Jump to content
IGNORED

Chernobyl - HBO (2019)

eumeswil

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, goofs said:

Meni su strasne bile scene sa vatrogascima iz prve epizode, i tehnicarima. Jbt nesto te jede iznutra, nit ga vidis sta je, nit mozes da speres, nit ikako da se spases. A umires u agoniji.

I kasnije, pogotovo onaj deo koji su naglasili "prvo nastupi period od 2-3 dana kad ti je bolje, tad ti se čini da je najgore prošlo i da napreduješ, i tek onda kreće raspad tkiva i ćelija" kada meso kreće da truli. Kad dođe Ignatenkova žena u blonicu broj 6, a oni svi veseli, zezaju se, igraju karte, mislim da su to direktno preuzeli iz Battle For Chernobyl, i tek kasnije kada vidi u šta se pretvorio, i onaj pogreb.

Posted
11 minutes ago, goofs said:

Meni su strasne bile scene sa vatrogascima iz prve epizode, i tehnicarima. Jbt nesto te jede iznutra, nit ga vidis sta je, nit mozes da speres, nit ikako da se spases. A umires u agoniji.

ima dokumentovanih fotografija tih ljudi, ono sto je hbo nama prikazao je "blago" u odnosu na to kakve su to jezive scene. mislim da ima i na ovom topiku u jednom od linkova koji ste kacili. + ne pomaze ni morfijum, mislim da je to i u seriji receno. to se odnosi na ove sto su primili takvu dozu da je smrt zagarantovana.

Posted

Ona scena "najbitnijih 90 sekundi u životu" postoji dokumentovana. Pitam se kako su uspeli to da snime ako je na krovu bio onoliki nivo radijacije da ubije robota?

Posted
1 minute ago, maheem said:

Ona scena "najbitnijih 90 sekundi u životu" postoji dokumentovana. Pitam se kako su uspeli to da snime ako je na krovu bio onoliki nivo radijacije da ubije robota?

mozda je drugi krov u pitanju, nisam siguran. u seriji se spominju krovovi po jacini emitovanja radijacije, i jedan [verovatno taj gde je robot prestao da radi] je bio najjaci po emitovanju.

Posted
14 minutes ago, levi said:

Pripjat je napravljen za radnike centrale, a Cernobyl je valjda stariji gradić

Па тако, од неке цирка 1200 године... :) 

Вячеслав Гришин, predsednik Чернобыльский союз, organizacije koja okuplja sve likvidatore sa podrucja bivseg CCCP ukljucujuci i balticke zemlje, daje podatak da je 2006. godine 25,000 likvidatora samo iz Rusije umrlo, a 70,000 ostali invalidi, da su za Ukrajinu brojke priblizno iste, dok Belorusija ima 10,000 umrlih i 25,000 invalida.

Kao ukupnu brojku, Grisin daje 60,000 umrlih (10% od ukupno oko 600,000 likvidatora) i 165,000 invalida.

Obaska podatak da je 200 likvidatora koji su te 2006. godine ziveli u Estoniji, ostavljeno bez ikakve materijalne pomoci, sa sve razgovorom sa tadasnjim predsednikom Estonije, kada im je objasnjeno da pravo na drzavnu pomoc imaju samo gradjani koji su potomci gradjana Republike Estonije iz perioda 1918 - 1940. godine...

Posted

Gledao sam ovo pre nedelju-dve, lik je kamerman koji je snimao sve, uključujući čišćenje "Maše"... Sve je tu, prepoznaje se gomila scena, samo oriđiđi...

Posted

Epilog na kraju je nešto što se teško zaboravlja.

Odlično izrežirali "ekspoze" direktora KGB Legasovu.

U detalje mu opisao šta znači fraza: poješće te mrak.

od prve do pete epizode: o d l i č n o  

čak i filer sa šinterima bio dobar  :thumbsup:

Posted
10 hours ago, Marvin (Paranoid Android) said:

I kasnije, pogotovo onaj deo koji su naglasili "prvo nastupi period od 2-3 dana kad ti je bolje, tad ti se čini da je najgore prošlo i da napreduješ, ....

a oni svi veseli, zezaju se, igraju karte, mislim da su to direktno preuzeli iz Battle For Chernobyl, i tek kasnije kada vidi u šta se pretvorio, i onaj pogreb.

