Jump to content
IGNORED

О разликама између језика у региону - случај кајданка

pt 2.0

Recommended Posts

Posted (edited)

sve je to ista stvar kao svod, plafon, tavanica. tako visok nivo standardizacije je nemoguc.

Edited by morgana
  • +1 1
Posted

Ono - svaka podela je dobrodoshla - ako nije po politickoj, navijackoj, patkometrijskoj ili nekoj trecoj - daj bar da se prebrojimo oko kajdanke, ne? 

• Haha 1
Posted (edited)

mozemo i oko cinije i zdjele :wub:

ili ulja i zejtina, da imamo i unutrasnje neprijatelje

Edited by morgana
  • +1 2
Posted

Žena 76, Hrvatska zna sta je

• +1 1
Posted

Meni je to super da naucim tako neke reci koje nisam znao pre, posebno volim turcizme izbosne

Posted
Just now, Hamlet Strašni said:

pitaj je i jel strofu ikad zvala kitica, mada to je vise zagreb i sjever hrvatske :D

• +1 1
Posted
4 minutes ago, morgana said:

sve je to ista stvar kao svod, plafon, tavanica. tako visok nivo standardizacije je nemoguc.

ja to gledam kao bogatstvo jezika i ne bih tu ništa standardizovala. 

za strop znam da se koristi u/vodi poreklo iz hrvatskog (i alana forda :sleep:), al za ova tri izraza ne pravim razliku u smislu jezika.

meni su to sinonimi (s tim da svod ima šire značenje), iako najčešće koristim plafon.

• +1 2
Posted
1 minute ago, pt 2.0 said:

i alana forda

Jedna od najjacih tekovina one Jugoslavije. Ako ne i najjaca #1.

• +1 2
Posted

Kajdanka se i dan danas kupuje u knjizarama.

Posted (edited)
4 minutes ago, pt 2.0 said:

ja to gledam kao bogatstvo jezika i ne bih tu ništa standardizovala. 

za strop znam da se koristi u/vodi poreklo iz hrvatskog (i alana forda :sleep:), al za ova tri izraza ne pravim razliku u smislu jezika.

meni su to sinonimi (s tim da svod ima šire značenje), iako najčešće koristim plafon.

upravo tako. otkaz covjeku koji je svod ili strop (zaboravih sta) nazvao tavanica je van pameti. strucni izrazi su normirani, tako i treba, ali govorni jezik ne moze da se standardizuje kao tehnicki. knjizevni jezik trpi sinonime i prilicnu sirinu.

edit, s druge strane, nervira me trenutno politicko insistiranje na lokalizmima, u herceg novom npr. ne moram da govorim kao pijani ribar da bih dokazala geografsko porijeklo.

Edited by morgana
Posted

Mislim da je vreme da se - u najboljoj tradiciji foruma, kajdanka splituje od CRO topika i prebaci na neko bolje i starije mjesto, ne? I nadasve ljepshe.

Posted

Kad dođem do kompa

• +1 1
Posted
15 minutes ago, Hamlet Strašni said:

nisi morao godine da joj pises ... dovoljno je sto je iz hrvatske