Jump to content
IGNORED

Kolumnistička lupetanja

Turnbull

Recommended Posts

Kill me. Kill me now.

Зоран Ћирјаковић Идеологија здравог разумаЧак и ствари који нам делују сасвим здраворазумске или као израз нормалности често имају моћну – и потенцијално опасну – идеолошку димензијуzoran-cirjakovic.jpgРатови су овде одавно завршени, али борбе се воде на све више фронтова. Минијатурне армије намргођених бораца за многобројна права и велике истине обично немају много савезника, али имају заједничког непријатеља – идеологију.Подмладак једне странке тако је саопштио да нема ништа против хомосекcуалности, али се противи да младима идеологија хомосексуализмабуде „сервирана као нешто добро и позитивно”. У другом политичком рову укопали су се они који тврде да је светосавље „идеологија изграђена на фузији цркве, државе и нације” и да представља „најјачи извор нетолеранције у српском друштву”.Идеологија је постала ружна реч, етикета која се лако лепи на неистомишљенике. Многи покушавају да се ослободе те стигме. Мирнес Ковач, политички аналитичар из Сарајева, пише тако да се исламу „намеће лудачка кошуља радикалне и милитантне идеологије”. Ипак, има и оних који верују да још увек постоје добре идеологије. „Једина и главна идеологија данас јестекако људима обезбедити посао и да нормално живе”, изјавио је Млађан Динкић.Али бивши министар је само један од овдашњих добрих „ђака” славне британске политичке учитељице. Маргарет Тачер је дала најзаводљивију дефиницију идеологије не само свих наших постпетоктобарских влада већ и скоро свих влада у данашњем свету – „не постоји алтернатива”. Њени непријатељи су то назвали „зомби идеологијом”. Никада раније једна визија није толико умртвила људску имагинацију као тржишни фундаментализам који је Гвоздена Леди инаугурисала као и даље обавезни део програма свих партија које у Европи имају шансу да дођу на власт.Рат против идеологије се ове јесени разбуктао широм света. Барак Обама тврди да се бори против „идеолошких захтева” републиканаца. Владимир Путин је дигао глас против идеологије „америчке изузетности”, империјалистичког креда које у САД постоји у две, наравно идеолошке, верзије. Десничари сматрају да је Бог изабрао Америку, док левичари верује да су носачи авиона и беспилотне летилице либералне суперсиле заменили доброг,али некако малаксалог Бога.Најгоре ипак пролазе идеологије којима је додат префикс „нео”. Чак и многи либерали који верују да конзерватизам и није толико лош сматрају да је неоконзерватизам страшан. Све је више и идолопоклоника либерализма који се згражавају на сам помен неолиберализма.Предметак „нео” је и код нас заменио негативне суперлативе. Прошле недеље је једна београдска експерткиња пораст насиља у школама довела у везу спојавом „неонационализма”. Многи урбани пуританци верују да је фолк, ипак, у реду, али да неофолк представља врхунско зло.Док је додатак „нео” остао црвена марама која привлачи одијум интелектуалних предузетника, префикс „пост” је постао својеврсни идејни тефлон – чак се и аргументоване, заслужне критике на њега тешко лепе. Зато се та етикета често качи на сумњиве пројекте и визије које нам се сугеришу као добре или неутралне, наводно постидеолошке.Многима је тешко да прихвате да у говоруо идеологији данас нема невиних. Како рече Луј Алтисер, велики француски (пост)марксиста, „идеологија нема спољашњост”. Из ње се више не може изаћи. Чак и ствари који нам делују сасвим здраворазумске или као израз нормалности често имају моћну – и потенцијално опасну – идеолошку димензију.Да идеологија ништа не оставља по страни може се илустровати и на примеру геј права. У Немачкој и Холандији однедавно се појавио „хомонационализам”, како је Џасбир Пуар, професорка родних студија на Ратџерс универзитету, назвала појаву да већу инклузију прати повећавање броја припадника геј популације који изражавају екстремистичке и шовинистичке ставове према заједницама које сматрају нетолерантним. Нажалост, и код нас речник неких бораца за ЛГБТ права све чешће подсећа на ружан говор мржњом набијених хомофоба.Веровање да је по многим важним политичким питањима могуће заузети објективан или научни став представља опасну заблуду. Није реч само о томе да наше схватање рационализујемо као истину, промишљену и софистицирану мисао, а туђе као безумље плаћеника или лоших људи хипнотисаних (злим) идеологијама.Идеологија здравог разума омогућава и да покушаји разумевања супротних ставова буду олако дисквалификовани као оправдавање насиља, што укида чак и саму могућност дијалога о многим важним питањима. Зато наш „здрав разум”лако постане опасна идеологија, подмукли непријатељ покушаја да окончамо бар неке од исцрпљујућих политичких ратова.Факултет за медије и комуникацијеЗоран Ћирјаковић
  • Replies 549
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

