hazard Posted October 12, 2015 Posted October 12, 2015 Za hr je spominjao ja mislim Državni arhiv Hrvatske ili tako nešto
hazard Posted October 12, 2015 Posted October 12, 2015 E da, zanima me koliko je koristio Ljubu Dimića?Ljubi se zahvaljuje u predgovoru. Fusnote nisam čitao detaljno, eno Manc ih ima za prvi deo o 20tim pa nek kaže
hazard Posted October 12, 2015 Posted October 12, 2015 Iz kog arhivskog materijala :D pročitao sam ovaj deo o 20-tim (zahvalan :) ) errrm, čovek je realno prepisao Banca, dodao malo Gligorijevića i Biondicha i začinio Goldsteinom. Za tu dekadu ima maksimum 20-25 dokumentarnih izvora, a od toga pola britanskih u kojima je, pošto znam te papire, baš onako udarnički čeripikovao ono što mu treba za (hipo)tezu. Iznervirao je 1 mene koji generalno mislim da su radikali i Pašić usrali motku 20-tih više nego bilo ko drugi. Verujem da će uskoro izaći oštra recenzija u jednom našem časopisu koji izlazi na engleskom a verujem da ne bi imali ništa protiv i da je sam napišeš
Dr Arslanagić Posted October 12, 2015 Author Posted October 12, 2015 hehe amater. komunisti su u Hrvatskoj većinu građe iz perioda SHS/KJ prebacili u ono što se tada zvalo Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske, gde su je dalje klasifikovali. Tamo imaju tone i tone materijala, najviše o HSS ali i o radu okružnih, banovinskih, lokalnih, policijskih i drugih vlasti.
Dr Arslanagić Posted October 12, 2015 Author Posted October 12, 2015 Ljubi se zahvaljuje u predgovoru. Fusnote nisam čitao detaljno, eno Manc ih ima za prvi deo o 20tim pa nek kaže Mnogi izbegavaju Ljubine knjige, ako ih je koristio, + za njega. Ovo je knjiga koju svi trebaju da imaju doma.
MancMellow Posted October 12, 2015 Posted October 12, 2015 (edited) Kao šti rekoh drugi deo je ,,meso" knjige, ovo o 20tim je samo preprič kao što kažeš. U 2. delu vadi te stvari iz policijskih arhiva itd. a pa dobro, ko sto znas to nisam citao tako da o tome ne mogu da se izjasnjavam. at Arbeit - koristio je za 20-te godine na dva mesta. na jednom mestu kulturnu politiku i na jednom mestu "udzbenik" Edited October 12, 2015 by MancMellow
Њујоркер Posted October 13, 2015 Posted October 13, 2015 Mnogi izbegavaju Ljubine knjige, ako ih je koristio, + za njega. Ovo je knjiga koju svi trebaju da imaju doma. Jes vala, ene mi ih u Valjevu...
Pontijak Posted October 13, 2015 Posted October 13, 2015 na primeru Sokola i kasnije Orlova (katoličkog pandana Sokolima) i auuuu ako za ovo saznaju nase patriote fudbalski navijaci
hazard Posted October 13, 2015 Posted October 13, 2015 i ja sam se iznenadio citajuci knjigu :D bas me zanima otkud su se bas nazvali orlovi
Pontijak Posted October 13, 2015 Posted October 13, 2015 (edited) i ja sam se iznenadio citajuci knjigu :D bas me zanima otkud su se bas nazvali orlovi kako bilo, sada neki novinski naslovi postaju jasniji Edited October 13, 2015 by Pontijak
Dr Arslanagić Posted October 13, 2015 Author Posted October 13, 2015 Orlovi su bukvalno antisokoli, povezani sa Katoličkom akcijom, koja je najviše bušila i rovarila kod katolika bivše KuK monarhije.
MancMellow Posted October 13, 2015 Posted October 13, 2015 (edited) Prvo su Blera uzeli iz naručja slatkog protestantizma, sad hoće i njega :( Edited October 13, 2015 by MancMellow
Lord Protector Posted October 13, 2015 Posted October 13, 2015 Orlovi su bukvalno antisokoli, povezani sa Katoličkom akcijom, koja je najviše bušila i rovarila kod katolika bivše KuK monarhije. Kakvu je integralno jugoslovenstvo imalo šansu nasuprot Katoličke akcije, Ivana Merza i ostalih?
Dr Arslanagić Posted October 13, 2015 Author Posted October 13, 2015 Zanimljivo pitanje. Rekao bih da su za Hrvate to bila dva politička ekstrema, dok je u sredini stajao nacionalni i socijalni populizam HSS koji je imao podršku 75% naroda. O integralnom jugoslovenstvu imam i sam veoma pomešana osećanja i mišljenja.
Tribun_Populi Posted October 14, 2015 Posted October 14, 2015 Ja ga smatram neizvodljivim. Mislim da nije bilo šanse da posle rata na suprotnim stranama, kulturoloških razlika itd. i pored naklonjenosti elita iz svih krajeva jugoslovenskoj ideji (doduše, uglavnom federalnoj na zapadu) integralno jugoslovenstvo uopšte zaživi kao koncept sve i da je nacionalna ikonografija bila etnički neutralna, a ne dominantno srpsko-srbijanska. Ipak se radilo o već uobličenim nacijama. Neka od onih vajmarskih formi u jeku rasprave o Ustavu KSHS 1919-21. je bila pravo rešenje, nekakva blagovremena britanizacija Jugoslavije.
Recommended Posts