Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted (edited)

Odgovarajući na pitanje novinara, tokom posete Zlatiboru, o problemu naplate poreza frilenserima i najavi radikalizacije protesta ovih radnika, on [Predsednik Srbije Aleksandar Vučić] je upitao "Mislite, da li država svaki put kada neko najavi neke proteste mora da preduzme mere da nekome izađe u susret?", podsećajući da je nedavno rekao da misli da ima prostora da se razgovara.

Ti razgovori, kako je dodao, ne bi bili o tome da li će frilenseri da plaćaju porez ili ne, već o tome da se vidi od kada se plaća porez.

"O tome da li ćete da platite porez ili ne - ne pregovara se. I nikada se neće pregovarati. Možete da upadate u Skupštinu, možete da uradite šta hoćete... To kad najavljujete kao nekakvi levičarski fanatici iz Novog Sada da ćete da rušite institucije i sajtove i sve drugo - pa nema problema, za to sledi krivična odgovornost i sve drugo. Mislim da je razgovor mnogo pametniji izbor", ocenio je predsednik Srbije nakon svečanosti povodom puštanja u rad Gold gondole.

Tu je, istakao je, apelovao i na Vladu da prihvati razgovore i da pokuša da razgovara.

"A to da ne platite porez, to ne može. Možete da srušite šta god hoćete na svetu, možete da radite šta god hoćete na svetu, ali porez ima da se plati", naglasio je.

Vučić je poručio da za sve važe ista pravila.

"E sad, pošto oni govore da je to retroaktivno, a drugi kažu da su morali da znaju da to podleže oporezivanju, onda je vreme da sednu i jedni i drugi i počnu da razgovaraju o tome, to je jedino rešenje, a to što će neko da preti motkama i ne znam sve čime, to je toliko besmisleno da nemam reči", zaključio je Vučić.

b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=01&dd=14&nav_id=1795347

Edited by vememah
Posted (edited)

Lepo je što će se bar razgovarati. Dno dna.

Edited by Pramheda
Posted (edited)

Ovaj lik (Marko Zecevic) je navodno iz poreske, zanimljiv thread. U pitanju je javna prepiska, ne privatna grupa.

(Podvukao najzanimljivije delove.)

Screenshot-4.png

Screenshot-6.png

Screenshot-11.png

Screenshot-13.png

Screenshot-14.png

Screenshot-16.png

Screenshot-18.png

Screenshot-20.png

Screenshot-22.png

Edited by Meazza
  • Hvala 2
Posted (edited)

U kojoj grupi je ovo, ako nije tajna?

edit: aha, nije grupa nego page? stranica udruzenja?

Edited by goofs
Posted

u biti, receno je da dosadasnji zakon nije prepoznavao frilensere, sto i sami znamo

Posted (edited)

Zanimljivije je od toga, ovaj covek (izgleda da je poreski izvrsitelj) je svestan da su mnogi frilenseri dolazili u poresku da se raspitaju o porezu i takodje zna da im nista drugo nije ni moglo biti receno osim - mi ne znamo kako to da knjizimo. Ovo je bitno zato sto se u javnosti frilenseri koji su hteli da plate porez i koji su odbijeni od strane PU proglasavaju za fikciju. Takodje daje uvid u to zasto poreska nije mogla, a ne nije zelela da se bavi time.

Edited by Meazza
  • +1 1
Posted (edited)

Ja sam pre neki dan procitao da i dalje ne moze!

Vec da moras online preko euprave, pa da kupujes neki digitalni sertifikat kurac palac, i tek tako onda. I da ti treba i knjigovodja i da ako npr. primis doznaku od $30, sam trosak prijavljivanja tog prihoda je veci od zarade!?

Osim toga, procitajte clan 71, stav 2 Zakona o poreskom postupku i administraciji.

#nijesedesilo

Edited by Plajvi
pogresan clan zakona naveden
Posted

"Zadnji put kad sam otišao na protest, vikali su mi da sednem" 🥰

Čovek je heroj, upada u osinje gnezdo i dobronamerno objašnjava. Vrlo vredne informacije, umesto da mu nude oralni seks, mogli bi da mu se zahvale i da ove informacije koriste u pregovorima koje će Vučić da im sredi, po svemu sudeći. Pa ako se Stamatović izmirio, izmiriće se i Pogačar.:fantom:

Posted
Just now, Zabalujev said:

"Zadnji put kad sam otišao na protest, vikali su mi da sednem" 🥰

Čovek je heroj, upada u osinje gnezdo i dobronamerno objašnjava. Vrlo vredne informacije, umesto da mu nude oralni seks, mogli bi da mu se zahvale i da ove informacije koriste u pregovorima koje će Vučić da im sredi, po svemu sudeći. Pa ako se Stamatović izmirio, izmiriće se i Pogačar.:fantom:

Mislim da si potpuno u pravu, covek jeste hteo da pomogne i deluje da je na mestu. Doduse jeste napravio jednu gresku prozivajuci onog lika sa invaliditetom da nije dosao u poresku, a on jeste to uradio, za sta ima i dokaz, pa je malo uzburkao strasti. Jbg, moj utisak citajuci thread je da su ljudi toliko nervozni da vide crveno sve ispred sebe.

Elem, nije to poenta mog postavljanja ovog nepotpunog razgovora, vec da pokazem da su stvari mnogo komplikovanije od onoga sto smo pisali na pocetku ove teme. Mnogi ljudi su hteli da plate porez i nisu mogli, a sada im se traze kamate. 

