Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

da zato su i 92% efikasne, za razliku od astra zenekinih, koje su 70%, koje koriste samo 1 adenovirus

- ali avaj rusi su imali kvar na bioreaktoru i zato kasni isporuka njihovih vakcina, barem su nama tako rekli, a nas braća nikada nisu slagala :happy:

Edited by gone fishing

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

Pa da.

Upravo je kod ovih novih vakcina bila poenta u tome da se brzo prave. A sad ćorak :dry:

27 minutes ago, dùda said:

Pa da.

Upravo je kod ovih novih vakcina bila poenta u tome da se brzo prave. A sad ćorak :dry:

Pa i prave se brze. Rusi vakcinisali 0.7% svoje populacije, kinezi 1% svoje... Dok je npr. usa na 6%, britanija na 10%.

To što mi lokalno imamo milku kineskih pa nam to malo menja percepciju, ne menja tu činjenicu...

Zašto ne prave nove fabrike... Pa problem je napraviti fabriku, opremiti je opremom, napraviti cjel delivery chain za sve komponente koji je pun uskih grla... Npr. i za tu najlaksu RNA vakcinu, trebaju skupe i komplikovane masine za stampanje DNK (verovatno ni tih masina nema dovoljno na trzistu, a nema se vremena da se prave i fabrike za njih), trebaju repromaterijali za RNK baze, enzimi za umnozavanje.... Ma svasta nesto... To samo za RNK. A sta je sa tim omotom od masti koji je stiti da udje u celiju, pojma nemam kako se to pravi ii koji su repromaterijali potrebni, kao i kako upumpavaju RNK u masne omotace i koliko je komplikovano praviti masine za to...

Sa kineskom, trebaju ti farme jaja, sa pouzdanom kontrolom kvaliteta, treba ti steady sypply jaja, neki mehanizam ili masine ili sta god da zarazis embrione u tim jajima (jaja se koriste za vakcine za gripu, nemam pojma sta oni koriste), pa da ekstrakujes virus, pa ga ubijes, sameljes i ubrzgas u neki rastvor... Pri tome, covid ne napada u prirodi jaja, mogu misliti kakve hackove koriste da ipak napadne i inficira neke zive celije i razmnozi se...

I sve to uzimajuci u obzir da bi u slucaju da naprave previse proizvodnih kapaciteta, takva fabrika zvrljila prazna uskoro... Pa zamisli sad ulozis 10 milijardi u fabriku, pretplatis sve da bi je napravio sto pre - i proizvedes samo 100 miliona doza. To je 100 dolara po dozi za troskove proizvodnje (a ne pokriva ni RnD ni repromaterijal)...

Inace, moram vam serovati gaf od danas. Odlucim da se vakcinisem jer planiram neko putovanje u prvoj polovini februara, pa reko, ajde, da se bar malo imuniziram pred put... I kako me nisu pozvali, a zaista ne volim da se guram prekoreda i idem negde gde mozda necu da idem - odlucim da odem na Sajam - jedino mesto gde zvanicno ima red za nezakazane (i odstampano iznad ulaza kuda prolazi taj red da je za nezakazane), mada sam cuo da pustaju na jos dosta mesta...

I probudim se jutros i citam twitove da su guzve nesnosne, i da ljudi po 4 sata cekaju... I kao juce nije bilo guzve uopste posle 3 i odem ja oko 3. Najgore sto mogu da izgubim je sat vremena - toliko mi vec nije problem da cekam. I posle 20 minuta nas upozore da verovatno kraj reda ne stize, ali smo se kao pomerili preko 100 metara, ide napreduje, mozda i stignemo, mozda se sazale ako nas sacica ostane (ne dolazi puno ljudi posle nas)...

Ljudi moji, bukvalno su presekli red 5 metara ispred mene
https://ibb.co/hVKjcXN

1 hour ago, Aleksija said:

negde sam procitala da je kod sputnika problem sto je druga doza razlicita od prve i da do sada jos uvek nije usla u masovnu proizvodnju.

zvuci prilicno cudno, ali danas nista ne moze iznenaditi... da li je jos neko pronasao tu informaciju?

Ja jedino znam da koriste dva različita humana adenovirusa i da treba voditi računa da svako dobije različite u dva špricanja. 

1 minute ago, Jozef K. said:

Ja jedino znam da koriste dva različita humana adenovirusa i da treba voditi računa da svako dobije različite u dva špricanja. 

Pa da, ii na flasicama pise npr. doza 1 (plavi cep), doza 2 (crvena kutija i cep)... Ako se vakcinises istom dozom 2 puta, efikasnost verovatno pada...

Ruska vakcina sadrzi adeno-virus kao osnovu, a ona izaziva uglavnom najlakse prehlade, i ako smo skoro imali prehladu ood tog soja adenovirusa koji je koristen za osnovu, nas organizam vec ima gomilu antitela koji ce ga potamaniti pre nego se i detektuje da tu ima nesto drugo - neki siljci od nekog koronavirusa...

Oxford je ovaj problem pokusao da resi koriscenjem simpanzinog adenovirusa, koji iako ne napadaju ljude, su mozda srodni nekim ljudskim... Ruska je isla sa dva razlicita ljudska adenovirusa, pa ti se treba poklopiti da si imao prehlade od oba soja adenovirusa da ti nijedna doza ne upali...

Vidim da poslednjih dana rusi dosta loze (i na twitteru) oxford da saradjuju, pa bi teorijski rusi mogli podeliti svoje doze sa oxfordom i obratno, pa da jedna doza bude oxfordska, druga ruska (bilo koja od 2)... Time bi teorijski mogli poboljsati rezultate...

