henrik larsson Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Da, zaista 1 dubok jolandizam.Ne mogu da verujem da se u svakoj raspravi mora doći do naivnog subjektivizma. Što reče Bart Simpson: "In these crazy, topsy-turvy times, who's to say what say what's right or wrong?"Ali da odgovorim na pitanje, razlika između stava "To što se neobrazovani Romi sa dna društva izjašnjavaju kao Cigani nije nikakva politička participacija, nije nikakav politički glas." i stava "Nisu Srbi za demokratiju." je jednostavna - prvi stav nije esencijalizujući, drugi jeste. Prvi ne tvrdi da postoje bilo kakve esencijalno romske osobine koje ih čine nesposobnim za političku participaciju, već da postoje objektivne okolnosti poput bede, siromaštva, i sistemske diskriminacije koje onemogućuju ljudima da politički participiraju. Rešenje je obezbediti im uslove za političku participaciju. Drugi stav pak tvrdi da je jedan narod kao takav nesposoban za demokratiju.Neverovatno je da ne vidite razliku između ta dva.Izvini, ali meni je podjednako nenormalno koristiti oba navedena megaisključiva stava. Koje su to esencijalno srpske osobine koje Srbe čine nesposobnim za demokratiju?
Turnbull Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Izvini, ali meni je podjednako nenormalno koristiti oba navedena megaisključiva stava. Koje su to esencijalno srpske osobine koje Srbe čine nesposobnim za demokratiju?Nema ih. Nema esencijalnih etničkih osobina.Za razliku od toga ima objektivnih okolnosti koje onemugućuju participaciju, i srećom, mnoge od njih su otklonjive. Nema ničeg esencijalnog u Romima koji žive na dnu društvene lestvice što ih čini manje vrednim ili manje sposobnim za participaciju, ali ima objektivnih okolnosti koje ih u tome onesposobljavaju.
henrik larsson Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Sad te nisam baš najbolje razumeo, jbg. Hoću reći, nisam razumeo tvoj stav o različitosti stava da jedna manjina nije sposobna za regularnu društveno/političku participaciju, i stava da jedan narod nije sposoban za demokratiju.
Indy Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Pitaš mene ili Symeta?Bilo koga. Mislio sam da pričamo o ugroženim manjinama, pa se čudim otkud Srbi na tapetu.
Lezilebovich Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Sad te nisam baš najbolje razumeo, jbg. Hoću reći, nisam razumeo tvoj stav o različitosti stava da jedna manjina nije sposobna za regularnu društveno/političku participaciju, i stava da jedan narod nije sposoban za demokratiju.ako sam dobro razumeo, ne kaže Syme da Romi nisu sposobno za regularnu društveno..., nego da Romi sa dna društvene lestvice nisu sposobni, a kada se podigu na toj lestvici biće sposobni, što znači da nije problem u romima nego u njihovom trenutnom stanju u društvu... oko čega se verovatno i svi slažemo
Turnbull Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 (edited) Sad te nisam baš najbolje razumeo, jbg. Hoću reći, nisam razumeo tvoj stav o različitosti stava da jedna manjina nije sposobna za regularnu društveno/političku participaciju, i stava da jedan narod nije sposoban za demokratiju.Ja stvarno ne mogu da objasnim ništa plastičnije, izvini. Mislim da sam bio sasvim jasan.Uopšte nisam rekao da manjina kao takva nije sposobna, nego da je u datim uslovima onemogućena da participira.Edit: Buđa se uhvatio za priču da su se Romi u nekom naselju masovno izjašnjavali kao Cigani, pa odatle izvukao zaključak da im se ime Romi nameće sa vrha. Moj odgovor je da to nije relevantan podatak, ako je uopšte tačan, jer to izjašnjavanje nije predstavljalo izbor između termina Rom i Ciganin. Na to Buđa pita - a ko odlučuje kada neko ima mogućnost izbora, a kada ne? Moj odgovor na to je da ne mora da odlučuje niko, samo je potrebno svima ponuditi relevantne informacije i opcije koje im stoje na raspolaganju pre nego što se njihovo izjašnjavanje može smatrati kao relevantno za ovo o čemu razgovaramo. Edited December 3, 2012 by Syme
Dagmar Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Sad te nisam baš najbolje razumeo, jbg. Hoću reći, nisam razumeo tvoj stav o različitosti stava da jedna manjina nije sposobna za regularnu društveno/političku participaciju, i stava da jedan narod nije sposoban za demokratiju.Pa on nije ni rekao da manjina nije sposobna za participaciju, Rom koji recimo ima kuću, posao i osnovnu školu je sposoban da razmišlja politički, neko ko preživljava kopajući po smetlištu nije (i taj neko ne mora da bude Rom). E sad, koincidencija je takva da je 98% onih koji tako preživljavaju kod nas romske nacionalnosti, i da je recimo preko 90% Roma u teškoj bedi, pa onda ispada da se govori kako cela manjina ne može regularno da participira, a ustvari to se odnosi na onaj njen podskup koji živi u nehumanim uslovima.
