Jump to content

Featured Replies

da, glikemijski indeks. ok...rekoh da nije nesto sto vec ne znam...hvala

• Author

Evo da se prijavim da već mesec dana praktikujem nešto što bi Ivy nazvala vrlo, vrrrrlo opuštenim LCHF-om. Ustvari ne znam da li to uopšte spada u LCHF, ako ne, vi me proterajte s teme.

Što se tiče ovog HF dela, recimo da sam povećala količinu maslinovog ulja pri kuvanju i u salatama, koristim masnije mleko (ali ne ono jako masno jer ne volim) i jedem masne sireve, jaja, orašasto voće i avokado više nego ranije ali ipak umereno. Meso jedem ko i obično, manje-više sve vrste, ali i dalje skidam belu ljigavost.

E sad, što se tiče LC dela, tu već imam povelika odstupanja. Malo toga sam izbacila 100%. Hleb, pastu i krompir sam skoro 100%. Jela sam hleb tri puta za ovih mesec dana, tj. somun uz ćevape, nisam mogla da odolim. Pastu jednom, a krompir isto jednom i to pola restoranske porcije pekarskog krompira. 

Ono što nisam izbacila su slatkiši. Shvatila sam da ne mogu, preveliko mi je mučenje. Međutim, trudim se da jedem isključivo kvalitetne slatkiše - sa što manje veštačkih aroma, margarina i brašna. Jedem crnu čokoladu, Moric sladoled i kolače koje moj tata pravi. 

Kad se podvuče crta, izbacila sam skroz samo lisnato testo, industrijske slatkiše i slane grickalice.

Što se tiče efekata, prilično sam zadovoljna. Budim se bez alarma, odmorna, posle max 7 sati sna; glava me je bolela tri puta tokom mesec dana, što nije idealno ali imala sam i gore mesece; lice mi je neverovatno čisto, čistije nego ikad; vaga kaže da imam 2.9 kg manje nego 24. juna, a rupe na kaišu potvrđuju.

Planiram da nastavim ovako u nedogled pošto se u suštini nisam ničeg odrekla u potpunosti i ne pada mi ni najmanje teško ovaj režim. Naravno, jasno mi je da će se gubitak kila usporiti, ali to mi je OK, biću super srećna i ako budem gubila 1kg mesečno.

o tome ti pricam  :thumbsup:

• Author

a sto ne moze cvekla i sargarepa? mislite na kuvanu ili sirovu? ja sam bila prvo na hrono, i to sam isla tamo kod njih u centar, a onda posle procitanih blogova maje petrovic i profesora zorana vujcica, presla sam na lchf, mada sam jos uvek pocetnik. prvi mesec sam skinula 5 kg, a posle nisam nista jer sam dosta gresila. ali sad planiram da krenem ponovo i to sama i ne zanima me koliko cu gubiti mesecno. ja sam insulinski rezistentna i meni je bolje da vise ne jedem nista skrobno i secerasto.

pa cvekla i sargarepa ne smeju samo ako se ima skinuti 20kila...a i sada je pravo vreme za iskoristiti svo ovo divno povrce koje nisu cvekla i sargarepa...ja ih npr uopste ne jedem do zime..a onda zimi skoro svaki dan..

• 5 weeks later...

e da, zaboravih da kazem, skroz si u pravu bila za ono sto si mi rekla. kada sam povecala masnoce, uopste nisam bila gladna, cak ni prelazni period.

po drugoj strani, ne primecujem kod sebe neku razliku u energiji ili bilo cemu kad jedem hflc, jednako mi prija kao i kada jedem carbs, mozda zato sto sam se prilicno zdravo hranila i ranije.

svidja mi se da jedem gomilu povrca, jaja, slaninu, avokado i meso, i jela bih samo to + ovsene pahuljice i kefir za dorucak + kukuruz kad je u sezoni, kada bi neko drugi razmisljao o hrani i spremao mi sta da jedem. ovako, kad ostanem bez ideja, napravim pirinac, ili pojedem sendvic ili tako nesto.

Edited by rajka

• Author

e da, zaboravih da kazem, skroz si u pravu bila za ono sto si mi rekla. kada sam povecala masnoce, uopste nisam bila gladna, cak ni prelazni period.

po drugoj strani, ne primecujem kod sebe neku razliku u energiji ili bilo cemu kad jedem hflc, jednako mi prija kao i kada jedem carbs, mozda zato sto sam se prilicno zdravo hranila i ranije.

svidja mi se da jedem gomilu povrca, jaja, slaninu, avokado i meso, i jela bih samo to + ovsene pahuljice i kefir za dorucak + kukuruz kad je u sezoni, kada bi neko drugi razmisljao o hrani i spremao mi sta da jedem. ovako, kad ostanem bez ideja, napravim pirinac, ili pojedem sendvic ili tako nesto.

o tome ti pricam  :fantom:

salim se,drago mi je :)...a nije frka za pirinac,sendvic ponekad ako ti ne smeta i nemas druge indikacije..ljudi sve to vecinom shvatju kao moranje ili neke restrikcije pa imaju krivicu i grizu savesti ako ,,prekrse,, ali ako ti nemas visak kilograma nista nije problem i to su sve sitnice i ponekad...bitno je u vecini smanjiti i osvestiti carbs

pa i ja pojedem ponekad i pitu i burek i kolac,sladoled...da se ne borim sa ovom candidom bih verovatno i cesce ali podivlja kad preteram pa stanem i tako u krug

• Author

sve bi ovo pojo, al bih uz jaja moro i cetvrt leba :(

al neam problem sa kilogramima, tako da je to valjda ok :)

pa nije ok zato sto to nije lchf princip i carbs i masnoce se ne mesaju..i ne bi moro nego tako hoces..

eto sta se desi cim malo popustis i dozvolis ovo ili ono  <_<

ja govorim unutar lchf principa,ako se jede po njemu poneki trit je dozvoljen i ok,ono jednom u nekoliko dana, ali ako se nema visak kg..

govorim iz iskustva jer evo vec godinu i po imam isti broj kg ali ja jedem lchf sa povremenim izletima,jednom u nekoliko dana i vodim racuna o tome ..

a cuj, ja vec 30 godina imam 82 kile na mojih 185cm, a volem leba i uopste slana testa.

jedine probleme imam sa holesterolom, al to ce pre biti do lakohola :)

enivej, volim i da bacim pogled na ove lchf recepte, ima kreativnih vrlo

• Author

pa dobro,ti onda nastavi gde si stao..ovo je za ljude sa problemom..

sve bi ovo pojo, al bih uz jaja moro i cetvrt leba :(

al neam problem sa kilogramima, tako da je to valjda ok :)

Pazi kada si pokrenuo opit™.

Evo, 48h bez leba. :D

Nemam pojma zašto, ali morao sam da probam.

Umesto hleba one anemične pirinčane pločice... Nadam se da nikome neće pasti na pamet da kaže kako mora da diše.

pa bre i pirinač ti je carbs, razbiće te ajvi :lolol:

Ma ja da vidim da li može bez leba! :D

Ono gluten, kvasac... Drugo me nije zanimalo.

• Author

nema veze ako je bez leba moze,bolje i ta slama nego hleb..sledeci korak je,kad se uvidi sva lepota,ukusi i socnost hrane  skroz bez hleba..zivot bez hleba je divan!! :wub: