Tribun_Populi Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Meni padaju na pamet mnoge stvari koje su veci garant drzavnog jedinstva od tajne policije ali to sam samo ja. Ne mislim na tajnu policiju, nego đuture na bezbednosni aparat. Suštinski i osnovni garant države, bez njega država je gomila nekakvih pravila koja nema ko da sprovede, i nekakvi političari koje niko ne šljivi ni dva posto. Imaš lep primer oličen u tzv. međunarodnom pravu (javnom, da budem precizniji), koga svako zapišava kako mu se digne... balistička raketa. Toliko puta spominjana i izlizana floskuletina o vladavini prava obuhvata i ružniji deo, a to je njeno prinudno uterivanje, kad mora. Sad, koliko su lepi & šareni političari na vlasti, toliko će i taj aparat za prinudno uterivanje pravde da bude savestan i pošten, tu imaš apsolutnu ekvivalenciju. A ako je vlast demokratska pa su političari izabrani, onda oni obično veoma verno oslikavaju narod koji ih je birao. Plus, apsolutna vlast korumpira apsolutno, relativna relativno, ali korupcija je u predstavničkoj demokratiji konstanta. Iskoreniti se ne može, samo se može svesti u relativno prihvatljive okvire.
namenski Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Bezbednosni, bezbednosno, specijalni, specijalno, specijalci, krizni stabovi, itd, itd, sve su to novogovorne i novokomponovane izmisljotine smisljene zato da zakamufliraju metastaziranje drzavnog aparata - od Nemacke, preko CCCP-a do najdemokratskije Amerike: sto ih vise ima, utoliko vise dolazi do izrazaja prirodna i njima svojstvena pojava da izmisljaju probleme i na sve druge nacine cine sve da sebe predstave nezamenljivim i preko potrebnim. Policija ima da juri i hvata lopove i ostale kriminalce, sudovi da sude...
Bojan Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Bezbednosni, bezbednosno, specijalni, specijalno, specijalci, krizni stabovi, itd, itd, sve su to novogovorne i novokomponovane izmisljotine smisljene zato da zakamufliraju metastaziranje drzavnog aparata - od Nemacke, preko CCCP-a do najdemokratskije Amerike: sto ih vise ima, utoliko vise dolazi do izrazaja prirodna i njima svojstvena pojava da izmisljaju probleme i na sve druge nacine cine sve da sebe predstave nezamenljivim i preko potrebnim. Policija ima da juri i hvata lopove i ostale kriminalce, sudovi da sude... Upravo tako.
Bojan Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Ne mislim na tajnu policiju, nego đuture na bezbednosni aparat. Suštinski i osnovni garant države, bez njega država je gomila nekakvih pravila koja nema ko da sprovede, i nekakvi političari koje niko ne šljivi ni dva posto. Imaš lep primer oličen u tzv. međunarodnom pravu (javnom, da budem precizniji), koga svako zapišava kako mu se digne... balistička raketa. Toliko puta spominjana i izlizana floskuletina o vladavini prava obuhvata i ružniji deo, a to je njeno prinudno uterivanje, kad mora. Sad, koliko su lepi & šareni političari na vlasti, toliko će i taj aparat za prinudno uterivanje pravde da bude savestan i pošten, tu imaš apsolutnu ekvivalenciju. A ako je vlast demokratska pa su političari izabrani, onda oni obično veoma verno oslikavaju narod koji ih je birao. Plus, apsolutna vlast korumpira apsolutno, relativna relativno, ali korupcija je u predstavničkoj demokratiji konstanta. Iskoreniti se ne može, samo se može svesti u relativno prihvatljive okvire. Sad si argumente počeo da svodiš sa "oni su osnovni garant" na "ima toga (korumpiranih bezbednjaka) svugde" + "bez policije se ne može" (što je naravno samoevidentno).
