Notorious Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Bogami nisi u pravu, nikako. To sa pristojnoscu veze nikakve nema. Obaska sto sam doziveo i blaze varijante, ali se svaka, ama bas svaka svodi na aj ne bolest nego telesni nedostatak, ubogaljenost, kako se to vec danas zove. Corav si, pravis pripadajuca sranja i sta sad: da trcim i objasnjavam da nemam oko je onako malo znas vec, da ocekujem da me maze i tetose je jos vise bljak... Za mene i te kako veze ima sa elementarnim obzirom i pristojnošću. Ako ne znam da nemaš oko, a napraviš neku grešku, reći ću ti da si pogrešio, napravio previd ili nešto slično, svakako se neću hvatati za slepilo. Na tebi je hoćeš li mi objasniti razloge. et weenie ne slažem se oko vrednosnog suda, u tom slučaju bi se koristio neki drugi pojam ili bi retardiran bio homonim sa drugim sadržajem.
namenski Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Pa nije ti najbolje poređenje, ovo o čemu Notorious priča je više kao kad bi ti rekli "slepče ćoravi" iako ti je vid sasvim normalan. I to ne bi bila nikakva osuda slepih ljudi, samo hiperbolična uvreda upućena tebi i tvojim sposobnostima za snalaženje u prostoru - "Ponašaš se kao da ne vidiš kuda ideš". To ne ismeva ljude koji stvarno ne vide, isto kao što ni izjava koja kaže "razmišljaš kao da si retardiran" ne nosi vrednosni sud o osobama sa stvarnom mentalnom retardacijom. Ako svesno praviš retorsku ekvivalenciju A i B iako si svestan da nije osnovana, time ti vređaš samo i isključivo A. U pravu si, delimicno. Ali, pod 1, govorim iz prakse, neposredne i svakodnevne. Pod 2, niko, narocito u takozvanim situacijama, ne zna, ne moze da zna, ne vidi o cemu se radi, a i zasto bi. Meni je zaista zao sto srpski jezik ne barata u svakodnevnom govoru frazama kao sto je ''ponasas se kao da ne vidis kuda ides'' nego se koristi izrazima kojima se koristi. Pod 3, i moja reakcija je tipa ''vidi ovog slepca kako vozi'', a bice i ne samo moja.
namenski Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Za mene i te kako veze ima sa elementarnim obzirom i pristojnošću. Ako ne znam da nemaš oko, a napraviš neku grešku, reći ću ti da si pogrešio, napravio previd ili nešto slično, svakako se neću hvatati za slepilo. Na tebi je hoćeš li mi objasniti razloge. Izvini, ali teoretises. To u RL ne fukcionise tako.
Notorious Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 (edited) Ja živim tako, vaspitavam svoje dete i mlade ljude s kojima radim na taj način. Znam da je u realnosti često drugačije, ali nemam nameru da to prihvatim kao prirodno i prihvatljivo ponašanje. edit: nemam supermoći, pa verujem da je i drugim ljudima potrebno samo malo volje Edited August 24, 2014 by Notorious
Weenie Pooh Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 et weenie ne slažem se oko vrednosnog suda, u tom slučaju bi se koristio neki drugi pojam ili bi retardiran bio homonim sa drugim sadržajem. Gledaj, vrednosni sud preko onog za koji svi znamo da je savršeno opravdan se stvarno ne donosi. Mentalno hendikepirana osoba (B) je, po definiciji, hendikepirana u odnosu na osobi koja to nije (A). Kad uporediš intelektualne sosobnosti osobe A i osobe B, ti vređaš samo i isključivo osobu A, što ti je i bila namera. O osobi B ne govoriš apsolutno ništa. Poređenja radi, kad bi osobu A nazvala "crnčugom" ili "pederom", to bi bio vrednosni sud usmeren na određenu grupaciju (B), time bi implicirala da određeni defekt postoji kod B. Takve izraze svakako treba izbegavati. U pravu si samo kad insistiraš na preciznosti, da ne treba ljude zvati retardima ako se cilja na neku drugu manu osim intelektualne. Sve ostalo je, IMHO, preosetljivo.
namenski Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Ja živim tako, vaspitavam svoje dete i mlade ljude s kojima radim na taj način. Znam da je u realnosti često drugačije, ali nemam nameru da to prihvatim kao prirodno i prihvatljivo ponašanje. OK, radi se o tvom licnom stavu, za postovanje je. Ali, da me ne razumes pogresno: znaci li to da mogu da racunam da ako te, dok vozis auto, zamalo pa pocistim autom od 2 tone, zahvaljujuci svojoj nepaznji i telesnom nedostatku, mogu da racunam na reakciju kakvu sve vreme opisujes? Da ne bude zabune, ne ironisem.