15 minutes ago, Spooky said:

Inace, moram vam serovati gaf od danas. Odlucim da se vakcinisem jer planiram neko putovanje u prvoj polovini februara, pa reko, ajde, da se bar malo imuniziram pred put... I kako me nisu pozvali, a zaista ne volim da se guram prekoreda i idem negde gde mozda necu da idem - odlucim da odem na Sajam - jedino mesto gde zvanicno ima red za nezakazane (i odstampano iznad ulaza kuda prolazi taj red da je za nezakazane), mada sam cuo da pustaju na jos dosta mesta...

I probudim se jutros i citam twitove da su guzve nesnosne, i da ljudi po 4 sata cekaju... I kao juce nije bilo guzve uopste posle 3 i odem ja oko 3. Najgore sto mogu da izgubim je sat vremena - toliko mi vec nije problem da cekam. I posle 20 minuta nas upozore da verovatno kraj reda ne stize, ali smo se kao pomerili preko 100 metara, ide napreduje, mozda i stignemo, mozda se sazale ako nas sacica ostane (ne dolazi puno ljudi posle nas)...

Ljudi moji, bukvalno su presekli red 5 metara ispred mene
https://ibb.co/hVKjcXN

uh :dry:

a rade do 4, je li tako?

1 minute ago, Aleksija said:

uh :dry:

a rade do 4, je li tako?

Sutra su najavili valjda do 8, prekosutra bi trebala da se otvori i hala 3 - koja je po njihovim rijecima veceg kapaciteta. (mada kao postoji mogucnost da se otvori i sutra

Na kraju nam je neki lik objasnjavao da ne moze da nas primi (isti onaj koji nas je prethodno upozoravao), da mu je mnogo zao, da su doktorima poplaveli prsti od silnih vakcina koje su prosle kroz njihove ruke, da je bila samo jedna smena i ne mogu terati ljude da rade jos da zavrse nas koji smo se tad tu zatekli...

Sutra je radni dan i ružno vreme, videćemo na šta će ličiti.

UK vec zestoko ubrzala sa Astrom iako su rekli da ubrzanje krece tek u Februaru

Skoro pa 1% stanovnistva dnevno th oko 500k. Pretpostavljam manji broj je mRNK od toga.

Za dva mjeseca imacemo veoma precizne i pouzdane podatke stvarne efikasnosti zapadnih vakcina iz Izraela i UK.

1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:

kada su se profilisale ove vakcine koje su sada na tržištu bila je neka priča kako su te rnk vakcine lakše za proizvodnju od kineskih koje su old school i za koje su potrebni umrtvljeni virusi

sad pretpostavljam da je glavni problem potrebna količina koju pfizerovi kapaciteti ne mogu da dostignu sve i da rade kao bageri u kolubari

Problem je sto je Pfizer potpisao ugovore za kolicine za koje nije u stanju da proizvede. Sasvim sam siguran da je rukovodstvo znalo sta potpisuje i sta mogu da proizvedu.

I to nije bez posledica, jer su drzave pravile strategije vakcinacije na osnovu tih ugovora.

A posto je kriza, niko nece da ih ganja za penale.

Nimalo posteno i transparentno.

Klasican biznis jbg.

Ovdje u Aus, lokalni prozvodjac CLS se indirektno poceo zaliti da nece imati profit kao obicno jer su vakcine generalno neisplativa stvar.

Iako im vlada dodijelila milijarde a oni imaju samo jedan biorektar kapaciteta 1 kubika.

Od tog biorektara mogu da naprave 80mil doza godisnje koliko sam mogao da shvatim iz novina.

Osim njih, u cijelom pacifiku mislim da niko vise nema tu proizvodnju

17 minutes ago, Budja said:

Problem je sto je Pfizer potpisao ugovore za kolicine za koje nije u stanju da proizvede. Sasvim sam siguran da je rukovodstvo znalo sta potpisuje i sta mogu da proizvedu.

I to nije bez posledica, jer su drzave pravile strategije vakcinacije na osnovu tih ugovora.

Pa sad, nije da neće. Evo italijanska Vlada rekla da će da im naplate penale za umanjene isporuke, i da će ako treba i da ih tuže.

12 minutes ago, Budja said:

Ne verujem da je tu bilo puno malice-a. Prosto, nekada uzmes best-case scenario, a desi ti se mnogo losih stvari u organizaciji proizvodnje... Najnormalnija stvar u biznisu, ali u biznisu obicno rokovi nisu tako kratki, das sebi dovoljno lufta da ispeglas 90% problema...

Mislim da sada prosto nisu imali taj luft... I verujem i da su im drzave uvrtale ruke i na odgovor, pa u najboljem slucaju mozda budemo imali za vas 20 miliona, ali optimalno je deset, vikali mi pisemo 20 i mi cemo svoje glasace obavestiti 20...

I politicari su u principu i znali pravu istinu, zato je vecina drzava dobrano preterala sa narucenim kolicinama... Kanada valjda 300%, amerika za 200% populacije, EU za 150%...

Na kraju ce valjda sve ispasti OK, ali ne moze sve odmah, treba vremena i da se proizvede ta kolicina...

2 minutes ago, Tresko said:

Pa sad, nije da neće. Evo italijanska Vlada rekla da će da im naplate penale za umanjene isporuke, i da će ako treba i da ih tuže.

Ja procito da ce im oprostiti penale ako za XY dana stignu vakcine. Bas zbog tog clanka i izjave italijanske vlade sam napisao post.

Background Picker
Customize Layout