Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Lako ces da udjes u semu..dok stigne peti pik treceg talasa, bice ti sve normalno.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

• Author
Nije mi jasno što izbegavaju drugi talas da pominju?
Prvi talas je ovo sada ustvari. Ono u martu je bio pocetak, pa smo ppbegli u kuce, a kad smo jzasli docekao nas je. Da smo se ppstepeno otvarali, bilo bi lakse, a da nije bilo fudbala i tenisa sa gledaocima, verovatno bi bilo mnogo lakse.

Drugi talas imaju Slovenci, jer su dosli do nule. Nas minimum je 18 obolelih cini mi se.
9 hours ago, svashtabezneshto said:

aida ćorović je danas bila na n1, nagovestila je da je deo frke i informacija vezan za političke frakcije u bolnici,

i da se nada da će se naći zrno normalnosti koje će to pregurati.

U Sandžaku je apsolutno sve predmet otimanja između trojice lokalnih kabadahija i njihovih bandi koje se od milja zovu političkim partijama. Davno sam imao površan uvid u to i nije mi bilo dobro, a po onome što sam od tada pročitao i ispratio danas je situacija samo još gora.

Nije retka pojava da se dve ili sve tri ekipe kolju unutar jednog parčeta plena, pa tako i bolnice. Po svemu što smo da sada videli iz te bolnice, upravljanje istom je neopevan skandal koji je ovoj tragediji doprineo u najmanju ruku onoliko koliko su doprineli predizborni skupovi i ostale svinjarije. Tamo očigledno može da uđe ko hoće, da se šetka gde hoće i da grli koga hoće. Svi snimci i ispovesti, koliko god potresni bili, pre svega ukazuju na to da se tamo ne poštuju elementarne procedure zaštite zaposlenih i pacijenata. Podatak o 60 zaraženih zdravstvenih radnika u tom kontekstu deluje savršeno logično. Dobro je da uopšte još imaju neke doktore koje korona nije pokosila. Ti koji su pretekli su zdravi verovatno zbog toga što sami sebe čuvaju i ne izlaze iz skafandera.

Što se tiče onog stomatologa, kapiram da je preživeo 17 dana pakla pa je emotivan (uz ogradu da svako ko je u Sandžaku "najugledniji" u nekoj kategoriji, teško može da bude apolitičan i izvan jedne od lokalnih ekipa, ali ajde neka bude da jeste). Ne znam zašto mu smeta merenje zasićenja krvi kiseonikom, valjda ti doktori bolje od njega znaju šta i kako treba da se radi. Uz to, ovi što su došli iz Kragujevca su uglavnom dobrovoljci i stvarno je neodgovorno nazivati ih PR čistačima bolnice ili kako već. Tamo su sigurno svi pod stresom i tenzija je ogromna, lako ljudima pukne film.

Čak i u Srbiji ne bi trebalo da je kvantna fizika sakupiti 20-ak doktora i jedan kamion opreme, i poslati dole. Ako baš fali ljudstva mogu da pripomognu dobrovoljci iz okolnih banana, regionalna saradnja je uvek dobro došla. Ali ništa od toga ne biva i ne može da biva kada je sve PR, bilo pozitivan bilo negativan. Zato se sve ovo svodi na jednu ekipu koja šminka bolnicu kako bi učinila plezir zlikovačkoj uštvi što dolazi u posetu, i drugu ekipu kojoj je jedino bitno da nekako doaka rivalskoj ekipi. Pacijenti i ono malo preteklih doktora su tu između čekića i nakovnja.

Kon kaže da smo na maksimumu drugog pika, a Tiodorović jutros:

Pravi pik epidemije u Srbiji ćemo imati tek za pet ili šest dana, jer je potrebno da prođe vreme od svih utakmica, rođendana i proslava koje su se dešavale, ocenio je epidemiolog Branislav Tiodorović za RTS.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je za RTS da se nalazimo u drugom šiljku prvog talasa epidemije koronavirusa. Kaže da je porast broja obolelih očekivan i u narednim danima.
...
Kako je rekao, ako se budu poštovale mere i preporuke, za desetak dana do dve nedelje može se očekivati manje zaraženih.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/Коронавирус/story/3134/koronavirus-u-srbiji/4002742/goran-stevanovic-koronavirus-broj-obolelih.html

