MayDay Posted April 7, 2014 Author Posted April 7, 2014 nesto mi se jede dobar plov danas, a tu su sampioni kuhari iz centralne azije. znam da je kasno sada, malo zanovetam na gladan stomak, veliki je to region da se propusti...mau mau ccc :)Plov je kavkasko jelo.
Indy Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Cekaj, do sto mu gomboca, otkad se to na srpskom ne zove pilav?
Аврам Гојић Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Plov je kavkasko jelo. plov, pilav, pilau. nemoj ga ogranicavati regionalno, to je toliko stara rec da joj se koreni vuku jos do drevnog Irana i, jos ranije, vremena Veda.
MayDay Posted April 7, 2014 Author Posted April 7, 2014 Ali danas postoji razlika u kombinaciji začina. Plov i pilav nemaju isti ukus.
Аврам Гојић Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 ok, ali gde nadje Kavkaz, kad Uzbeci koriste termin plov...ili sam ja nesto propustio
Indy Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Ima toga gde god su bili Otomani, mensecini.\ A sto se tice razlika u ukusu, pa razlikovao se pilav od moje keve vs pilava od moje taste (naravno da je prvi bio milion puta bolji).
Аврам Гојић Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Ima toga gde god su bili Otomani, mensecini. pa da, to je bio glavni vektor. Turci uzeli od Persije, i osvajanjima sirili unaokolo.
MayDay Posted April 7, 2014 Author Posted April 7, 2014 Pa nije to samo uzbeki jelo. Nisam ubacila stanove u klasifikaciju, ali Branislav je rekao da mu se jede plov. Ja mu rekla da predje Crno more. Da je tu ponudjeno.
Аврам Гојић Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Pa nije to samo uzbeki jelo. Nisam ubacila stanove u klasifikaciju, ali Branislav je rekao da mu se jede plov. Ja mu rekla da predje Crno more. Da je tu ponudjeno. Kul, kul, samo ja nesto mislim da Bane mora da predje ulicu da bi dosao do pravog plova :) Sad se i meni jede. Napravicu malu dozu, moja gospodja mrzi pirinac u tom obliku.
Amelija Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Slazem se, meni para usi apostrofiranje "Srba" (kao etniciteta), posto to sto mi tamo jedemo potice iz svih krajeva ex-YU, a i sire. Pa ja zato lepo precrtah Srbe i stavih Turke i Srednju Evropu. Inače svi "moji" stranci su bili oduševljeni, jedino što im je bilo čudno je što je mnoooogo, pogotovo mesa. (i što postoji 24 sata roštilj ) Ali nemam dilemu da je pata negra bolja od njeguške/dalmatinske pršute. E pazi kad je meni ta pata negra skroz nekako bezoblična. A dalmatinsku obožavam. I nemačku švarcvald šunku, za koju pak Španci govore da je bezveze i "cutrecilla", a ja nju više volim od bilo koje španske. Inače slažem se da ovo nije kuhinjometrija nego čiste lične preferencije, a ja bih sa Francuzima, Italijanima i tzv Srbima/ex-Yu/Turcima+srednjom Evropom (zovite kako god oćete) zaista mogla da srećno živim do kraja života.
Indy Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 (edited) Svaki rejon u (barem severnoj) Italiji ima svoje sopstvene posekotine koje su pojam za bilo sta sto sam jeo na nasim prostorima. Znaci, averujem kolicini lokalpatriotizma ovde. :D EDIT. Ne radi se o kuhinjometriji, a ni licnim preferencijama, vec o tome koliko je neko objektivno ulozio u razvoj proizvoda. Ne pada to s neba, niti se tamo stize busanjem u prsa i (pre)velikom kolicinom ponosa. Edited April 7, 2014 by Indy
aram Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 bre indi, nije nikakav lokalpatriotizam u pitanju, jednostavno se radi o ukusima na koje smo navikli, koje vezujemo za srećno detinjstvo i sl. znaš kako je skočila na mene ova dečurlija na slatkišima negde kad sam izjavio da su šećerne table đubre?
Indy Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 bre indi, nije nikakav lokalpatriotizam u pitanju, jednostavno se radi o ukusima na koje smo navikli, koje vezujemo za srećno detinjstvo i sl. znaš kako je skočila na mene ova dečurlija na slatkišima negde kad sam izjavio da su šećerne table đubre? Pa da... ista stvar - samo je to ono sto ja zovem lokalpatriotizam. S tim da ja uopste ne mislim da je balkanska kuhunja losa, samo joj fali konzistentni napor u pravcu kvaliteta i puno marketinga (pri cemu marketing nije samo "prodaja" i "usminkavanje", vec razvoj proizvoda i trzista u punom smislu te reci.) Kad god se tamo malo na tome poradi, stvari se jako brzo poprave, recimo banatjanin je bio pun pohvala za brzometnu popravku situacije sa vinima (a koliko vidim na forumu, i sa pivom). Kad su pocele te rasprave na internetu pre 15-tak godina, isto si mogao biti nagrdjen najgore ako kazes da su vina iz SCG generalno bezvezna (kao sto su bila).
Recommended Posts