April 30Apr 30 koje 4 velike reke?iz ove mape se vidi zašto je poslednji srpski despot, zmaj od noćaja, napravio svoju tvrđavu u kupinovu, usred sremske rsvnice, tamo se moglo prići samo čamcima kroz okolne ritove, jako gadno za napad, gde da postaviš kamp kad je okolo samo močvara i blato do kolena...
April 30Apr 30 Dunav, Sava, Tisa I TamisTamis nije nivo tri nabrojane iznad iako je plovan par km pre usca u Dunav.Tu su jos Begej, Karas, Nera, BosutSa sistemon kanala ali to je ljudska ruka pravila poslednjih 300 godina.Neiskorisceno.Zbog toga je Vojvodina, pre gradnje nasipa I kanala, bila ogromna mocvara Edited April 30Apr 30 by Emerald
April 30Apr 30 7 hours ago, zorglub said:@bags Sad?ovo se rodilo za jedno dobro more kad se pocne sve topiti.
April 30Apr 30 On 29. 4. 2026. at 15:10, radisa said:priče o šajkama..I četnicimagusarima, po predanju, mamini su od dunavskih pirata, iz apatinskog arhipelaga, pa kad su dosadili i b-gu i ćesaru, presello ih na kopno, njih 100 parova - u stapar.neočekivani izliv humanizma u habsburga donekle izaziva sumnju u verodostojnos preseljenja uprašinu, a da ih nije podavlo ko mačiće.. Edited April 30Apr 30 by makaronee Rnsnsa
May 1May 1 On 30. 4. 2026. at 18:29, Emerald said:Dunav, Sava, Tisa I TamisTamis nije nivo tri nabrojane iznad iako je plovan par km pre usca u Dunav.Tu su jos Begej, Karas, Nera, BosutSa sistemon kanala ali to je ljudska ruka pravila poslednjih 300 godina.Neiskorisceno.Zbog toga je Vojvodina, pre gradnje nasipa I kanala, bila ogromna mocvarapomisli sam da misliš na dravu jer baranja je trebala biti deo vojvodinekoji crni tamiš pa kanal dtd je plovan u dužini 600 km, a tamiš tek pedesetak, staviti ga u istu ravan sa tisom koja je plovna u preko 500 km je smešnone samo da je bila močvara već jednim delom i pustinja, karavani kamila su prevozili robu kroz deliblatsku peščaru...
May 1May 1 Deliblatska pescara je ogranicena na jak domet Kosave, vec do Panceva nije dobacivala, ima i preko Dunava slicnih pojava ali na manjem prostoru jer Kosava duva jugoistok-severozapad. Posledica duvanja Kosave kroz Gvozdenu kapiju(Djardap) koji se ponasa kao fen. Prostor Juznog Banata je bio cudan, bilo je ogromno ostrvo u Dunavu pre gradnje HE Djerdap, lokalci i danas leti znaju za odlicne pescane sprudove za plaze, koji se pojave kada se spusti nivo Dunava tokom leta. Zato je kod Golupca dobro mesto za jedrilicarstvo, medju boljima u Evropi, malo ;poznato i neiskorisceno. Dunav je na tom prostoru najsiri pre delte u Crno more, siri se nekoliko km i plavio je banatsku stranu pre gradnje nasipa. A onda odmah dodje pustinja ili ti pescara, koja je sada "pripotemljena" ali je imala prave dine, Kosava, ih je premestala.Tamis nije mnogo manje plovan od pomenute Drave, 60km tj. 90km respektivno.Kao sto sam napisao, Vojvodina je specificno hidrogeografsko a i po nekim drugim karakteristika, poput pescare, mesto u Evropi. Ali prilicno neiskorisceno u svakom smislu.
May 2May 2 Meni je ovo dobar indikator patrijahalnosti drustva. BTW pitanje je bilo upuceno i muskarcima, ne samo zenama. Srbin pobedijo!
May 2May 2 lol gde su pravili ovu anketu, po domovima penzionera mi imamo negativan prirodan priraštaj od 1992 (bez kosova) u zadnjih 18 godina imamo minus u proseku oko 35000 stanovnika godišnje, a sa druge strane 2/3 se izjasnilo da bi žrtvovalo karijeru zbog porodice how yes no...
May 2May 2 Ma zato ja i kazem da mislim da je to vise opis nekih patrijahalnih normi a ne sta ce ko zaista da uradi.
May 3May 3 Jesu li u migrante u Rusiji i Ukrajini 1990. bili uracunati ljudi iz drugih republika SSSR-a ili samo iz stranih zemalja?
May 3May 3 31 minutes ago, jms_uk said:Jesu li u migrante u Rusiji i Ukrajini 1990. bili uracunati ljudi iz drugih republika SSSR-a ili samo iz stranih zemalja?To ne zna ni UN... Meni čudan pad Indije, ili je to povezano na neki način sa prolećnim ratom 99' protiv Pakistana?