April 12, 20205 yr A šta bi uopšte bila dobra izlazna strategija? Da sačekamo da broj zaraženih dođe do 0?
April 12, 20205 yr 20 minutes ago, pasha said: Naravno i to ih puno radi bez zastitne opreme. I onda se glumi sa policijskim casom za rejting. Ko je napravio prirotete gde radnici mogu da rade i zasto? Da li gradilista trenutno prioritet i zasto? Da li je Jura trenutno prioritet i zasto? Na zalost upravu si sve je to politika,ali jebiga uvek mogu da prebace krivicu na nedisciplinovan narod,setace pasa i sve otalo.
April 12, 20205 yr 6 minutes ago, harper said: To svi epidemiolozi na svetu pricaju i nije nikakva tajna da se virus u najvecem broju slucajeva adaptira na organizam koji ga nosi jer mu nije u interesu da mu napravi stetu. To sto se trenutno ne vidi po svetu da ovaj virus slabi je zato sto je za njega jos uvek rano. Svi mi od rodjenja do smrti vukljamo razne viruse, kad bi svi oni bili smrtonosni doveka odavno bismo nestali kao vrsta. Ja koliko razumem svaki organizam(ma kako primitivan) zeli da ne bude unisten a nas imuni sistem unistava viruse(mislim leukociti) i zato virus hoce da mutira. To moze biti problema sa vakcinom. Deo toga sam video na primeru leukemije koja upravo unistava imuni sistem kada razbuca kostanu srz tj. krv. Edited April 12, 20205 yr by pasha
April 12, 20205 yr 1 minute ago, zgembo said: A šta bi uopšte bila dobra izlazna strategija? Da sačekamo da broj zaraženih dođe do 0? nijedna nije sasvim dobra, ali kad imas drzavu, onda postupnost i promisljenost, uvremenjenost mera i dosledna primena pravila + zdravstveni sistem daju neku garanciju i nadu. ovde cemo od ta tri elementa imati... koji? oprez, koliko se moze, i sreca - to ce nam biti jedina licna strategija.
April 12, 20205 yr 3 minutes ago, Nesh said: Kako virus slabi? Ima neki prirodan tok slabljenja i posle odredjenog vremena izaziva blaze simptome i cekamo na to ili nesto drugo? Upravo to. Nisam epidemiolog i ne razumem se u medicinu ali posto sad svi jurcamo gde god ima nekih informacija naleteo sam vise puta na izjave raznih virusologa na svetu da je slabljenje virusa najcesce ocekivana stvar. Najcesce, naravno, ne znaci u svim slucajevima, tako da je pitanje moze li se to primeniti na Konrada. Ne cekamo samo mi to nego ceo svet, cekacemo dok se ne pojavi vakcina. Postoji valjda neka sansa da se Konrad nece pretvoriti u sezonski virus ali meni neka laicka logika govori da virus koji se ovoliko lako prenosi i ne proizvodi preveliku smrtnost (koliko god je o tome danas malo degutantno pricati dok ljudi umiru svakodnevno) nece tako lako i odjednom nestati iz nasih zivota. On je "preskocio" na coveka sto je preskocio, tesko da ce bez vakcine tek tako da ode samo zato sto mi mesec dana nismo izlazili iz kuce.
April 12, 20205 yr 12 minutes ago, Nesh said: Kako virus slabi? Ima neki prirodan tok slabljenja i posle odredjenog vremena izaziva blaze simptome i cekamo na to ili nesto drugo? Generalno virusi brzo evoluiraju, mutacije se javljaju jako često, i neke mu povećavaju smrtnost, neke smanjuju. Pre sedmicu - dve sam čitao neki podatak da već imaju 1600 različitih genoma u bazi podataka uzorkovanih širom sveta, koji su onda podeljeni u neke dve-tri grupe. I da je to očekivano ako virus hara od novembra. I onda oni koji ubiju domaćina pre nego se znatno prošire postaju vodeći soj... A neko preleži taj soj, i onda je osoba često imuna i na ove smrtonosnije sojeve (npr. kod korona virusa smatra se da je taj šiljak kojim se kači na epitelne ćelije pluča vrlo kritična tačka, i ako šiljak izmutira da će mu uništiti infektivnost i ugasiti se, pa se onda nadamo da će kros imuniteta među sojevima postojati zahvaljujući anti-telima koji gadjaju taj šiljak. Ali i ta brza mutacija obično traje godinama dok se dođe do znatnih promena u infektivnosti... Npr. neke studije su pokazale da je HIV postao slabiji nakon par decenija. ali ve ovo je nepredvidivo, jer je rezultat nasumičnih mutacija... Nije iključeno da je zbog karantina i oštrih mera i izolacije obolelih izbije neki soj koji više prenosi asiptomatski, ali uzdati se u to kao državnu strategiju za sad je još uvek ludost... Edited April 12, 20205 yr by Spooky
April 12, 20205 yr ja kod mame ne idem sigurno 3 nedеlje od ukidanja mera. da vidim kako se odvija situacija na lokalu. ako nema novih slucajeva za to vreme onda cu otici
April 12, 20205 yr 10 minutes ago, Nesh said: Ima neki prirodan tok slabljenja i posle odredjenog vremena izaziva blaze simptome i cekamo na to to se nadaju
April 12, 20205 yr 2 minutes ago, pasha said: Ja koliko razumem svaki organizam(ma kako primitivan) zeli da ne bude unisten a nas imuni sistem unistava viruse(mislim leukociti) i zato virus hoce da mutira. To moze biti problema sa vakcinom. Deo toga sam video na primeru leukemije koja upravo unistava imuni sistem kada razbuca kostanu srz tj. krv. Nerado ulazim u ove rasprave jer se stvarno nimalo ne razumem a ne znam koliko se logika moze primenjivati na ovakve vrste organizama. Samo mi deluje logicno da smo mi i virusi naucili da budemo u simbiozi koja ponekad "izadje iz cipela" pa dodje do ovakvih stvari jer, da nije tako, nema te medicine koja bi nas sacuvala kao vrstu. S nekim virusima se jos uvek mucimo, vecinu smo stavili ad acta. Svi organizmi, pa i nasi, imaju sposobnost adaptiranja, inace ne bi opstali.
