Jump to content
IGNORED

Srbi i Srbijanci, još jedna od onih rasprava

stoka

Recommended Posts

Posted

Ali i u samoj Boki postoje znacajne kulturne i istorijske razlike. HN je bio pod Turcima (i jedno vreme mozda njihov najvazniji jadranski grad), Kotor nikad, ni dana. Onda, razlika u geografskoj distanci pre ujedinjenja sa CG je bila bas velika. A sve to cini da su onda danas u Kotor jaci i katolicki i crnogorski element. A najzanimljivije mi je da dva grada ne spadaju cak ni u istu grupu stokavskih dijalekata, HN je istocnohercegovacki, Kotor zetski.

Posted
17 hours ago, Filozof manijak said:

Moj brat je bio doveo snajku iz nekog sela pored Vlasotinca, koja me jednom pitala "(Ka)kvo rabotiš?"

Ja mislio da me pita nešto na bugarskom.

Rosuljku oženio :rolleyes:

Posted

NIje to dugo potrajalo :D

nepremostive razlike bejahu 

Posted
3 minutes ago, Filozof manijak said:

nepremostive razlike bejahu 

Pazi, dva grada na jedva 20 km udaljenosti, pa se ne mirišemo mnogo. I nije to ona tradicionalna srpska komšijska surevnjivost, čačak-užice klase. Ovde je razlika i u dijalektu i u mentalitetu. 

Posted (edited)
2 hours ago, Kampokei said:

Ali i u samoj Boki postoje znacajne kulturne i istorijske razlike. HN je bio pod Turcima (i jedno vreme mozda njihov najvazniji jadranski grad), Kotor nikad, ni dana. Onda, razlika u geografskoj distanci pre ujedinjenja sa CG je bila bas velika. A sve to cini da su onda danas u Kotor jaci i katolicki i crnogorski element. A najzanimljivije mi je da dva grada ne spadaju cak ni u istu grupu stokavskih dijalekata, HN je istocnohercegovacki, Kotor zetski.

I istorijski je odvajkada bila razlika.

Kotor je statutarni pomorsko-trgovački grad-država, kao i Dubrovnik u srednjem veku s kojim su se mrzili, samo što je za čitavo postojanje srpskih srednjovekovnih država bio sufragan njima, i davao visoke dvorske činovnike (čuveni Nikola Buća, veliki logotet cara Dušana) a posle priznavao mletačku vlast. I bio u opakom ratu s Dubrovčanima, koji nikada nisu priznavali srpsku već ugarsku vlast, i Mlečani im bili smrtni neprijatelj. 

H. Novi je kao grad Novi sagradio kralj Tvrtko Kotromanić, kao župski trg župe Dračevice u zemlji Travuniji, kad ju je prisajedinio svojoj državi pošto je zajedno s knezom Lazarom sjebo podrinjsko-trebinjskog vojvodu Nikolu Altomanovića (Vojinovića) i podelili njegove zemlje, krajem XIV stoleća. S namerom da svojoj (bosanskoj) državi obezbedi luku i trg za trgovinu solju. Stanovništvo mu je odvajkada bilo pravoslavno, jer je takva bila i okolina (i Konavle). U vreme hercega Šćepana i njegovog velikog vojvodstva (Hercegovine) je postao Herceg-Novi. 

Istorijska granica između Hercegovine/Travunije i Zete je Risan. 

Edited by Tribun_Populi
  • +1 1
Posted
16 hours ago, Mos said:

Ne da diraš Torlaci, ima dignem ceo Stogazovac, Šestigabar i Belipotok oma na vas Vla’e sve sdrugo brdo :mad:

Pirot?

Posted
37 minutes ago, Mel said:

Pirot?

Stogazovac beše kod Boljevca ?

Posted

To se u narodu vika Torlačija  :D

Posted
11 minutes ago, Filozof manijak said:

To se u narodu vika Torlačija  :D

Samo ne znam kom je idijotu palo na pamet da čitav potez od Prizrena do Negotina ugura u jedan dijalekt, i da ga nazove torlačkim, kad su tu lagano tri različita dijalekta. Za pojam Torlak ni u Pirotu ne znaju, iako govore isti dijalekt kao u Knjaževcu.

Posted

Mene zanima gde se Svrljig svrstava?

Posted
Just now, Filozof manijak said:

srbija

• Haha 1
Posted
1 minute ago, Filozof manijak said:

Negde između. Poseban dijalekt, svrljiško-zaplanjski, blagi prelaz između južnomoravskog u šopski (timočko-lužnički iliti torlački).

Posted
3 minutes ago, Tribun_Populi said:

Samo ne znam kom je idijotu palo na pamet da čitav potez od Prizrena do Negotina ugura u jedan dijalekt, i da ga nazove torlačkim, kad su tu lagano tri različita dijalekta. Za pojam Torlak ni u Pirotu ne znaju, iako govore isti dijalekt kao u Knjaževcu.

Nisam znala da Knjazevac ima isti dijalekt kao Pirot.
Ali - nije li goranski takodje cisti torlacki?

Posted
Just now, Mel said:

Nisam znala da Knjazevac ima isti dijalekt kao Pirot.
Ali - nije li goranski takodje cisti torlacki?

Bože me sačuvaj. Goranski je skoro makedonski.