Jump to content

PPP vs. Coronavirus - tema za praktične savete i korisne informacije

Featured Replies

Gugla

. The potential for transmission of SARS-CoV-2 by blood and blood components is unknown at this time. However, respiratory viruses, in general, are not known to be transmitted by blood transfusion, and there have been no reported cases of transfusion-transmitted coronavirus.

https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/safety-availability-biologics/updated-information-blood-establishments-regarding-novel-coronavirus-outbreak

Ne tvrde al veruju™

Tj ovo nema direktne veze s pitanjem al ima s ulaskom virusa u telo preko krvi

Edited by InvisibleLight

merci :)

a new study of nine people who contracted the virus in Germany suggests that people are mainly contagious before they have symptoms and in the first week of the disease.

Infectious viruses were isolated from about 17 percent of nose and throat swabs and more than 83 percent of phlegm samples during that first week, researchers report March 8 in a study posted at medRxiv.org.

...

The team never found evidence of the virus in blood or urine

https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-most-contagious-before-during-first-week-symptoms

Koliko sam ja razumeo, pitanje nije da li se može preneti preko krvi, nego šta se dešava ako kapljice padnu na otvorenu ranicu ? 
Dodirneš zaraženu površinu rukom - opereš ruke i u principu si ok. Medjutim šta se dešava ako na ruci imaš ranicu, da li je to isto ulazni vektor kao sluzokoža, usta, nos... ? 

Edited by braca

yep

Teško da je to moguće, na milion potvrđeno zaraženih sigurno bi dosad bili zabeleženi takvi slučajevi ili bi neko upozoravao na takvu mogućnost.

za ekipu sa Voždovca - maski i alkohola od jutros ima u apoteci Kršenković u Vojvode Stepe, malo iznad raskrsnice sa Borisavljevićevom.

rukavica nigde :/

Pomerili su šoping danas u 11.11

11 minutes ago, renne said:

Pomerili su šoping danas u 11.11

hvala, idem da javim mojima.

28 minutes ago, pt 2.0 said:

nije pitanje, nego molba za moderaciju.

da li je moguće da imamo negde na vidnom mestu na PPP ažurirane mere za srbiju,

za sve nas koji pokušavamo da sačuvamo sanity i bojkotujemo KZN a bogami i "struku".

nešto tipa ovoga da stoji na nekom vidnom mestu (ukrala od @Milosh76 pa malo dopunila, uključujući i pitanje)

hvala unapred. 

šoping za 65+ je od 4-7, a izlaz za iste je u periodu 03-08

1 minute ago, kud u maglu Simoviću said:

šoping za 65+ je od 4-7, a izlaz za iste je u periodu 03-08

:wacko: sve to... subotom?

edit. koja sam hodajuća reklama za neophodnost 1 lepljenja mera na oglasnu tablu :isuse:

Edited by pt 2.0

da, upravo me mater ispravila kad sam joj rekao da im je pomeren termin

čak je i skrinšotovala vest i poslala mi

:isuse:

Juče dobijem pakovanje 5 platnenih maski od tetke, proizvođač neka kozmetička kompanija iz Beograda. Jel normalno da se prilično teško diše u tome? Jutros sam prešao nekih 1 km s njom i imao sam utisak da ću se ugušiti, plus sam se nadisao hladnog i vlažnog vazduha, ako ne nađem nešto bolje (ne znam jel su bolje ove iz apoteke?), to s**** više ne stavljam, osim ako ne bude naredba da se mora nešto nositi.

jesu li dva sloja tkanine ili jedan?

Nemam pojma, proveriću.