Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Euroleague

Featured Replies

Dokle god se neki Luiz u Brazilu i Džastin sa Filipina ne budu budili u po noći da gledaju Asvel-Valensija, evropska košarka će kaskati miljama za NBA. Zašto bi njih dvojica to radili je dobro pitanje na koje ja nemam odgovor, pošto je NBA atraktivnija opcija i njihovi omiljeni igrači sigurno igraju tamo. Sa te strane, evropsko tržište može bolje od ovoga pošto je i EL gomila nesposobnjakovića, ali ne može višestruko bolje - imho možda mogu da doguraju do sadašnjeg nivoa, ali usput i da budu profitabilni, što je trenutno misaona imenica za 18/20 timova lige.

Inače, EL je počela da napreduje od kada je nestao onaj lopov Đordi, ali to sve mnogo tromo ide, a sa njom i klubovi. Problem je što u startu kasne pet godina, a za svaku godinu napredovanja im trebaju dve.

• Replies 15.1k
  • Views 797.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

1 hour ago, uini said:

^tako nekako, @mandingo

u nba univerzumu je nebitan taj euro-heritage navijanja, titula, tradicije, igraca & trenera

dovoljno je, pored finansija da imas veliki i ekonomski mocan grad, i imacas 15-20k publike na svakoj tekmi.

naravno, ako ti dolaze hjuston i boston i cikago i ako ti isto imas dva opasna igraca, jednog talenta i whatnot

samo, to se sve nece desiti, verovatno iz 10ak razloga. verovatno i ne treba.

Ovo je nazalost tesko objasnit ljudima odje iako je to integralni dio kosarke u Evropi. Amere i NBA ne interesuje mnogo navijanje, tradicija, nabijanje autoriteta nazor i avansno kurcenje koje ne donosi pare. Oni nemaju nista protiv tog super mocnog navijanja dok god ti isti po toj dvorani zvacu hotdogove, piletinu, pica i ostalo sto donosi ekipama zaradu. Ljudi vode ligu preko NBA zvijezda i igraca najboljih koji su dio te lige, svo interesovanje, promocija, marketing ide preko njih i tako je bilo od Sterna, Silver je to nastavio i dodao jos steroida u to marketinski. Uskocicu odje sa jednim shameless copy pasteom sa "onog" mjesta cisto da probam razjasniti iz mog ugla neko moje vidjenje situacije sa NBA Europe zbog mog burazera @uini heart

Ta citava prvobitna prica oko Londona je prsla jer su to bili random tipovi bez ikakve podrske poput ove sto ce imati ovi od NBA, koji su bas na taj nacin nastupili "sad cemo da vam pokazemo kako se to radi" i kad su vidjeli dje su dosli to se relativno brzo raspalo, ljudi se povukli i odustali od projekta i cak se i klub ugasio bio. Sa ovima bi to trebalo da bude nesto ozbiljnije, al koliko ozbiljnije od toga ostaje da se vidi. Ja licno ne vjerujem da je Engleska kosarkasko trziste i da ikad moze postati, pa sve da kace ne znam ti koliko NBA logoa i dovode igraca jednostavno nikad to nece biti tamosnjim ljudima zanimljivo i atraktivno. Mislim, oni skoro redovno napune one hale kad im dolaze na one NBA Europe utakmice timovi iz NBA i igraci odatle, no sad da ja vidim da se isto taj hype dize i odrzava za neke random igrace za koje ovi znaju da nisu top igraci na svijetu, bas i ne vidim. Jedini razlog sto se to tamo forsira je zbog jezika i zato sto su tamo vec neki od investitora koji su poznati NBA ljudima i koje oce da tamo privuku.

NBA Europe je na clanku u TheAthleticu nedje kroz neku pricu provukli kako je cilj osnivanje te Evropske NBA divizije jer citiram jednog od njih "evropljani sjede na kosarkaskom trzistu vrijednom milijarde dolara i valorizuju manje od 1% toga, mi imamo know-how kako da to napravimo bolje od njih i to planiramo". To je njihov nacin da recu da se niko u Evropi ne cima toliko oko marketinga u kosarci i promocije igraca/timova/same lige ka sto oni rade tamo u NBA. Ne idu na to da privuku random coeka da ode i da vidi sto je to sve i da ga nikad kosarka u zivotu zanimala nije i minuta pogledao nije no samo ljude koje to interesuje.Navodno je cilj na pocetku nekih 12-16 fransiza koje bi bile u toj ligi, prodavale bi se za ove pare gore navedene zavisno od trzista, vjerovatno istim ljudima koji su sad ili vlasnici nekih sportskih fransiza po SAD koji imaju udjele po evropskim klubovima uglavnom u fudbalu, ili ovim postojecim mocnicima koji i sad drze te evropske sportske velikane. Ovo isto treba uzet sa kasicicom soli jer se trenutno ne zna sto je zapravo tacno a sto propaganda.

