Milosh76 Posted July 19, 2020 Posted July 19, 2020 Prvi put posle 130 dana na Kubi danas nije registrovan nijedan slučaj koronavirusa, a veći deo zemlje prelazi u završnu fazu postepenog povratka normalnih aktivnosti, uz obavezno nošenje maske i socijalnu distancu. .Glavni epidemiolog kubanskog ministarstva za javno zdravlja Fransisko Duran, skinuo je danas svoju masku tek drugi put od početka epidemije kako bi saopstio dobre vesti. U subotu je to uradio prvi put kada je u Havani registrovan jedan domaći slučaj, prenosi Rojters. “Uvek vam kažem da ostanete sigurni kod kuće, ali znam da će mnogi ići na plažu danas”, rekao je Duran uz osmeh. Protekle sedmice potvrđeno je nekoliko slučcajeva, svi u Havani dok je ostali deo zemlje bez zaraze više od mesec dana. Kuba sa 11,2 miliona stanovnika, dobija visoke ocene zbog svog pristupa pandemiji. Snažan i besplatan zdravstveni sistem, potraga za prenosiocima virusa od vrata do vrata, izolacija obolelih, sumnjivih slučajeva i kontakata omogućili su Kubi da zadrži broj slučajeva korona virusa ispod 2.500, uz 87 smrtni slučaj. https://nova.rs/region/kuba-posle-cetiri-meseca-bez-novih-slucajeva-kovid-19/ Svaka cast Kubancima 2
Tihajeza Posted July 19, 2020 Posted July 19, 2020 Baš svaka čast. Što neko reče najlakša stvar na svetu je SVE zabraniti (mi) ili SVE dozvoliti (opet mi). A veština je plivati negde između - naći racionalne i sprovodive mere, i biti dosledan u njihovom sprovođenju.
Desmond Bojčinski Posted July 19, 2020 Posted July 19, 2020 Kubanci su kaput inače, Konrad im je glad u najavi bukvalno.
Amos Posted July 19, 2020 Posted July 19, 2020 Za vikend sam se prosetao do centra (Frankfurt) i bio prilično iznenadjen količinom ljudi na ulici, u kafićima i restoranima. Napolju jako, jako malo ljudi nosi masku, unutra svi, ali gledajući ove brojke za Hesen - nije mi jasno kako broj zaraženih nije veći. Izgleda da zaista razvaljuju sa testiranjima i svako mini zapaljenje odselu pre nego sto postane zariste. Ekonomija sljaka punom parom i da sam se probudio iz visegodisnjeg sna ne bih primetio nista drugacije osim ponekog reda ispred prodavnice. Pa prosle godine na boardgame sajmu u Esenu je vise ljudi nosilo maski nego u subotu. Jebene utakmice i jebeni izbori. Cak i sa nasom kurcobolijom ne bi bila ovolika katastrofa da ih nije bilo.
trustno1 Posted July 19, 2020 Posted July 19, 2020 Svaka čast Kubancima, ako su im podaci verodostoji. Fauči je pohvalio njujorško hendlovanje pandemije: Anthony Fauci on Friday praised New York for its handling of the coronavirus pandemic, saying the state did it “correctly.” https://www.cnbc.com/2020/07/18/fauci-holds-up-new-york-as-model-for-fighting-coronavirus-they-did-it-correctly.html?__source=sharebar|twitter&par=sharebar
peralozac Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 Nakon loših vesti iz Melburna zadnjih nedelja (dnevni broj novozaraženih oko nule početkom juna do preko 400 pre neki dan), konačno jedna dobra. Od četvrtka će (praktično) svuda biti obavezno nošenje maski inače se plaća kazna od 200 dolara. Šteta što ovo nije mnogo ranije uvedeno, ali dobro je i ovako. Ogromna je razlika samo preporučiti nošenje maski (u prodavnici u kraju to je rezultovalo sa možda 10% ljudi sa maskama) i ovaj pristup sa kaznama. Ubeđen sam da će preko 95% ljudi nositi maske i da će to pomoći obuzdavanju zaraze. Ono što mi ne izgleda dobro je oklevanje NSW vlasti da preventivno proglase lock down. Broj novozaraženih je još uvek mali, ali trend i vesti su zabrinjavajuće. No, bolje da @Gojko & Stojko, @iDemo i ostali forumaši preko grane ovo prokomentarišu.
iDemo Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 Ja mislim da je svako gledanje u 'snapshot' osudjeno na propast a svako uporedjivanje na tom takvom 'snapshot' nivou - gubljenje vremena. Mis'im - realno je da to moze da se desi (i) u NSW al' opet - mozda se i ne desi a mozda se desi dva puta... Dok ne krenu vlasti/struka ozbiljno da se bave procentima, brojevima, starosnim grupama i ostalim realnim podacima - do tada mozemo on/off lock down do 'rujne zore' a bez da realno znamo sta ce da se desi kad svane - pa kad otvorimo. Mene, iskreno, mrzi da se bakcem sa brojevima a ono sto me odbija ponajvise je sto samo sv otav rara zna koji su i koliko su svi ti brojevi tacni. A ja ne mogu sa fazi (fuzzy) tematikom da radim nikako...
