August 6, 2025Aug 6 https://www.mozzartsport.com/kosarka/vesti/nba-evropa-ce-biti-samo-za-one-sa-dubokim-dzepom-od-svakog-tima-ce-se-traziti-500000000-dolara/519766RIP EL
August 6, 2025Aug 6 Bas ce Alba pronaci pola milijarde. Real, Barsa, Man UTD, Man City, Fener, Galata, PSZ, Milan, Bajern, Al Hilal, Dubai... Mozda i namaknu 16
August 6, 2025Aug 6 ma kakva crna barsa, ovi sad prave stadion, pa dok se konsolidujutm fener eventualno od ovih aktuelnih i dubai ofc
August 6, 2025Aug 6 Cela evropska kosarka ne vredi pola milijarde..a ne da svaki tim placa..Zivahnije mi deluje plan o gradnji beogradskog metroa od ovoga
August 6, 2025Aug 6 Ja sam pisao odavno to, za pola milijarde možeš da kupiš solidan tim sredine tabele iz Serije A/La Lige/Ligue 1. To je neuporedivo sigurnija investicija gde se vrte mnogo veće pare, čak i za NBA standarde.Čuj Barselona, pre par godina su prodavali maglu nekim Arapima, neka vlasnička učešća u nekim studio kanalima koji još ni ne postoje, jer su bili u bulji sa finansijama. A sad će da se isprse za pola milje, jes kako da ne.
August 6, 2025Aug 6 Ovo su sve šture glasine sa ubačenim astronomskim ciframa bez ikakvih detalja. Na primer, 500 miliona investicije na 10 godina je na nivou onoga što najbogatiji EL timovi i sada rade, 500 miliona na 5 godina bi bilo duplo više ali im NBA sigurno obećava i znatno veće prihode i ni to ne zvuči nerealno dok 500 miliona kao neka vrsta nepovratnog uloga zvuči kao sci-fi. Pratio sam tu priču kod Simonsa i iz još nekih američkih medija i tamo detalja ima još manje. Jedino što je sigurno je da NBA zaista ima ozbiljne namere da napravi ligu u Evropi i da ciljaju pre svega velike fudbalske klubove iz velikih gradova.Ovako kada se lupi 500 miliona, kao da klubovi moraju to da plate samo da uđu u ligu i onda da se snalaze kako da to povrate zaista zvuči nemoguće, a i jeste nemoguće da ljudi koji predvode tu inicijativu ne znaju da niko neće platiti 500 miliona dolara samo da bi njegov klub učestvovao u košarkaškoj ligi u Evropi bez jasnog plana kako da se to vrati i odakle i pod kojim uslovima da se početna investicija finansira. Ja mislim da uopšte neće zapeti na suvim parama. Konkurencija im je Evroliga koja je u tom aspektu kriminalna. Neka početna investicija i bude astronomska , ako projekat bude dobro osmišljen i u stanju da pokaže da će generisati profit onda će se finansiranje naći preko banaka i fondova. Konkurent im je liga koja generiše gubitke i od toga je sve bolje. Ono gde će da zapne, ako zapne je neodustajanje od tržišta tipa Engleske u kojima ljude košarka ne zanima neuvažavanje vezanosti navijača za postojeće košarkaške klubove. Ne znam da li bi KK Inter Milan uspeo da preuzme pažnju ljubitelja košarke iz Milana i tako to.
August 6, 2025Aug 6 31 minutes ago, Heaviside said:Ovo su sve šture glasine sa ubačenim astronomskim ciframa bez ikakvih detalja. Na primer, 500 miliona investicije na 10 godina je na nivou onoga što najbogatiji EL timovi i sada rade, 500 miliona na 5 godina bi bilo duplo više ali im NBA sigurno obećava i znatno veće prihode i ni to ne zvuči nerealno dok 500 miliona kao neka vrsta nepovratnog uloga zvuči kao sci-fi.Pa ne, EL klubovi možda ulažu tolke pare u tom rasponu, ali te pare idu na roster, stručni štab, operativne troškove itd. Ovde je 500 milki samo ufur, a preko toga ide trošak na sve pomenuto.Ovo je investicija koju mogu da iskeširaju dva, možda tri fudbalska kluba u Evropi, a shvatili su da moraju da se šlepaju uz fudbal zbog postojeće navijačke baze.
