January 12, 20214 yr https://www.index.hr/magazin/clanak/pitali-smo-vas-kazete-li-banija-ili-banovina-rezultati-nece-usreciti-hrvatine/2245604.aspx Крешо цар, да не кажем бан.
July 26, 20222 yr Izlazimo iz samoposluge i pitam ženu, jel su svi ovi radnici došli iz splita ovde u brda da rade? Ona u wtf fazonu. Pa odakle su pitam. Kaže ona - pa odavde. Kako to da potpuno različito govorite? Tako je oduvek kaže ona. Neverovatno mi je to.
July 26, 20222 yr 3 hours ago, Hamlet Strašni said: Izlazimo iz samoposluge i pitam ženu, jel su svi ovi radnici došli iz splita ovde u brda da rade? Ona u wtf fazonu. Pa odakle su pitam. Kaže ona - pa odavde. Kako to da potpuno različito govorite? Tako je oduvek kaže ona. Neverovatno mi je to. To si ti u Drnišu?
July 26, 20222 yr 1 minute ago, Hamlet Strašni said: Da. Pisah već da mi je žena odatle? Jesi. Različito govore, da. Tako je i u Lici. Pravoslavni su jekavci, katolici ikavci. Posljedično, kod katolika nema jekavskog jotovanja što čini dodatnu razliku u govoru. Odavno nisam bio u tim krajevima. Moguće da je u skorije vrijeme govor katolika dodatno izmijenjen pod uticajem većih sredina, naročito Splita.
July 26, 20222 yr Just now, BWA said: Jesi. Različito govore, da. Tako je i u Lici. Pravoslavni su jekavci, katolici ikavci. Posljedično, kod katolika nema jekavskog jotovanja što čini dodatnu razliku u govoru. Odavno nisam bio u tim krajevima. Moguće da je u skorije vrijeme govor katolika dodatno izmijenjen pod uticajem većih sredina, naročito Splita. Mada mi zena kaže da je njena baka govorila ikavicu.
July 26, 20222 yr 4 minutes ago, Hamlet Strašni said: Mada mi zena kaže da je njena baka govorila ikavicu. Drniš je jedno od rijetkih krajiških mjesta gdje je bilo pravoslavnih ikavaca. Mislim da je bilo nešto i oko Benkovca i u nekim enklavama. Uglavnom tamo gdje se stanovništvo više miješalo. U BiH, jedini pravoslavni ikavci su živjeli u okolini Kupresa.
October 17, 20231 yr Quote Стопа ризика од сиромаштва у 2022. у Хрватској је износила 18 посто, што је мање за 1.2 постотна поена у односу на 2021., кажу у ДЗС-у поводом Међународног дана борбе против сиромаштва. hrvatskosrpski Quote РЗС наводи да је стопа ризика од сиромаштва износила 20 одсто у претходној години и, у односу на 2021. годину, нижа је за 1,2 процентна поена. srpskohrvatski Aljkavost oko standarda, ali u željeznoj Vučićevskoj disciplini naslova nema popuštanja, svakog dana u svakom pogledu pod precednikom Vučićem ... Quote У Србији се смањује стопа ризика од сиромаштва и социјалне искључености Edited October 17, 20231 yr by Roger Sanchez