henrik larsson Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Uopšte nisam rekao da manjina kao takva nije sposobna, nego da je u datim uslovima onemogućena da participira.To mi je jasno. Nije mi jasno zašto ovo drugo (stav koji kaže da su Srbi/bilo ko nesposobni za demokratiju) smatraš za nešto drugačije.
kim_philby Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 A kako je to sustinski drugacije od moje interpretacije?Implikacija: akademski neobrazovani Romi pojma nemaju jer nisu imali alternativu i prilke da se obrazuju. Dakle, nisu relevantni za raspravu. Ne postoje.Postoji i druga, doduse, manje vazna linija moguce kritike. Ako su u pitanju akademski obrazovani Romi koji su politicki ili NGO aktivisti, onda i pitanje incentives igra ulogu u tumacenju njihovih reci.ja zapravo ne razumem sta ti pricas. ovde je na osnovu popisa dobro demonstrirano da se vecina roma izjasnjava bas tako. kao romi.moj primer je bio samo protivteza onog cuvenog da neko zna nekog ciganina koji bas voli da ga tako zovu. to je slicno kao i dobri rob, poslusna zena i peder koji nije gej. dokaz da je zapravo tim ljudima lepo a da se buni manjina obesnih sifrazetkinja, dokonih intelektualaca i nvo profitera.tvoj post je opasan iz jos jednog razloga. on implicira da je obrazovanje samo stvar izbora a ne konkretnih materijalnih okolnosti u kojima se neko nalazi. romska populacija cesto nema izbor. sugerisati drugacije (oni su odlucili tako) je zapravo propovedati iz jedne libertarijanske biblije.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Turnbull Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 (edited) Pa on nije ni rekao da manjina nije sposobna za participaciju, Rom koji recimo ima kuću, posao i osnovnu školu je sposoban da razmišlja politički, neko ko preživljava kopajući po smetlištu nije (i taj neko ne mora da bude Rom). E sad, koincidencija je takva da je 98% onih koji tako preživljavaju kod nas romske nacionalnosti, i da je recimo preko 90% Roma u teškoj bedi, pa onda ispada da se govori kako cela manjina ne može regularno da participira, a ustvari to se odnosi na onaj njen podskup koji živi u nehumanim uslovima.Upravo. Edited December 3, 2012 by Syme
Turnbull Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 (edited) To mi je jasno. Nije mi jasno zašto ovo drugo (stav koji kaže da su Srbi/bilo ko nesposobni za demokratiju) smatraš za nešto drugačije.Zato što (i ovo stvarno već postaje zamorno) smatram da Srbi nisu nosioci bilo kakvih esencijalnih osobina koje ih razdvajaju od drugih ljudi, te da samim tim ne mogu, kao narod, biti ni nesposobni za demokratiju. Edited December 3, 2012 by Syme
kim_philby Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 To mi je jasno. Nije mi jasno zašto ovo drugo (stav koji kaže da su Srbi/bilo ko nesposobni za demokratiju) smatraš za nešto drugačije.jedno je apstrakcija (srpstvo) dok kod romske populacije zapravo koincidira etnicki i klasni momenat. mozemo utvrditi, statisticki, da je zivotni vek roma znatno kraci od drzavnog proseka i njihov pristup obrazovnom sistemu znatno otezan. srbi su jedna apstrakcija bas kao i demokratija.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
hefestus Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Mozda malo gubite iz vida da pojedine Romske grupe (ima ih mnogo razlicitih) ne zele da se emancipuju po modelu cultural bias koji bi da primenite. Za to je potreban visko stepen assimilacije a to neuspeva vec vekovima.
Recommended Posts