aram Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 (edited) pa sve zavisi sta ti ides tamo da radis :) inace 5km od via Veneto, a jos u blizin jedne od dve postojece linije metroa, je sasvim ok. rim je poprilicno prostran. edip ako bi hteo da mozes peske svudapo centru, pogledaj caesar place npr. Edited December 3, 2014 by aram Link to comment
Milosh76 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Ladno treba iscimati nekog moderatora da se otvori tema o Toskani. Sto vise gledam slika, to mi je maj ove godine u glavi i bar nedelju dana u Toskani, Link to comment
aram Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 ovaj, teme ne otvaraju samo moderatori, tako da izvoli. jedino ako nisi mislio da sad neko splituje sve sto se odnosi na toskanu u posebnu temu :D Link to comment
Milosh76 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Naravno da moze svako da otvori temu, nisam od juce ovde :D Mogu ja da otvorim temu, ali bilo bi steta s obzirom da nikad nisam bio u Toskani, a ovde ima dosta njih koji su bili, koji znaju i koji imaju odlicne savete. ji Neko da otvori, a moderator da splituje... A u maju se nadam da cu je posetiti, ideja i zelja postoje, samo da se uoblici sve u jedan efikasan plan. Recimo, da li je mesto Pistoia dobro kao baza za obilazak? Link to comment
pt 2.0 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 (edited) Recimo, da li je mesto Pistoia dobro kao baza za obilazak? Ako voliš brežuljke, vinograde, zamkove, imanja sa prelepim kućama, pogled koji puca unaokolo, dobra vina i osećaj kao da su te privremeno pustili u raj - idi u Toskanu (i ostani tamo, što i sebi želim, makar i u narednom životu). Taj deo Italije (dobro, i severni) obišla sam uzduž i popreko u periodu 2004-2009. Glavna baza za obilazak Toskane ti je automobil, ne konkretno mesto ili smeštaj. Uopšte ne znam kako funkcioniše autobuski saobraćaj tamo, ali ne bi me iznenadilo da ono najlepše jednostavno ne možeš da vidiš na taj način. Mesta koja moraš da obiđeš su San Gimignano (meni je baza jedne noći bila vila na imanju neke dvojice braće, s pogledom na ovo. Cene smeštaja po tim imanjima su niže nego u mestu, a luksuz je za pamćenje). San Giminjano se nalazi na 85 km od te tvoje predložene baze: Siena je takođe pod obavezno Meni se jako dopalo i mesto Lucca. Insistirala sam da se odvezemo tamo zbog nekog Grendalovog romana koji sam tada čitala, i nisam se pokajala. Mesta su prelepa, ali je vožnja između njih i do njih podjednako lepa. Svakako izdvoji vreme da odeš do Pise (prilaz mestu, odnosno krajolik nije nešto spektakularan), i da se popneš na čipkani toranj i prošetaš po mestu. Firencu ne pominjem, obišla sam je u više navrata (mislim da za Firencu treba da odsedneš u njoj nekoliko dana, ako imaš živaca za to). Da, prelepa je, ali mene ona količina turista po metru kvadratnom i zakazivanje galerija unapred i preko neta izluđuje. Svesna sam da svi ti ljudi imaju pravo da budu tu baš kao i ja, ali ja nisam u stanju da uživam ako se osećam kao trkaći konj u krdu istih takvih konja. Inače sam nasumični turista, što znači da nemam čvrsto zadat plan koji ispunjavam i da mi se može desiti da popodne /noć problejim na trgu samo zato što je svetlost lepa ili što mi prija atmosfera. Ako si bolje organizovan tip osobe, koji unapred i vrlo detaljno prouči gde ide i šta će tamo da radi, ne slušaj moje savete. P.S. Za Italiju načelno važi ovo: smeštaj je skuplji od kvaliteta koji pruža (sa časnim izuzecima, npr tog imanja u Toskani, al do tog imanja ne dolazi veliki broj turista), i to nervira pogotovo ljude koji su navikli na germanski nivo usluge. Parkiranje je veština koja zahteva živce ko konopce i užasno dobro tumačenje njihovih znakova (koji nisu baš uvek najjasniji). Kazne su velike i stignu te bilo gde na kugli. Ako o nečemu treba da se raspitaš pre odlaska u Italiju (pod uslovom da ideš automobilom) to je parkiranje. Većina gradića su jako stari, imaju zone samo za stanovnike, imaju zone u koje se ne ulazi, imaju neke parkinge, ali sve to nije baš najjasnije dato prokletim znakovima. Edited January 7, 2015 by pt 2.0 Link to comment
aram Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 E vidis za Pistoiu ne bih znao, tamo nikad nisam bio :) Ja vise puta ovde preporucivao Chiusi kao odlicnu bazu za obilazak i Toskane i Umbrije, a i Rim je dosta blizu. Stanica Chiusi/Chianciano Terme je sasvim ozbiljan zeleznicki cvor, a gde god da krenes otpilike je satipo... regionalni voz do Rima ili Firence je 10€ u jednom pravcu, tako je nesto i Siena, Piza, Lucca, Arezzo, u Umbriji Perugia i naravno Citta Della Pieve je odmah pored Chiusi :D Link to comment
Milosh76 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 (edited) Hvala za predlog, moracu dobro da izaberem bazu, jer sam jedini vozac, a nisam odlucio da li cu iz cuga voziti iz BG ili cemo praviti pauzu u Sloveniji. Firenca, Siena, Lucca su vec zapamceni, a verujem da ima gomila malih gradica koji su fantazija. Ovo ce biti samo prvi od bar 2 odlaska u Toskanu u to nema sumnje. Pistoia je na 40 km od Firence, blizu Montekatinija, blizu je i Lucca i Firenca, Siena malo dalje... ima tu svasta Edited January 7, 2015 by Milosh76 Link to comment
Tresko Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Pistoia možda najmanje nudi od ostalih gradova kao recimo i Livorno. Generalno, u Toskani jako treba voditi računa o smeštaju, jer košta uvek mnogo više od onog što vredi, i jako su veliki prevaranti. Obećavaju svašta, a kad stigneš tamo, ono neka rupa nedostojna da se zove smeštaj. Link to comment
pt 2.0 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 cemo praviti pauzu u Sloveniji. zajebi Sloveniju i spavaj u predgrađu Trsta ako nađeš jeftin smeštaj, a onda prepodne obiđi Miramare dvorac i park (Subjektivna sam kad je u pitanju ovo mesto. u kojem sam imala priliku da boravim duže vreme. Da mogu da nađem bilo kakav posao, otišla bih tamo da živim. Btw, meni je i Trst prelep, i znam mu svaki ćošak.) Link to comment
svashtabezneshto Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Memedović je imao speijal: Biciklom kroz Toskanu. Emitovan je negde oko Nove godine. Vredi pogledati. Link to comment
bigvlada Posted January 8, 2015 Share Posted January 8, 2015 Možeš kao deo nekonvencionalnih pripema da instaliraš Assassin's Creed 2, neke od lokacija koje te zanimaju su prenesene u igru. Link to comment
sandine Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 (edited) Nasao jos slicica sa putovanja u Veneziu,Veronu i Vicenzu,prosle godine. Edited February 21, 2015 by sandine Link to comment
sandine Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 (edited) Edited February 21, 2015 by sandine Link to comment
sandine Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 (edited) Verona Edited February 21, 2015 by sandine Link to comment
Recommended Posts