May 24May 24 9 hours ago, Shan Jan said:Iskreno me iznenadila BosnaOstalo mi u sećanju negde da sam pročitao da Englezi imaju tako mali procenat ubistava vatrenim oružjem jer se najveći broj ubistava obavlja hladnim (noževi i to...).Možda sam i prezupčio.
May 24May 24 8 minutes ago, JozoMujica said:Ostalo mi u sećanju negde da sam pročitao da Englezi imaju tako mali procenat ubistava vatrenim oružjem jer se najveći broj ubistava obavlja hladnim (noževi i to...).Možda sam i prezupčio.to sam ja isto pomislila.pre bi me zanimalo kolika je uopste stopa ubistava.A Englezi, pre neki dan sam citala neku vest, otprl Mr Smith je udario Mr Berryja, onda je Mr Berry isukao noz i nekoliko puta ga izboo po torzou i rukama, nakon cega je Mr Smith ugrizao Mr Berryja i otkinuo mu celo uvo... sve onako svaki put regularno Mr ovaj Mr onaj dok faktografksi navode kojim redom su se sekli i grizli...
May 24May 24 Ovo je na 100.000 stanovnika, a ona mapa je na milion. Bosna je malo ispod nas, nema je ovde. Kod nih je svako deseto ubistvo vatrenim oružjem, a kod nas svako drugo. U Crnoj Gori svako Edited May 24May 24 by Engineer
May 24May 24 34 minutes ago, JozoMujica said:Ostalo mi u sećanju negde da sam pročitao da Englezi imaju tako mali procenat ubistava vatrenim oružjem jer se najveći broj ubistava obavlja hladnim (noževi i to...).Možda sam i prezupčio.Osim nekog lovackog, nije dozvoljeno posedovanje.Veci deo policije ga ne nosi.
May 25May 25 13 hours ago, JozoMujica said:Ostalo mi u sećanju negde da sam pročitao da Englezi imaju tako mali procenat ubistava vatrenim oružjem jer se najveći broj ubistava obavlja hladnim (noževi i to...).Možda sam i prezupčio.kao sto je pomenuo @jms_uk panduri ne nose oruzje. i to je glavni razlog. svakih x godina se iz ovog ili onog razloga (obicno kad naleti neko puskaranje po ulici) raspravlja o tome da li bi panduri trebali nositi oruzje. i svaki put panduri masovno odbiju. kazu ljudi da bi bili u daleko opasnijoj situaciji ako bi nosili oruzje jer bi u tom slucaju i krimosi krenuli da masovno nose oruzje umesto kao sad, stangle, letve i pesnice. sto bi dovelo do bitnog povecanja smrtnosti i s jedne i s druge strane. rekao bih da ima istine u tome.klinci se bodu nozevima, uglavnom bande i uglavnom u londonu. za london to uopste nije naivno al je na nivou drzave i populacije to i dalje sitna cifra u odnosu na svet. kad se uzmu sva ubistva, nezavisno od oruzja, opet je uk pri dnu liste. cak ni london sa svim tim nozevima nije medju najgorima. londonski prosek za zadnjih deset godina je 1.1 na 100000 ljudi. njujork stoji na 2.8 a berlin na 3.6. ako je verovati vestackoj inteligenciji.britanija ima mali broj ubistava bas zbog ovog sto je @jms_uk rekao, zabrana posedovanja oruzja. imas razne sredine u kojima su ceste tuce (klasicno saketanje dok neko ne razdvoji), pogotovo petkom uvece kad pabovi odsviraju fajront. vole englezi da se pobiju kad popiju, takva ima kultura pijenja. piju brzo, ne meze pa krene na agresiju. da ima oruzja, nema sumnje da bi bilo vise rabljeno.disklejmer - ova 'analiza' kulture pijenja je moja, tako to meni izgleda. moguce da je potpuno netacna. nisam citao istrazivanja na tu temu.
May 25May 25 1 hour ago, adam said:disklejmer - ova 'analiza' kulture pijenja je moja, tako to meni izgleda. moguce da je potpuno netacna. nisam citao istrazivanja na tu temu. I ja bih se slozio (IME). To im pocinje jos od studentskih dana, kada svi gledaju samo da se uroljaju sto brze, pa onda i ostane tako za vecinu.Rekao bih da u drugim kulturama alkohol vise ide uz neko druzenje, nego radi samo pijenja...
May 26May 26 16 hours ago, Krampa said:1 3abepa Germani i protestantizam, postovanje autoriteta vlasti(protestanstka etika)
May 26May 26 16 hours ago, Krampa said:1 3abepa Ovaj grafikon više pokazuje gde koliko ljudi u stvari ne razumeju kako svet funkcioniše. Ne razvijaju vlade lek protiv kancera, pa da ga mogu sakriti, već privatne kompanije. Privatna kompanija koja bi otkrila delotvornu terapiju protiv bilo kog kancera u nekoj odmakloj fazi bi se usrala od para bukvalno, pa ne bi imala nikakav interes da ga krije, a posebno ne da utucava miijarde u istraživanja, da bi posle sakrivala njihovihe rezultate. Države i zdravstveni sistemi bi tim lekom dobili ogromno rasterećenje troškova zdravstvenog osiguranja koji idu na lečenje tih pacijenata, tako da ni oni nemaju nikakav interes. O pacijentima i lekarima da ne pričamo. Bukvalno niko nema interes da to krije.Dodatno, grafikon solidno pokazuje i gde se koliko države mešaju u svakodnevni društveni i ekonomski život, pa odatle uverenje da one nešto mogu i da sakriju.
May 26May 26 kako nemaju interes da ga sakriju, današnje terapije kancera se uglavnom svode na produženje života pacijenata, pa umesto 3-6 meseci sada sa tom dijagnozom žive 2-3 godine, koliko para farmaceutske kuće mlate na njima?a zamislimo da je taj lek za kancer još i jeftin i lak za kopiranje, popiješ jednu kutiju koja košta 10$ i izlečen si....smrt od raka je drugi najčešći uzrok smrti, kada bi se on izlečio znatno bi se produžio prosečni životni vek, što opet dovodi do većih troškova države za penzije, odnosno onkolozi bi ostali bez posla ali bi zato internisti, pulmolozi i kardiolozi pali na dupe od broja seniora....tako da ne bih ja verovao farmaceutskim kompanijama, a ni državi ali zato verujem u savest zaposlenih koji istražuju takve lekove, većina ne bi mogla da živi sa sobom ako bi znala da je razvila taj magični lek a da ga je menadžment sakrio u fioci, brzo bi to isplivalo na svetlo dana....