August 6, 2025Aug 6 5 hours ago, kud u maglu Simoviću said:ovo je ključ problemakošarka je 1/1 američki sport više i od onog nazovi fudbala i bejzbola, gleda se u celoj zemlji bez izuzetka, na drugoj strani evropa tj mahom mediteran i bliske zemlje. oni koji generišu lovu, e oni se lože na fudbal.cenim da bi engleski klubovi pre ulagali u svoje kriket sekcije nego u košarkaškeOdnos između gledanosti NFL-a i NBA-a u svim krajevima SAD je kao odnos između fudbala i boćanja u Srbiji
August 7, 2025Aug 7 da, i ja sam stava da je kosarka feat nba daleko vise globalna stvar nego americkadruga je tema kako tu globalnost staviti u kontekst evrope, koja, je sa jedne strane najkosarkaskiji kontinent posle severne amerike a opet, posadjena na malko drugacijim fundamentima sto se tice fandoma.nisam se bavio ikako ovim vestima pa cu sigurno biti van konteksta ali mislim da je jedini nacin da nba u evropi fercera, taj da imas europe division kao integralni deo nba lige, od cca 5 timova, koji ce onda igrati sa onim americkim / kanadskimpravljenje nba fueled lige u evropi, kao bolje verzije evrolige, bi sigurno imalo neke benefite ali ne bih ja to dozivljavao onda kao nesto sto ima previse veze sa nba kontekstom
August 7, 2025Aug 7 I ako naprave NBA u Evropi..hoce li onda evropski timovi uvestvovati na NBA draftu ravnopravno..ili ce NBA obecati da nece draftovati evropske igrace kako bi ih ostavili svojoj evropskoj sekciji ?Sviranje kurcu
August 7, 2025Aug 7 @SNARC , kakvo ti je to snarky pitanje ( :koliko na brzinu uspevam da vidim, ovde je tema potencijalna evropska liga pod nekakvim nba patronatom, dalem, sviranje pajoneu, kao sto kazes ali kada bi napravili evropsku diviziju, naravno da bi ravnopravno ucestvovali na draftu, cak bi imali i neke povlastice prvih sezona na temu, nevezano za poreklo igracy.
August 7, 2025Aug 7 16 hours ago, goofs said:Pa ne, EL klubovi možda ulažu tolke pare u tom rasponu, ali te pare idu na roster, stručni štab, operativne troškove itd. Ovde je 500 milki samo ufur, a preko toga ide trošak na sve pomenuto.Ovo je investicija koju mogu da iskeširaju dva, možda tri fudbalska kluba u Evropi, a shvatili su da moraju da se šlepaju uz fudbal zbog postojeće navijačke baze.Ma shvatili da moraju da šlepaju uz fudbal zbog love. Nema kinte koja njih zanima u evropskoj košraci. Meni taj NBA Europe liči na ono kad premijerligaši dovode azijate u klubove zbog tržišta na koje računaju. Cela priča nema ni glavu ni rep - jedina konkretna stvar koja je poznata su tih 500 milki za ulaz što je sumanuto na mnogo načina.Sve ostalo je maglovito sa pričama po sistemu mož da bude, ne mora da znači.
August 7, 2025Aug 7 4 hours ago, uini said:da, i ja sam stava da je kosarka feat nba daleko vise globalna stvar nego americkadruga je tema kako tu globalnost staviti u kontekst evrope, koja, je sa jedne strane najkosarkaskiji kontinent posle severne amerike a opet, posadjena na malko drugacijim fundamentima sto se tice fandoma.nisam se bavio ikako ovim vestima pa cu sigurno biti van konteksta ali mislim da je jedini nacin da nba u evropi fercera, taj da imas europe division kao integralni deo nba lige, od cca 5 timova, koji ce onda igrati sa onim americkim / kanadskimpravljenje nba fueled lige u evropi, kao bolje verzije evrolige, bi sigurno imalo neke benefite ali ne bih ja to dozivljavao onda kao nesto sto ima previse veze sa nba kontekstomIskreno, ovo je jedino sto meni ima smisla. Opet, sumljam da Partizan i Zvezda imaju sansu da udju u takvu ligu. Strategija velikih + bogatih TV marketa ce opet vaziti. Dakle, Paris, London, Berlin, Milano, Istanbul mozda, Moskva u buducnosti.... Ajverson je u pravu za gledanost, mada je NBA veoma finansiski stabilna, puno je utakmica, svaka playoff serija moze imati 7 utakmica. Plus, posle duzeg vremena ce ici na broadcast TV (NBC) pa mozda se rejtinzi malo podignu. Mada ne znam koliko je sve ovo daleko.
August 7, 2025Aug 7 ^tako nekako, @mandingo u nba univerzumu je nebitan taj euro-heritage navijanja, titula, tradicije, igraca & treneradovoljno je, pored finansija da imas veliki i ekonomski mocan grad, i imacas 15-20k publike na svakoj tekmi.naravno, ako ti dolaze hjuston i boston i cikago i ako ti isto imas dva opasna igraca, jednog talenta i whatnotsamo, to se sve nece desiti, verovatno iz 10ak razloga. verovatno i ne treba.