Tribun_Populi Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Svaka birokratija izmišlja probleme kako bi sebe predstavila važnijom nego što jeste, počev od one obične mastiljarske pa do naoružane pandursko-udbaške, to nije ništa novo. Međutim i kao što rekoh, bez pendreka nema države, a bez države nema ni uređenog društva. I to zna svaki student I godine prava. Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
Tribun_Populi Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Sad si argumente počeo da svodiš sa "oni su osnovni garant" na "ima toga (korumpiranih bezbednjaka) svugde" + "bez policije se ne može" (što je naravno samoevidentno).Oni su osnovni garant = bez policije (i vojske) se ne može = i svuda su korumpirani, negde više negde manje, zavisno od toga kakvi su političari koji su iznad njih i koji im naredbe izdaju. Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
namenski Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Drzava nije policajac. A ne moras da studiras prava da bi znao da problem nije u drzavi/politicarima koji izdaju naredjenja/kontrolisu sluzbetm: problemi nastaju kad sluzbetm pocnu da uticu/kontrolisu/naredjuju politicarima. Radi se o malo sirem fenomenu od korupcije same po sebi: takozvani centri moci se sve vise premestaju, tacnije izmestaju tamo gde se to ne samo manje vidi, nego se uredno prikriva visim, drzavnim razlozima. Obaska sto se tako izmetnute sluzbe po pravilu druze sa sebi slicnima, i po interesima i po interesovanjima - takozvanim vojnoindustrijskim kompleksom, organizovanim kriminalom, a sve u teznji da prigrabe sto vise stvarne moci, nekontrolisane od strane bilo kog do sada poznatog demokratskog ili pravnog mehanizma. Tek tu pocinje korupcija u klasicnom smislu, ali - i takva - ona je samo posledica i jedan od nacina na koji pomenuta tevabija prosiruje svoj uticaj.
Tribun_Populi Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Država je po definiciji policajac. A centri moći su tamo di su pare, i odakle se njima upravlja. Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
namenski Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Jeste. I sto vise policajaca, i jacetm policije to vise drzave. A sto se paratm tice, opste je poznato da su najbogatiji ljudi 20. veka bili Hitler i Staljin.
Bojan Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Svaka birokratija izmišlja probleme kako bi sebe predstavila važnijom nego što jeste, počev od one obične mastiljarske pa do naoružane pandursko-udbaške, to nije ništa novo. Međutim i kao što rekoh, bez pendreka nema države, a bez države nema ni uređenog društva. I to zna svaki student I godine prava. Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka Hvala ti. Ovo je zaista nešto novo za mene. Pošto ovde govorimo o Španiji (i Kataloniji) neka moja teza jeste da je Španija upravo opterećena problemom postojanja kriminalne strukture, kao sprege dela bezbednosnih snaga, političara i sudskog aparata (koja vuče korene iz Frankovog perioda). I dok ne uspeva da se uhvati u koštac sa tim, očiglednim problemom, ona bez valjane potrebe zaoštrava odnos sa katalonskim separatistima, koji nisu neka nova pojava, a uz to su se pokazali uglavnom kao miroljubivi. I tu se, naravno, stiče utisak da takva država, dok se ne oslobodi balasta svojih kriminalaca-patriota, neće biti u stanju da pravilno adresira katalonski problem.