Tako je planiran ulazak RedBird Capital grupe (velika investiciona grupa uglavnom mediji i sport se ulaze), arapskih para kroz ovaj poduhvat, kao i ovih vec aktuelnih. Za neupucene, RedBird Capital je nedavno kupio AC Milan, tako da ako u NBA Europe bude klub iz Milana, to nece biti ova sadasnja Olimpia Armani, no kosarkaska sekcija ovog AC Milana. Nesto slicno ce se desavati za ove fransize po ostatku Evrope, najavljeni klubovi u Engleskoj (London i Manchester), za Manchester je vec evidentno da ce to biti vlasnici Man Citya mada ne bi se iznenadio da se u to ukljuce i Glazeri opet koji su poznati vec kao investitori u sport i medije (iako nemam pojma sto se na kraju desilo sa Unitedom jesu li i dalje ostali vlasnici) jer pored Uniteda imaju udjela i u NFL ko vlasnici Tampa Baya pa sigurno da ako bi imali priliku da tu upadnu isto na NBA trziste. Ukratko te fransize bi bile vezane na neki nacin najvjerovatnije za fudbalske klubove odatle da se na taj nacin odrzi veza lokalna. U Londonu vec ima Kroenke familija koja drzi Arsenal pa bi i tu mogli da se oni ukljuce, sve ljudi sa masu para i mogucnosti da se njima to proda, sad za konflikt interesa ne znam kako bi radio obzirom da isti drze takodje i Nuggetse al nasao bi se neki nacin sigurno. Tako da bi te fransize bili esencijalno novi kosarkaski klubovi vezani za fudbalske klubove koje kontrolisu neki od tih potencijalnih vlasnika fransize. Galatasaraj je takodje visoko na listi da dobije svoju fransizu, isto vezanu za fudbalski klub, tu su isto jos neka trzista aktuelna poput Albe i Berlina al kako ce to bas u detalje da funkcionise i dalje samo mozemo da spekulisemo. Real, Barsa i ostali bi vjerovatno vec bili dio toga koji imaju vec jaku ekonomsku osnovu za samostalne fransize.

Ono sto bi mene brinulo u ovom scenariju, da bi svi u Evropi odmah potrcali za te pare, koje su u sustini mrvice, koje ce se dobiti od franchise fees i drugih investicija i da bi se taj kosarkaski landscape dosta promjenio. Ne vjerujem da bi EL opstala ovakva kakvu je sad znamo al to ostaje da se vidi. NBA Europe ja ne mislim da je neki projekat sa dugorocnom vizijom i planom koji moze donijeti neku vrstu stabilnosti i strukture evropskoj kosarci u ovom trenutku. Stavise, djeluje mi da ce klubovi i trzista biti iskorisceni dok se ne izmuzu neke pare ili novi vlasnici ne dobiju to sto zele od NBA, a ako se to ne dogodi - prodaja ili napustanje iste je najvjerovatnija opcija. To u sustini dovodi do gubitka interesa i volje da se i drugi cimaju i trose pare oko toga pa ako se ne napravi neka vrsta zastite od toga to je najvjerovatniji po meni neki scenario da se desi. NBA ima svoja takmicenja i po Africi i Aziji, u koja su takodje ulozene fine pare, a da tu niko nista nit cini nit se zna ko pije a ko placa. A o samim timovima i igracima sto tu igraju u tim ligama tek se slabo zna, barem sa moje strane. Tako da bi na dugi rok EL se vratila na manje vise ovo isto samo mozda uz neke sitnije korekcije 😄 

