Jump to content

Istanbul i Turska

Featured Replies

Zaista dobar motiv da se planira naredna poseta Turskoj.

cjyfdTh.jpg

BjGEru9.jpg

nvoN8g9.jpg

Astipalaja (tur. İstanbulya !) i Posejdon, bog mora (kao krilati panter sa ribljim repom),  njena sestra Evropa i Zevs prerušen u bika.

http://www.theoi.com/Gallery/Z2.6.html

V2dEtCq.jpg

Edited by halloween

• Replies 748
  • Views 105.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Kad smo već oživeli temu, zatekoh se jutros u gradu pa ajde da se počastim jednim skromnim doručkom:     Ovo je početna postavka, a na to je došlo jaje sa sudžukom, pa gözleme sa

• Šta obići? Pa, sve zavisi od toga koliko vremena imate na raspolaganju i koliko ste raspoloženi da tabanate od jednog do drugog mesta, ili biste radije da kulirate negde satima.   Stari grad

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Bice jos samo da stignem da sredim arhiv.    

Posted Images

On 15. 1. 2018. at 20:13, halloween said:

Zaista dobar motiv da se planira naredna poseta Turskoj.

Istina. Hvala na kratkom prilogu :)

On 15. 1. 2018. at 19:12, halloween said:

I mi smo na world muziku opevali oči Anadolke- Crne oči curo imaš, žališ li ih ti?

Kakve bre oci Anadolke? :angry:

Od 55:55...

Sve je to lepo objašnjeno u dokumentarnom filmu Čija je ovo pesma? Adele Peeve, pa ne treba izmišljati toplu vodu. U tekstu sam u brzini neprecizno navela naziv mozaika Rođenje Afrodite ( iako je reč o istom božanstvu), a drugo Posejdon bog mora, krilati leopard ( a ne panter).

E, ako je Adela objasnilatm, onda OK dobro :) 

• 2 weeks later...

Heh, koincidencija...

Sinoć rezervisali za 4-8. april, ali drugar nije hteo ni da čuje za kompaniju koja mu nije poznata, pa idemo Turkish Airlines-om. Imaju fine termine leta.

Baš se radujem, maštam o odlasku u Istanbul poslednjih 10+ godina :)

kapiram da ove ponude moraju momentalno da se uhvate jer se cene bukvalno dannakon objavljivanja vracaju na normalu? 

Napravila sam neki preliminarni plan šta bih volela da vidim...

Zanima me sledeće, pošto su poruke na sajtovima zbunjujuće: da li Istanbul Museum Pass obuhvata i Harem u Topkapi, ili ne obuhvata?

Takođe me interesuje koliko vredi iscimati se do Prinčevskih ostrva za prvi put (imam na raspolaganju 3 cela dana, plus još 2x po pola dana), pošto kapiram da na to ide ceo 1 dan? 

Plan je ispod, eventualno bih ga dopunila Rahmi Koc muzejem, na osnovu Vasine preporuke sa ove teme.

THE PLAN

Reveal hidden contents

On 31. 1. 2018. at 15:20, pt 2.0 said:

da li Istanbul Museum Pass obuhvata i Harem u Topkapi, ili ne obuhvata?

Trebalo bi, obuhvatao je u maju 2015 kad sam ja bio. Inače izgleda da je od skoro poskupeo, sad je 125 tl, ali se i dalje isplati.

On 31. 1. 2018. at 16:18, corvax said:

Trebalo bi, obuhvatao je u maju 2015 kad sam ja bio. Inače izgleda da je od skoro poskupeo, sad je 125 tl, ali se i dalje isplati.

Hvala ti.

Da, i ja sam malopre skontala da je poskupeo... planiram da ga kupim na biletarnici Arheološkog muzeja kad doputujem, pa polako. Ako makar prištedi čekanja u redovima - dobro jest.

ubaci u plan Sulejmaniju i Novu dzamiju ako mozes. Narocito ovu drugu. prelepa je i blizu ti je, izmedju eminonu i kapali carsije

Hvala na savetu :).

Pretpostavljam da su to džamije "u radnom stanju", pa da moram da vodim računa da ne remetim ona vremena za molitve?

(Kad sam već kod toga - da li su džamije otvorene stalno, sve do poslednje molitve oko 22h?)

U okviru Museum Pass je i Aja Irina - napuštena pravoslavna crkva koja je pretvorena u muzej (između Topkapi i Aja Sofije) i Muzej mozaika ispod Plave džamije, a mislim da ih ne treba propustiti.

Harem u Topkapi nije obuhvaćen Museumpassom, ulaz košta 25 TL.

Ukoliko nisi već pronašla, evo linka za kalendar namaza  za 2018. pa uskladi sa danima kad si u Istanbulu.

http://www.namazvakti.com/Print.php?cityID=16741&selMonth=-1

Hvala ti puno za sve savete. Ja sam već iščitala ovo što si do sada pisala, a uzeću u obzir i nove "tips & tricks".

:)