Posted

Meni isto deluje kao da lik nije dosao da truje nego da pruzi malo drugaciji uvid, neke stvari su mu skroz na mestu, recimo pominje naplatu zdravstvenog kao cistu pljacku jer ljudi nisu imali knjizicu niti mogli da idu kod doktora. Shvatam i drugu stranu koja kipti od besa.

Uglavnom zakljucak da se ovo sve ne kuva u poreskoj nego negde iznad, a to smo znali i pre svega ovoga. Ostaje pitanje kolika je delotvorna moc jednog poreskog inspektora, ako se ne varam od njegove procene zavisi da li si u prekrsaju ili nisi. Ako je to slucaj, sto ovaj lik malo ne potpomogne na taj nacin.

Posted

Nije inspektor vec izvrsitelj... (ako sam dobro razumeo).

Posted

Zakon nije prepoznavao frilensere, ali je prepoznavao sve one delatnosti kojima se frilenseri bave. Tako da je malo šuplja priča kako nisu mogli da plate porez jer su im u poreskoj rekli da ne znaju pod koju šifru delatnosti da ih podvedu. Frilanser koji podučava strani jezik nema sifru delatnosti, ali zato preduzetnik koji podučava strani jezik uredno ima šifru delatnosti. Uostalom, savet o tome kako da legalno obavljaju delatnost su mogli da dobiju od advokata, ili knjigovodje.

Nas zakon poznaje dovoljno različitih oblika organizovanja privredne delatnosti, tako da ne može biti da niko od frilansera nije znao da može da se registruje npr. kao preduzetnik i da na taj način obavlja delatnost.

Svi argumenti frilansera su prilično tanki, jer nije bilo realno da veruju da će doveka moći da posluju onako kako su poslovali. Jbg, ja bih voleo da mi poslodavac isplaćuje bruto platu, pa neka me ne prepoznaje ni poreska uprava, neka me ne prepoznaje kreditni biro, neka nemam zdravstvenu knjižicu... Argument sa zdravstvenom knjižicom je prilično neozbiljan, pre svega zato što zakon prepoznaje čitav niz mogućnosti  da nezaposleno lice ostvari  pravo na zdravstvenu zaštitu, drugo zato što je sistem zdravstvenog osiguranja tako postavljen da obim dostupnih zdravstvenih usluga ne zavisi od visine doprinosa koji  se  uplaćuju. Moj poslodavac za mene uplaćuje velike doprinose, a pristup zdravstvenim uslugama imam isto kao i onaj sa minimalcem, ili nezaposleno lice koje po nekom osnovu ima osiguranje (na sve to, vise koristim privatne zdravstvene ustanove).

Sve ovo će se završiti tako što će Vučić milosrdni frilanserima dati za nijansu bolje uslove reprograma duga i otpisa kamate nego što ih rutinski dobija svako ko podnese zahtev, jer poreska uprava ne tako retko ima akcije i popuste. Oni koji godinama rade ovaj posao će period duži od poslednjih pet godina videti kao čist dobitak, a oni koji su tek počeli da rade će žaliti što nisu imali nekoliko godina zastarelih obaveza, Vučić će darivati, narod će glasati i to je to...                                                                                                                          

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
8 minutes ago, Uskebasi said:

Zakon nije prepoznavao frilensere, ali je prepoznavao sve one delatnosti kojima se frilenseri bave. Tako da je malo šuplja priča kako nisu mogli da plate porez jer su im u poreskoj rekli da ne znaju pod koju šifru delatnosti da ih podvedu. Frilanser koji podučava strani jezik nema sifru delatnosti, ali zato preduzetnik koji podučava strani jezik uredno ima šifru delatnosti. Uostalom, savet o tome kako da legalno obavljaju delatnost su mogli da dobiju od advokata, ili knjigovodje.

Nas zakon poznaje dovoljno različitih oblika organizovanja privredne delatnosti, tako da ne može biti da niko od frilansera nije znao da može da se registruje npr. kao preduzetnik i da na taj način obavlja delatnost.

Svi argumenti frilansera su prilično tanki, jer nije bilo realno da veruju da će doveka moći da posluju onako kako su poslovali. Jbg, ja bih voleo da mi poslodavac isplaćuje bruto platu, pa neka me ne prepoznaje ni poreska uprava, neka me ne prepoznaje kreditni biro, neka nemam zdravstvenu knjižicu... Argument sa zdravstvenom knjižicom je prilično neozbiljan, pre svega zato što zakon prepoznaje čitav niz mogućnosti  da nezaposleno lice ostvari  pravo na zdravstvenu zaštitu, drugo zato što je sistem zdravstvenog osiguranja tako postavljen da obim dostupnih zdravstvenih usluga ne zavisi od visine doprinosa koji  se  uplaćuju. Moj poslodavac za mene uplaćuje velike doprinose, a pristup zdravstvenim uslugama imam isto kao i onaj sa minimalcem, ili nezaposleno lice koje po nekom osnovu ima osiguranje (na sve to, vise koristim privatne zdravstvene ustanove).

Sve ovo će se završiti tako što će Vučić milosrdni frilanserima dati za nijansu bolje uslove reprograma duga i otpisa kamate nego što ih rutinski dobija svako ko podnese zahtev, jer poreska uprava ne tako retko ima akcije i popuste. Oni koji godinama rade ovaj posao će period duži od poslednjih pet godina videti kao čist dobitak, a oni koji su tek počeli da rade će žaliti što nisu imali nekoliko godina zastarelih obaveza, Vučić će darivati, narod će glasati i to je to...                                                                                                                          

Znam milion ljudi koje su odgonili u poreskoj, ukljcujuci i decu jako visokih poreskih sluzbenika, kojima sada stizu pozivi.