Novi vlasnici "evropskih NBA fransiza" bi ovaj NBA Europe projekat iskoristili kao nacin da se nametnu aktuelnom NBA vlasnistvu i SIlveru kako bi oni jednog dana mogli da dodju u priliku da postanu vlasnici NBA fransiza, pogotovo sa ogranicenim uplivom kapitala koji trenutni vlasnici pokusavaju da sprijece nekako, pa se zbog toga i odlaze ova ekspanzija koja se ocekuje zadnjih 5 godina al nikako da dodje. Najskoriji razlog je to sto je nedavni media deal koji je potpisan, najveci ikad do sad u kojem ucestvuju legitimni old media partneri dok svi vec sad znaju da je buducnost streaming servisi, koji ce eventualno i to da preuzmu kad ovaj media deal istekne. Usled toga niko ne zeli da dijeli ovako veliki kolac za te "mrve" placanjem franchise fees koje ce dobiti ulaskom 2 nove fransize i podjelom NBA dobiti na jos 2 dijela. Sa streaming servisima bi vrijednost tog novog NBA media deala bila po nekoj mojoj procjeni dosta manja od sadasnje i na kraju se sve svede na podjelu plijena, kao i zelju i motivaciju da se isti djeli na vise ucesnika znajuci da je ta ekspanzija donekle i neizbjezna. Otud i ove ucestale prodaje NBA fransiza koje se trenutno posmatraju kao jedne od navrijednijih stvari koje neki milijarder moze da ima, koja istovremeno donosi i dobit veliku obzirom na popularnost lige. Lakersi, Celticsi, Bucksi, Dallas, Phoenix su svi prodati novim vlasnicima samo u zadnje 2 godine, vjerovatno ima neka matematika iza toga koja im govori da je ovo mozda najveca vrijednost koju ce dostici te fransize.

Dodaj na sve to ovaj leverage play Lebrona i Maverick Cartera, sto ih koce da budu dio vlasnicke strukture nove Vegas fransize, o nekoj njihovoj ligi, koja bi bila defacto putujuci cirkus od 8-10 random ekipa koji bi isli od grada do grada i tu igrali meceve te svoje lige, po ugledu na F1 i velike nagrade Monaka, Francuske, Kuvajta, UAE, Njemacke, Britanije i slicne gluposti, "zabava" je zagarantovana.

Edited by Minimalizam

Ovi iz NBA Europe smatraju da evropsko kosarkasko trziste vredi vise milijardi, a da EL uspeva da valorizuje 1%. Vlasnik Hapoela je kritikujuci nacin poslovanja EL spomenuo da su TV prava na japansku kosarkasku ligu nekoliko puta skuplja od EL. Otprilike svi van EL sistema znaju da bi moglo mnogo vise para da se obrce, ali eto nesposobnjakovici iz EL nemaju pojma.

Niko od nas ne zna koliko vredi, jer nismo ni pravili analizu. Zasto prihodi od TV prava nisu veci? Zasto sponzorski ugovori nisu veci? Nije da EL klubovi kao suvlasnici odbijaju basnoslovne ponude i zadovoljavaju se mrvicama, dok istovremeno iz godine u godinu trose sve vise para. Ili su zaista nesposobni i kad ulete sposobni ljudi iz NBA ugasice sadasnju EL ili realno ne moze znacajno vise da se poveca kolac jer ne postoji dovoljno interesovanje za takmicenje..

12 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Ovi iz NBA Europe smatraju da evropsko kosarkasko trziste vredi vise milijardi, a da EL uspeva da valorizuje 1%. Vlasnik Hapoela je kritikujuci nacin poslovanja EL spomenuo da su TV prava na japansku kosarkasku ligu nekoliko puta skuplja od EL. Otprilike svi van EL sistema znaju da bi moglo mnogo vise para da se obrce, ali eto nesposobnjakovici iz EL nemaju pojma.

Niko od nas ne zna koliko vredi, jer nismo ni pravili analizu. Zasto prihodi od TV prava nisu veci? Zasto sponzorski ugovori nisu veci? Nije da EL klubovi kao suvlasnici odbijaju basnoslovne ponude i zadovoljavaju se mrvicama, dok istovremeno iz godine u godinu trose sve vise para. Ili su zaista nesposobni i kad ulete sposobni ljudi iz NBA ugasice sadasnju EL ili realno ne moze znacajno vise da se poveca kolac jer ne postoji dovoljno interesovanje za takmicenje..

Pa mogu obe stvari biti tačne istovremeno. Marketinške analize su sigurno rađene, cena je takva jer je tržište takvo trenutno, van Evrope malo ko gleda Evroligu, a i u Evropi je muka takmičiti se sa fudbalom.

No ono gde se verovatno svi slažemo je činjenica da EL ne radi dobro na marketingu, ne promovišu svoj proizvod dobro. Gde im je neki all/star event, zašto ne znamo ko ima najbolju prangiju za 3p u ligi? Ima li nekih kucača u ligi? Imaš store na EL sajtu koji je mrtav 11 meseci godišnje, zaživi kad je final4 i prodaje nešto promo vezano za event, i onda nestane. Ne možeš da kupiš dres tima za koji navijaš preko EL storea. Odeš na utakmicu večitih i sve jestivo što možeš da kupiš u hali su jebene KOKICE na jednom štandu, 2025. je godina, alo.

