Jump to content
IGNORED

Nemačka

Parsons

Recommended Posts

Posted

moj prvi susret sa nemackom administracijom u nemackoj je bio bas u minhenu, u arbeitsamtu gde sam prvo morao ici da preuzmem radnu dozvolu. sacekam, udjem , i odmah sa vrata:can I speak english?NEIN!!! DAS IST DEUTSCHLAND, NICHT AMERICA!!!izdera se frajer na mene (jedva preko 20), i sav besan na mene me odvede u neku drugu sobu gde su mi samo predali radnu dozvolu.pozalim se ja poznanicima na tretman, a oni se nasmejase i rekose "nije to nista. videces ti kako je u uredu za strancu". a to je tek bilo da se odred naredni radni dan. odoh ja sa sve pelenama za nedajboze, i upitah bojazljivo can I speak english?yes, sure. please take a seat. do you want some coffee or water? :Hail: doduse, posle su mi rekli da su to tipovi na I-K. najgori su na R-T (tad bili).

Posted
doduse, posle su mi rekli da su to tipovi na I-K. najgori su na R-T (tad bili).
jesu li to prezimena?ako jesu, ja se, naravno, prezivam na S.prema meni su svi ljubazni, ali vrse konstantan pritisak da sto pre pocnem da ucim nemacki...faks mi inace ne placa kurseve nemackog. placali bi da ucim arapski.nemacki i engleski se podrazumevaju. mislim da cu da im trazim kurs norveskog.
Posted
jesu li to prezimena?ako jesu, ja se, naravno, prezivam na S.prema meni su svi ljubazni, ali vrse konstantan pritisak da sto pre pocnem da ucim nemacki...faks mi inace ne placa kurseve nemackog. placali bi da ucim arapski.nemacki i engleski se podrazumevaju. mislim da cu da im trazim kurs norveskog.
da, to su prezimena. ali, davno je to bilo. sad je to poprilicno ok tamo.onda kreni sa kursom. pogledaj na vhs sto sam ti poslao link. mislim da oni daju 20% popusta za studente. A1 (prvi kurs) je 185€ za 20 casova. jedino sto nemaju vecernje casove. od 9h i od 14h
Posted (edited)
niko mi nije rekao da tamo treba da idem za sada. nego da treba da se prijavim u drugoj polovini januara (mesec dana pre isteka vize) kako bi mi obnovili vizu.za sada imam stan, bankovni racun i mozda internet od veceras.moram li odmah tamo?
ne znam kako to ide sad, ali nama su ranije davali ulaznu vizu (zelene boje), a onda treba da dobijes aufenthaltsbewilligung* (roze boje). to ne moze ambasada da prilepi i zato se izdaje privremena viza. ja bih otisla i uzela pre nego sto ti prodje 2 meseca. nista ne kosta, a valja imati, narocito za putovanje van nemacke i vracanje. na mojoj ulaznoj vizi je eksplicitno pisalo da je za jedan ulazak. proveri to. osim toga, u zavisnosti kakvog raspolozenja bude sluzbenik, mozda ces morati da juris profesora da napise pismo za imigraciono objasnjavajuci kako si ti najpametnija na svetu, a verovatno to ne ide od danas do sutra. ti mozes da dobijes boravak po 3 paragrafa zakona o strancima. paragraf 16: za studije, paragraf 18: za visokokvalifikovane strance sa poslom u nemackoj, paragraf 20: za naucnike.generalno, treba insistirati na paragrafima 18 ili 20. ako imas stipendiju, onda je 20 najbolji. sluzebenici ponekad doktorantima daju 16, i to treba izbegavati, jer moze da se desi da zelis duze da ostanes u nemackoj, a godine boravka pod paragrafom 16 se posle ne racunaju za stalni boravak. kad budes isla u imigraciono, odmah reci da si naucnik (aka Forscher) a ne student. jos nesto... nemacki univerziteti imaju cudan sistem priznavanja diploma. za mene je islo ovako. priznavanje diplome da mogu da pocnem da radim doktorat sam obavila za 3 minuta u ofisu za strance na uniju. priznavanje diplome da mogu da zavrsim doktorat radi fakultet na vecu i za to treba brdo dokumenata. mozda te smore da prevodis diplomski ili da pises neki summary diplomskog. raspitaj se kako to funkcionise. u sustini, nije nista frka, to moze polako, ali cisto da znas sta ce trebati. * u stvari, mi smo na pocetku za doktorat dobijali aufenthaltserlaubnis, ali je to u medjuvremenu promenjeno na bewilligung. Edited by paculla
Posted
jos nesto... nemacki univerziteti imaju cudan sistem priznavanja diploma. za mene je islo ovako. priznavanje diplome da mogu da pocnem da radim doktorat sam obavila za 3 minuta u ofisu za strance na uniju. priznavanje diplome da mogu da zavrsim doktorat radi fakultet na vecu i za to treba brdo dokumenata. mozda te smore da prevodis diplomski ili da pises neki summary diplomskog. raspitaj se kako to funkcionise. u sustini, nije nista frka, to moze polako, ali cisto da znas sta ce trebati. * u stvari, mi smo na pocetku za doktorat dobijali aufenthaltserlaubnis, ali je to u medjuvremenu promenjeno na bewilligung.
ovo sam sve vec radila jos pre dolaska ovamo, i to je trajalo mesec i po dana (cekala sam ih dosta da objave presudu od avgusta do oktobra) i zahtevalo brdo dokumenata, koje sam poslala u Immatrikulationsamt postom. Usluga kosta 75 EUR, sto je platio faks. Presuda je bila da moje skolovanje vredi 2,4 necega (sto je bolje od 2,5 necega, odnosno od granice za bezuslovni prijem na doktorske studije).probacu da prodjem kao forscher ili bar VKV stranac. :)
Posted