Meni je zanimljiv njihov optimizam glede dostizanja drugog šiljka za par dana, pošto je virus ušao u populaciju i više ne prate vektore zaraze.
Oni, realno, nemaju pojma o razmeri infekcije, ako do broja zaraženih dolaze na osnovu kriterijuma definicije slučaja 

Edited by Filozof manijak

Ali nevjerovatno je kako znaju sve šta će biti u budućnosti kad je dosta parametara nejasno i kad pričaju o nekim prilično neuhvatljivim stvarima kao što su trendovi, a kako nisu mogli da pretpostave i reaguju da će očite gluposti poput koncerata, slavlja, izbora i utakmica napraviti sranje.

Ma potpune budale. Zamajavaju narod pošto ništa konkretno o trenutnoj situaciji ne smeju da kažu. Od uvođenja vanrednog stanja do prolećnog pika prošlo je mesec dana, a oni sad kao očekuju da će ove merice koje ne važe ni u celoj državi dati rezultate za nedelju dana ili dve. Hoće kurac.

Pritom sad imaju mnogo manji uvid u stvarnu situaciju nego u aprilu kad se testiranje razmahalo i kad su se ljudi slali na sajam.

Edited by vememah

u okolnostima nepostojanja poverenja u tzv. "struku" i prakse koje je nadanja (izgleda ničim osnovana) stuke surovo domantovala, meni su irelevantne bilo kakve njihove procene o dostizanju pika, procenjenom vremenu trajanja isl. jebeš mi sve ako svi skupa ne rade za crkvu. tipa, i pored svega ostaje vam samo vera u Boga, pa je praktikujte čim prije, u institucijama nadležnim za to.

Edited by Ted

57 minutes ago, vememah said:

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je za RTS da se nalazimo u drugom šiljku prvog talasa epidemije koronavirusa. Kaže da je porast broja obolelih očekivan i u narednim danima.
...
Kako je rekao, ako se budu poštovale mere i preporuke, za desetak dana do dve nedelje može se očekivati manje zaraženih.

Zivot prodje al' dve nedelje nikad.

31 minutes ago, Ted said:

u okolnostima nepostojanja poverenja u tzv. "struku" i prakse koje je nadanja (izgleda ničim osnovana) stuke surovo domantovala, meni su irelevantne bilo kakve njihove procene o dostizanju pika, procenjenom vremenu trajanja isl. jebeš mi sve ako svi skupa ne rade za crkvu. tipa, i pored svega ostaje vam samo vera u Boga, pa je praktikujte čim prije, u institucijama nadležnim za to.

I crkvu i antivax i ravnozemljaše i svakaog ko dovodi naučna dostignuća u pitanje...

Uništavaju poverenje u nauku, bespotrenim palamuđenjem... Sa druge strane, i mediji pritiskaju da pričaju, ja verujem da tim ljudima nije prijatno kad treba da kažu da nemaju pojma, pa onda nešto odvale ze medij, pa se to još malo obradi i onda imamo svašta...

Suviše ih ima u medijima, a malo šta imaju da kažu...

33 minutes ago, Djuro said:

Zivot prodje al' dve nedelje nikad.

Al ovo nije samo kod nas slucaj. Slusam pre neki dan nekog americkog epidemiologa, kaze naredne dve nedelje su kljucne.:D

Just now, radisa said:

Suviše ih ima u medijima, a malo šta imaju da kažu...

Savršeni recept za derogaciju nauke i vetar u leđa pseudonaučnim frikovima u Srbiji.

Meni je ovo pokazatelj da profesionalna strukatm svih delatnosti u Srbiji polako izumire, ako već nije pandrknula

naravno da im je neprijatno. kod nas je zivotni blam da (kazesh da) ne znash u osnovnoj shkoli, na pochetku zivota i obrazovanja, a tek u 65oj godini. u zemlji potopljenoj u neznanje koja neznanje favorizuje ne smesh reci da ne znash, narochito nepismenim majmunima koji nemaju elementarnog pojma.

sent from bubamoto

Background Picker
Customize Layout