radnik Posted July 29, 2015 Posted July 29, 2015 Rajka je sigurno u pravu, od prve do poslednje reci...a teachera bas najbolje ne razumem sta pokusava da izracuna. Ona verovatnoca 1/39 x 1/35 se odnosi samo na to da ce na ekranu biti napisan tacno odredjeni random loto broj i da ce onda biti i izvucen, a ne znam koga to interesuje da racuna u ovom slucaju? teacher racuna sledece: sedimo gledamo loto i znamo 100% da ce izmedju cetvrtog i petog broja upisivac upisati pogresan broj. koja je verovatnoca da ce to biti bas broj 21 (1/39), a da ce peti broj biti bas taj isti koji je pogresno upisan (1/35). Ukupna verovatnoca je 1/39*1/35. Moze? :)
az67 Posted July 29, 2015 Posted July 29, 2015 (edited) teacher racuna sledece: sedimo gledamo loto i znamo 100% da ce izmedju cetvrtog i petog broja upisivac upisati pogresan broj. koja je verovatnoca da ce to biti bas broj 21 (1/39), a da ce peti broj biti bas taj isti koji je pogresno upisan (1/35). Ukupna verovatnoca je 1/39*1/35. Moze? :) Razumeo sam to, zato i napisah "...to je verovatnoca da ce biti napisan tacno odredjeni random broj i da ce onda biti i izvucen, a ne znam koga to interesuje da racuna u ovom slucaju" Ovo "sta pokusava da izracuna" na pocetku se pre odnosilo na: "a cemu sluzi to sto racuna, ako zaista to racuna" Edit: Ostaje mi za objasnjenje, a zasto to racuna? Edited July 29, 2015 by az67
radnik Posted July 29, 2015 Posted July 29, 2015 da slazem se, ne sluzi nicemu ovde, samo sam konkretizovao tvoj random broj sa 21 posadio nas pred TV i napisao postavku zadatka (koju si ti ustvari uradio, ako stitis autorska prava :P ) gde bi ticerov odgovor bio tacan. Jos jednom, ovde ne sluzi nicemu :)
Prokleto Djubre Posted July 29, 2015 Posted July 29, 2015 Mislim da ste ucitali previse matematike a premalo zivota u Srbiji. Nije pitanje da li se isplati lutriji da namesta, pitanje je da li je neki orangutan koji je dobio priliku da kontrolise to mogao da smisli bolji nacin da corne neki dinar. To je kao planeta majmuna, oni su se digli, dobili neki minimum inteligencije, ljudi vise nema i sad oni pokusavaju da skontaju kako da koriste sve te silne stvari koje su ostale u amanet iz nekada velike civilizacije. U vecini slucajeva, jedino sto im pada na pamet je da seru u ves masine jer ne znaju sta drugo da rade s rupom u toj spravi. Tako i ovo, Djuka moze krasti jedino ako to ukljucuje ceduljicu i lika koji to prepisuje u ekran. Prosto, evoluciono niza bica su dosla u moc i sada pokusavaju da shodno svom nivou maksimalno uzmu sta se moze uzeti. Ovo je maksimum, ovako izgleda kad oni igraju igre koje su smislili ozbiljniji od njih.
Timmy Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 (edited) Slušajte Rajku, sve lepo i precizno objašnjava. Verovatnoca je jednostavnija nego što se čini :) A nek sam budala, ali ja verujem da je ovo bio običan zajeb tog što ukucava. A da posle nisu imali sreće kad se izvukao baš taj broj. Ne mislim da se loto ne namešta, ali verujem da to sigurno ne ide ovako kako sad svi misle. Edited July 30, 2015 by Timmy
JozoMujica Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 U vecini slucajeva, jedino sto im pada na pamet je da seru u ves masine jer ne znaju sta drugo da rade s rupom u toj spravi.
Muwan Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Ne mislim da se loto ne namešta, ali verujem da to sigurno ne ide ovako kako sad svi misle. Naravno da se Loto ne namešta ovako kako su ga radikalski imbecili namestili. Djubre je objasnilo celu stvar u svom genijalnom postu.
MayDay Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Rajka je sigurno u pravu, od prve do poslednje reci...a teachera bas najbolje ne razumem sta pokusava da izracuna. Ona verovatnoca 1/39 x 1/35 se odnosi samo na to da ce na ekranu biti napisan tacno odredjeni random loto broj i da ce onda biti i izvucen, a ne znam koga to interesuje da racuna u ovom slucaju?Slažem se.
Caligula Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Mislim da ste ucitali previse matematike a premalo zivota u Srbiji. Nije pitanje da li se isplati lutriji da namesta, pitanje je da li je neki orangutan koji je dobio priliku da kontrolise to mogao da smisli bolji nacin da corne neki dinar. To je kao planeta majmuna, oni su se digli, dobili neki minimum inteligencije, ljudi vise nema i sad oni pokusavaju da skontaju kako da koriste sve te silne stvari koje su ostale u amanet iz nekada velike civilizacije. U vecini slucajeva, jedino sto im pada na pamet je da seru u ves masine jer ne znaju sta drugo da rade s rupom u toj spravi. Tako i ovo, Djuka moze krasti jedino ako to ukljucuje ceduljicu i lika koji to prepisuje u ekran. Prosto, evoluciono niza bica su dosla u moc i sada pokusavaju da shodno svom nivou maksimalno uzmu sta se moze uzeti. Ovo je maksimum, ovako izgleda kad oni igraju igre koje su smislili ozbiljniji od njih. A nek sam budala, ali ja verujem da je ovo bio običan zajeb tog što ukucava. A da posle nisu imali sreće kad se izvukao baš taj broj. Koja je verovatnoca da se 1) prvi put u par desetina godina zajebe u kucanju 2) i da bas tad sledeca loptica bude ona koju je kucao? Veca je verovatnoca da dobijes sedmicu.