Weenie Pooh Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 znaci li to da mogu da racunam da ako te, dok vozis auto, zamalo pa pocistim autom od 2 tone, zahvaljujuci svojoj nepaznji i telesnom nedostatku, mogu da racunam na reakciju kakvu sve vreme opisujes? (dobac iz kola u prolazu): "POGREŠIO SI, JEBEM LI TI MATER DA TI JEBEM! NAPRAVIO SI PREVIIIID...!" (fade out)
Notorious Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 et namenski Vidi 'vako, od mene sigurno nećeš čuti nijednu oficijelnu ili retro dijagnozu, za skarednosti druge vrste ne garantujem. et weenie Ne slažemo se u osnovi
namenski Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 (dobac iz kola u prolazu): POGREŠIO SI, JEBEM LI TI MATER DA TI JEBEM! NAPRAVIO SI PREVIIIID...!" (fade out) Predugacko i neprakticno. Postoje mnogo jezgrovitiji izrazi, da sad ne idemo u nabrajanje :) et namenski Vidi 'vako, od mene sigurno nećeš čuti nijednu oficijelnu ili retro dijagnozu, za skarednosti druge vrste ne garantujem. Skaredno ili ne, sa dijagnozom ili bez, medicinska cinjenica je da ja objektivno predstavljam cca 30-40% vecu opasnost recimo u saobracaju, kao sto je cinjenica da jesam corav na jedno oko i da se to tako zove i da ja zaista nemam nista protiv toga. Cinjenica je da ekstremno ozbiljno nemam prava da se vredjam na konstatovanje gornje 2 cinjenice, jos manje na dijagnozu, a ponajmanje da ocekujem neku vrstu popusta glede svega iznetog. Stavise, dugujem drugima, okruzenju ekstremnu paznju u kojoj - s obzirom na moguce posledice - nemam ama bas nikakvog prava da se vredjam na sitnice poput dijagnoze ili uobicajene preporuke da odem kod ocnog lekara, da sam coravi slepac, itd, itd... Na to sam, manje-vise mislio kad sam pokusao da skrenem paznju na dvosmernost relacija o kojima se govorilo. Naravno, nije isto nemati jedno oko i imati neku dijagnozu ali onako bas pravu i ne daj boze. Ali, svi - ovde nisam strucan pa mi ne budi zamereno na nepreciznosti - dakle svi osim onih koji mentalno, psihicki ne mogu da brinu o sebi, duguju okruzenju barem onoliko koliko okruzenje duguje njima.
Miralem Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 (edited) meni je iskreno zao zbog oka, ali zar ne mislis da si postao malo prevelika opasnost na drumu? ubices nekog ako nastavis da vozis, jbt. Edited August 24, 2014 by Miralem
Frile Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 (edited) prema zakonu, vozač sa samo jednim zdravim okom može da dobije dozvolu i vozi edit: neće ubiti nikoga Edited August 24, 2014 by Frile
Frile Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 vidiš, to mene ljuti, ne da li ćemo ovako ili onako biti korektni i nazivati ovim ili onim imenima, nego u svakodnevnom životu, kada se sretnemo sa nekim drugačijim, isplivaju predrasude i mi odjednom postajemo najpametniji i najbolje znamo kakav je on, šta sme a šta ne sme, da li može ili ne može, hoće li ubiti ili neće
namenski Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 (edited) meni je iskreno zao zbog oka, ali zar ne mislis da si postao malo prevelika opasnost na drumu? ubices nekog ako nastavis da vozis, jbt. Doktori kazu da je moze, zakon ne zabranjuje, ostalo je na meni, prijatno nije, da sad pricam gluposti o tome da ekstremno pazljivo vozim bilo bi idiotski jer od sranja nije siguran ni 200% tehnicki ispravan covek... Mogu jedino da pokusam da se pokrijem ekstremno odgovornom voznjom sa cca 15,000 predjenih km godisnje; kazem pokrijem jer to naravno nikom nista ne bi znacilo u slucaju nekog sranja ma ko ga izazvao. Teska pitanja jos tezi odgovori, ako ih uopste ima: poslednje saobracajno sranje sam napravio prosle godine u ovo vreme kada sam na parkingu oborio vespu koju je covek parkirao iza mene. Onako kako je bila ostavljena ne bi je video niko, ali OK greska je bila moja. @Frile: OK je, slazem se s tobom, ali mi ne smeta, prilika je da se poprica na temu. Edited August 24, 2014 by namenski
namenski Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 a dobro vespa. to se ne računa 125 evrica za ono govno od zmigavca nakaceno na kraj guvernala...
Recommended Posts