August 6, 2025Aug 6 32 minutes ago, goofs said:Pa ne, EL klubovi možda ulažu tolke pare u tom rasponu, ali te pare idu na roster, stručni štab, operativne troškove itd. Ovde je 500 milki samo ufur, a preko toga ide trošak na sve pomenuto.Ovo je investicija koju mogu da iskeširaju dva, možda tri fudbalska kluba u Evropi, a shvatili su da moraju da se šlepaju uz fudbal zbog postojeće navijačke baze.Pa to i piše u postu. Otkud znamo sigurno da je to smao ufur? Ja bih rekao da ti detalji uopšte nisu utvrđeni. A tek ne znamo na koji način i kojim tempom oni planiraju da generišu profit. Takođe, retko ko, u bilo kojoj sferi će da “iskešira” te pare. Za to postoje banke i fondovi koji preuzimaju deo rizika ako projekat ima smisla.Ne zna se šta NBA uopšte želi, ne znaju ni oni tačno šta i kako i tek su u fazi ispitivanja. Najlakše je biti poslovično skeptičan, uhvatiti se za neku fantomsku cifru od 500 miliona i začiniti to pošalicama o London Towers. Nisu to totalne budale pa da ne znaju osnovne informacije tipa da Alba Berlin nema da iskešira pola milijarde dolara sa svog baknovog konta za učešće. Edited August 6, 2025Aug 6 by Heaviside
August 6, 2025Aug 6 ^^ Znamo da je ufur, to je bila priča od samog starta. Možda su promenili model u međuvremenu, ali sa tim se nije izašlo u javnost.Pošalice London Towersa su sami servirali kada su nabrojali gradove/timove sa kojima žele da sarađuju, među njima London i Man City.Meni ne deluje da oni imaju iole jasan plan, pre bih rekao da im je ovo ad-hoc rešenje oko kojeg prčkaju jer su neki vlasnici stopirali ekspanziju NBA lige za još dva tima, a malo im frka da Arapi ne naprave isto ovo pre njih. A početni model im je NBA Afrika, što je nebo-zemlja u odnosu na Evropu. I svi kao pričaju NBA će doneti pare, koje pare ako ljudi ne gledaju taj sport, ako TV prava za tu ligu nisu papreno skupa, ako nemaš interesenata i slično. A kad povučeš crtu, oni ipak prave drugorazredno takmičenje, jer oni sigurno neće sad poslati neke svoje zvezde u Evropu da bi i nas malo pojačali.
August 6, 2025Aug 6 37 minutes ago, goofs said:I svi kao pričaju NBA će doneti pare, koje pare ako ljudi ne gledaju taj sport, ako TV prava za tu ligu nisu papreno skupa, ako nemaš interesenata i slično. A kad povučeš crtu, oni ipak prave drugorazredno takmičenje, jer oni sigurno neće sad poslati neke svoje zvezde u Evropu da bi i nas malo pojačali.ovo je ključ problemakošarka je 1/1 američki sport više i od onog nazovi fudbala i bejzbola, gleda se u celoj zemlji bez izuzetka, na drugoj strani evropa tj mahom mediteran i bliske zemlje. oni koji generišu lovu, e oni se lože na fudbal. cenim da bi engleski klubovi pre ulagali u svoje kriket sekcije nego u košarkaške
August 6, 2025Aug 6 500 miliona od FKova u teoriji zvuči dobro jer su transferi igrača ionako podivljali.U realnom svetu niko sem Arapa nema razloga da ulupa 500 miliona u lepe košarkaške želje, kada za te pare može da pojača fudbalsku ekipu na bukvalno svih 11 pozicija