Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budućnost elektroenergetskog sistema

Featured Replies

26 minutes ago, barrcode said:

da.

elem kombinovano NG + LNG = 80% manje u odnosu na npr 2019.

Ok koliko je skuplji LNG u odnosu na pipeline ?

• Replies 786
  • Views 40.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Nije pitanje samo kolicine energije, nego i tajminga, u trenucima kada ti je EES na ivici vredniji je 1kw nego 10 puta toliko u mirnijem periodu kada energije ima u izobilju.

Sve u svemu gotova priča.

ai5d95.jpg

in total.

https://x.com/RnaudBertrand/status/2016653567499915524

Malo je konfuzan grafikon, crno je ukupno instaliran kapacitet, plavo je dodat kapacitet u navedenom periodu, dakle Kina je dodala novog kapaciteta za generisanje struje za 4 godine onoliko koliko SAD ima ukupno, a u 2025. više nego što bilo koja druga zemlja osim SAD pojedinačno ima ukupno.

G_yXu3zXsAACuzx?format=png&name=small

Treba naravno imati u vidu da iskorišćenost kapaciteta zavisi od tehnologije proizvodnje struje, za obnovljive izvore je osetno manja nego za nuklearke, termoelektrane i hidroelektrane. Nuklearna energija ima oko 90%, gas oko 60%, ugalj oko 45%, hidro oko 42%, vetar oko 35% i solar oko 18% sa velikim varijacijama zbog lokacije.

Edited by vememah

• 2 weeks later...

Stig'o mi godišnji obračun za struju. Puna godina indukcije, štedljiviji frižider i mašina za sudove i ove godine pao sa uobičajenih 1500kwh na nešto iznad 1100kwh.

Vidim oni paneli sa baterijom za balkon i bez dozvola, 4 panela i baterija 2kwh, sad mogu da se uzmu i za malo iznad soma evra. Komšija sa dva panela proizveo oko 600kwh, potrošio oko 200kwh. Sa baterijom mislim da bih pokrio 2/3 svojih potreba. Vremenski i više, jedino što je ta uradi sam varijanta ograničena na 800w, pa veći potrošači ne mogu da se pokriju, sve i da nema nijednog oblaka u sred leta. Ali svejedno za soma evra i bez ikakvih papira može narednih 10-15 godina da se pokrije najveći deo potrošnje.

Pre dve tri godine sam uveo struju u bašti. Izašlo me oko dva soma da me spoje na mrežu, i poslednje dve godine jedno 10e mesečna pretplata za tih par kWh godišnje. Najgluplja investicija svih vremena, bukvalno me duša boli svaki put kad na to pomislim.

On 7. 2. 2026. at 19:22, Venom said:

Stig'o mi godišnji obračun za struju. Puna godina indukcije, štedljiviji frižider i mašina za sudove i ove godine pao sa uobičajenih 1500kwh na nešto iznad 1100kwh.

Vidim oni paneli sa baterijom za balkon i bez dozvola, 4 panela i baterija 2kwh, sad mogu da se uzmu i za malo iznad soma evra. Komšija sa dva panela proizveo oko 600kwh, potrošio oko 200kwh. Sa baterijom mislim da bih pokrio 2/3 svojih potreba. Vremenski i više, jedino što je ta uradi sam varijanta ograničena na 800w, pa veći potrošači ne mogu da se pokriju, sve i da nema nijednog oblaka u sred leta. Ali svejedno za soma evra i bez ikakvih papira može narednih 10-15 godina da se pokrije najveći deo potrošnje.

Pre dve tri godine sam uveo struju u bašti. Izašlo me oko dva soma da me spoje na mrežu, i poslednje dve godine jedno 10e mesečna pretplata za tih par kWh godišnje. Najgluplja investicija svih vremena, bukvalno me duša boli svaki put kad na to pomislim.

Imaš li neki link ka tim panelima i baterijama bez dozvole? Hvala ti.

