Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

David Bowie

Featured Replies

• 1 month later...
  • Replies 305
  • Views 37.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nisam u to vreme zvrljao po forumu, ali da pomenem prekrasnoe iskustvo od 21. avgusta prosle god. Medju prvima u svetu gledali smo Moonage Daydream, i to u IMAX bioskopu (ekran dimenzija 32 x 23 metra

• Now playing & WATCHING - veliki zvučnici/veliki ekran David Bowie – Live In New York 1997 - 50th Birthday Concert     Dejvidić - odlično raspoložen za svoj rođendan -

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Ne znaž da li je ovo bilo. Kakav smisao za humor... ....shiit has hit the fan.

Posted Images

Time Will Crawl, sa ne baš voljenog Never Let Me Down albuma nekako je setna iako zarazna pesmica. Video je oduvek bio dobar, sa divnom plesnom koreografijom koja je pratila Bowiejeve nastupe u vreme dok je bio u ljubavi sa Melissaom Hurley.

Pre tog videa, evo jednog zanimljivog snimka iste pesme koja kao da je uzeta sa probe. Bend je izvanredan (Peter Frampton,  Carlos Alomar...):

No, Bowiejevo interesovanje za koreografiju i ples nije došlo, a ni prestalo sa Harlijevom, evo nešto malo i o saradnji sa Louise Lecavalier

Sa njom je radio na Fame:

Edited by Ras

e pa kad si pomenuo petera framptona

sad moram da ga pustim

u ovo vreme sam imao 13 godina, bio je apsolutna ikona mog ranog puberteta

Svi furaju loknice :)

• 4 weeks later...
  • 10 months later...

Vrhunsko izvođenje Stay:

1 hour ago, Ras said:

Vrhunsko izvođenje Stay:

Za mene je Station To Station najbolji Bowiev lp (imam dva primerka, naše i nemačko izdanje), a najbolja pesma upravo Stay.

Sve što je uradio u periodu 1975-1980. bilo je savršeno.

1 hour ago, klimt said:

Za mene je Station To Station najbolji Bowiev lp (imam dva primerka, naše i nemačko izdanje), a najbolja pesma upravo Stay.

Sve što je uradio u periodu 1975-1980. bilo je savršeno.

Da, super je album, a  moj primerak ploče u jako lošem stanju i praktično je više i ne stavljam na gramofon. 

• 4 months later...

https://youtu.be/xxXIqK9ES0c

Sound & Vision turneja, praktično best of, snimak čitavog koncerta iz Japana (Tokyo Dome 16 May 1990) koji je pre par dana postavljen na YT.

• 2 months later...

Tony Visconti o nastanku Heathen.

Detaljnije o albumu na TheBowieBible: https://www.bowiebible.com/albums/heathen

Album sam, kao i većinu DB radova iz ovog veka pažljivije slušao i počeo da volim tek nakon njegove smrti.

Naslovna strana je apsolutno fantastična!

Bowie u sepia tonovima me blago asocira na Kraftwerk, a izgleda poput nekog ruskog imigranta iz dvadesetih godina XX veka. Narandžasta boja slova se čini kao najbolji mogući izbor za kontrast dominantnoj sivoj, a čitav natpis, zbog pravih uglova u oba h, u jednom n i u a, koje je kao da je ispisano sa greškom, izgleda naglašeno pravilne geometrijske forme.

heathen.jpg

Btw, fotografija Nicka Cavea na unutrašnjem omotu za Wild God me na izvestan način asocira na fotografiju sa naslovnice za Heathen, iako, rekao bih direktnih sličnosti baš i nema:

Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God - LP Vinyl Record - NM/NM

I mene ova slika Cavea asocira na Heathen ali sam mislila da je to samo moj trip. Sada kad sam videla ovaj post, uporedila sam, kaže AI da je very likely the same person. )

Comparison.png

Dva genija, obožavam i jednog i drugog.

Ali ipak, nikada niko i nigde neće dostići Bowie-a, nešto tako jedinstveno dešava se samo jednom.

• 2 months later...

St Vincent odlična u epizodi Young Americans:

Mogla je i gitare da se lati 👎 Inače super ❤️

7 hours ago, bios said:

Mogla je i gitare da se lati 👎 Inače super ❤️

Da, ume ona sa gitarom, ali mislim da je YA već dovoljno zahtevna za vokalnog interpretatora, da bi se još opteretio i sviranjem. Btw gitarista benda je odradio izvanredan posao.

• 4 weeks later...

Bowie je rođen i umro u januaru. Otud i brojni tribjut projekti koji iskaču sa svih strana. Ovo je prigodan video ARTE Concert YT kanala,koji je u skladu sa svojim programskim opredeljenjem okupio i objavio par živih izvođenja:

Malo sam se i mrštio, ali na kraju ipak nekoliko zadovoljavajućih snimaka. Meni se dopadaju pojednostavljene direktne verzije Lets Dance (Jeanne Added) i Starman (The Divine Comedy), zatim i The Man Who Sold the World (Yasmine Hamdan).

Zanimljiva je i Ana Calvi sa svojom verzijom Sound and Vision, ali ona ipak iz te pesme oduzima ono ovozemaljsko, ekstatično, a što mislim da je u ovoj pesmi podjednako bitno kao i ono neuhvatljivo. U svojoj glavi beskrajno puta sam čuo Sound and Vision i najčešće bih završio zatvoren u tim lupovima potpuno odvaljen od realnosti. Mačak u čizmama:

Edited by Ras