April 16, 20205 yr 1 hour ago, Joe D said: I Cesi imaju iste nazive. Dodatnu zabunu unasi sto se isti nazivi u hrvatskom i ceskom odnose na razlicite mesece. Postoje i srpski nazivi ali su zaboravljeni i morao bih da ih guglam.
April 16, 20205 yr 1 hour ago, Joe D said: I Cesi imaju iste nazive. Dodatnu zabunu unasi sto se isti nazivi u hrvatskom i ceskom odnose na razlicite mesece. Postoje i srpski nazivi ali su zaboravljeni i morao bih da ih guglam.
April 16, 20205 yr 1 hour ago, Joe D said: a jebaga, ima celih 12 meseci, treba ti 5-15 minuta da naucis. eto iskoristi karantin da steknes novo znanje. ko je imao potrebe da se sluzi ili razume druge ljude, taj je nauchio 10 minutes ago, Delija67 said: Dodatnu zabunu unasi sto se isti nazivi u hrvatskom i ceskom odnose na razlicite mesece. Postoje i srpski nazivi ali su zaboravljeni i morao bih da ih guglam. guglaj, radovalo bi me
April 16, 20205 yr 3 minutes ago, gospa buba said: ko je imao potrebe da se sluzi ili razume druge ljude, taj je nauchio hrvati ionako cesto u komunikaciji koriste redni broj meseca umesto tih njihovih naziva
April 16, 20205 yr da bre. debili. ceo svet ima iste nazive za mesece, al hrvat mora nesto svoje da izmisli, i to najdebilnije reci u historiji povjesti.To su sve staroslovenski nazivi Meseci u godini – srpski izvori, 13. i 14. vek januar – sečenj, seče se šuma Drvena građa se seče do svetog Trifuna, 1. februara po starom kalendaru. Tog dana počinju da se stvaraju „sokovi“ u drveći i ako se posle tog datuma seče , građa se lako ucrvlja. februar – ljuti mart – suhi april – berezozol, brezen Pale se breze da bi se obezbedilo đubrivo za oranice i drigo zemljište. Pepeo od breze je bio veoma cenjen i korišćen za obezbeđivanje dobrih useva. Drugo tumačenje je da u tom mesecu breza počinje da zeleni. U ruskom i češkom berezozol se odnosi ponekad na mesec mart. maj – traven juni – izok Javljaju se cvrčci, stari naziv za cvrčke – izok juli – červen skupljaju se gusenice, crvi od kojih se pravi crvena boja; postoji i tumačenje da je zbog obilnog cvetanja dobio to ime avgust – zarev mnogo seva (zari, zori, svetli se) i grmi u avgustu septembar –rujen oktobar – listopad novembar – gruden zemlja počinje da mrzne i stvaraju se grudve decembar – studen Iskreno meni ovi nazivi gotivni skroz jab to vratio Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
April 16, 20205 yr 21 minutes ago, gospa buba said: guglaj, radovalo bi me Коложег Сечко Дерикожа Лежитрава Цветањ Трешњар Жетвар Гумник Гроздобер Листопад Студен Коледар
April 16, 20205 yr Ovde ima sjajna tabela uporednih naziva meseci u raznim slovenskim jezicima https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
April 16, 20205 yr 4 minutes ago, Delija67 said: Коложег Сечко Дерикожа Лежитрава Цветањ Трешњар Жетвар Гумник Гроздобер Листопад Студен Коледар ju što su lepi nazivi... derikoža i ležitrava posebno
April 16, 20205 yr Sta je koledar(osim sto je decembar)?https://pasaz.rs/koledari/Od latinske reči calenda, prvi dan u mesecu. Inače Slovenci ne kažu kalendar već koledar Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
April 16, 20205 yr 3 hours ago, Tsai said: Jebo ih travanj svibanj i lipanj uvek moram guglati 1 hour ago, Joe D said: hrvati ionako cesto u komunikaciji koriste redni broj meseca umesto tih njihovih naziva Ja ponekad imam utisak da Hrvati koji zive van Hrvatske ni sami (vise) nisu sigurni u nazive meseca, jer uvek govore tako "u sedmom mesecu". Prvo sam mislila da to rade zbog mene, ali ih onda cuh i medjusobno tako Onda totalno suprotno, imam jednu prijateljicu ovde koja se zbuni kada kazem april ili juni, kao da ne zivi u Nemackoj i ne slusa nemacki (isto se kaze na nemackom), nego moram da ponovim "u cetvrtom mesecu". To mi je bas nadrealno.