April 12, 20205 yr 21 minutes ago, Halvard said: Ali potpuno je fenomenalno što se bukvalno do juče vrištalo da ostanemo kod kuće i nikakvi kontakti, da bi se danas opušteno povela priča o 70% i kolektivnom imunitetu. I to ne kao o nekakvoj novoj strategiji, već nečemu čemu se navodno težilo sve ovo vreme. Ovo je vrlo bitno zapazanje. Ako je stigla instrukcija da se narativ i kurs polako menja veoma je zabrinjavajuce. Videcemo vec narednih dana na konferencijama za stampu da li je ovo danas bio izuzetak ili se zaista ide u tom smeru. Najgore je sto je ta mera menjanja kursa verovatno dobra za rejting i bila bi pozitivno prihvacena kod naroda, a to je kod vodje mnogo bitan faktor u odluci.
April 12, 20205 yr 21 minutes ago, Frank Pembleton said: Sad sam imao razgovor sa kumom gde sam hteo da bacim telefon od besa... Čovek ladno priča da " uopšte bolnice nisu pretrpane i da ne zna kakva je drama sa tim medicinskim osobljem, zašto su oni kao preopterećeni! Šta sad 150-160 na respiratorima šta je to... Eno onaj makedonski infektolog rekao da su maltene iste šanse da preživiš i da te stave na respirator i da te ne stave... Eno u Nemačkoj se ljudi šetaju trče ništa im nije... I rekao ovaj infektolog da je to u Italiji prevara, ljudi šalju SMS - ove a kao na respiratoru su... " Zemljo otvori se... Ja ga pitam: Brate moguće da je on pogrešio nešto, možda ljudi nisu intubirani nego samo leže On će: Pa on je glavni makedonski infektolog, valjda on zna! Jel moguće da ljudi toliko ne razmišljaju, ... Shiit has hit the fan... Ne razmisljaju, jbg. Ili ne zele da razmisljaju pa im je to neki mehanizam odbrane
April 12, 20205 yr poenta je ono sto je spooky gore napisao, to slablenje zahteva vreme, koliko ja razumem. vreme do leta nije nikakavo vreme. do sledeceg, mozda.
April 12, 20205 yr 1 minute ago, Boza_zvani_Pub said: Ovo je vrlo bitno zapazanje. Ako je stigla instrukcija da se narativ i kurs polako menja veoma je zabrinjavajuce. Videcemo vec narednih dana na konferencijama za stampu da li je ovo danas bio izuzetak ili se zaista ide u tom smeru. Najgore je sto je ta mera menjanja kursa verovatno dobra za rejting i bila bi pozitivno prihvacena kod naroda, a to je kod vodje mnogo bitan faktor u odluci. izbori izmedju dva talasa, pa ko ziv, ko mrtav.
April 12, 20205 yr 24 minutes ago, Halvard said: Ali potpuno je fenomenalno što se bukvalno do juče vrištalo da ostanemo kod kuće i nikakvi kontakti, da bi se danas opušteno povela priča o 70% i kolektivnom imunitetu. I to ne kao o nekakvoj novoj strategiji, već nečemu čemu se navodno težilo sve ovo vreme. Kako ja to vidim, crtaju se dva grafikona paralelno. Prvi čine žrtve pandemije, a drugi žrtve ekonomije nakon pandemije. Na početku je prvi grafikon bio strašniji, a nakon što je broj otkaza prešao pet (npr. Bosna), odnosno sedam-osam cifara (veće zemlje tipa SAD), ovaj drugi je počeo poprimati grđe konture.
April 12, 20205 yr 1 minute ago, Aleksija said: poenta je ono sto je spooky gore napisao, to slablenje zahteva vreme, koliko ja razumem. vreme do leta nije nikakavo vreme. do sledeceg, mozda. mozda su gledali prognozu i videli da UV index pocinje da se penje sa low na high