Arkadija Posted May 10 Posted May 10 10 hours ago, Pokojni Ruxin said: A new Lord of the Rings film, The Hunt for Gollum, will hit theaters in 2026 fascinantno glupa ideja, ne radujem se čak ni nrdovskim suzama Mora se prilagoditi senzibilitetu modernih gledalaca. Trajanje, držanje pažnje i sve boje duge.
Pokojni Ruxin Posted May 10 Posted May 10 istini za volju senzibilitet modernih gledalaca je da sad i akcijaš john wick traje 3h, a i frodo i sem su uvek bili gay friendly ne smeta mi jer neće ništa oduzeti od trilogije, samo ne znam kome je ovo zvučalo kao dobra ideja
omiljeni Posted May 10 Posted May 10 istini za volju, filmovi nikad nisu bili duži nego danas. pre, dok je senzibilitet boomera dominirao A18-49 kategorijom, standardno vreme je bilo 90 min, plus minus. danas je to dosta duže.
Amos Posted May 10 Posted May 10 Hunt for Gollum nije neka novotarija, ima te priče u drugim medijima. To jest, u igrama. Može fino da se uradi ako se malo udube.
Calavera Posted May 10 Posted May 10 52 minutes ago, Amos said: Hunt for Gollum nije neka novotarija, ima te priče u drugim medijima. To jest, u igrama. Može fino da se uradi ako se malo udube. jasno ti je da pričaš o zvanično najgoroj igri protekle godine?
Shan Jan Posted May 10 Posted May 10 3 hours ago, Arkadija said: Mora se prilagoditi senzibilitetu modernih gledalaca. Trajanje, držanje pažnje i sve boje duge. Mislim da se bez prava kritikuje moderna publika™. Videli smo da kad izadju dobri filmovi da su bioskopi puni, nisu ljudi krivi sto holivud ne pravi vise toliko dobrih filmskih ostvarenja. 1
Pokojni Ruxin Posted May 10 Posted May 10 (edited) marvelizacija jeste dosta ubila u prethodnih 10-ak godina, ali se precenjuju i staaara dobra vremena. nije kao da je ikad izlazilo 2 remek-dela mesečno, samo kad se osvrnemo unazad osvrćemo se logično na dobre stvari koje su izdržale test vremena. Edited May 10 by Pokojni Ruxin
Pokojni Ruxin Posted May 10 Posted May 10 takođe je zanimljivo videti šta mi je gugl izbacio kao najbolje filmove 1999. Spoiler i na šta su bumeri™ trošili pare u to doba Spoiler
Amos Posted May 10 Posted May 10 1 hour ago, Calavera said: jasno ti je da pričaš o zvanično najgoroj igri protekle godine? Iskreno, mislio sam na card game The Hunt for Gollum (2011), mada ni taj ciklus nije najbolji što LotR LCG ima da ponudi. Pretpostavio sam da postoji i video igra. Bitno da potka postoji, neće je Andy Serkis izmišljati.
Ayatollah Posted May 10 Posted May 10 1 hour ago, Amos said: Iskreno, mislio sam na card game The Hunt for Gollum (2011), mada ni taj ciklus nije najbolji što LotR LCG ima da ponudi. Pretpostavio sam da postoji i video igra. Bitno da potka postoji, neće je Andy Serkis izmišljati. Hunt for Gollum je obrađen površno i u knjigama, tačnije Appendix-ima ako me pamćenje dobro služi, u pitanju je kanonski događaj, ne izmišljotina. Tu sa dobrim scenaristom i režiserom može da se napravi pristojna stvar, a sa lošim jeziva stvar - npr. nešto ovako: Sa druge strane, ima i mnogo boljeg materijala - ako su baš hteli Aragorna, onda su npr. mogli da obrade period kada je bio Torongil. 2
Amos Posted May 10 Posted May 10 Jasno, priča Gandalf o tome Frodu u prvoj knjizi kraj kamina. Meni je najbolji dokaz Andor, u inače negledivom Dizni SW svetu, da se od svega može napraviti nešto. Samo da se pogode pravi pisci i dovoljno odvažan producent koji ne bi da ugadja masi već da je malo bar izazove. 1 1
Hermetico Posted May 11 Posted May 11 On 10. 5. 2024. at 0:38, Pokojni Ruxin said: A new Lord of the Rings film, The Hunt for Gollum, will hit theaters in 2026 fascinantno glupa ideja, ne radujem se čak ni nrdovskim suzama Auuuuuuuuuuu
goofs Posted October 22 Posted October 22 Obnavljali smo gradivo skvo i ja proteklih nedelja gledavši svih šest filmova u produženim izdanjima. LotR sam gledao verovatno blizu dvocifrenog broja puta, doduše ima više od 6 godina od poslednjeg puta, i nismo gledali 4k remaster jer dosta volim foto filtere koje koriste u ovom filmu, daju neki mističan i fantastičan prizvuk atmosferi, a koliko sam ispratio u 4k verziji ih nema (nema ih ni u Hobitu i često scene deluju kao LARP, a ne Srednja Zemlja). Za Hobita mi je ovo drugo gledanje u životu, pogledao sam sve filmove samo jednom kad su išli po kinima. O LotRu nemam puno toga pametnog da kažem, apsolutno savršena trilogija koja i dan danas fercera kao što je radila i pre 20 godina. Mislim da ne postoji kutak Srednje zemlje koji nije dobro obrađen, scenografije i arhitekture su fenomenalne...ja ove filmove volim ko da su mi deca, tako nisam uopšte objektivan, ali nema slabe izvedbe. Glumačka