91

• gospa buba

26

• kim_philby

21

• bergasa19

20

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pa šta si očekivao od kreatora "staljinističkog liberalizma"...Ovo bi moglo i na dnevnog tupana, ima previše gluposti

Edited by MancMellow

Pa to. Ako ih ne zaustavimo počeće da biju ko zna koga. Bolje na vreme to...ja samo mogu da zamislim kakvu kašu u glavi ovakvi tekstovi prave za bar 70% stanovništva. Čovek predaje negde, uzima primere iz dela nekih stranih profesora na nekim univerzitetima, poziva se i na neke post-marksiste, mora da je to nešto pametno... Uglavnom, da skratimo, nije tolika frka ako biju pedere, a ako ih ne biju - pa šta onda 'oće, da oni biju druge? Zdrav razum rules.

Tačno tako. Kao čitao je neke knjige, razbacuje se imenima, ali kakva kaša u glavi, bobe mili.I naravno, njegova pozicija je fanatizam zdravog razuma, a teorija mu služi ne da bilo šta razume, nego samo da podupre unapred izabrane zaključke srpskog evrimena.

To je fanatizam zdravog razuma u koloni koju vode na streljanje. Imaš one koji su razumni i koji znaju da imaju još vremena za poslednje misli, a možda se i nešto desi, uvek ima vremena dok si živ. A imaš i one nerazumne koji pokušavaju da otmu pušku ili da pobegnu...budale, sve će ih pobiti. Naravno, on niti je u koloni, niti je sprovodi. Nego, prosto apeluje na "zdrav razum".

Edited by MancMellow

cirjakovic je daleko opasniji & ludji nego neki muceni dnevni tupan. ja sam nedavno imao prilicno zestoku raspravo oko njegovog teksta u vremenu o novaku djokovicu koji je izazvao odusevljenje medju nekim mladim, i mislio sam, pametnim ljudima. jednostavno im je zvucao 'ispravno'.tamo, u tom tekstu, je izneo tvrdnju da hanekeov film bela traka nudi pricu o cistom zlu, cisteci ga od supstance nemacke kulture, dok film lazara stojanovica i pawela pawlikovskog serbian epics primer esencijalizacije zla koje se lepi celoj srpskoj kulturi. e sada, na stranu sto poredi igrani film iz 2009 o nemackoj pred prvi svetski rat i dokumentarni film koji nastaje u hodu na srpskoj strani rata 1992. godine (ukljucujuci cuvenu scenu kada radovan karadzic vodi edicku limonova da puca po sarajevu) vec zapravo i uzasno laze. naime podnaslov hanekeovog filma je eine deutsche kindergeschichte sto ce reci 'nemacka prica za decu'. to sto njegov film izvlaci jasnu vezu izmedju lokalnog i univerzalnog ne znaci da abolira nemacku kulturu vec naprotiv tvori platformu za kritiku kulture uopste.a cirjakovic o filmu koji ima podnaslov nemacka prica za decu kaze sledece

