Dagmar Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Mene ovaj topik doveo u stanje svesti da smisljam koga da nahvatam da idemo u jedan indonezijski restoran u kom sam bila par meseci u nekom sirem drustvu, i gde nisam mogla da verujem sta sve ima (bi onaj sto sa 15-20 raznih jela, sve na nekoj vatrici na stolu ko kod brace Bugara). E recimo moja lista mogla bi opusteno da bude srpska (ovo zbog Indija) indonezijska japanska (zbog susija) italijanska (jer onakvo povrce nisam nikad jela nigde)
Venom Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Nije problem srpske kuhinje konkretno kakva je (ukusi su razliciti), nego koliko uopste postoji i moze da postoji pod zasebnim imenom. Primera radi, pravio sam sarmu i prijateljica koja je bila neko vreme u Rumuniji kad je videla sta ce da jede kaze "ah, sarmale". Besmisleno je svrstati sarmu pod srpsku kuhinju, kad se jede u celom regionu. Dovoljno je i uci u neki turski restoran i videti sta se nudi i zakljuciti da smo vecinu stvari preuzeli direktno od njih. Cak i ako izmedju tih jela nema slicnosti osima imena. U tom smislu, tesko mi je da vidim srpsku kuhinju osim kao deo sireg regiona, na kojem su vekovima glavni bili Turci. Sve u svemu, pitaj Boga sta su Nemanjici bockali zlatnim viljuskama.
Kampokei Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Ex-Yu (jer jbg mora nekad pljeka i cevapi) Indija Japan
Lancia Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Ex-Yu (jer jbg mora nekad pljeka i cevapi) Indija Japan a cocina ibérica? meni je ta indijska kujna previse zacinjena.
Indy Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Ovo me fascinira, "ukusi su razliciti". Da li je moguce da niko ne prati Masterchef, ili Gordon Ramseyja koji dobija infarkt zbog najmanjeg odstupanja od recepta. Zasto, ako su vec "ukusi razliciti", onda moze sve, je li? Zasta onda daju prestizne Michelin zvezdice, sto ne podele po 4 komada svima, pa i kioscima za prodaju virsli na svakom cosku? Da li je moguce da posle ovolikog pisanja na kulinarstvu nekoliko vrsnih profesionalaca ovde, i dalje slusamo takva opsta mesta (da budem vrlo blag)? Nije cudo da je banatjanin napustio forum. I treba. BTW _Evi - WTMIL. (I zbog menjanja nicka, i zbog konceptualnog projekta "jescemo korijenje" koga si pocela da sprovodis zadnjih nedelja... kad te to prodje, nek mi neko javi da te eventualno skinem sa IL.)
borris_ Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Ovo me fascinira, "ukusi su razliciti". Da li je moguce da niko ne prati Masterchef, ili Gordon Ramseyja koji dobija infarkt zbog najmanjeg odstupanja od recepta. Zasto, ako su vec "ukusi razliciti", onda moze sve, je li? Zasta onda daju prestizne Michelin zvezdice, sto ne podele po 4 komada svima, pa i kioscima za prodaju virsli na svakom cosku? Da li je moguce da posle ovolikog pisanja na kulinarstvu nekoliko vrsnih profesionalaca ovde, i dalje slusamo takva opsta mesta (da budem vrlo blag)? Nije cudo da je banatjanin napustio forum. I treba. BTW _Evi - WTMIL. (I zbog menjanja nicka, i zbog konceptualnog projekta "jescemo korijenje" koga si pocela da sprovodis zadnjih nedelja... kad te to prodje, nek mi neko javi da te eventualno skinem sa IL.) Upravo gledam masterchef. Doveli 10 sefova da ocjenjuju kandidate. Ukupno 23 zvijezdice.
duda Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 (edited) ex yu (to je to, tj. žal za mlados') italija, i opet mediteran, tj. sve što je tu negde blizu, znači i grci i turci i bliski istok i sever afrike ed. uzbečki plov otkida jela ih razne, u raznim prilikama, kod raznih ljudi, al' najbolje se pokazao onaj što se sprema za cca 1000 ljudi odjednom i svi se pomalo razlikuju, to je do kombinacije začina, koji su uglavnom isti ali se razmera razlikuje Edited April 7, 2014 by dùda
Kampokei Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 a cocina ibérica? meni je ta indijska kujna previse zacinjena. bio bas skoro u barsi i tih par dana jeo ko nikad u zivotu. sa raspomamljenoscu turiste, al sa znanjem znalca :) u evropi def spanija i italija, al sta cu kad volim i zacinjeno. uzmem neki vindaloo, to je na granici mazohizma, ali to na mene ima neki skoro pa katarzican efekat.
Amelija Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 a cocina ibérica? pravda za Špance, i ja kažem, no nisu bili u ponudi inače moj glavni "problem" sa Špancima je što uopšte ne jedu ljuto
Recommended Posts