Ja bih na tvom mestu isao da uradim cim prije. Tj. sigurno da ne treba da panicis, ali skini to s grbace, jer je u mom slucaju sve bilo odvratno komplikovano. A vidim da su i drugi imali slicna iskustva. Nazalost, taman kad sam mislio da sam sve zavrsio, pandur na aerodromu danas kaze, da nesto nije u redu s vizom (pink), ne vidi nista u kompjuteru :isuse: . Te da po povratku odem opet u ured za strance, da mi daju novu. Rece 'ne, ne, nikakav problem', kad sam ga pitao da li mi je to neki problem za povratak - ne znam zasto mi nije laknulo... <_<

Posted
priznavanje diplome da mogu da pocnem da radim doktorat sam obavila za 3 minuta u ofisu za strance na uniju.
ovo je ono što su napisali jedno papirče da je naša diploma ekvivalentna nemačkoj pretpostavljam?to sam i ja obavila brzo, doduše pisamce sam dobila tek posle par dana ali ništa bitno
priznavanje diplome da mogu da zavrsim doktorat radi fakultet na vecu i za to treba brdo dokumenata. mozda te smore da prevodis diplomski ili da pises neki summary diplomskog. raspitaj se kako to funkcionise. u sustini, nije nista frka, to moze polako, ali cisto da znas sta ce trebati.
jel to ono "Zulassung zur Promotion"?to jeste malo dosadno jer sam morala da idem u neki tamo ured sa svim diplomama i prevodima i nekim papirićem od profesora na kojem je pisalo kakav ću raditi doktorat, i onda je potrajalo neko vreme pa su mi poslali kovertu u kojoj piše da smem da radim <i završim> doktoratali nikom ništa nisam ni pričala ni pisala o diplomskom ili slično :huh:mada to je verovatno jedna od onih kvakica koja zavisi od fakulteta/katedre/profana/veća/itd, znam za slučajeve kad su ljudi završili elektrotehniku u Srbiji i išli da doktoriraju elektrotehniku u Nemačkoj i morali su da polažu neke dodatne ispite, a ljudi koji su završili elektrotehniku pa došli na informatiku nisu morali ništa
Posted
jel to ono "Zulassung zur Promotion"?
e to, zaboravih mu ime, a dva puta sam radila jer mi je u medjuvremenu profesor otisao u penziju pa sam imala drugog doktorvatera.
mada to je verovatno jedna od onih kvakica koja zavisi od fakulteta/katedre/profana/veća/itd, znam za slučajeve kad su ljudi završili elektrotehniku u Srbiji i išli da doktoriraju elektrotehniku u Nemačkoj i morali su da polažu neke dodatne ispite, a ljudi koji su završili elektrotehniku pa došli na informatiku nisu morali ništa
da, zavisi i od toga u kojoj ti je kuci jupiter. vidi gore. ja sam morala da ponovim ceo proces kad sam promenila mentora na istom fakultetu. generalno, informaticari su normalniji ljudi. omnipotentni masinski faks u ahenu je imao pravilo da svi koji nisu zavrsili u ahenu moraju da polazu dva najteza ispita sa dobrim ocenama. onda su se neki studenti iz nemacke bunili da je to protiv nemackog zakona i dobili parnicu. posle se neko bunio da je i protiv nemackog zakona o studentima iz eu pa su i oni dobili. kao rezultat, ako dodjes iz uni lodj ne moras nista polagati, a ako dodjes sa mit-ja, ima da pises mess- und regelungstechnik und termodinamik ;) elektrotehnicki faks je naucio od masinskog iskustva, pa statut kaze da se odluke donose za svakog kandidata pojedinacno, i koliko sam cula, bas detaljno gledaju spisak ispita i broj semestara. novosadjane su terali da rade ceo master prvo. nama je bilo do 2 ispita za sve koje sam cula. malo smaramo topic, ali mozda nekome nekad bude od koristi...
  • 2 months later...
Posted

"Ex Dr." Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg