Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

23 minutes ago, goofs said:

siguran sam da model predikcije uzima i to u obzir

Na osnovu čega si siguran kad se lepo vidi da se prvobitna projekcija u međuvremenu debelo spustila upravo zahvaljujući friziranim zvaničnim podacima?

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Na osnovu toga sto nije isto blago friziranje koje rade svi i drasticno friziranje kakvo su nasi radili u junu. Ovo prvo ocekujes, ovo drugo je umobolno.

Upravo čitam knjigu Crni labud i užasno mi je zabavno što se ovi modeli predikcije uzimaju kao relevantni na bilo koji način :) 

koliko zam, taleb je izricit da pandemija nije crni labud - naprotiv.

Ali je, ako se dobro sećam, izrazito skeptičan prema planiranju, verodostojnosti podataka i generalno "ekspertima" kojima je struka predviđanje 

57 minutes ago, Sammael said:

Upravo čitam knjigu Crni labud i užasno mi je zabavno što se ovi modeli predikcije uzimaju kao relevantni na bilo koji način :) 

Zasto je Black swan znacajan za predvidjanje krive zaraze kada zaraza vec postoji?

Black Swan je znacajan za predvidjanje da li ce doci do same pandemije, ali kada je ona vec tu, ne vidim sta nam to Black Swan kazuje protiv statistickih alata.

Problem je u ulaznim podacima koji su potpuno sranje, a ne u modelima.

10 hours ago, papapavle said:

To beše ova prognoza? Kataklizmatično precizna... https://mrc-ide.github.io/global-lmic-reports/SRB/

Nevezano za model. računa Ro kao više od jedan i to je dovoljno problematično samo po sebi. Napravićemo grešku sa puštanjem škola i sporta i svega i opet po starom

1 hour ago, Budja said:

Zasto je Black swan znacajan za predvidjanje krive zaraze kada zaraza vec postoji?

Black Swan je znacajan za predvidjanje da li ce doci do same pandemije, ali kada je ona vec tu, ne vidim sta nam to Black Swan kazuje protiv statistickih alata.

Problem je u ulaznim podacima koji su potpuno sranje, a ne u modelima.

Kao što reče Lezilebovich, nije stvar u samoj pandemiji (koja nije crni labud, iako bih rekao da reakcija država i njene posledice jesu), nego u prediktivnim modelima koji su bazirani na nepotpunim podacima u jednačini koja ima previše nepoznatih. Dovoljan je jedan outlier događaj da ceo model padne u vodu, kao što se i dešavalo u nekim državama.

I zato je sam Taleb 26. januara pisao da se moraju pod hitno sprovesti mere za mitigaciju rizika jer ako se tada ne potroše centi za prevenciju, kasnije će se trošiti milijarde.

Znaš kako kažu, svi modeli su pogrešni, ali neki su korisni :happy:

36 minutes ago, Sammael said:

Kao što reče Lezilebovich, nije stvar u samoj pandemiji (koja nije crni labud, iako bih rekao da reakcija država i njene posledice jesu), nego u prediktivnim modelima koji su bazirani na nepotpunim podacima u jednačini koja ima previše nepoznatih. Dovoljan je jedan outlier događaj da ceo model padne u vodu, kao što se i dešavalo u nekim državama.

I zato je sam Taleb 26. januara pisao da se moraju pod hitno sprovesti mere za mitigaciju rizika jer ako se tada ne potroše centi za prevenciju, kasnije će se trošiti milijarde.

Cuj, to je jos Hume pisao u XVIII veku. U indukciji nema sigurnosti, tj. predvidjanje buducnosti znajuci proslost ne eliminise uncertainty (tj. Black Swan, rizik koji se ne moze ukalkulisati u scenarija). I to je slucaj sa vremenskom prognozom, prognozom GDPija, kretanjem temperature za 50 gdina, you name it.

Naravno. I zato kažem da mi je ovo religiozno praćenje krivih zabavno sad kad sam pročitao malo više o tome.

Ti modeli (i krive) nisu stopostotno tačni ali umanjuju stepen neizvesnosti budućih događaja, i korisni su.

pa mislim sve dok je chovek svestan dokle mu dopire model a odakle preuzima priroda, tu ne bi trebalo da bude nekih dilema?

sent from bubamoto

Bravo za doktora cara. 

Background Picker
Customize Layout