Venom Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 Citajuci ovu temu, moze samo da se zakljuci da je sve velika slucajnost. Tako se adamu nije potrefilo, ali Leia-i jeste da joj se svi licni prioriteti 100% poklapaju sa drustvenim ocekivanjima. Link to comment
Takeshi Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 malo je banalno, ali ovih dana su politicari pomenuli da najavljeno smenjenje penzija preko 25000 nece zahvatiti 60% penzionera. pa odnos sa roditeljima u srbiji ima potpuno drugaciju dimenziju od izbota stila zivota. Link to comment
Leia Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 mislim da pocinjemo da se razumemo u okviru ove briljantne metafore sa jabukama. kotarica, dakle, uvek postoji. naravno draga, samo neko i sam svoju dizajnira i isplete :) i stvarno mi nije cilj da ovde nerviram namenskog i slicne, al mi fakat nije jasno cemu potreba da se toliko nasrce na nekog samo zato jer ne misli isto kao vecina. prEtisak, to je! :D Link to comment
Leia Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 ali Leia-i jeste da joj se svi licni prioriteti 100% poklapaju sa drustvenim ocekivanjima. slabo ti to citas :D Link to comment
Sestre Bronte Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 (edited) sloboda u i sloboda od, meh ako se uklapaš imaš slobodu u, a ako se ne uklapaš, možeš sebi da priuštiš najčešće slobodu od malo mi deluje beznadežno ulaženje u detaljniju diskusiju, pomalo se ovde prepliću pritisci sredine, pa onda obaveze različite, tipa onih prema pokolenjima pre i posle tu je dobra primedba koju je dao g. Takeshi nema uvek izbora, a ne lako je otkačiti pritiske nekih beznačajnih bez kojih je lako na razne načine, ili urediti život kako je opisao g. Đorđe ja sam uredio poprilično pustinjački svoj život zbog raznih očekivanja i pritisaka, pa sam završio na internet forumu, kao i svaki otpadak društva ali bvaćo Svbi i sestve Svpkinje, da li je to ono što želimo? Edited October 27, 2014 by Braća Strugacki Link to comment
Leia Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 malo je banalno, ali ovih dana su politicari pomenuli da najavljeno smenjenje penzija preko 25000 nece zahvatiti 60% penzionera. pa odnos sa roditeljima u srbiji ima potpuno drugaciju dimenziju od izbota stila zivota. u stvari je ovo genijalan plan za postizanje apsolutne kontrole u drustvu i ubijanje svakog otpora autoritetu, koji krece vec iz najblizeg okruzenja pa se onda lako protegne do vrha. mladi koji nemaju sansu da se osamostale su bukvalno zivi sahranjeni, vec imamo masovno zombije od 40tak godina koji nikada nisu bili zaposleni kontinuirano neko ozbiljno vreme i kojima je normalno da zive od roditeljske penzije, koji ne znaju sta znaci platiti svoj racun. cista patologija imho Link to comment
Sestre Bronte Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 zar to nije baš suprotno, mizerne penzije ne mogu nikog da izdržavaju, pa teraju mlađe da dodaju neki svoj dinar preko Link to comment
Leia Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 zar to nije baš suprotno, mizerne penzije ne mogu nikog da izdržavaju, pa teraju mlađe da dodaju neki svoj dinar preko pa, trebalo bi da bude tako, ali - nemoj ti sine da se mucis ucio si skole neces valjda sad da radis nesto sto ti je ispod casti ne isplati ti se da poderes cipela za tih 200€ plate zasto da se zlopatis dok sam ja ziv/a (a ionako planiram da zivim 170 godina) i tako... Link to comment
đorđe geprat Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 aj da se ne bavimo lejom nego temom. mislim da je korisno konstatovati da su ocekivanja drustva od ljudi (starih i mladih) razlicita ovde i na zapadu, pa da podjemo odatle. niko tu nije u pravu ili krivu. baj d vej kako vi to opisujete meni bi skroz odgovarao takav tip zivota i starosti. inace, ja bih da se vratim na onu tezu namenskog da je moderan lapot zapravo staracki dom. ja se ne bih sa tim slozila, mislim da je vrlo korisno sto oni postoje. deca nisu kriva sto su ih roditelji rodili pa to da li ce oni cuvati bolesnog roditelja ne bi trebalo da bude moralna obaveza, vec izbor svakog pojedinca, bez ikakve osude. mislim da moranje cesto uzrokuje netrepeljivost i frustraciju. ja svakako svoje roditelje necu dovuci da zive kod mene kad ostare, niti bi oni to zeleli, sto su mi otvoreno stavili do znanja. niti bi ja zelela da meni moja