EL pati od istih dečijih boljki kao i ABA liga, a to je da klubovi-vlasnici moraju da stvari posmatraju dalje od svog pimpeka i da rade na generalnoj popularizaciji i rastu lige, ne bi li i profiti bili veći, no oni to ne rade. Realu je važnije da namesti pravila tako da oni uđu u final4 i osvoje trofej, da se to tamo negde napiše u klupskim analima, nego da liga (a i njihovi protivnici sa tim) avanzuju. U svemu tome im ne pomaže ni heterogenost klubova/vlasnika, mnogo je veća kulturološka i platežna razlika između EL timova nego između NBA timova.

Ako ce da prave all star po uzoru na NBA, bolje da ne prave.

All-Star je jedno 30 godina podizao NBA ligu na viši nivo, usrali su ga tamo početkom 2000ih. Legende o nekim igračima su rođene na all-star vikendima. To treba kopirati, ne današnji all-star format.

9 hours ago, Jimmy Kowalski said:

Ne kažem da nisu u pravu ali ne znam na osnovu čega smatraju.

To je ko kad bi UEFA rekla - MLS ligu vode nesposobnjakovići.

Mnogo je teško to uporediti.

Naprotiv, dosta lako se to poredi.

Nba sigurno zna koliko se npr Nemaca budi u 3h ujutro da gledaju njihov playoff. pa vide npr da je u pitanju 1 milion ljudi. i onda to uporede sa brojkama evrolige gde piše da evroligu u prajm terminu gleda npr 100.000 ljudi.

Zbog toga mogu da smatraju da tržište ima 1 određeni potencijal, ali ovi su nesposobni a i proizvod im je sranje.

Uefa može da priča šta oće ali taj MLS je u fudbalu najveća liga na svetu posle engleza, švaba i italijana. to u apsolutnim brojkama. kad u razmatranje uzmeš i tržišta sa kojima barataju onda se opušteno može reći i da je mls najuspešnija od svih tih liga. sve lige posluju tamo gde je soccer neprikosnoveni kralj a na mls tržištu taj sport pitanje da je uopšte u prvih deset. manje su popularni čak i od ženske verzije svog sporta.

a uefa je toliko sposobna da je samo pitanje vremena kad će je napustiti ovi najbolji klubovi da naprave super ligu.

53 minutes ago, omiljeni said:

Naprotiv, dosta lako se to poredi.

Nba sigurno zna koliko se npr Nemaca budi u 3h ujutro da gledaju njihov playoff. pa vide npr da je u pitanju 1 milion ljudi. i onda to uporede sa brojkama evrolige gde piše da evroligu u prajm terminu gleda npr 100.000 ljudi.

Zbog toga mogu da smatraju da tržište ima 1 određeni potencijal, ali ovi su nesposobni a i proizvod im je sranje.

Uefa može da priča šta oće ali taj MLS je u fudbalu najveća liga na svetu posle engleza, švaba i italijana. to u apsolutnim brojkama. kad u razmatranje uzmeš i tržišta sa kojima barataju onda se opušteno može reći i da je mls najuspešnija od svih tih liga. sve lige posluju tamo gde je soccer neprikosnoveni kralj a na mls tržištu taj sport pitanje da je uopšte u prvih deset. manje su popularni čak i od ženske verzije svog sporta.

a uefa je toliko sposobna da je samo pitanje vremena kad će je napustiti ovi najbolji klubovi da naprave super ligu.

Erm, nisam bas siguran u ovo što si napisao.

Prvo, MLS ni izbliza nije 4. najveća liga u svetu ni po jednim brojkama. Ispred su još francuzi, nemci, rusi i još najmanje par njih. Npr taj neki apple pas za MLS je pazarilo 120k ljudi u 2025. koliko vidim.

Drugo nisam siguran ni da NBA baš zna koliko nemaca se probudilo da gleda plejof - a i da je ta cifra značajna verovatno bi i sami uradili nešto po tom pitanju što je isto profitabilno a manje zahtevno nego osnivanje evropske NBA. Npr, ne bi prenosi bili u 3 ujutru.

Treće, mislim da su cifre za Evroligu mnogo, mnogo veće - npr https://www.eurohoops.net/en/euroleague/1812922/euroleague-draws-459-million-tv-viewers/

Ne znam mrzi me da tražim, ali nisam siguran da potencijal odgovara akanju koje je neophodno da bi se ceo cirkus preneo u Evropu.

*sve uzeti sa zrnom soli jer me mrzi da se lomatam sa ciframa - ono što sam našao je rezultat najpovršnije moguće potrage po internetu.

Problem je što niko i ne pominje da će se cirkus preneti u Evropu. Nema takmičenja sa NBA klubovima, nema drafta, nema podele profita. Eventualno neke pripremne utakmice i off season gostovanja.