August 7, 2025Aug 7 27 minutes ago, mandingo said:Iskreno, ovo je jedino sto meni ima smisla. Opet, sumljam da Partizan i Zvezda imaju sansu da udju u takvu ligu. Strategija velikih + bogatih TV marketa ce opet vaziti. Dakle, Paris, London, Berlin, Milano, Istanbul mozda, Moskva u buducnosti....Ajverson je u pravu za gledanost, mada je NBA veoma finansiski stabilna, puno je utakmica, svaka playoff serija moze imati 7 utakmica. Plus, posle duzeg vremena ce ici na broadcast TV (NBC) pa mozda se rejtinzi malo podignu. Mada ne znam koliko je sve ovo daleko.zar ABC nije broadcast TV takođe? Elem, činjenica da NBA pokušava da u jednom selu od Mančestera pokušava da progura košarku je dokaz koliko ne znaju gde udaraju. Mada nije da ne bih voleo da neko dođe i lupi šljagu Evroligi eto čisto tako jer im se može. Ču, Mančester. Grad podeljen na dva FK koji isisavaju svu enegiju i sad će da se ujedine oko nekog NBA projekta sporta koji je po popularnosti u samom gradu verovatno na sedmom mestu.
August 7, 2025Aug 7 U Mančesteru ne bi bilo 100 gledalaca sve i da Kobi vaskrsne i odigra po poluvreme za Jedinstvo i Hašk Građanski.Meni ovo deluje baš kao tipična može nam se priča. Pa ako upali uteraće na mala vrata još jednu diviziju u NBA. Vrlo važno, uterali su i Kanađane.
August 7, 2025Aug 7 da, ja sam mislio na ove grafove koje mandingo nabraja: pariz, london, moskvu, berlin, milano i sl
August 7, 2025Aug 7 25 minutes ago, theanswer said:zar ABC nije broadcast TV takođe?Elem, činjenica da NBA pokušava da u jednom selu od Mančestera pokušava da progura košarku je dokaz koliko ne znaju gde udaraju. Mada nije da ne bih voleo da neko dođe i lupi šljagu Evroligi eto čisto tako jer im se može. Ču, Mančester. Grad podeljen na dva FK koji isisavaju svu enegiju i sad će da se ujedine oko nekog NBA projekta sporta koji je po popularnosti u samom gradu verovatno na sedmom mestu.Jeste ABC broadcast. Mislim da se samo u playoffs ukljucuju u prenose, zato ih nisam spomenuo. NBC ce navodno to raditi i u regular season. Mada verujem da ce i to biti lokalno... u smislu NBC LA affiliate ce prenositi Lakers, recimo. Ugovori za sportska prava su otisli u PM, opet mislim da 3 sata NBA sa studiom before and after the game i jednim kamionom za prenose, bio jeftiniji nego 3 serije koje se snimaju u Atlanti, Torontu ili Vankuveru a donose ti manje vise isti broj gledalaca, sa 45 minuta za reklame. Dok u NBA (bilo koji americki sport) na 3 sata imas mozda 90 minuta reklama.
August 7, 2025Aug 7 2 minutes ago, mandingo said:Jeste ABC broadcast. Mislim da se samo u playoffs ukljucuju u prenose, zato ih nisam spomenuo. NBC ce navodno to raditi i u regular season. Mada verujem da ce i to biti lokalno... u smislu NBC LA affiliate ce prenositi Lakers, recimo.Ugovori za sportska prava su otisli u PM, opet mislim da 3 sata NBA sa studiom before and after the game i jednim kamionom za prenose, bio jeftiniji nego 3 serije koje se snimaju u Atlanti, Torontu ili Vankuveru a donose ti manje vise isti broj gledalaca, sa 45 minuta za reklame. Dok u NBA (bilo koji americki sport) na 3 sata imas mozda 90 minuta reklama.Nije bilo samo u plejofu, imaju oni ugovor i dalje, imaju neke slotove subotom i nedeljom da prenose, prenose i dva glavna meča na Božić itd. NBC sada uzima suštinski TNT paket, ESPN/ABC ostaje a uključuje se Amazon Prime. Ugovor je na 11 narednih sezona. Lokalna NBA prava idu posebno preko timova, to NBA ne pregovara.
August 7, 2025Aug 7 1 minute ago, theanswer said:Nije bilo samo u plejofu, imaju oni ugovor i dalje, imaju neke slotove subotom i nedeljom da prenose, prenose i dva glavna meča na Božić itd. NBC sada uzima suštinski TNT paket, ESPN/ABC ostaje a uključuje se Amazon Prime. Ugovor je na 11 narednih sezona. Lokalna NBA prava idu posebno preko timova, to NBA ne pregovara.Jel' to jos uvek stoji? Posto sam cuo da je Baily Sports (Ako se tako uopste zove sad) bankrotirao zbog MLB-a, posto nije bilo lokalne TV publike. To su ostatci Fox Sports lokalnih televizija koji su prenosili NBA, MLB i NHL. Inace, da - ABC prenosi i Christmas games, mada sada je Netflix dobio 2 NFL utakmice za Bozic, pa to vise nije appointment TV.
August 7, 2025Aug 7 Mnogo toga je nejasno u celoj priči. Pregovarali su sa svim EL klubovima, posebno sa osnivačima- vlasnicima lige, i dalje pregovaraju sa čelnicima EL.Saradnja sa FIBA možda ima smisla ako žele da preuzmu EL, cenim da je to realnija opcija. Evropska divizija u sklopu NBA mi zvuči nerealno, skroz.