hrane i puno muzike, al ajde. Šta je skupo? Bacio sam pogled na noćenje uglavnom mi deluje kao džabe u odnosu na Evropu. Najskuplje je da se dogegam do tamo @jms_uk jesi nekad leteo sa Air Europa?

Just now, Budja said:

E, da, i sarm grada koji nije cakum-pakum al nije ne raspad, nego taman onako malo oronuo da ne bude gentrified (pisem o centru; ima predgradje Carasco koji je klasican rezidencijalni kvart za burzuje - kuca, travnjak, kola, s tom razlikom sto si za 20 minuta, pola sata u centru).

Strava. Gde bi odseo? Cakum pakum za buržuje stop.

Edited by Venom