Sve deluje kao mnogo skuplja, komplikovanija i duža verzija onih Mekdonalds takmičenja.

Pri tom siguran sam da ima dosta onih koji bi rado uložili i više od 500m za punopravnu NBA franšizu, što ne deluje da će sa NBA Europe biti slučaj.

Edited by *edited by mod

to će se desiti kad (čim) nasa ili neko drugi napravi supersonic avion, a do tada samo teoretisanja i smatranja. a expansion fee za to će biti mnogo veći od 500 miliona. nekoliko puta veći.

tu cenu od 500m sad plaćaju da se učlane u neuspešni mls.

šolak sa tim parama kupi pola premier lige. ili kupiš 2-3 njukasla pa budeš i u ligi šampiona.

Oko 5 milijardi je cena za ekspanzionu NBA franšizu u NBA ligi. Taj novac se raspodeljuje između lige i svih timova, što izađe negde oko 300 milki po timu (za Sijetl i Vegas koji se najčešće pominju).

Kvaka leži u tome što se od TV prava zaradi oko 230 milki po timu godišnje, što bi dodatno opalo ako mora da se cepka na još dva dodatna dela. A ta cifra će samo rasti.

Zbog toga je trenutno oklevanje i status quo u ligi oko nove ekspanzije, jer dobar deo vlasnika taj instant novac ne vidi kao vredan kapital u odnosu na ono što će izgubiti u budućnosti.

Zato su se okrenuli sad Evropi i tu čeprikaju šta se može iščeprkati.

Tako je, što znači da cena zapravo nije tih 5 milijardi sa papira nego znatno veća od toga. Kupci bi dali te pare, ali prodavcima je to premalo.

Što se Evrope tiče, jedino što je sigurno da u dogledno vreme evropski timovi neće igrati NBA nego bi to bila evropska liga powered by NBA. Ništa drugo, počev od toga da li će te lige na kraju uopše biti se ne zna. Meni su paušalne ocene na bazi kurca o vrednosti basket tržišta u Evropi, cene “ulaznice”, mogućnosti da se Englezi napale na košarku itd. totalno neozbiljne. Skroz OK za neobavezno ćaskanje na forumu naravno i ništa više od toga. Ne postoji informacija koju mi na forumu imamo a da je ljudi iz NBA nemaju i teško da nemaju nikoga da im objasni da Engleze ne zanima košarka i da je je 500 miliona za evropsku košarku astronomska cifra od koje Evroligaški klub uz redovne prihode može da živi 15 godina uz detalj da bi u tom slučaju tih 500 miliona bile čist gubitak.

Ključna stvar je da je Evroliga takmičenje u kojoj klubovi gube novac i sve dok je tako postojaće “opasnost” da je zameni neko drugo takmičenje. Da li će ponuditi uspešniji model monetizacije, model ograničenja troškova ili oba, na koji način i kako će taj entitet, recimo NBA, da izvuče iz toga profit za sebe je iznad pay grade-a svih nas i još uvek se ne zna. Možda se desi i čudo da se sama Evroliga reformiše. Ubeđen sam da će se desiti ili jedno ili drugo jer je trenutno stanje protivprirodni blud. Zabava u kojoj zabavljači, njihovi treneri i agenti zarađuju milione na godišnjem nivou, a ne generišu profit. To je u redu za poluamaterski, olimpijski sport i nekomercijalne grane umetnosti gde nema prostora ni da se dodatno smanje primanja aktera ni da se poveća monetizacija.

Sve je to tačno, samo…onaj ćelavi Silver je pre par nedelja izjavio da bi liga mogla da startuje od sezone 26/27. To je za godinu dana. Meni to deluje mnogo neozbiljno, više liči na ABA organizaciju u kojoj ne znamo ko će igrati naredne godine, u kom sastavu, gde će igrati…nego na NBA.

Pri tom ovo nisu stvari koje mogu da se sakriju, možda tu imaju neki dogovori ispod stola, ali ti moraš i igrače i menadžere da obavestiš da kreće nešto i da budu spremni da promene tabor, a to bi se pročulo na sve strane. A u Evropi za sada status kvo, došli Moneke i Parker u Beograd i potpisali dvogodišnje ugovore.

Opetkažemponavljam, stvarno mislim da od ovoga nema ništa, nije mi čak ni nemoguće da Silver ovo koristi kao neki leverage u pregovorima za NBA ekspanziju, kao probali smo Evropu ali jbgy, nema odziva.

Ako se milion Nemaca budi u 3 ujutru da gleda NBA plejof, ja popušim kurac svakom od milion.