Sve u vezi s dehumanizacijom i zlom u Hanekeovom filmu je univerzalno, nešto što je moguće uvek i svuda. "Kad masa pati, ona se drage volje hvata ideologije kao slamke spasa", kako je to formulisao filmski kritičar Aleksandar Radovanović. Haneke nam predstavlja zlo koje je vanvremensko i vanprostorno – u njemu nema ničeg istinski nemačkog, kulturalno specifičnog. "Šta je ušlo u vas?", pita se u filmu jedna nemačka majka suočena sa morbidarijama uokvirenim kao "muška dominacija začinjena sa malo ružne psihologije".
niceg osim podnaslova, tipicnog nemackog sela, puritanskog pastora koji primenjuje metode srebera seniora fizickog kaznjavanja dece & specificnog spoja nauke i feudalizma. jebote!i ja to skrenem paznju toj deci da ovaj jede govna i da zapravo ne bi smeo da pise o filmu posto je totalni duduk za to, a oni meni odgovore da je on antiglobalista a da sam ja odnarodjena inteligencija koja se ponasa patronizujuce. pa jebiga naravno da im popujem kada se zaglupe ovim budalastinama.a inace pawlikowski o svom filmu na imdbu kaze:
In this documentary, set in Bosnia during the war, Pawlikowski steers clear of the usual cliches of war reporting. He takes on a more anthropological perspective relying not on commentary but on the power of images: a mass baptism before the final battle, the bizarre antics of the remaining members of the Karadjordje dynasty and the tribal chants of Serbian peasant/soldiers at the front line. The result is more universal enquiry into the nature of the nation state and the ethnocentric view of the world.
znaci srbi kao polazna tacka ka necemu sto je univerzalno zlo bas kao i vristanje 'USA, USA' u noci kada je osama popio metak. ali jebiga nije ciri cilj da se bavi filmom ili problemima reprezentacije u masovnim medijima vec mu je cilj da odbrani srpstvo pa je sasvim logicno da je dosao do tacke u kojoj homoseksualci ugorzavaju srbe svojim agresivnim homonacionalizmom.
cirjakovic je daleko opasniji & ludji nego neki muceni dnevni tupan. ja sam nedavno imao prilicno zestoku raspravo oko njegovog teksta u vremenu o novaku djokovicu koji je izazvao odusevljenje medju nekim mladim, i mislio sam, pametnim ljudima. jednostavno im je zvucao 'ispravno'.tamo, u tom tekstu, je izneo tvrdnju da hanekeov film bela traka nudi pricu o cistom zlu, cisteci ga od supstance nemacke kulture, dok film lazara stojanovica i pawela pawlikovskog serbian epics primer esencijalizacije zla koje se lepi celoj srpskoj kulturi. e sada, na stranu sto poredi igrani film iz 2009 o nemackoj pred prvi svetski rat i dokumentarni film koji nastaje u hodu na srpskoj strani rata 1992. godine (ukljucujuci cuvenu scenu kada radovan karadzic vodi edicku limonova da puca po sarajevu) vec zapravo i uzasno laze. naime podnaslov hanekeovog filma je eine deutsche kindergeschichte sto ce reci 'nemacka prica za decu'. to sto njegov film izvlaci jasnu vezu izmedju lokalnog i univerzalnog ne znaci da abolira nemacku kulturu vec naprotiv tvori platformu za kritiku kulture uopste.a cirjakovic o filmu koji ima podnaslov nemacka prica za decu kaze sledeceniceg osim podnaslova, tipicnog nemackog sela, puritanskog pastora koji primenjuje metode srebera seniora fizickog kaznjavanja dece & specificnog spoja nauke i feudalizma. jebote!i ja to skrenem paznju toj deci da ovaj jede govna i da zapravo ne bi smeo da pise o filmu posto je totalni duduk za to, a oni meni odgovore da je on antiglobalista a da sam ja odnarodjena inteligencija koja se ponasa patronizujuce. pa jebiga naravno da im popujem kada se zaglupe ovim budalastinama.a inace pawlikowski o svom filmu na imdbu kaze:znaci srbi kao polazna tacka ka necemu sto je univerzalno zlo bas kao i vristanje 'USA, USA' u noci kada je osama popio metak. ali jebiga nije ciri cilj da se bavi filmom ili problemima reprezentacije u masovnim medijima vec mu je cilj da odbrani srpstvo pa je sasvim logicno da je dosao do tacke u kojoj homoseksualci ugorzavaju srbe svojim agresivnim homonacionalizmom.
Pa to ti pričam, on neukima može da zvuči kao neko ko zna o čemu priča, a u stvari nastavlja gde je Antonić stao. On je bukvalno Antonić umesto Antonića, koji već odavno ne može da se predstavlja kao nepristrasni analitičar.
Pa to ti pričam, on neukima može da zvuči kao neko ko zna o čemu priča, a u stvari nastavlja gde je Antonić stao. On je bukvalno Antonić umesto Antonića, koji već odavno ne može da se predstavlja kao nepristrasni analitičar.
Da se ne zezamo, Antonic je nedostizan san za ljude poput Cirjakovica.