banatjanin Posted October 5 Posted October 5 (edited) Ima vrhunskih jesenjih vrganja po pijacama. Jutros uzeo kilo u bloku 44, mali, tvrdi i mladi, bez i jednog crva. Na kriške, pa lagano na dobrom puteru, samo cvet soli odozgo. Napravio rosti od crvenog krompira, i domaća, dukat žuta jaja, da curi žumance, opet na puteru. I vruć lebac od kiselog testa... Edited October 5 by banatjanin 2 3
duda Posted October 5 Posted October 5 Vrganji se konačno pojavili i u mojoj planini. Do sada bile samo sunčanice. Biće slika ovih dana, nadam se 2
ivy Posted October 6 Author Posted October 6 na Fruskoj nista nisam ubrala vrganj dve godine.. stavila sam da se pravi sirce od jabuka..malo divljih,malo pitomih.. 1
Kosmos Srbija Posted October 18 Posted October 18 On 27. 9. 2024. at 16:39, ivy said: najzad puna korpa И даље у шумама има солидно сунчаница. Наравно, порука се односи на оне који добро знају шта раде, а они који не знају боље да занемаре ову поруку, сунчаница може бити јако зезнута гљива по здравље ако се омаши.
ivy Posted October 22 Author Posted October 22 ponovo je susa u sumi..pa sam se okrenula ravnicarskim pasnjacima a na njima obilje...sampinjoni,vilin klincic..i jos neke zanimljive vrste i sto je najvaznije trnjine! danas sam cedila pocetak jabukovog sirceta od pulpe pa ce sad ponovo nekoliko nedelja na mirovanje i stavila sam trnjine sa secerom da pustaju sok za liker a ostatke propasiram od kostice i osusim u dehidratoru u ,,vocnu kozu,, budu super zvackave kao bonbone..
ivy Posted November 3 Author Posted November 3 trazila sam narandzaste gljive u narandzastoj sumi ...neke cak nisu ni izasle ispod iglica odavalao ih je samo blago brdasce i oblak belih spora okolo...bas izazovano gljivarenje..moras se skroz umiriti i sjediniti sa sumom i svaka dva koraka zastajati i pazljivo pregledati promene u okolinu 2
ivy Posted November 3 Author Posted November 3 @Eleniko evo sad je sezona psilocyba po sumama ali na Tari,Goliji,Romaniji.. 1
Eleniko Posted November 3 Posted November 3 (edited) pitacu po kraju, imamo lokalnog frika ali je ovde katastrofa od suse, kapi nije bilo 2 meseca nidje pečurke nikakve Edited November 3 by Eleniko
ivy Posted November 3 Author Posted November 3 gledam po netu Englezi ih beru svuda po livadama a Engleska u 90% ostrva nije vislja od 500m ali kod nas naravno samo na visokim planinama
Jesper23 Posted November 4 Posted November 4 (edited) Ima još frikova za gljivama, ja sam se opasno zarazio prije 5-6 godina i sad redovno za vikend odem i provedem par sati u šumi. Ova sezona je bila fantastična, ubrao sam preko 20kg vrganja za sezonu, većinu podjelio i jedan dio zamrzao, čuvam za post u kombinaciji sa pečenim paprikama, rižoto samo takav. Inače sam u subotu za sat vremena našao oko kilogram, ali prolaze, sad ih zaista nema obzirom da je priod suše, ali dovoljno za ručak. Edited November 4 by Jesper23 2 1
Jesper23 Posted November 4 Posted November 4 (edited) Pokušao sam sve ubaciti u jedan post, ali ne ide. Nered okolo je obzirom da je ljetnja kuhinja u koju svi ulazimo obuveni, pa tako i dva mala tumarala koja naprave haos. Edited November 4 by Jesper23
banatjanin Posted November 4 Posted November 4 @ivy znaš li šta je ova lepotica? Mislim da je stablo jasena, NBG
Recommended Posts