hipoteticka deca brisu dupe kad ja ne mogu. bilo bi mi nelagodno i osecala bih se kao teret. nego lepo neki dobar dom, gde radi profesionalno osoblje, koje za to prima dobru platu i koje zna sta treba da radi bez ikakvog pritiska i moranja i prebacivanja. koji tip života? ovaj moj ili neki drugi? čudna mi je formulacija o deci koja bi mogla/trebalo da budu krivi za sopstveni nastanak. mislim da su roditelji zaslužni za to dokle im je potomstvo doguralo u životu (+ ili - svejedno) i da jeste moralna obaveza briga o sopstvenom roditelju. moji su mene tako vaspitali, brinuo sam o roditeljima do njihove smrti, očekujem isto od sopstvenog potomstva. nemoj da shvatiš loše, svojoj hipotetičkoj deci kupovaćeš lekove, guraćeš im kašičicu u usta, spremaćeš im krevet, merićeš temperaturu, brisaćeš dupe. normalno bi bilo da ti ta briga bude vraćena jednog dana. inače, što se tiče života u starčkom domu nemam ništa protiv. zagovaram i povratak iz velegrada u zavičaj ako je to moguće. Link to comment
Sestre Bronte Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 pa, trebalo bi da bude tako, ali - nemoj ti sine da se mucis ucio si skole neces valjda sad da radis nesto sto ti je ispod casti ne isplati ti se da poderes cipela za tih 200€ plate zasto da se zlopatis dok sam ja ziv/a (a ionako planiram da zivim 170 godina) i tako... to je više mit, nasleđen iz nekih prošlih vremena od ljudi koje znam bio je tačno jedan slučaj koji nije hteo da radi, ali ne zato što mu je ispod časti, nego zato što je mogao tako sad smo ga udali u poljsku, pa ga izdržava žena, eto neka vajda Link to comment
Leia Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 normalno bi bilo da ti ta briga bude vraćena jednog dana. inače, što se tiče života u starčkom domu nemam ništa protiv. zagovaram i povratak iz velegrada u zavičaj ako je to moguće. pa jel ocekujes i da ti se deca presele u zavicaj da bi brinula o tebi? dzisz krajst... svakako treba brinuti o starijima al ne vidim kako je guranje kasicice licno - dokaz ljubavi i brige. slazem se sa belch da bih se tako samo osecala kao teret, i da bi situacija bila daleko od prijatne za obe strane Link to comment
Leia Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 to je više mit, nasleđen iz nekih prošlih vremena od ljudi koje znam bio je tačno jedan slučaj koji nije hteo da radi, ali ne zato što mu je ispod časti, nego zato što je mogao tako sad smo ga udali u poljsku, pa ga izdržava žena, eto neka vajda ne bih rekla da je mit, bila skoro u bg i naslusala se takvih prica koliko oces Link to comment
Sestre Bronte Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 možda ostale priče nisu bile interesantne za kazivanje Link to comment
đorđe geprat Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 pa jel ocekujes i da ti se deca presele u zavicaj da bi brinula o tebi? dzisz krajst... svakako treba brinuti o starijima al ne vidim kako je guranje kasicice licno - dokaz ljubavi i brige. slazem se sa belch da bih se tako samo osecala kao teret, i da bi situacija bila daleko od prijatne za obe strane ne, ne očekujem. svojevremeno sam negde pisao da ne bi bilo loše da se oni koji su pre pola veka došli u beograd sada, kao penzioneri odu nazad u zavičaj, na očevinu/dedovino, tamo uživaju u zdravom životu a potomstvu ostave beogradski stambeni prostor a da bi se izbegle situacije poput onih u reklami kombanke. sve to skupa, ako je moguće, i dogovorno. s ljubavlju i brigom gurao sam kašičicu u usta majci poslednja dva meseca njenog života. pre toga , tri godine koje je provela smnom i mojom ženom, s ljubavlju i brigom sam je opsluživao u svemu. to je bila posledica rezona koje sam naveo u prethodnom postu. jasno, skotovi od roditelja mogu da očekuju nešto sasvim drugo. na žalost, to "nešto drugo" doživljavaju i neki roditelji potpuno nezasluženo. Link to comment
Leia Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 možda ostale priče nisu bile interesantne za kazivanje a ne znam, cisto prenosim svoje informacije i utiske eto to za 35-40 nikad zaposlene, i da recimo profesorka u skoli radi za platu koliko kosta par solidnih (ne i vrhunskih) cipela - to su ti bogatasi koji zive od drzavnog posla, i bahate se uz penzose koji cak i ne doprinose nego su beskorisne pijavice jelte. ukratko ako nisi IT ili bankar, da se roknes bukvalno Link to comment
Recommended Posts