Hippie Posted July 28, 2014 Posted July 28, 2014 kupovina gardenije je nesto najdivnije sto sam mogla da ucinim za moje dvoriste ove godine..... cveta non stop, o mirisu da ne govorim.. kako je opojno jak i koliko daleko se siri..... a kad cvetovi krenu da umiru, kidam ih i redzam svuda po kuchi...... vaki divan cvet fakat mora dumre najlepse -- dok mu se boje menjaju najdivnije, miris se duboko u latice povlaci i tamo ostaje + idealno radi i kao super natural car freshener;
halloween Posted July 29, 2014 Posted July 29, 2014 (edited) Super Hipi, svaka cast jos jednom. Konkurisala sam danas za ozbiljan posao, nadam se da cu uspeti, pa sam u tu cast donela podgajen razgranat hibiskus* kuci, sta fali da se polako selim (mada su sanse jedno 20% :-))) Ostala 3 pelcercica, bordo dupli, sutra cu ih posaditi u saksije, pa ako neko zeli neka se javi. *On je simbol mog bivstvovanja na sadasnjem radnom mestu, mozda bi trebalo da ga mrzim, al nije nista kriv i nije mogao da bira, kao ni ja. Usput, ovi iracionalni potezi su mi uvek bili dobar predznak. Edited July 29, 2014 by halloween
Frank Pembleton Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Koliko cesto zalivate bosiok.Onaj krupni , sto ga zovu italijanski.I jel ga suncate stalno ili neka umeena ladovina?
pacey defender Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 (edited) zalivanje svako veče. iz nekoliko trial and error sezona gajenja bosioka, cenim da mu najviše prija da bude jugoistočno orijentisan (da bude na suncu dok još nije zapeklo), da bude u zavetrini i da ga sklanjaš sa direktnog sunčevog zračenja ako temperatura pređe recimo 32C. Ali ništa mu se neće dogoditi i ako se ne pridržavaš striktno ovih pravila. Edited August 23, 2014 by pacey defender
Zavrzan Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Sasusile mi se ruze u dvoristu,ostade samo trnje
katamaran Posted September 21, 2014 Posted September 21, 2014 Jel dovoljno seme cili papricica skupiti u kovertu ili ipak moraju prvo da se suse na vazduhu? Osuse se one i u koverti pa mi ovo deluje kao nepotrebno zezanje. Prezrela mi jedna habanero papricica pa sam je ubrao da skupim seme i da je zamrnem dok ne stasaju i ostale za sos. Samo sam olizao prste posle i jedno 15 minuta bljujem vatru :) Svojevremeno sam imao ideju sa drugarom da pojedemo po celu. Sanse nema... Imaju da se kupe plodovi habanera (1500 din 200 komada (1kg) u NS) i 50 dinara komad u BG ako neko ima death wish. Nikako ne podmetati ljudima.
prima Posted September 21, 2014 Posted September 21, 2014 mislim da je najbolje da se susi prirodnom smrcu na otvorenom najduze moguce. moje su direkt iz super sasusene papricice produzile porodicno stablo. vreme je zetve i mladog vina. improvizujem mracne suve corsokake po kuhinji, ustrucavam se da upalim svetlo.
katamaran Posted September 21, 2014 Posted September 21, 2014 (edited) Bas svi pricaju o susenju na otvorenom pa sam ih izvukao iz koverte. Drzacu ih na nekoj tacni pa idu nazad za 7-10 dana video sam da neki pominju i onaj silica gel da bi izvukao i poslednji trag vlage iz njih. Edited September 21, 2014 by katamaran
Čutura Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 video sam da neki pominju i onaj silica gel da bi izvukao i poslednji trag vlage iz njih i pirinac ca da zavrsi poso..
Аврам Гојић Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Imaju da se kupe plodovi habanera (1500 din 200 komada (1kg) u NS) i 50 dinara komad u BG ako neko ima death wish imam ja. gdegde?
katamaran Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) i pirinac ca da zavrsi poso.. odlicna ideja :) @ Vasilije http://www.kupindo.com/Seme/15187837_Habanero-Red Jedino sto je red a ne orange ali mislim da sem boje nema nikakve razlike. Ovo su sve pojedinacne cene za plodove http://www.kupindo.com/Clan/spiceandorganic/SpisakPredmeta/cena_ASC Ovi iz NS su dosta povoljniji. 1 kg za 1500 i tu dobijes 200 komada. Jedino sto se dodaje jos 300 za postarinu. Moze da se uzme i manje od kg edit: gledam sad cene i vidim da je scotch bonnet orange 30 kinti. Koliko ja znam ona se jedino po obliku razlikuje od habanera pa je cist rezon nju uzeti. http://www.pepperscale.com/scotch-bonnet-vs-habanero/ I obavezno ih seckaj sa rukavicama. Ja nemam osetljivu kozu pa se pravim pametan pa posle imam gomilu problema i pored silnog pranja ruku. A imas ljudi kojima smeta ulje i od daleko slabijih papricica. Takvi bi se super proveli sa habanerom :) Edited September 22, 2014 by katamaran
Аврам Гојић Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) ok ček bre ček. čovek ima bhut jolokia papriku? ima carolina reaper? jel postigao da budu pravo ljute? Edited September 22, 2014 by Грешни Василије
katamaran Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) Otkud znam :) Kazu da tim treba mnogo vise sunca pa mozda i nisu full kao po Meksiku al mozda i jesu. Ti bas imas death wish kad te te zanimaju. Samo da naglasim da za sada nisam nista kupovao od njih vec sam samo naleteo pre neki dan. Verovatno cu uzeti scotch bonnet jer moja ogromna biljka tek promalja pupoljke a oktobar samo sto nije <_< edit: znam jos jednog iz Cuprije koji sigurno ima daleko veci izbor plodova al ne znam kakav je sa cenama. Edited September 22, 2014 by katamaran
Аврам Гојић Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Sad sam kupio za 1.000 dinara po nekoliko komada, pa ce da vidimo. Stavicu ih u maslinovo ulje, raspolucene. Hocu da napravim chili kao onaj od koga je Homer Simpson video univerzalnog kojota.
katamaran Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) Ja sam napravio cili sa jednim habanerom i svi kukaju kako je preljut :) Plus jos kasika ili dve brutalnog cili praha napravljenog od papricica sa Zelenjaka. Samo sam liznuo kasicicu kad sam ga napravio i bio sam instant nakarminisan. Cak mi se cini da je taj prah ispao ljuci od svezeg habanera. Od ovako neceg bi i ti video svog kojota :) http://allrecipes.com/recipe/habanero-hellfire-chili/ Ja se ne bih usudio to da napravim. Ne znam da li je maslinovo ulje dobar nacin za prezervaciju. Ja sam juce morao da uberem jedan habanero zato sto je prezreo i samo sam ga zaledio dok ne budem imao jos zrelih plodova za cili sos. Edited September 22, 2014 by katamaran
Recommended Posts