Time Crisis Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 meni je zanimljivo koliko bi ljudi (konkretno socjalni sloj koji pise na ovom forumu), zaista bili zadovoljni da imaju "ono" blagostanje. znaci, stedi se tako sto se kupuje cigla po cigla za kucu, ima se jedan fica/stojadin/jugo za celu porodicu, ide se 1x godisnje na more u radnicko odmaraliste i ima robe u prodavnicama onoliko koliko je bilo onda, uz povremene nestasice (pelena, praska za ves, benzina...tako nevaznih stvari). moj utisak je ne previse, cak iako ne pominjemo politicke slobode. pa nije slucajno da je sfrj bila zemlja (velike) emigracije kroz sve te godine 'blagostanja'. Pa dobro, blagostanje u poređenju sa onima koji rade 200+ sati za 250 ili 300 evra i još pitanje da li su prijavljeni i šta će im se desiti ako budu bolesni. Svakako ne baš u rangu Danske i Nemačke kao što su neki napali da izjednače.
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 ti brate ko da si prvi put na forumu. jeste, tema pocne sa necim i onda meandrira i ljudi pocnu da pisu o necem drugom. istovremeno, tebe niko ne sprecava da pises o onom prvom. sto kaze leia, ako hoces da kazes nesto, napisi, umesto sto davis druge sto ne pisu ono sto ti hoces. kad vec delimo dobronamerne savete, jel.
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Pa dobro, blagostanje u poređenju sa onima koji rade 200+ sati za 250 ili 300 evra i još pitanje da li su prijavljeni i šta će im se desiti ako budu bolesni. Svakako ne baš u rangu Danske i Nemačke kao što su neki napali da izjednače. da, zato sam pomenula na koji socjalni sloj mislim.
harper lee Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Boze, kako ti nadobudno i ignorantski lupetas za sve pare Boze, kakav si ti umisljeni sociopata.
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Ama, rajka. Vrati se par strana unazad, pace napisao. Vic je u tome sto je svakog dana (figurativno receno) bilo bolje, nesto se dogadjalo. Ili je makar tako dozivljavano. Sto je kao da je bilo. Sada se, a sada dugo traje, ne dogadja - nista. Nama se, istinski, ne dogadja nista. Ne mrdamo. Idu dani. Poz ovo je fer opazanje, zaista su bitna pozitivna ocekivanja. mislim, nemamo neke podatke o ocekivanjima ljudi onda, ali mogu da zamislim da jesu bila pozitivnija u odnosu na sada. ipak, ostajem pri tome, da kada bi vratili ljude o kojima pricam u onu situaciju, sa danasnjim znanjem, da bi im se i ocekivanja promenila.
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Jos. Sta je blagostanje? Sto imamo love da porodicno provedemo pola dana u delti? Jebem ti blagostanje. ko je rekao da danas vlada blagostanje? mislim, to ni premijer ne bi rekao ni u ludilu, a kamoli neko na forumu.
Utvara Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 meni je zanimljivo koliko bi ljudi (konkretno socjalni sloj koji pise na ovom forumu), zaista bili zadovoljni da imaju "ono" blagostanje. znaci, stedi se tako sto se kupuje cigla po cigla za kucu, ima se jedan fica/stojadin/jugo za celu porodicu, ide se 1x godisnje na more u radnicko odmaraliste i ima robe u prodavnicama onoliko koliko je bilo onda, uz povremene nestasice (pelena, praska za ves, benzina...tako nevaznih stvari). moj utisak je ne previse, cak iako ne pominjemo politicke slobode. pa nije slucajno da je sfrj bila zemlja (velike) emigracije kroz sve te godine 'blagostanja'. To je možda bilo 60/70ih. 80/90ih je vikendica već napravljena, fića je geknuo pa je kupljen sarajevski TAS Golf kec, ili nešto strano, u gajbi je kolor televizor, letuje se po Grčkoj ili Češkoj/Slovačkoj itd.
Leia Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Ljudi gore se barem potrudili, sta vredi, nastavilo se i sva je prilika nastavlja u stilu pravovernih, u trijumfu trzista i slobodnog preduzetnistva, sa sve statistikama, cenama nekretnina i proracuna/procena koliko vredi prosecna srpska glava. U evrima. Rekose, cini mi se 25,000 I tako, Nautiluse dzaba ti trud, bas kao i onima posle tebe, sad ce da nam objasne da je sve bilo luk i voda, a da su za sjebavanje krivi Jovo Kapicic, obavezni Tito, masoni i Vatikan. Objasnice nam i da nije bilo kako je bilo, da nismo bili dovoljno preduzetnicki nastrojeni, da su nam roditelji bili bagra jedna neradnicka, a da smo svako letovanje isprosili ili na prevaru dobili od trulog Zapada, a sve u inat Rusima. Moze i obrnuto. Da smo se skolovali na prevaru, sve se trudeci da zajebemo profesore, sistem i, naravno, sebe, jer koji ce nam kurac znanje, traze se drugi kvaliteti koje smo dobili na gomilu. Objasnice nam da sex nije bio sex, represija je to, kad ona pritisne muka ziva, da ladno pivo nije bilo ladno pivo, a da rostilj nije bio rostilj. Bas kao sto i letnje veceri nisu bile letnje veceri. tako je, ili je sve bilo grozno, ili je sve bilo idealno, to je taj neki odmeren pogled na svet i okruzenje. za razliku od tebe nautilus i point su dali neko svoje licno vidjenje stvari, dok ti samo neartikulisano gundjas. booooring! :D
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 To je možda bilo 60/70ih. 80/90ih je vikendica već napravljena, fića je geknuo pa je kupljen sarajevski TAS Golf kec, ili nešto strano, u gajbi je kolor televizor, letuje se po Grčkoj ili Češkoj/Slovačkoj itd. pa ova klasa o kojoj pricam, sve to ima i danas, i dosta vise od toga. pogledaj podforume putovanja, automobili i tehnika. znaci, razlika je mozda u tome, sto danas ta klasa se boji da to sto ima ne izgubi, a onda se nije bojala. ali ja mislim, kao sto sam rekla, i kada bii nam neko dao ironclad garanciju da necemo izgubiti to sto imamo, da bi opet vecina bila nezadovoljna. naravno, skroz moguce da gresim.
