morgana Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 (edited) sve je to ista stvar kao svod, plafon, tavanica. tako visok nivo standardizacije je nemoguc. Edited January 5, 2021 by morgana 1
iDemo Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 Ono - svaka podela je dobrodoshla - ako nije po politickoj, navijackoj, patkometrijskoj ili nekoj trecoj - daj bar da se prebrojimo oko kajdanke, ne? 1
morgana Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 (edited) mozemo i oko cinije i zdjele ili ulja i zejtina, da imamo i unutrasnje neprijatelje Edited January 5, 2021 by morgana 2
MocaVukotic Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 Meni je to super da naucim tako neke reci koje nisam znao pre, posebno volim turcizme izbosne
morgana Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 Just now, Hamlet Strašni said: Žena 76, Hrvatska zna sta je pitaj je i jel strofu ikad zvala kitica, mada to je vise zagreb i sjever hrvatske 1
pt 2.0 Posted January 5, 2021 Author Posted January 5, 2021 4 minutes ago, morgana said: sve je to ista stvar kao svod, plafon, tavanica. tako visok nivo standardizacije je nemoguc. ja to gledam kao bogatstvo jezika i ne bih tu ništa standardizovala. za strop znam da se koristi u/vodi poreklo iz hrvatskog (i alana forda ), al za ova tri izraza ne pravim razliku u smislu jezika. meni su to sinonimi (s tim da svod ima šire značenje), iako najčešće koristim plafon. 2
iDemo Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 1 minute ago, pt 2.0 said: i alana forda Jedna od najjacih tekovina one Jugoslavije. Ako ne i najjaca #1. 2
djeneralche Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 Kajdanka se i dan danas kupuje u knjizarama.
morgana Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 (edited) 4 minutes ago, pt 2.0 said: ja to gledam kao bogatstvo jezika i ne bih tu ništa standardizovala. za strop znam da se koristi u/vodi poreklo iz hrvatskog (i alana forda ), al za ova tri izraza ne pravim razliku u smislu jezika. meni su to sinonimi (s tim da svod ima šire značenje), iako najčešće koristim plafon. upravo tako. otkaz covjeku koji je svod ili strop (zaboravih sta) nazvao tavanica je van pameti. strucni izrazi su normirani, tako i treba, ali govorni jezik ne moze da se standardizuje kao tehnicki. knjizevni jezik trpi sinonime i prilicnu sirinu. edit, s druge strane, nervira me trenutno politicko insistiranje na lokalizmima, u herceg novom npr. ne moram da govorim kao pijani ribar da bih dokazala geografsko porijeklo. Edited January 5, 2021 by morgana
iDemo Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 Mislim da je vreme da se - u najboljoj tradiciji foruma, kajdanka splituje od CRO topika i prebaci na neko bolje i starije mjesto, ne? I nadasve ljepshe.
cedo Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 15 minutes ago, Hamlet Strašni said: Žena 76, Hrvatska zna sta je nisi morao godine da joj pises ... dovoljno je sto je iz hrvatske
Recommended Posts