Krampa Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Mislim da ste ucitali previse matematike a premalo zivota u Srbiji. Nije pitanje da li se isplati lutriji da namesta, pitanje je da li je neki orangutan koji je dobio priliku da kontrolise to mogao da smisli bolji nacin da corne neki dinar. To je kao planeta majmuna, oni su se digli, dobili neki minimum inteligencije, ljudi vise nema i sad oni pokusavaju da skontaju kako da koriste sve te silne stvari koje su ostale u amanet iz nekada velike civilizacije. U vecini slucajeva, jedino sto im pada na pamet je da seru u ves masine jer ne znaju sta drugo da rade s rupom u toj spravi. Tako i ovo, Djuka moze krasti jedino ako to ukljucuje ceduljicu i lika koji to prepisuje u ekran. Prosto, evoluciono niza bica su dosla u moc i sada pokusavaju da shodno svom nivou maksimalno uzmu sta se moze uzeti. Ovo je maksimum, ovako izgleda kad oni igraju igre koje su smislili ozbiljniji od njih. True! Mada ko igra te gluposti nije ni zasluzio bolje neg da ga jebu orangutani
az67 Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Koja je verovatnoca da se 1) prvi put u par desetina godina zajebe u kucanju 2) i da bas tad sledeca loptica bude ona koju je kucao? Veca je verovatnoca da dobijes sedmicu. Kad se vec desilo 1 (a moglo je da se desi bilo kada u par desetina godina, eto, desilo se sada), verovatnoca da se tada desi 2 je 1/35. Ono sto ti hoces da izracunas je verovatnoca da ce se na izvlacenju tacno odredjenog datuma (npr. 28. jula 2015) dogodi greska u kucanju i da se bas tada izvuce ta pogresno otkucana kuglica. Verovatnoca za to je npr. 1/2000 (npr, verovatnoca greske u kucanju ili stavi koliko god hoces, 1/1000 ili 1/ 100000) x 1/35 = 1:70000 (1:35 hiljada ili 1:3.5 miliona uz druge pretpostavke). Dakle, verovatnoca da ce se bas 28. jula desiti ovo sto se dogodilo bila je 1:70 hiljada, ali to nije ono sto nas interesuje. Ono sto je jedina tacna verovatnoca u ovom slucaju je 1/35.
ToniAdams Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 True! Mada ko igra te gluposti nije ni zasluzio bolje neg da ga jebu orangutani moji zubari zapoceli karijeru tako sto je njen caca zabo 7 i otvorio im ordinaciju
Ariel Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 :D pa nije baš da sad to znači da postoji 97% šanse da je nameštaljka, nego neka nepoznata mala šansa, dok je ovo manje-više jedino za šta možemo da se sa nekom sigurnošću uhvatimo. KAD ONO
Muwan Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 (edited) Kad se vec desilo 1 (a moglo je da se desi bilo kada u par desetina godina, eto, desilo se sada), verovatnoca da se tada desi 2 je 1/35. Ono sto ti hoces da izracunas je verovatnoca da ce se na izvlacenju tacno odredjenog datuma (npr. 28. jula 2015) dogodi greska u kucanju i da se bas tada izvuce ta pogresno otkucana kuglica. Verovatnoca za to je npr. 1/2000 (npr, verovatnoca greske u kucanju ili stavi koliko god hoces, 1/1000 ili 1/ 100000) x 1/35 = 1:70000 (1:35 hiljada ili 1:3.5 miliona uz druge pretpostavke). Dakle, verovatnoca da ce se bas 28. jula desiti ovo sto se dogodilo bila je 1:70 hiljada, ali to nije ono sto nas interesuje. Ono sto je jedina tacna verovatnoca u ovom slucaju je 1/35. Ako druga verovatnoća (1/35 da bude izvučen broj 21) vuče svoju postavku iz prve (pogrešno ukucan broj 21), kako se one mogu posmatrati odvojeno? Da je operater greškom ukucao 17 pa posle toga iz bubnja izašao 21, onda bi greška bila irelevantna. Onog trenutka kada je izašao isti broj koji je on greškom uneo, ta greška je retroaktivno postala relevantna za dalja dešavanja. Drugim rečima, radikalima je uspelo da se vrate u budućnost :D Kada bi npr. operater u svakom izvlačenju iz nekog zezanja unapred "pogađao" sledeći broj i ispisivao ga na ekranu, onda bi verovatnoća pogotka bila 1/35. Ali operater to ne radi u svakom izvlačenju nego jednom u životu. Nema hiljadu pokušaja da mu se ostvari tih 1/35 nego samo jedan pokušaj. Edited July 30, 2015 by beowl
Recommended Posts