59 minutes ago, spettacollo said:

Imaš li neki link ka tim panelima i baterijama bez dozvole? Hvala ti.

Pitaj Gemini/ChatGPT za Balkonkraftwerk. Ideja je da uključiš panele direktno u utičnicu na balkonu ili u stanu i brojilo onda umanjuje potrošnju za onoliko koliko proizvodiš. Mana je da ne dobijaš ništa za višak koji proizvedeš a ne potrošiš, ali s druge strane ne treba ti majstor da stavlja panele na krov i onda sve priključi što je danas maltene najveći deo cene.

Nije bukvalno bez dozvola, moraš da prijaviš ali to je formalnost, i treba ti dozvola stanodavca ako ga imaš, ali ni oni ne mogu da odbiju tek tako.

• Author
11 hours ago, Venom said:

Pitaj Gemini/ChatGPT za Balkonkraftwerk. Ideja je da uključiš panele direktno u utičnicu na balkonu ili u stanu i brojilo onda umanjuje potrošnju za onoliko koliko proizvodiš. Mana je da ne dobijaš ništa za višak koji proizvedeš a ne potrošiš, ali s druge strane ne treba ti majstor da stavlja panele na krov i onda sve priključi što je danas maltene najveći deo cene.

Nije bukvalno bez dozvola, moraš da prijaviš ali to je formalnost, i treba ti dozvola stanodavca ako ga imaš, ali ni oni ne mogu da odbiju tek tako.

Ako imaš staro analogno brojilo (ono sa rotirajućim krugom), brojiće unazad kad izvoziš struju - odnosno imaćeš efektivno neto tarifiranje.

Mada - pitanje da li takva brojila u nemačkoj još postoje. Znam da ih kod nas još ima.

Postoje, ali to je ilegalno. Doduše znam nekoliko avanturista koji to rade.

Krug je dvodimenzionalni oblik i ne može da se vrti u brojilu.

9 hours ago, Spooky said:

Ako imaš staro analogno brojilo (ono sa rotirajućim krugom), brojiće unazad kad izvoziš struju - odnosno imaćeš efektivno neto tarifiranje.

Mada - pitanje da li takva brojila u nemačkoj još postoje. Znam da ih kod nas još ima.

Da da, imam brojilo na vrtenje. )

Hvala!

3 hours ago, Venom said:

Postoje, ali to je ilegalno. Doduše znam nekoliko avanturista koji to rade.

Krug je dvodimenzionalni oblik i ne može da se vrti u brojilu.

Pa dobro mislio je na disk hihi

To da vraćanjem brojila u nazad je jedina isplativa varijanta, jer EPS računa kilovate koje vi isporučuje te u mrežu u odnosu 4:1 prema kW koje oni vama isporuče

Nije tačno da je jedina isplativa varijanta. Možda je u Srbiji jedino isplativo, jer je struja subvencionisana i EPS ne plaća dovoljno, ali to nije realno poređenje. Nije realno da dobiješ punu cenu koju plaćaš kao potrošač, jer je u toj ceni i npr. PDV i (verovatno) mnogo toga drugog.

Ta varijanta sa starim brojilima koja se vrte unazad ili sporije ovde kod mene u suštini znači da možeš da povratiš investiciju za manje od dve godine. Pošto možeš da je koristiš preko 25 godina, izračunaj sam koliko je isplativo. Čak i da to nemaš isplatiće ti se za oko pet godina. Isplativo je.

Cene su toliko pale, da vidim da firme sad daju onaj Smart Meter za džabe ako uzmeš bateriju. Instalira se u kutiju sa osiguračima, meri koliko vučeš iz mreže i komunicira sa baterijom koja je između panela i utičnice. I koliko trošiš toliko baterija pušta da budeš na nuli.

Gledao sam i sisteme sa baterijama, nema da kažem pristupačnih do 1kW, sa baterijom. Vrv zbog toga što se veći deo i troši odmah, ali su svi ti sistemi sa baterijama za mene preskupi.