Latency

Odlican dokumentarac, BTW. Preporuka za one koji ga nisu gledali. Autenticne snimke I intervjui sa mnogo kljucnih ljudi, uklj. Gorbacava.

Posted

Takodje se osvrce na razmjere zataskavanja situacije na Zapadu, pogotovo Francuza, ali I same Medjunarodne agencije za atomksku energiju, koja je moze se reci, otvoreno minirala Legasovljev ekspoze na konferenciji u avgustu 1986.

Posted
7 minutes ago, Peter Fan said:

Takodje se osvrce na razmjere zataskavanja situacije na Zapadu, pogotovo Francuza, ali I same Medjunarodne agencije za atomksku energiju, koja je moze se reci, otvoreno minirala Legasovljev ekspoze na konferenciji u avgustu 1986.

Rekoh vec, ali da ponovim: dovoljno je prelistati samo ondasnju zapadnu stampu: na stranu sto je Hladni rat jos uvek trajao, u pitanju su bili i ekonomski interesi i potreba da se sabiju sovjetske ambicije oko transfera/prodaje mirnodopske nuklearne tehnologije po svetu.

Od drvlja i kamenja na sovjetsku navodnu tehnolosku zaostalost, do otvorenog podsmevanja sovjetskim biorobotima.

Rusi jos uvek nisu uspeli da sasvim savladaju to nasledje, predvodjeno najvecim zapadnim kompanijama: tek poslednjih desetak godina uspevaju da polako obnove prodor, pa i to na mala vrata, recimo preko Škode koja proizvodi njihove reaktore apgrejdovane prema takozvanim zapadnim normama.

BTW, i Cesi krecu sa izgradnjom nuklearnih elektrana i to sa ruskom opremom, a kurioziteta radi i Belorusija, inace jedna od najvecih cernobilskih zrtava je pocela izgradnju svoje prve NE...

Indije, Kine i ostali to rade takodje iz sve snage, cak i 1 Meksiko...

Posted

trenutno je najbolje ocenjena serija na imdb-u. ali kako su dobro izabrali glumacku postavu, nemam reci. jared harris ... stellan skarsgard glumi uobicajeno, onaj pesimisticki - lars von trier karakter u svim filmovima je takav. nije mi omiljen glumac, ali ovde je cucnuo savrseno. dobar je dijalog izmedju njih dvojice na kraju, kada mu jared kaze u fazonu: "covece, ti si bre car! mogli su da mi dovedu nekog traljavog iz te sugave birokratije, ali izabrali su najboljeg! da tebe nije bilo, nista od ovoga se ne bi resilo." i onda njegov smesak na kraju... emily watson isto odlicna!

ova glumica [laura elphinstone] nemam pojma ko je, a skoro identican karakter nosi i u game of thrones, poslednjoj seriji. pojavljuje se na kratko i nestaje. da li ste primetili tu paralelu sa ovom serijom i got a vezano za nju?

Posted (edited)
33 minutes ago, hoffnung said:

ova glumica [laura elphinstone] nemam pojma ko je, a skoro identican karakter nosi i u game of thrones, poslednjoj seriji. pojavljuje se na kratko i nestaje. da li ste primetili tu paralelu sa ovom serijom i got a vezano za nju?

Što nosi dete u obe serije, pa ide tekst, preživela atomsku katastrofu u černobilu i izbegla u vesteros da potraži sreću, a onda je sprži drogo.

Edited by Arkadija
Posted

da, ona. nije prezivela u seriji. ona je bila na onom mostu [kojeg su nazvali kasnije 'bridge of death'] gde su kasnije svi umrli koji su bili na njemu. ima scena kada je ona u bolnici, a muz sa bebom pokusava da da dete lyudmilli.