August 2, 2025Aug 2 Imam utisak da su malo pomesali babe i zabe. Na prosecnu platu su ista u SR odbijanja kao i drugde.
August 2, 2025Aug 2 6 hours ago, Ardian said:Upoznao sam skoro jednog muslimana iz Plava kog prilicno nervira to sto ih trpaju u nekakve Bosnjake. Kaze kakve veze ja imam sa Bosnom, ja jedem burek sa sirom.
August 2, 2025Aug 2 5 hours ago, Mel said:Imam utisak da su malo pomesali babe i zabe. Na prosecnu platu su ista u SR odbijanja kao i drugde.Ovde piše porez na prihod, i on jeste 10%. To što su nam doprinosi (posebno za PIO jer se penzije isplaćuju iz tekućih prihoda umesto iz fonda koji generiše prihod) sumanuto veliki je drugi par rukava.
August 2, 2025Aug 2 Ok, ali sta je osnovica za taj porez na prihod - u ino pise porez na prihod je 50%, a ja sam na bruto od 3 k imala 2 k neto. Taj bruto je ustvari 3600 k, ali svejedno. U SR prilicno slican odnos bruta i onog sto na kraju stigne kao neto.
August 2, 2025Aug 2 Plus i svi oni plaćaju doprinose za PIO i RFZO, nezaposlenost i šta već. Kod nas, a i u još nekim zemljama postoji Bruto 2 koji se nigde ne vidi, jer kao to plaća poslodavac, a ostalo radnik. A zapravo je presipanje iz šupljeg u prazno. A još neke zemlje, mislim i Srbija imaju progresivni porez gde je veći od 10% posle nekog praga. A tu je i paušal, preduzetništvo, freelance gde su drugačije stope i pravila. Tako da mi je ova mapa malo sumnjiva Edited August 2, 2025Aug 2 by Engineer
August 2, 2025Aug 2 1 hour ago, Delija67 said:Upoznao sam skoro jednog muslimana iz Plava kog prilicno nervira to sto ih trpaju u nekakve Bosnjake. Kaze kakve veze ja imam sa Bosnom, ja jedem burek sa sirom.muslimani u CG su podeljeni na pola u popisima, ovi sandzacki su bosnjaci, a primorski su Muslimani, koji su u tom fazonu, "kakve mi imamo veze sa bosnom"....doduse ne znam kako se tu uklapa taj iz Plava,
August 2, 2025Aug 2 Apropo poreza na prihod, za UK npr. ovo je najvisi procenat, ali puno ljudi placa manje
August 2, 2025Aug 2 6 hours ago, Mel said:Ok, ali sta je osnovica za taj porez na prihod - u ino pise porez na prihod je 50%, a ja sam na bruto od 3 k imala 2 k neto. Taj bruto je ustvari 3600 k, ali svejedno. U SR prilicno slican odnos bruta i onog sto na kraju stigne kao neto.U ino je veci ako je veci prihod, a zavisi negdje i od poreske klase npr. Otprilike da su na karti naveli najvece moguce iznose po zemljama. U Srbiji svi placaju 10%.
August 3, 2025Aug 3 On 2. 8. 2025. at 12:07, onamonamo said:muslimani u CG su podeljeni na pola u popisima, ovi sandzacki su bosnjaci, a primorski su Muslimani, koji su u tom fazonu, "kakve mi imamo veze sa bosnom"....doduse ne znam kako se tu uklapa taj iz Plava,Plav i Gusinje su specifična situacija jer je većina tamošnjih slavenofonih muslimana zapravo albanskog porekla, i to relativno skorog. Po nekom automatizmu su preuzeli bošnjački identitet, ali pretpostavljam da on nije tako jak kao kod muslimana u ostatku Sandžaka.
August 4, 2025Aug 4 https://twitter.com/NatHalberstadt/status/1951636483586097242 Edited August 4, 2025Aug 4 by vememah