postava je sjajna, svi se kreću od vrlo dobrog do bruka dobrog, možda najslabija pojava mi je Liv Tajler (nikad nisam kapirao svetsku opčinjenost njom, sredio joj ćale?), mada je i ona bila sasvim ok. Lični favoriti kod ovih filmova su mi redom Pelenorska polja i Helmov ponor, iz čega se može zaključiti da je za mene ovo "sword i fantasy", hobiti su mi tu sekundarno bitni (iako je njihova priča prelepa, puna simbolike i dubine), stoga sam se uvek čudio ljudima koji kažu da je "Družina prstena" najbolji film u trilogiji. Sad nakon ovog gledanja bolje razumem, prvi film je vrlo pitak, linearna radnja sa dosta raspodeljenih likova, onako konceptualno/strukturno je jako dobar. U druga dva se radnja već grana na 2-3 toka i tu recimo primećujem da me Frodo/Sem delovi smaraju, pogotovo u drugom delu, jer "nikuda ne idu". Možda je i do broja gledanja, otkud znam. Iz ove perspektive, 20 godina i puno pogledanog materijala kasnije, mogu reći da CGI onako solidno škripucka tokom sva tri filma. Nije strašno i u krajnjem slučaju - nije ni toliko bitno kad je priča dobra, ali recimo scene sa Balrogom, manje/više sve scene sa hobitima kada sa u kadru sa velikim ljudima, a taj kadar nije mogao da se reši iskrivljenom percepcijom i neke masovne scene gledane sa visine (najviše onaj Mordor na kraju) su baš upečatiljivo CGI rađene. Prosto, ako tražiš te falinke mogu lako da se primete. Navika je čudo pošto su mi ovi filmovi tada delovali kao nešto najsavršenije ikada prikazano na TVu. S druge strane, scaling u ovim filmovima je neverovatan, mislim da niko pre, a ni posle nije odradio toliko dobar posao na toliko različitih lokacija i scena kao ova tri filma. Bilo je onih matorih i grandioznih, Lorenska od Arabije, Ben Hura, kojima u današnjoj kinematografiji niko ne može da prismrdi, ali ovde imamo Minas Tirit i Izengard koji su snimani iz svih uglova, sa višestrukim lokacijama unutar gradova, pa Mordor, pa Okrug koji je manji (s razlogom), ali dovoljno bogat, pa na to dodaš bar četiri masovne bitke gde stvarno imaš utisak da su desetine hiljada jedinica na terenu. Aragornovo krunisanje ima kadar sa bar 10k ljudi, na vrhu Minasa, jebeni Kraljev turnir u GoTu ima 45 posetilaca, pa koga zajebavate. Napred na Hobite, ništa novo neću reći kada kažem da su ovi filmovi previše razvučeni i dosadnjikavi i da nije trebalo da ih bude 3. Uglavnom verno prate knjigu, ali je i tu problem što je ta knjiga namenjena mlađem uzrastu nego LotR, a filmovi su hteli to da isprate, a takođe su hteli i da stanu u cipele prethodnika, što na kraju dovodi do neke mešavine neozbiljnog i mračnog. Mislim da to nije dobro ferceralo i da je možda tu trebalo imati više kreativne slobode za neke malo drugačije odluke. Tamo gde je bilo kreativnih sloboda, pa to je radilo manje ili više ok, beli Ork je dobar bio jer je filmu verovatno trebao big-bad-guy, Tauriel je ali je njeno postojanje u filmu možda nepotrebno, a pre svega ona čudna romansa sa Kilijem (wtf). Drugi film mi je najveći apsurd, neverovatno mi je da su ga isekli na momentu na kom su ga isekli i da je borba sa zmajem bila gurnuta u treći, nikad neću razumeti tu odluku. Ostaje osakaćen, a treći film kao da ima neki prolog u prvih 20 minuta da bi tek onda krenuo da se bavi onime čime treba da se bavi. CGI u ovim filmovima je uglavnom na visokom nivou, sve scene u Dol Gulduru su mi bile top, zmaj je odlično urađen, Laketown je bio super, Woodland kraljevstvo isto, Beorn mi je super bio, Orci i sva ta stvorenja su dobro odrađeni...s druge strane, za bitku pet armija imam puno zamerki, između ostalog i što mi se čini da su se previše oslanjali na CGI, pa puno toga deluje karikaturno (kapiram da je teško snimati nešto tako kad jednu vojsku čine mali ljudi). I uopšte duh te bitke je nekako previše šaren i vedar, baš ono što pomenuh gore - film ne zna da li je dečija zabava ili je tmuran fantasy epic, pa stoga ni u jednom trenutku, kao gledalac, nisi svestan neke bezizlazne situacije, blizine smrti i slično. Gundebag orci nisu ni stigli do bojnog polja jer ih pokosio jedan patuljak (zaboravih koji) kojeg nosi orao, što bi nekom detetu bilo super smešno, samo da ne lete orkovske glave na sve strane. Na kraju je jasno da su ovi filmovi za dobre 2 imdb ocene slabiji od prethodnika, i ok, nisu grdni za pogledati ponekad (i dalje dosta bolji od mnogih drugih fantasy i SF ostvarenja), ali ne dobacuju do LotR po puno parametara. Krivce treba tražiti u gramzi-studiju koji je delao kao da je hteo da iscedi svaki dinar od postojećeg IPja umesto da snimi još jedan dobar serijal, no to je druga i duga priča. 1 1
Recommended Posts