Time Crisis Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 pa ova klasa o kojoj pricam, sve to ima i danas, i dosta vise od toga. pogledaj podforume putovanja, automobili i tehnika. znaci, razlika je mozda u tome, sto danas ta klasa se boji da to sto ima ne izgubi, a onda se nije bojala. ali ja mislim, kao sto sam rekla, i kada bii nam neko dao ironclad garanciju da necemo izgubiti to sto imamo, da bi opet vecina bila nezadovoljna. naravno, skroz moguce da gresim. Ovaj forum je daleko od nekog proseka društva, dok ti koje si opisala onda jesu bili prosek.
hazard Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 meni je zanimljivo koliko bi ljudi (konkretno socjalni sloj koji pise na ovom forumu), zaista bili zadovoljni da imaju "ono" blagostanje. znaci, stedi se tako sto se kupuje cigla po cigla za kucu, ima se jedan fica/stojadin/jugo za celu porodicu, ide se 1x godisnje na more u radnicko odmaraliste i ima robe u prodavnicama onoliko koliko je bilo onda, uz povremene nestasice (pelena, praska za ves, benzina...tako nevaznih stvari). moj utisak je ne previse, cak iako ne pominjemo politicke slobode. pa nije slucajno da je sfrj bila zemlja (velike) emigracije kroz sve te godine 'blagostanja'. Mislim da bi neke stvari trebalo razgraniciti. Tvoje pitanje, kao i ono sto fonTelefon pise (kada ne preteruje), ima smisla ako govorimo o danasnjem Beogradu, Novom Sadu, i tako jos ponekom privredno vitalnom delu zemlje. Mozda se u Beogradu danas zbilja u proseku bolje zivi nego pod Titom (to sam cuo X puta sa raznih strana od ljudi koji su iskusili - i to kao radnici, profesionalci, ne samo kao klinci - i ovo danas i ono tada). No, "caka" je u tome sto su ogromni delovi zemlje privredno zamrli. Otidji to Nove Varosi, pitaj ih (one koji su dovoljno stari) sta je bilo bolje, i da li bi zeleli "ono" blagostanje. A usput, od BG to tamo i nazad, primeti broj napustenih fabrika, hala, zgrada, cak celih napustenih mesta.
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Mislim da bi neke stvari trebalo razgraniciti. Tvoje pitanje, kao i ono sto fonTelefon pise (kada ne preteruje), ima smisla ako govorimo o danasnjem Beogradu, Novom Sadu, i tako jos ponekom privredno vitalnom delu zemlje. Mozda se u Beogradu danas zbilja u proseku bolje zivi nego pod Titom (to sam cuo X puta sa raznih strana od ljudi koji su iskusili - i to kao radnici, profesionalci, ne samo kao klinci - i ovo danas i ono tada). No, "caka" je u tome sto su ogromni delovi zemlje privredno zamrli. Otidji to Nove Varosi, pitaj ih (one koji su dovoljno stari) sta je bilo bolje, i da li bi zeleli "ono" blagostanje. A usput, od BG to tamo i nazad, primeti broj napustenih fabrika, hala, zgrada, cak celih napustenih mesta. slazem se. ja sam razgranicila tako sto sam nekoliko puta spomenula da mislim na socjalni sloj koji pise na ovom forumu (koji jeste iznad proseka). ostalo sto si napisao mogu samo da potpisem.
čekmeže Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 To je možda bilo 60/70ih. 80/90ih je vikendica već napravljena, fića je geknuo pa je kupljen sarajevski TAS Golf kec, ili nešto strano, u gajbi je kolor televizor, letuje se po Grčkoj ili Češkoj/Slovačkoj itd. Ko to, prosečan građanin SFRJ?
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 inace, to letovanje u cehoslovackoj nije bilo znak nekog rastuceg standarda. to znam zato sto je moja porodica letovala tamo, a islo je ovako: keva nakupuje vegete, zvake, hemijske, cokoladice u obliku novcica i slicne drangulije koje su kovetovali ljudi iza zavese. onda na granici plati mito svakom cariniku od srbije do onde, onda to proda i od toga isplati to "letovanje". onda jos nakupuje hranu, odecu i obucu koja je tamo jeftinija, mito, mito, mito i dodjemo kuci odmoreni, nahranjeni i odeveni. mislim, super je bilo, ne znam stvarno sto ga ukinuse.
Budja Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 B1 - da B2 - da, ali...mada jeste istina, to sto pises ne vazi samo za srbiju S tim sto nasi jos uvek pate od kompleksa vise vrednosti. Anegdota: Razgovara moja bratanica sa drugaricom, nesto oko filma "Montevideo...". Citala drugarica neki clanak u novinama i kaze: - Jao, kako su glupi Amerikanci, ne znaju gde je Urugvaj. Bratanica: Ne znam ni ja. Drugarica: Kako bre ne znas. Bratanica: Ne znam. Gde je? Drugarica: Pa u Africi, naravno!
Recommended Posts