Tribun_Populi Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 (edited) ^^Tako je. Što više policije to više države, što više države to društvo totalitarnije i građani neslobodniji. I obrnuto, što društvo razvijenije, obrazovanije, to manje države i potrebe da se državni zakon građanima prinudno uteruje, pa manje i policije. Prosta matematika. Ujedno, što jača država, to više para i zahvata pa su pare kod nje, te unutar njenih struktura i centri moći, pa su građani podanici države i policije. Obrnuto, što više para van državnih struktura, to je i država servis tih kod kojih su pare. Ako su pare široko (ne nužno jednako) dispergovane po stanovništvu tj. društvu, to je i država servis širokog sloja stanovništva. Ako je 90% para kod 10% građana, onda je država servis tih 10% a ostali figuriraju u utakmici, na 4 godine ubacujući nekakav listić u nekakve kutije. Pošto su Hitler i Staljin bili šefovi totalitarnih država, kod njih su bile i pare i policija, takoreći oni su bili centri moći. Apropo Katalonije i Španije, zar nije indikativno da uporedno gledano u separatizam skoro po pravilu uvek kreću najbogatije zemlje? Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka Edited October 31, 2017 by Tribun_Populi
MancMellow Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 (edited) Nije. U Čehoslovačkoj su u separatizam krenuli Slovaci. Ni u UK nije Škotska najbogatija. Pa i u SFRJ tj SR Srbiji teško da je Kosovo bilo najbogatije Edited October 31, 2017 by MancMellow
Tribun_Populi Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Hvala ti. Ovo je zaista nešto novo za mene. Pošto ovde govorimo o Španiji (i Kataloniji) neka moja teza jeste da je Španija upravo opterećena problemom postojanja kriminalne strukture, kao sprege dela bezbednosnih snaga, političara i sudskog aparata (koja vuče korene iz Frankovog perioda). I dok ne uspeva da se uhvati u koštac sa tim, očiglednim problemom, ona bez valjane potrebe zaoštrava odnos sa katalonskim separatistima, koji nisu neka nova pojava, a uz to su se pokazali uglavnom kao miroljubivi. I tu se, naravno, stiče utisak da takva država, dok se ne oslobodi balasta svojih kriminalaca-patriota, neće biti u stanju da pravilno adresira katalonski problem. Ja imam problem s tim što ti vidiš, gledano iz jednog drugog ugla. Katalonija već ima, u sklopu autonomije koju ima u okvirima Španije, nekakav status i nadležnosti kakve inače imaju federalne jedinice u federalnim državama. „Više od autonomije a manje od nezavisnosti“ u ovom slučaju bi značilo da oni maltene istupaju iz Španije, te da s njom eventualno ostanu u personalnoj uniji priznajući Felipea za titularnog šefa države, kao Kanađani englesku kraljicu. Time se uspostavlja presedan koji bi prva mogla slediti Baskija itd. Na stranu moje mišljenje o malim državicama i pozicija u pogledu željene budućnosti EU (ni jedno ni drugo ne ide u prilog nezavisnosti Katalonije), samo ova gore činjenica je dovoljna da svaka vlast bilo koje države koja drži do sebe i namerava da opstane, pa makar bila i najkorumpiranija, reaguje na isti način. Nazovimo to kako god, španskim nacionalizmom ili čime god već, tako bi reagovala svaka ili barem ogromna većina vlada zemalja sveta. Pa čak i nezavisna Katalunja da sutra Barselona, u kojoj koliko sam video nešto se ne tresu previše od želje za nezavisnošću, reši da proglasi nezavisnost od nje. Tako da je to prilično promašen argument, hoću reći. Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
Bojan Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Nije. U Čehoslovačkoj su u separatizam krenuli Slovaci. Ni u UK nije Škotska najbogatija. Pa i u SFRJ tj SR Srbiji teško da je Kosovo bilo najbogatije Baš to. A i što se tiče katalonskog slučaja predstavnici krupnog kapitala su vršili veliki pritisak na katalonske vlasti da odustanu od nezavisnosti i nisu stali na njihovu stranu. Ipak, nije sve u novcu. A i što ti reče jednom "oko novca se lakše dogovoriti".
harper lee Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 Ja imam problem s tim što ti vidiš, gledano iz jednog drugog ugla. Katalonija već ima, u sklopu autonomije koju ima u okvirima Španije, nekakav status i nadležnosti kakve inače imaju federalne jedinice u federalnim državama. „Više od autonomije a manje od nezavisnosti“ u ovom slučaju bi značilo da oni maltene istupaju iz Španije, te da s njom eventualno ostanu u personalnoj uniji priznajući Felipea za titularnog šefa države, kao Kanađani englesku kraljicu. Time se uspostavlja presedan koji bi prva mogla slediti Baskija itd. Govoris to kao da je nesto lose u pitanju.
Recommended Posts