iDemo Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 6 hours ago, trustno1 said: vaka čast Kubancima, ako su im podaci verodostoji. Pa svet stoji na ovom pitanju i stajace dok ne zahrdja™ - i ne samo Kubanci, i ne samo Gvatemala (ili koja vec zemlja prozivodi one hloro... ljekove(tm))...
peralozac Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 (edited) 45 minutes ago, iDemo said: ponajvise je sto samo sv otav rara zna koji su i koliko su svi ti brojevi tacni. Mislim da malo preteruješ sa ovom ocenom, barem što se Ozi brojeva tiče. Slažem se da su generalno netačni, ali su za seljačko-inženjerski pristup tipa "plus minus 20% greške je prihvatljivo" sasvim ok za analizu. U Melburnu se dnevno testira oko 30k ljudi, cela država je bazirana na ćatinskom sistemu UK tipa, ako smo kao Oziji za nešto kraljevi to je da popisujemo, prebrojavamo i arhiviramo Nije mi bila ideja da upoređujem grafike VIC i NSW, svaki je za sebe i kao takav mislim da je koristan. Ono što je loše u NSW je porast broja slučajeva lokalnog prenosa, do pre par nedelja 100% novih slučajeva su bili samo povratnici koji su direktno liferovani u karantin. 45 minutes ago, iDemo said: mozemo on/off lock down do 'rujne zore' a bez da realno znamo sta ce da se desi kad svane - pa kad otvorimo Zato me obradovalo uvođenje obaveznog nošenja maski ovde u Melburnu. Mislim da je sa 90-95% populacije koja nosi maske prilično izvesno šta to jutro koje pominješ donosi. Ako radi dobro u mravinjacima kakvi su Seul i Tokio, moralo bi i u dva puta manjem Sidneju i Melburnu. Posle toga ko živ ko mrtav do večeri tj. vakcine, ali to je već potpuno druga tema. Edited July 20, 2020 by peralozac
vladavsnarod Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 Quote Afrički slučajevi covid-19 nadmašili su 700.000, uz smrt skoro 15 000. Polovina slučajeva zabeležena je u Južnoj Africi, gde postoji preko 350.000 potvrđenih slučajeva. 10 zemalja čini 88% (440.672) svih prijavljenih slučajeva koronavirusa u Africi: Južna Afrika, Nigerija, Gana, Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Kenija, Senegal, Etiopija i Kongo, kaže se u izveštaju SZO o Africi.
iDemo Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 3 hours ago, peralozac said: obaveznog nošenja maski ovde u Melburnu Budimo realni - nije "obavezno nošenja maski" nego "obavezno pokrivanje lica".
iDemo Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 3 hours ago, peralozac said: Mislim da malo preteruješ sa ovom ocenom, barem što se Ozi brojeva tiče. Mrzi me da trazim al' bi mi svakako u zivotu znacilo da znam kako stoje ti groundbreaking brojevi sto se tice - vec sam valjda pisao - uzrast, bla, bla... i ostalo.
peralozac Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 (edited) 1 hour ago, iDemo said: Mrzi me da trazim al' bi mi svakako u zivotu znacilo da znam kako stoje ti groundbreaking brojevi sto se tice - vec sam valjda pisao - uzrast, bla, bla... i ostalo. Ne razumem kakav problem imaš sa zvaničnim brojevima. Kačio sam ABC link ranije, evo opet. Brojevi izanalizirani na sasvim dovoljno različitih načina. Neka su pogrešni i 30% (častim još 10% u odnosu na prethodni post) pa i dalje daju prilično jasnu sliku. 1 hour ago, iDemo said: Budimo realni - nije "obavezno nošenja maski" nego "obavezno pokrivanje lica". Ni ovo ne razumem u čemu vidiš problem i zašto se rugaš #nijenego sveckoj inovaciji. Opet seljačko-inženjerski pristup: da li je bolje gurati idealno rešenje u kome svi treba da nose profi maske i onda potrošiti narednih x nedelja u organizaciji i implementaciji da bi na kraju opet gomila sveta bila bez maske ili narediš raji pod pretnjom novčane kazne da se pokrije čime stigne i od četvrtka imaš primenjenu meru koja će, kakva je takva je, ipak smanjiti širenje zaraze? Edited July 20, 2020 by peralozac
iDemo Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 3 minutes ago, peralozac said: Ne razumem kakav problem imaš sa zvaničnim brojevima. Nemam bash nikakav, samo kazem. 3 minutes ago, peralozac said: Ni ovo ne razumem u čemu vidiš problem i zašto se rugaš #nijenego sveckoj inovaciji. Ovo fakat jeste inovacija - prvi put ( 'za moje znanje' ) neko ne kaze 'maska' nego 'pokrivalo za lice'. Fakat jeste inovacija, ne?
Peter Fan Posted July 20, 2020 Posted July 20, 2020 38 minutes ago, iDemo said: Ovo fakat jeste inovacija - prvi put ( 'za moje znanje' ) neko ne kaze 'maska' nego 'pokrivalo za lice'. Fakat jeste inovacija, ne? Mozda zato sto mogu maske, a mogu i viziri (face shields)?
Recommended Posts